You are here

Képcsőcsere

12 posts / 0 new
Last post
Stocker
Stocker picture

Tisztelt kollégák!
Képcsövet cseréltem egy régi IIT Digivision 7161VT típusú készülékben a benne lévő cső elfáradt de működött a gép rendesen. A cserélt cső egy Videócolor ami hibátlanul ment egy másik készülékben. A régi cső egy Nokia típus volt aminek a sortekercse 2.5 ohm a vertikális tekercse 6.5 ohm a csere csövön lévő tekercs 1.7 és 5.8 ohm. Indul a készülék de hatalmas a soreltérítés és a vertikális méret is nagy. A potikkal nem lehet korrigálni eleget. A Horizont tekercsel sorba kötöttem egy fojtótekercset és cseréltem a soros kondit így a képméret jó lett a vertikális méretet nem tudom kisebbre venni és a kép tetején vékony színes csíkok láthatók. Az elektrolitkondenzátorokat cseréltem de nem változott semmi. Próbáltam a tekercset levenni hogy feltegyem az eredetit de nagyon rá van gyógyulva és félek hogy eltöröm a csövet. Valami tanács kéne hogy állítsam be a függő képméretet ti mit cseréltek ilyen esetben? Köszönöm előre is.
Sziasztok! Údv: Lajos

Comments
Reuter
Reuter picture

szia!
Csinálj összehasonlító méréseket a két állapotban, feszültségre ,áramra, oszcilloszkóppal jelalakra. Aztán át kell nézni, hogy mit kell megváltoztatni a függőleges végfokban. A probléma nem lehet nagy, ha a képméret is nagy:D.
Abból, ha a linearitás megmarad, könnyebben tudsz kisebbet faragni.
Figyeld az áramfelvétel közötti különbséget először is, mert úgy nem fog a vég "elmenni" idő előtt.
Üdv Reuter

0

polonkay
polonkay picture

Szia

Nem lenne érdemes áttenni az eltérítőtekercset?

polonkay

0

Pityesz
Pityesz picture

Szió!
A nokiát miért nem lőtted meg?
Az évekig elmehet regenerálva.
Én nem tettem még nokia helyett videocolort, de elektronline-on valaki igen, még én adtam el neki egy 66EAS-t, csak nem emlékszem mit változtatott:S
Próbálj visszakeresni hátha be is lett írva anno.

Üdv:
pityesz

0

Stocker
Stocker picture

Szia Pityesz!
Még nem regeneráltam színes csövet csak régen fekete fehéret. Nagy nehezen szikével elvágtam a tappancsok alatt a műgyantát hát nem volt könnyű és felraktam az eredeti tekercset végre jó a képméret! de a kép tetejétől kb 10-12 cm lejjebb egy jól látható sötét vízszintes csík van és alatta egy részen ritkábbak a sorok a csík felett viszont minden rendben. Lehet hogy a TDA 3654 hibás? persze nincs itthon belőle. Mi a véleményed?
Üdv: Lajos

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lajos!
Mérj rá szkóppal, mert lehet, hogy a másik eltérítő egy kicsit megkínozta azt a függ végfokot.
Üdv:
exGelkás

0

Pityesz
Pityesz picture

Szió!
Nemhiszem, hogy a TDA lenne ahunyó, de az ördög nem alszik :)

Színes csöveket is lehet lőni, fajtája válogatja milyen lesz az eredmény :)

Nokiákat jól lehet.
Üdv:
pityesz

0

Reuter
Reuter picture

Szia Stocker!
Ahogy így írod,biztos hogy a 3654 körében okoz valami linearitás hibát.
Az ic nem valószínű.
üdv Reuter

0

Stocker
Stocker picture

Szia Reuter!
Felraktam a jelenségről képet amin jól látható a kép fölső részén a csík és a csík feletti rész nyomott. Mi a véleményed?
üdv: Lajos

File csatolás: 

0

gbenyov
gbenyov picture

Jó a kép.
Azonnal látszik hogy a képeltérítés modulálja a nagyfeszt, és ugyanezért a sorméretet is.
Ez pedig halott tápkondikra utal.

0

Reuter
Reuter picture

Szia Stocker!
Egészen biztos, hogy a függőleges erősítőnél kell keresni a hibát, de én alul is látok gyűrődést. Ezt egyértelműen kiszáradt kondik szokták okozni.
Első lépcsőben azonnal kicserélném a kicsatoló kondit, majd az ott tápfeszt szűrő kondikat. Ilyen jellegű hibát az IC nem csinál.
Még egy kérdés: Ha rányomod a teljes fényerőt, változik e a pozíciója a begyűrődésnek?
Üdv Reuter

0

Stocker
Stocker picture

Szia Reuter!
Az alsó gyűrődés a képcső fényképezésekor került a képre a valóságban csak felül van jelen. Az elkokat cseréltem. Valamit nem írtam le mert nem tartottam fontosnak. Szóval első nekifutásra amit beraktam cső arról kiderült hogy 100Hz-es a saját tekercsel nem az eredeti cső tekercsével el indult csak foltokban csíkokban el volt színeződve ekkor eset le hogy nem belevaló most már tudom hogy a 100 Hz sor tekercse 0.8ohm az 50 Hz-s 2 ohm körül van a neten néztem rá (nem vágom fejből a csöveket). De nem sérült semmi, tehát ujjúbb csövet bele na! így kerek. Szia.
üdv: Lajos

0

Sponsored links