You are here

Mikrohullámú sütőben fém kanál?

34 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Gyakori vita, mehet-e fém a mikróba. A Siemens mikrón találtam az alábbi jelzést:

Megnéztem a használati utasítást:

Vagyis folyadék melegítésekor tegyünk egy teáskanalat a pohárba. Azt nem emeli ki, hogy műanyag legyen a kanál, nálunk pedig fém teáskanalak vannak.
Eddigi tapasztalataim alapján nem okozott gondot a kávéban sem a kanál, vagy a levesben, főzelékben. Egyszer került a mikróba szárazabb kaja (vagy dióstészta, vagy krumplistészta, már nem emlékszem), és a villa nyele kiért az oldalfalig, ahol áthúzott, és megégette a festéket. 

 

File attachment: 
Comments
thomas123
thomas123 picture

Én a múltkor egy 'nagyflex'-et javítottam. A nagy tányérkerekét kellett cserélnem. Elvileg melegítve kell rátenni a tengelyre, nincs ékpálya, semmi. A tengelyt előtte nap a fagyasztóba tettem, a fogaskereket meg betettem a mikróba egy nagy pohár vízbe. Addig melegítettem, míg forrott a víz. A tengely satuban egész könnyen ráment, nem kellett nagyon kalapálni. Kihűl és rászorul. Semmi baja nem lett a mikrónak, nem szikrázott benne a fogaskerék.

File csatolás: 

0

sanyesz5
sanyesz5 picture

Nem lehet hogy a linken lévő jelenség miatt javasolják? Én találkoztam már vele...

http://metal.elte.hu/~phexp/doc/hot/j7s3s8s2.htm

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

"A folyadékok túlhevülésének elkerülésére, illetve a tartós egyenletes forrás, a buborékképződés biztosítására ajánlatos az edénybe néhány darabka horzsakövet dobni."

Vagy sárgarépát, babot, zellert, csipetkét... Ki hogy szereti laugh

0

Guest
Guest picture

Akinek a hite nem tiltja a tisztátalan desznyó fogyasztását, az tehet bele füstölt csülköt is. Úgy az igazi! :-)

0

sanyesz5
sanyesz5 picture

Nyers fordítás, erről beszéltem

"Forrázásveszély Folyadékok melegítésekor mindig teáskanálot tegyen a tartályba a késleltetett forralás elkerülése érdekében.  Ha a forrás késik, a folyadék a szokásos gőzbuborékok nélkül forrásba kerül.  A legkisebb vibráció miatt a forró folyadék hevesen felforrósodhat vagy fröccsenhet.  Ez sérüléseket és forrázást okozhat."

0

skorpio
skorpio picture

szervusztok
jo a kerdes...de errol mar volt felteve video
ugye tudjuk a mikro mukodesi elvet...tehat,magnetron,magas frekvencia...es tudjuk is hogy mukodik az egesz
tettel bele kanalt,vagy femet?
NE PROBALD KI
...es egy kerdes...hat akkor miert ilyet kerdezni?
elnezest kerek mindenkitol,hogy irtam...de ebben a SMART vilagban vmi nem ugy van...

...na a kiserlet kedveert elovettem a padlasrol egy regebbi eszcajgot :)
na,mondom,kiprobalom...az asszony majdnem fobeutott,mikor bekapcsoltam...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Gondoltam én is, hogy a Siemens nem ért a mikrógyártáshoz, és ezért ír baromságokat a kezelési utasításba is. Gyanítom, hogy én is mindig rossz kanalakat tettem a kávéba, levesbe, mert nem hogy szikrázni nem szikráztak, még az asszony sem vert fejbe a fakanállal. 

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: létezik skin-effect (bőrhatás) gondolom ezért ég el a tányér aranyozás

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Így van, ez a válasz: skin-hatás és hőtehetetlenség. A kanál felületén futkosó áram felmelegíti a kanál felszínét, amit a kanál fémtömege elvezet. Mivel a kanál elektromos ellenállása viszonylag alacsony, ez a melegedés és hőképződés nem túlságosan nagy, ellentétben a csirkével. A tányér szélén levő aranyozást ugyanígy felmelegíti, de mivel az igen vékony, a hő elgőzölögteti. Amikor éppen megszakad, akkor szikra képződik. Ezenkívül a mikrót terhelni kell, mint minden generátort (lásd csöves erősítők). Tehát még direkt jó is, ha teszünk bele fémet. A többit Siemensék leírták: túlforralás buborékképződés nélkül. Ennek ellentéte a víz túlhűtése 0 °C alá, amikor folyadék halmazállapotú marad, de egy minimális mozgatásra az egész hirtelen jéggé fagy.

Üdv, lcsaszar

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Tudom, hogy hosszú és néhol unalmas, de megtennéd,
hogy végig olvasod a topikot, mert helyenként tanulhatsz is belőle.
Köszönöm !

3

Joe
Joe picture

A Lidis Lazagnát is műanyag borítású fényes fémtálcában adják.
Mikrózható, az idő a borításon .
 

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Nekünk van egy bizonyos porcelán bögre készletünk, amelyiknél a bögre füle jobban melegszik, mint a bögre tartalma. Ami érdekes, hogy a készletből nem mindegyik bögre füle melegszik a mikróban, sőt a bögrékenn szereplő az apró különbségek alapján kifigyeltük, hogy idővel annak a bögrének (ebből a készletből) is elkezdett melegedni a füle (1 perc alatt akár annyira, hogy megégeti a kezet!), ami azelőtt nem tette.
Ha a bögre félig van, akkor az "üres fele" jobban melegszik, mint ahol folyadék van benne.
Először arra gondoltam a fület egy dróttal megsegítették, ám ez nem magyarázza, hogy régen nem melegedett, ma meg igen. No meg a bögre falának melegedése is érdekes.
Már-már feszegeti az ezotéria határait...

0

rat
rat picture

Nem ezotéria. A bögre máza eleinte még jó, de előbb-utóbb hajszálrepedések keletkeznek és beszivárog a víz. A kerámia nedves lesz, és azt melegíti a mikró. Ha elgőzölög, akkor szét is dobhatja.
Az üres fél melegedése is erre vezethető vissza. A teli rész hőtehetetlensége miatt lassabban melegszik fel.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Ahogy írod... a bögre máza megrepedezik.
A képen látható bögrében teához szoktam előmelegíteni vizet... már sokadszor.
A füle annyira felforrósodik, hogy csak konyharuhával fogható meg.

File csatolás: 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Erre én is gondoltam, viszont az a furcsa, hogy ha ugyanannyi vizet melegítek a jó és a rossz bögrében, akkor a rossz bögrében kevésbé is melegszik fel a víz! Ha fel is szívja a vizet a bögre füle, azért mégsem szivacs és a benne levő víz max pár cseppnek felel meg ami a rendszer egészét tekintve elhanyagolható különbség.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az valami magas fémtartalmú kerámia lehet..  fene tudja, kínában minden francból csinálnak már bögrét, tányérakat. Építenek egy toronyházat, alatta van valami, ami kb. agyag... Abból bögre lesz...

Régebben láttam youtube-on egy videót, ahol ilyen gyárakba látogattak el.. oda, ahol az IKEA gyártat, meg ahol a nagyon nagy márkák, és ahol a filléresek... Ég-föld különbség...

0

proba
proba picture

Értem én a rövidrezárt menetet, meg az egyebeket, de a grill rácsot akkor sem értem. Zárt menet van benne rendesen, de alatta a pohár víz felforr. Vagy a hullámhosszhoz képest kicsi az átmérő?    

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én a grill rácsot csak akkor teszem be, ha grillezek, vagyis a cekászt használom.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a grillrács testpotenciálon van, minta mikro belseje

Bálint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!

Az én mikrómhoz olyan grill rácsot adtak, aminek 3 lába van (még sem zongora). mind a három lábán 1-1 gumi saru, és azzal teszem rá a forgó üveg tányérra. Kombi üzemmódban sem szikrázik.

1

grofzero
grofzero picture

Sziasztok!
A magyarázat egyszerű: azért kell a kis pohárba vagy csészébe tenni fém kiskanalat, mert megelőzi a mikrohullámmal forralt víz kifutásának lehetőségét, amikor kivesszük a mikróból.
Ha nincs benne kanál, a víz ''túlforrhat'', a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot.
 

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sosem értettem, mért ne lehetne.. Mi történhet. A magnetron egy adócső, nyaka az antenna, végén egy tápvonallal. A kanál legrosszabb esetben melegszik. Ennyi, nem több. A hitvita egyébként abból indult ki, amikor Mariska néni régen betette a karácsonyi ebédkor az aranycsíkkal díszített herendit, és puff, az aranycsík elillant füst formájában, mert egy rövidre zárt menet... Meg amikor a zomános vaslábast betették, ami elforduláskor az ajtón levő árnyékoló hálóhoz hozzáért, és a műanyagot átlyukasztva kiégette az árnyékolást, mert az ajtó GND, a fazékfül feszütségmaximum pontjánál meg átütött...

Amit nem szabad betenni, az az alufólia, mert elég, és nem egészséges. A fémdíszes étkészlet, mert nem lesz fémdíszes többet. Ennyi.. De egy rozsdamentes kanál.. vagy kistányérnak semmi hátránya nincs. A magnetront amúgy se érdekli, mi eszi meg a kisugárzott energiát.. Egy kiskanál, vagy 3 liter bableves...

4

rat
rat picture

Az aranycsík nem a rövidrezárt menet miatt füstöl el! Akkor csak egy ponton elégne és kész.
A mikrohullám a alig tud a fémbe behatolni, de az aranycsíkot teljes keresztmetszetében melegíti. (örvényáram) Hőtehetetlensége nincs, és leadni sem tudja eléggé.
A kanálnak is csak a felületét melegíti, annak nagy a hőtehetetlensége, úgyhogy a melegedés csekély.
Akkor szokott szikrázni, ha a falhoz közel kerül. Ez nyilván kerülendő.

A behelyezett fémtárgyak alig esznek energiát, és a magnetront egyébként sem az zavarja, ha az energiát valami elnyeli. Az jelent számára veszélyt, ha nincs elnyelés, és az energia visszaverődve őt terheli túl. Ez okozhatja a terhelés hiánya (nincs semmi a mikróban) vagy nagy fémtárgyak, melyek visszaverik a hullámokat.
A mikróba való fém edények, állványok az adott mikrohoz vannak tervezve, ott nem okoznak problémát.

Nekem olyan alu kör alakú tepsim van a mikrómhoz, melynek az alját valami műanyag borítja. Ez elnyeli a hullámokat és a tepsit melegíti, lehet benne tükörtojást, húst sütni.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Én a kávémat mindig egy kiskanál társaságában melegítem a noname ALASKA mikrómban.
Gyorsabban felmelegszik mint nélküle.
A kiskanál természetesen melegebb lesz, ezért a pohár kivétele után nem szabad rögtön megfogni.

Ugyanezt megtettem az anyós mikrójában.
Na ott elkezdett szikrát vetni a kiskanál.
Úgy látszik nem lehet egységes választ adni erre a kérdésre.

István.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Némelyik mikróban a forgó tányér is acélból van, másoknál üvegből. Találkoztam olyannal, hogy az acél tányérról leégett egy szakaszon a festék, és ott szikrázni szokott.

Üdv, lcsaszar

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Vannak Éttermi mikrók is , azokban nincs forgótányér . Viszont bármilyen fémedényben melegitheted a kaját benne,
A magnetron energiája felülről megy be a sütőtérbe. Sokszor egy kis forgó propeller is látható ott.Ez a sugárzó!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Amit minap nyitottam mikrós topikot, ott sem volt forgótányér, viszont a magnetron oldalról volt, egy alagútban ment a zenergia, és a végén egy fémlemez volt megforgatva, gondolom az pörgette a térerőt. Ja, és a magnetron hűtőventilátoráról egy áttétel meg egy ékszíj forgatta azt a lemezt.

0

Guest
Guest picture

Fizikai Szemle 2005/3. 114.o.
A mikrohullámú sütő
A mikrohullámú sütő megalkotása - sok más nagy találmányhoz hasonlóan - a véletlennek köszönhető. Egy amerikai mérnök, Percy Spencer egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott 1946-ban (a radar hullámai is a mikrohullámú tartományba esnek). Az egyik nap egy szelet csokoládét vitt magával a laboratóriumba, amit letett az asztalra az egyik mikrohullámokat kibocsátó készülék mellé. A csoki helyén hamarosan csak az olvadt massza folydogált... Hazánkban a mikrohullámú sütő az 1980-as évek első felében jelent meg a kereskedelmi forgalomban. Mára mintegy másfélmillió készülék került a háztartásokba. Megkönnyíti életünket, azonban sajnos sokan helytelenül használják, sokan pedig félnek tőle. Ennek oka elsősorban a fizika tudás hiányában keresendő.
Hogyan melegít...
A mikrohullámok, amelyek láthatatlanul melegítik fel ételeinket, ugyanolyan "közönséges" elektromágneses hullámok, mint a látható fény, vagy a láthatatlan rádióhullámok, a különbség a hullámhosszban rejlik. A bekapcsolás után, a melegítő térben 2,45 GHz frekvenciájú elektromágneses hullám hatására jön létre a melegedés. Melegedni azonban csak azok az anyagok fognak, amelyek molekulái polárosak, és egymással kapcsolatban vannak. A hullám hatására rezgésbe jött molekulák, ha magukban állnak - például a vízgőz esetében - a mikrohullámot csak ideiglenesen nyelik el, majd újra kibocsátják anélkül, hogy a vízmolekulák tartós változáson mennének át. Víz esetében az egymással szoros kapcsolatban lévő molekulák egymással ütközve energiát adnak át egymásnak, átlagos kinetikus energiájuk növekszik, megmelegszik a víz. Jég esetében a molekulán keresztül az egész kristályt hozzuk rezgésbe, és ennek a rezgésnek a csillapodása révén növekszik a belső energia, ez sokkal rosszabb hatásfokkal megy végbe, mint a víz melegítése, ezért - és hogy egyenletesen olvadjon ki az étel - a készülék olvasztáskor szakaszosan működik. Külön említést érdemel, a fémek viselkedése a mikrohullámú sütőben. Egészen kis keresztmetszetű fémekben (pl. fémmel festett tányérok, alumíniumfólia) a nagyfrekvenciás tér hatására áram indukálódik, amely felhevíti és elégeti a fémet. Nagyobb méretű fémek meglepő módon csak nagyon kis mértékben melegszenek fel. Ekkora szaporaságú elektromágneses hullám csak a felületen képes áramokat indukálni (skin-effektus), mélyebb rétegekben nem keletkezik hő. A hullámhossz méretét meghaladó tárgyak (pl. egy lábos) a mikrohullámokat visszaverik, bennük az étel nem melegszik, az állóhullámokat elhangolhatják. Ennek eredményeként túlhevülhet és tönkremehet a magnetroncső.
Hogyan állít elő mikrohullámot...
Az elektromágneses rezgés keltésére magnetroncsövet használnak, amely egy speciális kialakítású vákuum dióda. Két végén állandó mágnesek találhatók. A vákuumcső tengelyében egy izzítható katód felületéből lépnek ki az elektronok. A katód és az anód közötti, jellemzően 4 KV-os feszültség hatására az elektronok sugár irányban indulnak el. A katódból kilépő elektronokat mágneses tér segítségével spirális pályára kényszerítik. A spirális pályán mozgó elektron gyorsulva mozog, és így elektromágneses hullámokat gerjeszt. Ezek felerősítésére az anód körül fémből készített üregek vannak kialakítva.
Biztonsági kérdések1. ábra

A mikrohullámú készülékek szerkezeti felépítésének igen szigorú biztonsági előírásai vannak, mivel a nagyintenzitású mikrohullámú sugárzó energia az emberi szervezetre veszélyes. Az előírások kivétel nélkül azt célozzák, hogy a sugárzó energia semmilyen körülmények között se juthasson ki a készülékből. Az üzembe helyezett készülékektől mért 50mm-es körzetében nem lehet több a sugárzás intenzitása, mint 5 mW/cm2. Csukott ajtó esetében az ajtónyílás keretében egy /4 méretű ( a hullámhossz), ferrittömítéssel kombinált hullámcsapda, míg nyitott ajtó esetében egy kettős biztonságú reteszelő kapcsoló akadályozza meg a sugárzó energia kilépését.
Hogyan használjuk...
Hagyományos módon az ételeinket úgy melegítjük, hogy az edénnyel, annak is az aljával közöljük a hőt. Ha folyadék halmazállapotú az étel, akkor a hőmérséklet-különbségek hatására áramlások jönnek létre benne, és könnyedén forrásba jöhet. A mikrohullámú sütőben a meleg az ételben keletkezik, ennek eredményeként az előbb említett áramlások nem jönnek létre, így előfordulhat, hogy a víz túlhevül. A túlhevült víz a legkisebb behatás, rázás, vagy pl. a teafilterrel történő érintkezés hatására heves forrásba jöhet és égési sérülést okozhat. Ennek elkerülésére egy kanalat érdemes a vízbe tenni, amelynek felületén könnyedén megindul a víz forrása. A mikrohullámú készülék nem képes tészták, húsok sütésére, sem az ételeken felületi rétegek kialakítására (pl. kenyér héja). Ezek elkészítése kombinált készülékkel lehetséges. A legtöbb mikrosütőben forgó tányért találunk. Ugyanis a melegítőtérben állóhullámok alakulnak ki, melyek hullámhossza kb. 12 cm, vagyis 6 cm-enként találunk egy csomópontot. Ennek duzzadóhelyén nagyon, csomópontján pedig egyáltalán nem melegszik az étel. A forgatás hatására az étel minden pontja eljut a duzzadóhelyre, és így lesz egyenletesen meleg. Sokan talán az esztétikai érzékükre hallgatva a forgó tányér közepére helyezik a melegítendő ételt. Ha a sütőben itt duzzadó hely van, akkor az ételben koncentrikus körök mentén eltérő hőmérsékletet hozunk létre. Léteznek olyan sütők is, amelyekben nincs forgótányér,mégis egyenletesen melegítenek. Ezekben a sütőkben a mikrohullám útjába egy forgó fémpropeller lapátjait helyezik el. Így pillanatról pillanatra más és más elrendezésű hullámképet állíthatunk elő. Ilyenkor hasonlóan szóródik a mikrohullám, mint amikor egy forgó ventillátor lapátjain vízsugárral locsolunk keresztül.2. ábra

Kísérletek
Két üvegpohárba töltsünk paraffint és glicerint. Mindkettőt helyezzük be amikrohullámú melegítőbe, és melegítsük kb. fél percig! Amikor kivesszük a két poharat, azt tapasztaljuk, hogy a paraffinolaj hideg maradt, a glicerin felforrósodott. Az egyformának kinéző - hasonló sűrűségű és viszkozitású, átlátszó - folyadék eltérő viselkedésének magyarázata azok molekulaszerkezetében keresendő. A paraffinolajban (CH3-(CH2)n-CH3) apoláros kötések vannak, a láncmolekula végig semleges. A glicerinben viszont a kötések polárosak (CH2OH-CHOH-CH2OH), a molekulában az O negatív, a H és C pozitív töltésű.
Az állóhullámok bemutatására végezzünk el egy egyszerű kísérletet! Helyezzünk egy kartonlapot a sütőbe, amely méretei éppen megegyeznek a melegítőtér méreteivel, és szórjunk meg egyenletesen reszelt sajttal! Majd kb. harminc másodpercig kapcsoljuk be a sütőt. A kartonlapot kivéve láthatóvá válik mikrosütőnk állóhullámképe; a duzzadó helyeken megolvad a sajt, míg a csomópontokon hideg marad.Härtlein Károly
 

7

Mr._V.
Mr._V. picture

Az alufólia tiltásával én vitatkoznék.
Még a 90-es évek elején vettük a mikrót és hozzá mikrós szakácskönyvet. Akkoriban még nem volt grilles mikró, mégis lehetett benne húst sütni, így pl. csirkecombot is. Viszont, hogy ne égjen szét a csont hús nélküli bőrös vége, ezért a receptkönyv azt javasolta, hogy alufóliával kell bevonni azt a részt.
Nem égett szét, nem szikrázott és a csirkecomb megsütése is sikerült.

Villát azért nem javasolnak, mert mint egy hangvilla be tud rezegni, illetve az már szikrázni is tud. Kanállal még nem próbáltam, de én nem középre szoktam tenni a dolgokat... sőt ha nagy tányért rakok be és az étel formázható, akkor a közepét kiürítem és a tányér széle felé tolok mindent.

Azt viszont nem értem, hogy régen 10%-onként állítható volt a teljesítmény, a modern mikrókon meg ha "teljesítményt állít" az ember, akkor a teljesítmény nem változik, csak szüneteket tart a 100%-os teljesítmény mellett. Szerintem a régi jobb volt, de valamiért kiment a divatból.

0

proba
proba picture

Nem tudom, nálunk két régebbi (egyik talán már 20-25 éves) mechanikus kapcsolós mikro van, azok is csak ki be kapcsolgatnak...Szerintem maga az oszcilláció is csak szűk feszültségtartományban stabil.
Alufóliárol csak annyit, csomagolt vaj is megolvad, amíg a fólia közül a "szigetelőanyag" ki nem olvad. A folytonossági hiányban szenvedő aranyszélű tányér elviseli a mikrot.

0

Julian
Julian picture

Hamarabb tönkremegy?
Több a hibalehetőség?
A LED-ek élettartalma elvileg végtelen. De okosok kitalálták, hogy sokkal halványabb fényre is képesek, ha PWM meghajtást csinálnak nekik, mint, ha csak a feszültség szintjét állítanák.
És olyan feszültséget kap, amit normál esetben nem biztos, hogy hosszú vagy akár "rövid" ideig tolerál, de impulzusszélesség-modulációval elvisel egy darabig.

Fém dolgot sosem tettem a mikróba, de jó tudni, hogyan is áll a fizika.
Most már értem, hogy miért úgy melegszenek az ételek, ahogy.

0

welding alt
welding alt picture

Szia, nem értem mit akartál mondani:  

De okosok kitalálták, hogy sokkal halványabb fényre is képesek, ha PWM meghajtást csinálnak nekik, mint, ha csak a feszültség szintjét állítanák.
És olyan feszültséget kap, amit normál esetben nem biztos, hogy hosszú vagy akár "rövid" ideig tolerál, de impulzusszélesség-modulációval elvisel egy darabig.

 

Nos, fussunk neki még egyszer, mert nekem a PWM (  P=próbáltam,  W=viccesen, valamit, M=megérteni) most nem jött be.
welding alt

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Pláne, hogy nem is feszültséget kap, hanem áramot...

0

Sponsored links