You are here

Duga ,alias orosz fakopáncs

6 posts / 0 new
Last post
torokj
torokj picture

Üdv Mesterek!
Napokban a neten felleltem egy videót az orosz hidegháború egyik remekművét,a horizonton túli lokátorról (OHT)
A lényege,hogy rövidhullámú impulzusokkal  pásztázza az ionoszférát,az esetleges ballisztikus rakéták után kutatva.
Csernobil melletti erdőben van egymástól tizenegynéhány kilométerre az adó és vevő.A vevő hagyományos tranzisztorosnak látszik,valamilyen kezdetleges logikai áramkörökkel (1976 környéke) Az adóról semmi infó.Hogy lehet megawattokat előállítani ?Elektroncső?Forgó átalakító,frekvenciatöbbszörözővel? Van esetleg valakinek infója erről?
torokj

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

zus
zus picture

A másik ilyen adó rendszer a csendes-óceáni partvidéken, Vlagyivosztoktól kelentre és nem messze található, Narodnaja vagy mi a túró a neve a helynek. A Google earth maps-en is látható. Ráadásul azt hiszem, hogy itt forgattak a jenkik valami gagyi tini sci-fit is, abban pont tök jól látható az egész antennarendszer (a szereplők annak a betonalapjára másznak fel). Tengerpart, valami kisebb bányató-féle (felrobbantott radarépület helye ?), tiszta sziklás-köves terület, valami erdőtől nem messze. Ha a Narodnaján kívül volt még az oroszoknak valami kulturált éghajlat alatt ilyen antennarendszerük tengerparton, akkor azt nem tudom, hogy hol lehetett. Az amatőrök Woodpeckernek titulálták ezt a radarrendszert, mert olyan hangja volt a rádiókban, mint a harkálynak.

0

Guest
Guest picture

Üdv! 
A 10MW-nál nagyobbra becsült (pontos adatokat nem lehet fellelni) teljesítmény nem adóteljesítményt jelent hanem az antennarendszer nyeresége (erősítése) által a sugárnyaláb maximumának irányában koncentrált teljesítményt. Ez az effektív sugárzott teljesítmény ( ERP ), amely megegyezik az egyenértékű sugárzott energiával.
Egy alternatív paraméter, amely ugyanezt jelenti, az egyenértékű (néha "hatékony") izotropikusan sugárzott teljesítmény ( EIRP ). Az ekvivalens izotropikusan sugárzott teljesítmény az a hipotetikus teljesítmény, amelyet izotrop antennával kell sugározni , hogy ugyanazzal a ("ekvivalens") jelerősséggel járjon, mint a tényleges forrásantennánál, az antenna legerősebb sugara irányában. Az EIRP és az ERP közötti különbség az, hogy az ERP összehasonlítja a tényleges antennát egy félhullámú dipól antennával, míg az EIRP összehasonlítja azt egy elméleti izotróp antennával. Mivel a félhullámú dipóliantennának 1,64 (vagy 2,15 dB ) nyeresége van egy izotróp radiátorhoz képest, ha az ERP és az EIRP értéket dB-ben fejezik ki, akkor ezek kapcsolata EIRP(dB)= ERP(dB)+2,15.
-
A nagyobbik antenna array 18x18 = 324 dipolból áll. Ennek egy szóló dipolhoz képest 27dBd nyereséget saccolnak.
Ebbe a rendszerbe ha bevezetnek 10kW RF teljesítményt amit ma már akár az erre a célra kifejlesztett FET-ek is tudnak de adócsövekkel minden további nélkül lehetséges volt a Duga rendszer létesítése idején, az előbb említett antenna nyereséggel számolva ez 3,5 MW EIRP-t jelent. Ha 100 KW adóteljesítményt veszünk, ami ismerve a Duga rendszer impulzus modulációs módját, teljesen benne van az adócsövekkel megvalósítható tartományban, ez 35 MW EIRP-t jelent.

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Ugyan azzal, amivel a kávédat melegíted. Magnetroncsővel, impulzus üzemben. Angol háborús találmány.  A németek síktriódát, ún. világítótoronycsövet használtak. Nekik nem volt magnetronjuk.

1

torokj
torokj picture

Szia,
Ez rövidhullámon sugározott,tudomásom szerint a magnetron mikrohullámú eszköz.Wikipédián ezt találtam:Impulzus szélesség 90 ms, frekvencia tartomány 7 -19 MHz, sávszélesség 0.02 - 0.8 MHz, tipikus adásidő 7 perc.
Ezért nem értem.

0