You are here

E-hulladék újrahasznosítással foglalkozó amerikai céget csalással vádolnak

e-waste

Amerika északnyugati területén élő lakosok évek óta elkötelezettek a környezettudatosság mellett, ezért a törött LCD-televíziókat és a számítógép képernyőket a speciális e-újrahasznosítási központokban a megfelelő kezelés és ártalmatlanítás érdekében leadják. Ezt jó okból csinálták: A síkképernyős monitorok belsejében lévő csövek higanyt tartalmaznak, amely olyan vegyszer ami, szerv és mentális károsodást okozhat ha a törékeny csövek megrepednek vagy eltörnek.
 

Amerika északnyugati régiójának egyik legnagyobb e-újrahasznosító cége azonban nem dolgozta fel megfelelően az e-hulladékként leadott eszközöket, inkább titokban elküldte őket Hongkongba, ahol azokat szétszerelték a munkások, akik figyelmen kívül hagyták a veszélyeket, pl. nem viseltek védőfelszerelést sem, az alkatrészeket pedig egyszerűen csak összetörték, ezzel mintegy kiszabadítva a toxinokat az ökoszisztémába.

Mindeközben az újrafeldolgozó cég két alapítója - a Kent székhelyű Total Reclaim - mintegy 2,3 milliárd forintot szerzett az üzletből, miközben a nyilvánosságnak azt mondta, hogy a vállalat „a Föld barátja”!

Az Egyesült Államok ügyvédi irodája szerint a Total Reclaim cég 2008-tól kezdve a Harbour Island-i tárolóból Hongkongba lapos képernyőjű monitorokat szállított, ami közel 3,8 millió kilogrammnyi higanyt tartalmazott – ez elegendő ahhoz, hogy 430 szállítási konténert töltsön meg - ami legalább hét évnyi mennyiségnek felel meg. A cég partnerei többek között van a Seattle Önkormányzat, Washingtoni Egyetem és további más intézmények Washington, Oregon és Alaszka államaiból.

A Total-Reclaim társalapítóit, Craig Lorch-t és Jeff Zirkle-t két év és négy hónap börtönbüntetésre ítélte el a Seattle-i szövetségi bíró kedden, miután bűnösnek ítélte őket. Ezen kívül 274 millió forintot kell fizetniük kárpótlásként, valamint 3 év házi őrizetre kötelezték őket.

Az ügyészek azt állították, hogy ez az országban a harmadik ilyen e-újrafeldolgozással kapcsolatos büntetőeljárás és egyben a legnagyobb az amerikai történelemben. (A másik kettő Coloradóban és Illinois államban volt, ahol az ólomtartalmú CRT monitorok helytelen kezelése miatt indult eljárás).

„Ez komoly bűncselekmény,” mondta Richard Jones amerikai kerületi bírósági bíró Lorch-nak és Zirkle-nek egy zsúfoltig tele lévő tárgyalóteremben kedden. Megjegyezte, hogy cselekedeteik „hatalmas arcul csapása” a társadalom bizalmának, és olyan „kár, amelyet lehetetlen helyrehozni”.
Hozzátette: „Az egyetlen ok, ami miatt abbahagyták a csalást, hogy elkapták Önöket.”

A „sting” művelet

A seattle-i székhelyű Basel Action Network (BAN) egy megfigyelő csoport, amely egy 1980-as ENSZ megállapodás után kapta a nevét, s amely az iparosodott nemzeteket a fejlődő országokban mérgező anyagok lerakásának megakadályozására hoztak létre. Az évtized elején elkezdtek GPS nyomkövetőket elhelyezni, hogy lássák tényleg hol kötnek ki az újra hasznosításra küldött eszközök.

A BAN független újrahasznosítási osztályozást hozott létre, és a Total Reclaim-t tartotta fenn arany standardként. A BAN alapítója, Jim Puckett megdöbbent amikor látta, hogy a nyomkövetők Hongkongba kötöttek ki amelyek a Total Reclaim dobozokban voltak elrejtve.

Amikor szembesítették Lorch-ot és Zirkle-ét a tényekkel,  hamis iratokat kezdtek el kovácsolni az ügyészség szerint: Új hajózási árunyilatkozatokat hoztak létre, amelyek azt mutatták, hogy csak műanyagot szállítanak Hongkongba, és csak néhány e-hulladék véletlenül bele keveredett a szállítmányba. (A két vádlott hamisított dokumentumokat is készített a vállalati program auditálása kapcsán).

Puckett és a PBS News csapata, amit Seattle-i újságírók vezetnek a KCTS-től, Hongkongba utaztak és megtalálták a Total Reclaim dobozokat amelyek a higanyt tartalmazó összetört csöveket tartalmazta.

Puckett azt mondta és a PBS program is arról számolt be, hogy a hongkongi munkavállalók nem tudtak a higany lehetséges veszélyeiről, amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) különösen károsnak tekint a terhes nők születendő gyermekeikre nézve.

“Ezeknek a munkásoknak a tudatlansága nem örömöt hozott, hanem halált és betegséget” - mondta Puckett kedden.

A Washington állam törvényhozója által létrehozott e-újrahasznosítási program részeként a Total Reclaim köteles a képernyők megfelelő ártalmatlanítására, nem pedig a fejlődő országokba elszállítani azokat.
Végső soron az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) vizsgálatot kezdett, az ügyészek büntetőügyet indítottak.

A saját profit mindenekelőtt”

A hétéves időszak alatt az üzletből származó 2,3 milliárd forintos összeg mellet még megtakarítottak 753 millió forintot is, amit a hulladék megfelelő ártalmatlanítására kellett volna fordítaniuk.

„Röviden, Lorch és Zirkle úgy döntöttek, hogy a saját nyereségüket helyezték előtérbe a külföldi munkavállalók érdekei helyett” - mondta Seth Wilkinson ügyész.

Lorch, 61 éves seattle-i, és Zirkle 55 éves Bonney-tó mellől származik, mindketten felszólaltak az ítélethirdetéskor kedden, és bocsánatot kértek.
"A nevem örökre a csalással fog összefonódni " - mondta Zirkle, ahogy idegesen lapozta át az előkészített jegyzeteit.

„Nem tudom kifejezni, hogy mennyire szégyellem magam.” - mondta Lorch, majd hozzátette: „Soha nem fogok megbocsátani magamnak, az ügyfelekkel, a közösséggel és a családommal szembeni bizalom elvesztéséért.”

Jones bíró öt év, hat hónap börtönbüntetést ajánlott, míg Wilkinson ügyész 6 hónap börtönbüntetést és egy év házi őrizetet ajánlott.

Az alperesek - akiket legalább négy ügyvéd képviselt - több tucat olyan iratot mutattak be, amelyek azt mutatták, hogy milyen jó dolgokat tettek a közösségért, a jótékonysági tevékenységektől a nonprofitok önkéntességekig.
A védelem hangsúlyozta, hogy nincs dokumentált bizonyíték arra, hogy a munkavállalók közül bárki is meghalt vagy megbetegedett volna az LCD monitorok bontása miatt, és hogy egyik alperesnek sincs bűnügyi múltja.

Vezető ügyvédeik, John Wolfe és Harold Malkin azzal érveltek, hogy az LCD monitorok helytelen megsemmisítésével együtt a Total Reclaim által kezelt anyagok mintegy 97%-át megfelelően újrahasznosították.

A Total Reclaim 740 ügyféllel rendelkezik, és tavaly 1,5 milliárd forintra tett szert. A védelem ügyvédei szerint a vállalat jövője súlyos veszélybe kerülne ha a két vezetőt börtönbe zárnák.

Jones bíró úgy ítélte meg, hogy az alperesek elhalaszthatják a börtönbüntetésüket, hogy segítsenek a vállalat ügyeit lezárni vagy felkészülni a vezetőváltásra. Zirkle három hónap múlva rácsok mögött lesz, majd 2020 júliusában Lorch is.

Wilkinson a meghallgatás után azt mondta, hogy „a két évnél hosszabb börtönbüntetésnek azt az üzenetet kell hordoznia, hogy az üzletemberek, akik jogellenesen károsítják a környezetünket és az emberi egészséget, felelősségre lesznek vonva.”

Forrás: https://www.ban.org/news/2019/4/24/httpswwwseattletimescombusinesslargest-e-recycling-fraud-in-u-s-history-sends-owners-of-kent-firm-to-prison
 

Comments
szakszlaci
szakszlaci picture

Fordítási hiba van a szövegben..,..

The U.S. Attorney’s Office says Total Reclaim shipped 8.3 million pounds of mercury-containing flat-screen monitors from a storage facility on Harbor Island to Hong Kong —

Az amerikai ügyvédi iroda szerint a Total Reclaim 8,3 millió font higanyt tartalmazó síkképernyős monitort szállított a Harbour Island-i tárolóhelyről Hongkongba -

0

Transzduktor
Transzduktor picture

A 3,8 millió kilogramm higany is abszurd soknak tűnik! Egy csőben mindössze néhány milligramm lehet. Egymilliárd készüléket feltételezve sem haladhatja meg a kérdéses mennyiség az ezer kilogrammos nagyságrendet. A nagyipari széntüzelés higany-emissziójához képest ez szinte semmiség. Gondolkozzatok!

1

xhantanh
xhantanh picture

A 3,8 millió tonna higany azért soknak tűnik !

0

Attee
Attee picture
*

Kilogramm-ban írták...de az is rengeteg...Tekintve, hogy egy CCFL csőben minimális mennyiség van, sztem több milliárd CCFL hátteres  lapostv-t feltételez!! És már egy pár éve LED -es laposok is elég nagy arányban vannak az e-hulladékban...
 

0

gyuri50
gyuri50 picture

Az bizony sok, de  "3,8 millió kilogrammnyi higanyt " írtak !

0

Distributor
Distributor picture

Szia Pihe!

Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt az elszomorító történetet.
Sajnos a büntetés nem lett se elrettentő, sem visszatartó.
Nem érezzük a dolog súlyát, és nem gondolunk a gyerekeinkre!

Üdv.

(A pénz és az érdek irányít!)

0