You are here

Indukciós főzőlapokról általában

21 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

A nagyobb indukciós főzőlapokat lehet egy és két fázisra is kötni. Kinek mi a tapasztalata, ha két fázisra van kötve akkor a készülék kihasználja a delta kapcsolás nagyobb feszültségét (és lévén kapcsolóüzemű, ugyanakkora teljesítményt kisebb áramon ad le) , avagy mindig csillag kapcsolásban működnek?
A leírások erről bölcsen hallgatnak (megnéztem több gyártó több termékének leírását), ugyanakkor a matricákon néha feltüntetik, hogy 400V/230V, ami arra enged következtetni, hogy használja a delta feszültséget, noha a nullát mindig be kell nekik kötni...

Comments
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Nem gondoltam volna, hogy ekkora hitvita fog ebből kerekedni... :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Volt némi csavarhúzóméregetés laugh

Ha jól sejtem, erre gondoltál:
A második esetben nem látom értelmét a két nullának, bár az sem egyértelmű, hogy milyen hosszú drótokról ír a dokumentum. Mert az ugye lehet a készülék mögötti fali sorkapocs is, és csak annyi látszik az ábrából, hogy ne a sütő hátulján lévő sorkapcsokra tegyünk átkötést.
 

File csatolás: 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Engem tényleg az érdekelt, hogy van-e olyan lakossági felhasználású főzőlap, ami tud előnyt kovácsolni a több fázisú bekötés magasabb feszültségéből. A hozzászólásokból az derült ki, hogy ilyen nincs -egyébként nekem is ez volt a sejtésem. És itt jön be a két nulla vezeték szerepe is.
A háromfázisú rendszereknél szeret mindenki pl. a forgó motorokra gondolni, ahol a terhelés eloszlás még csillag kötésnél is szimmetrikusan (forogva) oszlik meg. De pl. a mi házunkban is van 3 fázis, sőt az emelet és a földszint külön fázison van, itt értelemszerűen csak a csillag kapcsolás jöhet szóba, azaz minden terhelés árama a null vezetőn is átfolyik. Ha van fent egy mosógépem lent egy bojlerem, akkor fázisonként folyik 10-10A (az egyszerűség kedvéért), viszont a nullvezetőn a két áram "összege" -figyelembe véve a fázistolást is. A lényeg az, hogy mondjuk egy 5x6mm^2-es vezetéknél a nulla vezetőn ebben az esetben nagyobb feszültség esik, mint a fázisokon külön-külön, ezért azt célszerűbb nagyobb keresztmetszettel vinni.

Nyilván egy bojlertől vagy mosógéptől nem várja az ember, hogy működjön 400V-ról, de ha a főzőlap elvben lehetőséget ad két vagy három fázis használatára, akkor elvben előnyt is kovácsolhatnának belőle. Egy becsületes főzőlap névleges teljesítménye 7kW (persze ritkán megy minden égő csúcson, de akkor is), ha két fázissal számolunk, akkor is 15A-t fogyaszt(hat) fázisonként a főzőlap, és akkor hol van még a bojler, a mikró, a hűtő, a klíma és a mosógép fogyasztása? Ugyanakkor ha a főzőlap tudna előnyt kovácsolni a delta feszültségből, akkor 400V-on mindössze 17,5A áram folyna, ami több szempontból is kedvezőbb volna.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

3 fázisnál a nullevzetőn sohasem fog nagyobb áram folyni, mint a legnagyobb áramú fázison. Esetleg nagy fázistolással működő készülék ezt felülírhatja, de nem jellemző. Próbáld ki valami áramkörszimulátorba. Ha egyik fázist leterheled 10 Amperrel, akkor a nullán 10 amper fog folyni, ha a másikat is 10 amperrel, akkor is csak 10A fog folyni a nullán. Ha a harmadikat is elkezded terhelni, csökkenni fog a nullvezető árama.

3

jakyg
jakyg picture

Szia!

Igazad van!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv! 

Mint előttem leírták, ezek a lapok csak 230V-ról mennek, a többfázisú bekötésnek (KELL a nulla is!!!!) csak annyi a szerepe, hogy a terhelést (ha több zóna megy egyszerre) a több fázis között elossza. Sütőknél, fűtőspirálos, illetve infralapoknál szintúgy. Az ipari, vendéglátóipari,kereskedelmi cuccoknál lehet valóban 3 fázis, 3X400V.

 

1

Guest
Guest picture

Üdv!
Az egyes (jellemzően nagy teljesítményű fűtő/melegítő) készülékek bekötési tábláin a két fázisú opció nem a szokványos, 120 fokkal eltolt 3 fázisú rendszer két fázisát jelenti. Létezik az úgynevezett osztott fázisú rendszer. Ez leginkább észak-Amerika (Kanada, USA) területén használatos de terjedőben van Európában is.
Hagyományosan az Egyesült Királyságban de itt a Tanyán is volt beszámoló a Németországi terjedéséről.
Az európai ilyen rendszert a magasabb feszültség szintek jellemzik. Jellemzően ennél a rendszernél egy ház, tanya, stb a középfeszültségű elosztó hálózatra egyedi transzformátorokkal csatlakozik az alábbi ábra szerint.

Az osztott fázisok egymással 180 fok eltérésben vannak, ezért ezekkel motorok számára nem lehet forgó mágneses teret közvetlenül létrehozni.
-
Ezek a fűtő/melegítő készülékek lényegileg egyfázisú táplálásra készültek akár tengeren túlra akár európai eladásra/felhasználásra gyártódtak.
Vagyis bekötésnél ügyelni kell arra hogy pl. az európai készülék egy- egy tápláló egysége 230VAC-nál ne kapjon nagyobb feszültséget.
Mutatok két bekötési rajzot mely általános érvényűnek tekinthető minden hasonló készüléknél.
Tehát még egyszer: A 2 fázisú bekötés NEM a 3 fázisú rendszer két fázisát jelenti!

 

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Ne beszélj már blődséget!
EU piacra készült berendezés esetében, ugyan mit jelent a 2F+N vagy 3F+N?
Mi az hogy nem a szabványos 3fázisú rendszert jelöli? Ez most komoly? Építsek külön erőművet???
​​​​​​A 2F pontosan azt jelöli, hogy ott két külön fázist lehet csatlakoztatni és mellé kell az N vezetőt és PE -t persze.
nagykonyhai berendezéseknél van 400V-os táplálás valóban. Ott 3F+PE a bekötés.
Beteszel egy rajzot, csak épp rosszul magyarázod. Tedd mellé a leírást is, hogy a klnb bekötések esetén a gyártó milyen vezető keresztmetszetet ajánl, milyen biztosítóval.
Pl 1F+N esetén kb 32A-es kismegszakítót fogsz olvasni 6mm-es ajánlott keresztmetszettel. Míg 3F esetén kb 3x16A-es kismegszakítót 5x2.5mm - es keresztmetszettel. Persze ezek a berendezés teljesítményétől függenek. A példa csak egy általam bekötött készülék leírásából származnak.

Üdv,
KN

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
De! A két fázis, az bizony 2 fázis. L1, L2. Nagyobb terhelésnél, 3 fázisú a tűzhely L1,L2,L3. Az hogy két nullavezető van, ne zavarjon meg.  Ugyan ez a helyzet, ha nem különálló tűzhely és sütő, hanem egybeépített.

Kalex

1

Guest
Guest picture

Üdv!
Engem aztán nem zavar. Ha valami nálunk nincs akkor az nem is létezik! devil Mintha Joe is erről rebegne...Ha nem volna nehezen kereshetővé téve a hsz.-ek struktúrája, előkeresném az európai idevonatkozó tapasztalatokat korábbi topikokból. Számomra ez az ügy nem ér annyit hogy strapáljam magam vele.
-
Az osztott fázisú rendszerek ny.európai lokális megjelenésében bizonyára "elévülhetetlen" szerepet játszott és játszik az US Army de facto!? megszálló jelenléte Németországban. Az egykoron általuk épített hatalmas "lakópark" komplexumok energia ellátásánál bizonyára az otthoni gyakorlatot követték. E "lakóparkok" egy ideje a "vendégeik" elszállásolását is szolgálják.
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/TenyekKonyve-tenyek-konyve-1/nato-16647/az-europan-kivuli-nato-orszagok-hadseregei-171DB/amerikai-es-nato-jelenlet-europaban-174AC/

0

Joe
Joe picture

Üdv!
Hollandiában dolgoztam az Engie-nek. (is) Ott pl Amszterdamban,a garzonoknak egy fázis  jutott. A sütőt 5x2,5 ös kábellel kötöttük, A biztosító 4 ák 4x16A.(Itthon nem láttam üzletben), kétszer  fázis -nullát szakított meg együtt, egy időben. A Ezt 5x2,5 mm2 vezetékkel vitték a sütő mögé egy 3 fázisú Piralax tipusú/gyártmányú aljzatba. Ezt a formátumot se láttam itthon, ami nem jelenti azt, hogy nem léteznek. A bekötés az L1 fekete-Kék null, a L2-barna-szürke-(ami Null) az L3ra párosításban történt. Tehát a Null vezetőt is kétszer használták. Valószínű ezek alapján, a sütő nem használ 400 Voltot. Viszont a Nullán is dupla áram folyhat ennek a kiváltására használták Nullának s szürke vezetéket is az 5x2,5-ben. A párosítás a nyugaton használt színsorrendet veszi figyelembe. Nem egy helyszínen, városban történt így. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Amennyiben, 2F+N vagy 3F+N a bekötés az N vezetőn sosem fog a két vagy három fázis összegzett árama folyni!!!

Üdv,
KN

2

Guest
Guest picture

Üdv!
Tájékozódnod kellene az osztott fázisú rendszerek mibenlétéről és azután osztani az ....
Te is úgy gondolkodsz hogy amiről nem tudsz, az nem is létezik.
A 2N jelölés a bekötési táblákon pontosan az ilyen rendszerekhez való csatlakozást jelöli.
Az EU piac csak a Te fejedben egységes.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Bátorkodom megjegyezni, hogy Európában az elosztóhálózatokon, feszültségszinttől függően a 3fázisú 3 és 4 vezetékes hálózatok a szabványosak. A kisfeszültségű 4 vezetékes hálózat a fogyasztóknál 5 vezetékesre módosul, mivel a vezetékkeresztmetszet csökkenésével a védővezetőt külön kell vezetni az üzemi áramot vezető nulla vezetőtől.
Természetesen ettől függetlenül laboratóriumokban előfordulhat más felállás is.
https://webstarsnet.com/hu/82-types-of-ac-power-distribution-systems.html
3 fázis 3 vezeték

3 fázis 4 vezeték

2 fázis 3 vezeték

2 fázis 3 vezeték

2 fázis 4 vezeték


Kalex

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ehhez annyit fűznék hozzá; Az egységes Európában --mi egységes?  dugaljak/dugvillák? Feszültségszintek-frekvenciák?   NEM!
Olaszországban Nápolytól lefelé van 115V 50Hz  de Sziciliában ez 60Hz-l ! Máltán 230/115V 60Hz ....

Ahol az USA haderő megjelenik, ott a 230/115V 60Hz  is megjelenik. Lásd Németország, Románia,Lengyelország, stb. 

Esetleg aki nem tudná Nemzetközi (szabad) Kikötőkben  3x115V  60Hz  (Csepelen 115V 50Hz )
Repülőtereken a 3x115V 400 Hz .

Itthon is dolgoztam olyan  multinál  ahol 3X400/230V 50Hz  és  3x200/115 V 50Hz  valamint  1x 230/115V 60Hz   sincsatlakozás volt kiépitve.
Tehát Kalex két utólsó rajzát is fel kellene venni a lehetőségek közé!

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Miután sorba jönnek a provokatív beszólások, mégis csak előkerestem ezt a topikot ahol Te is beszámolsz a kinti tapasztalataidról.
https://elektrotanya.com/content/bojler-betet-szigetelesi-ellenallasa
Van egyébként a Kalex ábrái között múzeálisnak tekinthető rendszer is amit többen módszeresen kevernek egy másikkal.
Nevezetesen a kétfázisút az osztott fázisúval.  https://en.wikipedia.org/wiki/Two-phase_electric_power
(A fordított változat hogy ne legyen nyelvi nehézség.)
-

Ez a cikk a 90 ° fázisú különbséggel rendelkező elektromos rendszerekről szól. Két ellentétes (180 °) feszültségű vezetékkel rendelkező rendszerek esetén lásd a split fázisú villamos energiát .
 

A kétfázisú generátor egyszerűsített vázlata [1]

A kétfázisú villamos energia a 20. század elején a többfázisú váltakozó áramú villamosenergia-elosztó rendszer volt. Két áramkört használtunk, a feszültség fázisai a ciklus egynegyedével, 90 ° -kal különböztek. Az áramkörök általában négy vezetéket használtak, mindegyik fázishoz kettőt. Ritkábban három vezetéket használtunk, közös vezetékkel, nagyobb átmérőjű vezetékkel. Néhány korai kétfázisú generátornak két teljes forgórész- és terepi egysége volt, a tekercsek fizikailag eltolva voltak, hogy kétfázisú energiát biztosítsanak. A Niagara-vízesés 1895-ben telepített generátorai voltak a világ legnagyobb generátorai abban az időben, és kétfázisú gépek voltak. Három fázisA rendszerek végül az eredeti kétfázisú energiarendszereket váltották fel az energiaátvitel és -felhasználás érdekében. Maradtak néhány kétfázisú elosztórendszerek, példákkal a Philadelphia , Pennsylvania ; a Centre City számos épületének állandó vezetéke van a kétfázisú [2] és Hartford, Connecticut területén . [3]

Összehasonlítás egyfázisú energiával szerkesztés ]
A kétfázisú villamos energia előnye az egyfázisúhoz képest az volt, hogy lehetővé tette az egyszerű, önindító villamos motorokat. Az elektrotechnika korai napjaiban könnyebb volt elemezni és megtervezni a kétfázisú rendszereket, ahol a fázisok teljesen elválasztottak. [4] Csak a szimmetrikus komponensek módszerének 1918-os feltalálásáig álltak rendelkezésre a többfázisú energiarendszerek kényelmes matematikai eszközei a kiegyensúlyozatlan terhelési esetek leírására. A kétfázisú rendszerrel előállított forgó mágneses mező lehetővé tette az elektromos motorok számára, hogy nyomatékot nyújtsanak a motor nulla fordulatszámától, ami egyfázisú indukciós motorral nem volt lehetséges(további indítóeszközök nélkül). A kétfázisú működésre tervezett indukciós motorok hasonló tekercsekkel rendelkeznek, mint a kondenzátoros egyfázisú motorok. Egy kétfázisú indukciós motorban azonban a két tekercs impedanciája azonos.
A kétfázisú áramköröknek az az előnye is, hogy az állandó kombinált teljesítmény ideális terhelést jelent, míg az egyfázisú áramkörben a feszültség és az áram nulla keresztezése miatt a vonal frekvenciájának kétszeres impulzusa pulzál.
Összehasonlítás háromfázisú teljesítménygel szerkesztés ]
A háromfázisú elektromos teljesítményhez kevesebb vezető tömeg szükséges ugyanarra a feszültségre és teljes teljesítményre, mint egy azonos feszültségű kétfázisú négyvezetékes áramkörnél. [5] A kétfázisú energiát váltotta fel az elektromos energia kereskedelme érdekében, de bizonyos vezérlőrendszerekben még mindig megtalálhatók a kétfázisú áramkörök.
A kétfázisú áramkörök általában két különálló áramvezető párt használnak. Alternatív megoldásként három vezeték is használható, de a közös vezető hordozza a fázisáramok vektorösszegét, amelyhez nagyobb vezető szükséges. A kiegyensúlyozott háromfázisú áramok vektorösszege azonban nulla, ami lehetővé teszi a semleges vezetékek kiküszöbölését. A villamosenergia-elosztásban a négy helyett csak három vezeték követelménye jelentős elosztóvezeték-költségmegtakarítást jelentett a vezetők és a telepítés költségei miatt.
Míg a kétfázisú és a háromfázisú áramkörök állandó kombinált teljesítménnyel rendelkeznek az ideális terhelés érdekében, a gyakorlati eszközök, mint például a motorok, kétfázisú rendszerekben erőteljes impulzusokat szenvedhetnek. [4] Ezek az erőteljes impulzusok fokozott mechanikai zajt okoznak a transzformátorok és a motorok laminálásában, a magnetosztrikció és a torziós vibráció miatt a generátor és a motor hajtótengelyeiben.
Két-fázisú teljesítmény származhat egy háromfázisú áramforráshoz két transzformátor egy Scott kapcsolatban : Egy transzformátor primer keresztül van kötve két fázisát az ellátási. A második transzformátort az első transzformátor középső csapjához csatlakoztatjuk, és a háromfázisú rendszer fázis-fázis feszültségének 86,6% -áig tekercseljük. A transzformátorok másodlagos szakaszai egymástól függően két, egymástól 90 fokos fázissal rendelkeznek, és a két fázis kiegyensúlyozott terhelése egyenletesen lesz kiegyenlítve a három tápfázis között
-
Az Iskolapad-ba talán belefér egy kis technika történet is. (A Niagara erőmű a kétfázisú generátoraival.)
http://www.technology.niagarac.on.ca/people/mcsele/interest/rankine-generating-station/
és a többi rész:
http://www.technology.niagarac.on.ca/people/mcsele/other-interests/history/

0

kovacsna
kovacsna picture

Hello,

Na akkor légy szíves az általad osztott fázisú rendszerről egy szabvány leírást mutatni. Ahol bemutatják ennek a miben létét, stb. 
Mert azt gondolom kettőnk közül nem én vagyok fogalomzavarban. De jó pap is...

Üdv,
KN
​​​​

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ez szerinted milyen trafó?   A fogalomzavarról;   DE    az USA ban az Kétfázisú bekötés --ha tetszik, ha nem ! 
Mi persze ezt a fogalmat egészen másképpen használjuk!
De tudnál villanyt szerelni Szlovákiában? Franciaországban? Máltán? Korzikán? Krétán? stb..... Mert az Amerikai kontinensen kizárt , mig papirod nincs!
Láttál már GFCI-t?  Igen 5mA -s  áramvédő kapcsoló .Egy amcsi lakásban lehet belőle  20db is!(mivel  a konnektorhoz rakják!)

S egy találós kérdés  MI EZ ? a 3 képen.

https://www.electricalpereview.com/4-wire-high-leg-delta-transformer-connection/

http://voltage-disturbance.com/power-engineering/open-delta-transformer/

 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Természetesen  angol nyelvű ! (az amcsi  angol! )
itt kereshetsz---8 nagyobb áramszolgáltató van , meg kb 200 kisebb.
U.S. Electrical Codes and Regulations by State .

Az altalanos szabvanyok konyve 870 oldalas. Nincs benne kulon erintesvedelem , a foldelesek fejezetben van leirva a vedovezetovel kapcsolatos szabalyok, aramvedo  kapcsolok stb.
Ebben  minden bent van ami egy biztonsagos szereleshez szukseges.

3 evenkent ujitjak meg, az utolso kiadas 2017 ben volt.  Az uj kiadasokban beraknak vagy kivesznek dolgokat.
Pl 2008 ban kotelezove valt a szikraerzekelo kisautomatak hasznalata a csaladi hazakban.
Ezek meg tudjak kulonboztetni a normalis szikrazast a laza vezetek szikratol  es levagnak.

A villamvedelem az nem szabvany , van egy kis fuzet amit ajanlanak ha akarsz villamvedelmet.   De ha magas a haz vagy a letesitmeny veszelyes vagy valami specialis iparagba tartozik akkor kibovitett szabvanyok ala esik es ott mar kotelezo lehet a villamvedelem , es tobb  mas eloiras is lehet. /  pl. vezetekek szigeteles ellenorzese /
Minel nagyobb a tet annal jobban viszik fel a kovetelmenyeket.

Kanadaban is ez a helyzet ,  Ott is a tanacsi ellenorok akiktol felni kell.
Az a munkajuk  hogy hibat talaljanak es ebben nagyon jok.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Javítottam már párat.. a 2F bekötésnek mindegyikben semmi más előnye nem volt, csak hogy ne egy fázist terheljen. 4 zónas lapnál 2 megy az egyik, 2 meg a másikról.  Semmi más előnye nincs. Nullához képest terheli az egyik, meg a másik fázist....

Nem kizárt, hogy nagykonyhai gépeknél nem így van, de a háztartásinál mind.

3

Sponsored links