You are here

Nice Mindy A400 kapunyitó elektronika javítása

9 posts / 0 new
Last post
yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok,
egy kis segítséget kérnék a címben szereplő kapunyitó elektronika javításához.
Telepítéskor az alábbit tapasztaltam, ezért hogy haladjak, nem kezdtem el diagnosztizálni, hanem másik típusú vezérlést tettem fel:
üres programmal a tanulást megkezdi, de miután egyszer becsukott, kellene még egy teljes nyitást csinálnia, de ezt nem teszi meg. Csak a motorhoz tartozó relé kattog ütemesen. A téma végén linkelem a doksiját is ennek az elektronikának. Ott a 3. oldalon látható, hogy 4 relém van, B C D E jelöléssel. B szakítja meg a nullát, C az irányváltó, D az 1. motor, E a 2. motor. Ami idegesítő, hogy a tanulás elején a következő programot szépen végrehajtja: B behúz, E, majd késleltetve D behúz, ezáltal mindkét szárny kinyit 10-15 centit. Megáll, majd C behúz, B behúz, D is, majd késleltetve E is, így becsuk, érzékeli a mechanikus ütközőt (magas áramfelvétel), megáll. Innentől borul a dolog, itt kellene egy teljes nyitás-csukás ciklust csinálnia, az E relét be is húzza, de nem kapcsolja mellé a B relét, ami ugye a nullát szakítja, így minden mozgáshoz kell. Helyette csak kattogtatja az E relét kb. 2mp be - 2mp ki ütemben.
Olyat is csináltam teszt gyanánt, hogy egy nyomógombbal áthidaltam a B relét, és ilyenkor kézzel kapcsoltam neki nullát. Az eredmény, hogy elindul a kapuszárny, de ezt a 2mp be - 2mp ki ütemet tartja.
Plusz problémám, hogy 3 kivezetéses, 230V AC motorom nincs egy darab sem a műhelyben, ahol szeretném javítani az elektronikát, így kérdezném, hogy van-e rá mód, hogy "átverjem" az elektronikát, tehát tudok-e olyan jellegű műterhelést készíteni, amiről ő azt fogja hinni, hogy egy motor? Először 2 próbalámpára gondoltam, egyik szálukat közösnek összekapcsolva, de mivel nem ismerem ezeknek a motoroknak a belső felépítését, először kérdezek.
Nice Mindy A400 pdf

Szerk.: A hiba fennáll akkor is, ha deaktiválom a terhelés érzékelést, és kézzel adom meg a kapuszárnyak nyitás-zárás idejét.

Comments
Joe
Joe picture

Szia!  

Az elektronikát nem kell átverni. A motor 4 vezetéke : a nulla, valószínűleg kék., a védelem, tuti zöld-sárga. és a két fázis valószínűleg fekete, és barna, közöttük az üzemi kondi. A motor az egyik irányban a feketére  kapja a fázist, a másik irányban a barnára. A kondi a motor működéséhez feltétlenül kell. Pl ha be"vagózod" a nullát fixre, és a kondi egyik lábára kiadva az ajtó elindul, a másik irányba a kondi másik lábára adva indul el. Az elektronikának is ezt kell csinálnia nyitáshoz-záráshoz. Ha a motorok bekötése rajz szerint rendben van, akkor a tippem reléhiba.  A Nice a fénysorompó bekötésére is érzékeny, ha nincs fénysorompó makkor egy átkötéssel imitálni kell. Azt hiszem a + a 17, 20,21 pontok. Gyanús  az is, hogy  a motorok forgásiránya nem jó. mert először azt hiszem nyitás van, azért nem zár be, mert azt hiszi áll benn valaki, az útban. Ezekre  a poénokra emlékszek.

0

yohnsee
yohnsee picture

Kedves Joe,
köszönöm a tippeket, azt elfelejtettem írni, hogy az NC bemeneteket természetesen rövidre zártam a közös ponttal (jelen esetben 17). Ennél az elektronikánál a tanulás kb. félig nyitott szárnyakkal indítva, először kicsi nyitás, majd bezár, teljesen kinyit és teljesen bezár. Ez lenne a normális, de a kicsi nyitás utáni bezárásnál megáll a tudomány. Reléhiba azért nem lehet, mert most cseréltem új, Omron típusúra az összeset. A forgásirány biztosan jó volt a helyszínen. Most a műhelyben szeretném elindítani és méregetni rajta, de ahhoz azt kell higgye, hogy rajta vannak a motorok. De jelenleg nem tudok rávaló motorokkal szolgálni neki, így gondoltam valami alternatív megoldásra.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ne görcsölj rajta. Bármilyen 300-500W közötti terhelés megfelel. Abból is elég először csak 1készlet (2db) mert a leírás szerint automatikusan felismeri, ha csak egy motoros kivitelben használod.

Kalex

0

yohnsee
yohnsee picture

Köszönöm, akkor keresek a lomosban 2db halogén vonalizzót (meg egy hegesztőpajzsot a szememnek)
:)

0

zsugori
zsugori picture
***

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,
köszönöm, a kondi helye így már teljesen tiszta!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Itt egy magyar nyelvű is, hátha jobban érthető: http://nice.nyilaszarobeepites.hu/data/userfiles/file/A400_vezerles.pdf
Amúgy próbálj meg egy memóriatörlést programozás előtt.

Kalex

0

yohnsee
yohnsee picture

Kalex: Köszönöm.
A memóriát már számtalanszor kitöröltem.

0

Sponsored links