You are here

Parkside sarokcsiszoló ráz

22 posts / 0 new
Last post
vadmalacka
vadmalacka picture
*

Sziasztok!
Egy hideg burkoló hozott egy ilyen gépet, hogy ráz a műanyagon keresztül a gép. Bevallotta hogy valami savval mosogatta a gépet, hogy a csemperagasztót leszedje róla. Valóban a védőföld és a műanyag burkolaton DMM-el 230V mérek. 
A műanyag burkolaton kb 5 cm-re egymástól 20k ohm van kb. Nem láttam értelmét hogy szigetelés vizsgálóval rámérjek. A szénkefe meg a fém hajtásház között kb fél M ohm . Ez akkor így zöld konténer???

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Mivel ez egy kettős szigetelésű kéziszerszám, így vonatkoznak rá a felülvizsgálati eljárások. Amennyiben jót akarsz magadnak, akkor visszaadod a tulajnak nem javítható megjegyzéssel. A leírt műveletek, amit a géppel végzett az ügyfél, nem teszi lehetővé, hogy korrekt vizsgálati eredményt kaphass. A többi már csak barkács. Én nem szeretnék bíróságra járni. Sem tanú-, sem vádlottként.

Kalex

3

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Simán lehet, hogy csak a savmaradék vezet a műanyagházon. Egyszer két indítóakkut raktam egymás mellé és mértem őket. Rátettem a csipeszeket az egyikre. Aztán levettem a pluszt és átcsíptettem a másikra és éppen a negatív csipeszt raktam volna át, amikor megakadt a szemem a műszeren. Feszültséget mért, pedig ez nem egy sima multiméter, hanem egy DSC-BT301. A két akku összeért így a savmaradék átvezetett köztük. Ha széthúztam őket megszűnt a jelenség.

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv !
 Egyet értek a sav maradvánnyal. De mivel kefés motor , így a kefe levált mikro szemcséi , megtapadtak a műanyag házon , pólusaiban , és egy  rétegellenállást jött létre.
Ha egy kefés gépet bármiért szétszedünk .fontos a kefepor és kommutátorok közötti rés tisztítása is .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kefeport mindig porszívóval szoktam eltávolítani
Sűrített levegő befújhatja hozzá nem férhető helyekre is

Bálint

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Az a bizonyos "sav" sósav lesz, és az illető beleáztatta a poliamid készülékvázat. Mivel a poliamid köztudottan vízmegkötő anyag, jól megszívta magát a kismolekulájú HCl-el.

Megoldás: Kell egy nagy fazék csapvíz, és alaposan (pl. 30 percet forrásban) ki kell főzni a cuccot. A főzéshez lehet egy kis szódát vagy nátrium-hidrogén karbonátot adagolni, és pH papírral ellenőrizni a hatást. Utána - ha még nem mállott szét - szükség lehet emelt hőmérsékletű szárításra a villanysütőben :-). 

(Persze a feladvány gondolatolvasóknak készült, remélem még sikerül itt sikerrel használnom eme paranormális képességemet - majd meglátjuk.)

3

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Kérdés, hogy főzés közben megtartja-e az alakját. Némi vetemedés, és a csapágyak már keresztbeállnak rajta. Nem egy 50 ezres Makitáról beszélünk.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Darabokra kellene szedni, átmosni többféle anyaggal a burkolatot, aztán kiszárítani, de szerintem többe kerülne, mint az új gép. Viszont ha nem lett megbontva, és csak használtnak tűnik, akkor vissza kell vinni, van rájuk 3 év gari. Persze nem kell mondani, hogy mivel lett mosogatva, csak félő, hogy bevizsgálás után visszahívják az egész szállítmányt :)

1

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Hagyom az egészet a fenébe.

Megy a qkába...

3

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A legbölcsebb döntés. Max donornak jók lehetnek egyes részek.
Az egész nem ér annyit, hogy bárkit is veszélyeztessen.
Üdv,

KN

2

welding alt
welding alt picture

Szia!
Jóindulattal kérdem : Feltéve, tudtad azt, hogy eldobod, akkor miért tetted fel ezt a kérdést? ( Mellékesen kérdem, olvastad - akár úgy is kérdezhetem olvasták-e el sokan a Tanya jelszavát?! Ott van fent, ahogyan belépsz a  Tanyára, az üdvözlés fölött / igaz, hogy angolul, de ez nem jelenthet gondot/ ).
Üdv. welding alt

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Nem tudtam, hogy el fogom dobni, neki se álltam volna. A darabokra szedés, lúgba áztatás és ennek ellenére a kétes kimenetel riaszt el. Lehet hogy a tekercsek lakkját is megsértette a sav, bár belül nem látszik jele, hogy bejutott volna. Igazából a 0,5 Mohm átvezetés aggaszt.

0

AzzA
AzzA picture
*

Egy 230V-os eszköz aminek a műanyag burkolata ilyen sérülést szenvedett, nem szabadna mégegyszer üzembe helyezni mert életveszélyes !
Főleg ha nem a tied, kimeríti a gondatlan veszélyeztetés fogalmát.

0

welding alt
welding alt picture

Műanyag sérülést szenvedett ! Itt véleményekről van szó. Ami azt illeti ismerem a villamossággal kapcsolatos életvédelmi előírásokat függetlenül attól, hogy HU vagy RO nyelven írták le. Álláspontod szerint nem szabadna javítani mosó-mosogató-fagyasztó stb .gépeket sem.  

0

proba
proba picture

Mondjuk, egy zárt műanyag felületen talál utat az áram kifelé, az elég szerencsétlen dolog. Az a javítónak kell látnia, felületi kosz, avagy  szerencsétlen anyagválasztás folytán vezetővé vált burkolat. Ha a házon egy vékony vezetőréteg keletkezett, az sem sokkal jobb, megbízhatóan lekaparni csak nagyon indokolt esetben fognék neki. Más kérdés, ha a felületen lévő koszt akarták lemaratni, hogyan került a készülék belsejébe a tisztítószerből? A legtöbb laikus azért tisztában van vele, hogy elektromos gépeket nem mossuk belülről. Magam eszétől forró szappanos vízzel átmosott burkolat nem mutat javulást, akkor kuka. 

0

hcs
hcs picture

Vagy pedig kialakult a sav miatt egy felületi réteg ami az átvezetést okozza. Kérdés hogy milyen savat használt a gazdája. Először lúgos mosás kellene valamilyen folyékony súrolószerrel, fogkefével utána öblítés és szárítás. Ezzel egyidejűleg ellenőrizném az állórész és a forgórész tekercseinek szigetelési ellenállását a vasmag felé. Ha ez OK, akkor van értelme foglalkozni vele. Motorcsere szerintem itt nem éri meg.

A vegyszerek közül az acetont műanyagon ne használd, elég agresszív anyag. Inkább valamilyen alkohol vagy foltbenzin.

1

proba
proba picture

Azért megkérdezném, miféle savval próbálkoztak. Ha tényleg anyaghibás, akkor nem csak a konkrét eszköz, hanem minden parkside eszköz házára igaz ez a jelenség.
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Álláspontod szerint nem szabadna javítani mosó-mosogató-fagyasztó stb .gépeket sem.  

Ezt nem tudom miből kerekítetted ki, de legyen úgy.
Gondolhatod, hogy ismersz bármit bárhogyan, egy készülék aminek a műanyag, vagy egyéb burkolata olymódon sérül, hogy az vezetővé válik, nem pucolgatjuk, smirglizzük, meg kenegetjük,hanem vagy kicseréljük, vagy nem javítjuk. És mégegyszer mondom épeszű ember ilyen hibás készüléket nem ad harmadék fél kezébe, még akkor sem ha kényszerítik.
Én ezen vitatkozni nem szeretnék sem magyarul sem más nyelven sem. Ettől függetlenül nem fogom senki kezét, szóval.... tőlem akár a kádban is száríthatsz hajat hiszen elvileg ismered a villamossággal kapcsolatos életvédelmi előírásokat. Elvileg.
 

1

welding alt
welding alt picture

Az utolsó mondatoddal szakmai téren levizsgáztál előttem. Részemről e téma lezárva!

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Legalább az a részt tisztítsd  meg, és mérjél.Jó esetben már több Mohm-ot mérhetsz. ( Tipp. Akár durva posztóval is meglehet takarítani azt a részt , ez néhány perc).
T. 
welding alt

0

welding alt
welding alt picture

Szia Jaca!
Elnézésed kérem, de nem olvastad el figyelmesen a leírtakat, ugyanis a gép szét van (volt) szedve, mivel a kefék és a hajtásház közt 0,5M-át mért Vadmalacka. Tehát a gari esete megy a kukába, a gépet érdemes rendbe tenni ( feltéve, ha van gyakorlatilag idő rá). Butaságnak tűnik, de - ahol csak lehet- száraz állapotban finom szemcséjű csiszolópapírral megsimogatni, port kifújni, majd mérni.Ezek után ellehet dönteni merre - tovább.

Üdv. 
welding alt 

0

welding alt
welding alt picture

Szia vadmalacka!
Arra gondolok, hogy a sav befolyt a motortérbe, itt pedig oldotta a fémrészeket.Legkönnyebben (talán) a kefetartót támadhatta meg . Ez terült szét a gép külső burkolatán létrehozván egy vezető réteget. Megoldásként a gép szétszerelését, mosását-szárítását látom célravezetőnek.
Üdv. 
  welding alt 

0

Sponsored links