You are here

UV-C TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A FERTŐTLENÍTÉS TERÜLETÉN / A témát lezárom, köszönöm mindenki segítségét.

23 posts / 0 new
Last post
Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a termékről?
Én szkeptikusan fogadtam!
https://59s.life/?fbclid=IwAR1ZVHnkE4FiGkXPspOcvkFaV8DXKKTMtoY1dqksnfPQq...
Hullámhossz lehet hogy jó, de a teljesítmény elég -e? Főleg mire?
12W -os UV-C izzóm van, abban még bízom is.
Köszönöm a figyelmet és esetleges véleményeket.

Üdv.
Köszönöm a sok hozzászólást!
Ismét sok hasznos infót kaptam Tőletek. Ezt a projektet akkor kihagyom, leírásotok, véleményetek alapján nem sok értelmét látom!
Kellemes délutánt!
Üdv.

Comments
Joe
Joe picture

Szia!

Valószínűleg működik, a Honvédség Anno használta. Afganisztánba menet, a védőoltások  beadásakor az eü személyzet  munkavédelmi szemüveget használt, (az összes MV szemüveg UV-C álló), a legénység rövid ideig volt a szobában, ezért ők nem. A kollégám sem, pedig elmondhatták neki is, ő éjjel szemklinikán " nemaludt ". Tehát az Honvédség orvosai használták, használják. Használata, általunk: KB 10-30 percig bekapcsolni, amíg nem vagyunk a szobában. A Szobában esetleges tartózkodás idejére MV szemüveg, de a normál dioptriás szemüveg is jó, mert nátron üvegből van a lencséje, az UV-szűrő ezért megfelel. Figyelem! A kristályüveg nem UV szűrő!!! 

Az UV fény baktérium, vírusülő hatását az orvostudomány régóta ismeri, Eprom törlésére, (más funkció) én is szereztem be anno 20 W-os germicid fénycsövet. Ebben  nincs belül bevonat, átlátszó. (Elvileg a fénycsőben lévő fehér bevonatot az UV gerjeszti, az bocsájt ki UV-ban szegényebb fényt.)

0

AzzA
AzzA picture
*

Egy 20W-os germicid cső kb 16-17eFt ha fertőtleníteni akarok ezt veszem meg, nem egy kinai valamit hasonló árban.
Főleg mert a germicid csöről tudom, hogy működik, míg a kinai cucc vagy -vagy.. sosem derül ki.

az összes MV szemüveg UV-C álló

Ezt azért ne próbáld ki ha kedves a szemed világa wink
Van erre külön szemüveg inkább azzal nézz a fény felé.

1

Joe
Joe picture

Kipróbáltam az MV szemöveget. Hegesztésnél,(csak tartottam), is jó. Dolgoztunk  orvosi rendelőben, amikor működött, az eü személyzeten volt, az ő szemük nem gyulladt be. kontroll csoporté (a kollégámé), igen.

0

guriga
guriga picture

Azt gondolom itt mindenki félreértésben van, ez nem a lakás fertőtlenítésére szolgál hanem csak az alárakott holmira. Nem sugároz, ha meg valaki fél akkor le kell takarni mint a papagájt este.

1

Joe
Joe picture

Féljen is! Hm, nem sugároz! Akkor mivel gyilkolászik? Sugárral!(UV)

Tehát inkább takard le, tedd dobozba, ne látsszon ki a fény. Minden UV fény árt a szemnek. Az időskori szürke hályog statisztikát növeli.

0

guriga
guriga picture
59S

Ezeket meglehet nyitni, érdemes átolvasni.
Az akkumulátoros kétezerrel drágább. smiley

1

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Szép , szép . Dizájnos . Olcsó . Nem hiánycikk . De ez nem "profi" eszköz . Ami tuti jó , az sem árban , sem kivitelben nem ilyen . Ja és abból a szobából   ki is kell menned a profi eszköz használatánál .

0

Joe
Joe picture

Szia!

Nekem nem dizájnos germicid fénycsövem van valahol. Csak be kéne cserélni egy 18 W helyére.A kvarclámpa is a fényének magas UV tartalmával fertőtlenít. Tehát az is jó elvileg. (Fentebb említettem egy sztorimat.) Viszont, ha szobában tartózkodunk amíg be van kapcsolva, akár fehér munkavédelmi szemüveg, ezután MV, (Mind szűri UV400-at benne van a szemüveg papírjában, amit persze megvételkor eldobunk), használata szükséges. A sárga lencse meg alapból jó. (Ezt tanultuk miért.) Ha profi a cucc jelző az az elektronikára vonatkozik, a fizika, az fizika.

Ja, fehér MV szemüvegben segítettem lakatosnak hegeszteni, (csak tartottam a vasat), csak lesett másnap, hogy nincs begyulladva a szemem, viszont nem mozdult el az anyag.

0

AzzA
AzzA picture
*

Ez egy dologra jó, ha megveszed lesz ilyened is. Meg befér alá a telefon smiley
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kérdés, mit szól hozzá a folyadékkristály?

Bálint

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Itt említenek konverziós hatásfokokat is: https://www.intl-lighttech.com/applications/uv-leds
Bár tény, hogy a téma észbontóan modern, de a klasszikus alacsonynyomású UV-C fénycsövek hatásfoka meghaladhatja az 50%-ot is, úgyhogy még egy kicsit várni kell azokra az igazi jó UV-C LED-ekre.

0

Joe
Joe picture

Hát nem modern!

A 70-es években is volt germicid cső. (Az enyém azóta van meg.)Vajon mire használták? (Én Epromot törölni.) Mások?
 

0

Joe
Joe picture

Szia!

 Anno amikor Tiborcék csinálták a lámpa projektjüket a cégünknél én is meg kaptam. a 18 W-os fénycsöveket kellett kiváltani LED-esre. Ők azzal buktak, hogy a  magas színhőmérsékletű LED-eket használták (6-7000K), aminek a fényénél nemigen látunk, (cikkezett is róla a média...), ugyanis közelít a fénykibocsájtás spektruma az UV felé. Hogy ez hány százalék, ezt már nem mértem, eszközöm az nem volt rá. (Nem volt a cégnek spektroszkópja.) Viszont én a warm white-ot használtam eleve, mert ennek a fényspektruma hasonlít a napéhoz. (3400 K). Meg is bukott a projekt, mert kiderítettem, hogy egy meleg fényű fénycső azonos W számmal több fényt bocsájt ki mint az ugyanannyi W számú LED. (Ok geometriai, és megvilágítás.)  

0

Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Köszönöm a válaszotokat Uniman és SzBálint!
Rosszul tettem fel a kérdésem.
9 -12 Wattos UVC lámpa használata mellett nem lehet a helységben tartózkodni, mert a fényétől megvakul az ember és súlyos égési sérüléseket  szenved.Ha csak nem beépített, fénycsapdás a készülék.
A  ledes készülék kis UV-C sugárzása nem káros -e? E mellett hatásos -e a hirdetésben jelölt termékek fertőtlenítését illetően? Hatásos lehet vagy csak pa..... vakítás?
Köszi!
Üdv.

0

Joe
Joe picture

De káros! 

Fentebb írtam védőeszközöket.

A magas színhőmérsékletű LEd-nek a fényében is sok az UV! A warmwhite-éban jóval kevesebb. Minden UV rövid, de hosszútávon rongálja a szemet. Igaz az utóbbi öregkorban fog mutatkozni, pl szürke hályog képében. Az implantátumok egyre jobbak, jobb mint a vakság, de már nem olyan mint a régi. minden fényáteresztő - optikai szervünket hosszú távon elmattít az UV. Ezért javasolnak a szemészek UV szűrős napszemüveget az utcára gyerekkortól..

0

Joe
Joe picture

De!!!

Munkavédelmi, (MV),vagy sárga lencsés, vagy normál dioptriás szemüveg használata mellett!

A) Az MV szemüveg mindenki által kidobott papírjában benne van, hogy UV-C-t szűri. :)

B) A sárga a kék komplementer színe, ezért a kéket szűri. Az UV-t is. Ezt a TV-szerelőknek színelmélet részen tanítják. :)

C) A normál szemüveglencse nátron üvegből van mint az ablak, és azt is tudjuk, hogy a nátron üveg szűri az UV-t. (A kristály üveg az nem!) Ezért csinálnak üvegházakat. (fizika óra.) :)

Az MV szemüveget láttam használni az eü személyzeten amikor az Afganisztánba menő katonákat oltották trópusi betegségek ellen. Csak az eü személyzet  viselt átlátszó MV szemüveget, a katonák nem ,mivel csak fél percig tartózkodtak benn.

Bocs a "fizika óráért", de bárki végig gondolhatja ezeket tanulmányai alapján.

0

uniman
uniman picture
***

LED van benne...de kérdéses, hogy milyen sávon sugároz. Sok a hamis hatástalan termék. A valódi UV-C LED drága... valahol 25 USD-t emlegetnek a 1/4 W-osnál.
https://hackaday.com/2020/04/15/buyer-beware-this-led-bulb-sold-as-germicidal-doesnt-emit-uv-c/ 
UV-C ügyben már született több topik...az én "csövem" nem olyan erős fényt ad le, viszont dől belőle az O3.

1

Joe
Joe picture

Szia!

Kötelező a színhőmérséklet megjelölése a csomagoláson. A 3200-3400-K a warmwhite, (Ez kb a Nap színhőmérséklete is,az ember kb ennél a fénynél lát jól), most már a villanyszerelési anyagok boltjaiban is ezeket és így ajánlják. A magasabb 6-7000-K (diszkó fény) az már magas UV tartalma miatt nem jó a szemnek, rongálja.
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Te írtad:

A 3200-3400-K a warmwhite, (Ez kb a Nap színhőmérséklete is,az ember kb ennél a fénynél lát jól), 

Távol álljon tőlem, hogy kötekedjek, de a hitelesség, és a pontosabb adatok kedvéért ajánlanám figyelmedbe ezt a listát:

A napfény színhőmérséklete évszaktól, napszaktól függően folyamatosan változik. Derült időben, átlagos napsütés esetén ez kb. 5600 K. Hajnalban vagy naplementekor a színhőmérséklet 2500 K-re is csökkenhet, viszont borult, párás, ködös időben 6-10 ezer K-re is növekedhet. Nyílt tengeren, illetve magas hegyekben a színhőmérséklet 10-20 ezer K-t is elérheti.

Néhány színhőmérsékleti adat:

  • Gyertya: 1900 K
  • Háztartási izzólámpa: 2800 K
  • Stúdióvilágítás: 3200 K
  • Reggeli, délutáni alacsony napállás: 4800 K
  • Átlagos napfény, vaku: 5600 K
  • Napos idő, árnyékban: 6000 K
  • Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K
  • Borult, ködös idő: 10 000 K

Még egy kis olvasni (tanulni) való: a fényről
Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Köbméterekről nincs szó...telefon, maszk, kulcsomó fertőtlenítésre való, állítólag.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kezelésiben benne kell legyen, hány köbméterre való és mennyi ideig kell bekapcsolva lennie

Bálint

0

Joe
Joe picture

Szia!

A 20 W-os germicid (Eprom törlő) fénycsövemet laborokban, szobákra használták. Mondjuk a 18 w-os fénycső többet tud mint a warmwhite LED...

A Honvédségnél is foglalatba illeszthetőt használtak a lámpában, külön kapcsolóval.

0

Sponsored links