You are here

Renault CLIO2 központi zár 433 MHz-es távirányítása nem működik

8 posts / 0 new
Last post
Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Egy 2000-ben gyártott Renault CLIO2-es gépjárműben minden különösebb ok nélkül felmondta a szolgálatot a zárrendszer rádiós távirányítása. Kellő dokumentáció hiányában a probléma nem megoldható általános elektronikai szaktudással, ezért olyan szakik tanácsára volna szükségem, akik már megoldottak ilyen problémát Renault gépjárműnél, vagy járatosak ezen a szakterületen. 

A triviális hibalehetőségek kizárva:
A kulcsba épített adó működik. A 433MHz-es vevőmodul szuperheterodin rendszere után megjelenik a demodulált jel. Ezt a jelet még átkódolja egy PIC 12C508-as IC egy jóval lassabb (kHz nagyságrendű) jelre. A jel egy közönséges kábelkorbácson keresztül megérkezik a "Multi Timer Unit"-be, melyben a panel már át van vizsgálva szakadásra. Tehát a jel befut a két fontosabb IC-re, melyeken a következő feliratok olvashatóak:

MTU (nagy központi) IC1:
SAGEM
21657870-9
9944KY021

MTU (kisebb, de talán fontosabb) IC2:
ALCATEL-SAGEM
2840
9939
21622404-6

A kulcsban lévő transzponder+távirányító IC:
U9280M (Ehhez már "data-shitem" is van, persze programleírás nélkül.)
(valószínűleg PHILIPS ID33 norma)
Kulcspanel: TRW101259-K

A múltban cca. évente elvesztette a szinkront, de a transzponder vevőgyűrűbe helyezése, gyújtás ki-be és a belső zárgomb 5s-os lenyomva tartása megoldotta a problémát. Az 5s-os lenyomásra most is be-ki zárnak a szervók, de a távirányítás halott marad!

(Lehet némi jelentősége, ezért még megjegyzem, hogy az autó már több mint három éve "deimmobilised" ECU-val működik - kifogástalanul. Az autó olaszországi behozatal, nem csak a gyújtás "vesztett szikrás", hanem a befecskendezése is félvezérelt. Nálunk más ECU-val szerelt típusok vannak elterjedve - már megvolt a "nagy szívás" az ECU-val is.)

Őrjítő ez a hiba, mert az összes ajtózár kiold, ha a vezető kiszáll, és utána lehet mindet egyenként zárogatni. A szakszervizek ár és/vagy tudásszintjéről meg már rég nincsenek illúzióim, ezért pánikolok! Kérem segítsetek, ha tudtok.

Comments
Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Profin álltál hozzá, igyekszem nem hülyeségeket mondani. A távirányított zárnak és az immónak nincs köze egymáshoz alap működés esetén. Ezeknek egymástól függetlenül is működniük kell. Pár év óta a franciák, élükön a Renault-val egy panelre raktak mindent a távirányítóban. Sőt egy chip is csinálja, de 2 részre van osztva. Az egyik az immó a kis ferrit antennájával, elem nélkül is működik, illetve a távirányító rész, amit meg nem zavar, ha pl. az immo rész antenna tekercse szakadt.
Tehát, ha a szinkronizáció nem megy és valóban kell az immós azonosítás...nem lehet, hogy szakadt az a tekercs a távirányító panel sarkában? Mivel neked az a rész ki van iktatva, eddig észre sem vehetted. Viszont ez elég gyakori hiba ezeknél, amit a nem indulásnál vesz észre egy sofőr.
Ja, ha mégsem jön össze, akkor egy univerzális rádiós kp zár vezérlő, vagy egy RFID vevő/kulcs páros azért elegánsabb/biztonságosabb lenne a reed csöves megoldásnál. :)

1

honoriscausa
honoriscausa picture

Kedves Transzduktor!
MI a fiammal ugyanezt a küzdést lejátszottuk, egy Renault Thália-val (2001-es). Sajnos minden erőfeszítés ellenére nem született megoldás. A vége egy új vezérlés távirányítókkal lett. (10.000,-ért) 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia,
úgy gondolom - jól megúsztad! Az a baj, hogy vezérlőegységet kulcselektronikával együtt igen nehéz összeszedni bontóból. Ha van is olcsó ajánlat, azt meg a világ végéről postázzák és nehéz/lehetetlen reklamálni. Ha meg szervizes szakik által hirdetett és lepróbált a cucc, akkor alapból "50000+". Valahogy úgy tapasztalom, hogy bontott alkatrészek esetén nálunk tótiában 20 euró az alsó határ. Ez kb. megfelel a "7000"-nek - ami elhangzik abban a bizonyos híres jelenetben. Ha már "föttög" a kocsi, fizessen a lúzere!

A távirányítós zár szerintem a legnagyobb élveztető "ficsőr" amit az autógyártók bevezettek - nehéz lemondani róla. "10000"-ért szívesen összeszednék egy garantáltan működő, komplett komfortvezérlőt kódkulcsal, hisz ha még jobban megzakkan a cucc, akkor az autó közútra se mehet többé. Abban van az indexrelé, távfény kapcsoló, stb.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

11. 07. 2020. kiegészítés:
Most már a 125 kHz-es kulcskiolvasó (immobilizer kiblokkolási célú) gyűrűs-egységet is bevizsgáltam szerény lehetőségeim keretei között. Nem tudom ugyanis pontosan, hogy hogyan működik az autó biztonsági rendszere, de feltételezem, hogy a 125 kHz-es kódolvasó is dolgozni kezd, amikor az 5 szekundumos zárgomb-lenyomással aktiválom a távirányító szinkronizációját. A szkópozás igencsak anomáliás működést mutatott, de ennek ellenére valószínűsíthető, hogy nem(csak) a gyűrűs interface-egység a beteg. Ugyanis kölcsön tudtam kérni egy biztosan jó interface-egységet (a szomszéd megengedte, hogy kiszereljem az ő kocsijából) és azzal sem ment a téma.

Feltételezhető, hogy normális esetben oda-vissza kommunikáció történik a gyűrű processzora és a "komfortvezérlő" (multi relay timer unit, "MTU", stb.) között. (A szomszéd kocsiját már nem szkópoztam, és a kánikula miatt az én interfészemet sem teszteltem le. Nagyon örültem, hogy egyáltalán megengedte kiberhelni az ő gyűrűjét egy órára. Az "MTU"-ja is teljesen más típus, de a gyűrűs-interface teljesen azonos volt - ez biztos.)

Interface Ring IC: MOTOROLA XC33690DW (XAA9949)
(Quartz: 8 MHz)
Interface Ring PCB: "PIU:21656813-3" (X2)

Most ott tartok, hogy legnagyobb valószínűség szerint az MTU egység hibájából nem távirányítható a központi zárrendszer. Nem tisztázott, hogy a MTU kommunikálja-e az immobilizer azonosítót a szinkronizáláshoz, vagy nem. Erre a kérdésre keresem a választ! Volt, hogy sikerült cca. 0.5s-os jelsorozatot indikálni a jelvezetéken, de már az is elmarad - teljesen anomáliás a (feltehetően kétirányú) kommunikáció a MTU és a gyűrű processzora között. Nagyon boldoggá tenne, ha valaki hobbiból bevizsgálná ezt a témát a saját kocsiján egy digiszkóppal.  (Az ECU már nem igényli a kódot - amint már említettem.)

Ha "tesztek" a témára, akkor valószínűleg "debillesítem" az autó központi zárját. Ez annyit jelent, hogy kap kintre egy rejtett kapcsolót a bezárás gombja! Öregszem, butulok, primitív megoldásokat kezdek preferálni.

(A karmám feljavításáért hamarosan megírom a hatékony szilikongumi-kipucolás technikáját - melyet még 2016-ban ígértem nektek.)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Bocsánat,hogy bele ugatok . A témához nem értek .
De. De  vitt a mentő és meg kellett állnia egy négykarikás másodiknak parkoló kocsi miatt . A tulaj hamar előkerült . A kocsija jobb hátsó részéhez lépett . Oda érintett a kulcscsomójáról valamit . Nyiltak az ajtók .Beült és elhajtott . Szerintem lehet tanulni belőle .

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Köszi az igyekezetet. Természetesen csak reed-relé mehet külső kapcsolónak. Némi fantáziával még én is bírok, csak a spontán felindulásból elkövetett "javítási tippek" típusú irományt nem tudom, hogy hova a legalkalmasabb megírni. Hova írjam a szilikongumi-kipucolás cikket?

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Megírod és elküldöd az  elektrotanya@gmail.com címre.
Majd ott tudják és teszik amit és ahogy gondolnak. 

0