You are here

Digitális (Coaxial) audio átvitelhez NEM 75 ohm-os kábel, hanem 50 ohm-os? LEZÁRVA!!!

29 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Egy strandon kell majd hangosítanom, de elég rosszul találta ki a vezetőség az elhelyezkedést, így a medence egyik oldalán lennék én a DJ-pulttal, míg a hangfalak a medence másik oldalán lennének.
Az nem opció, hogy 2x 30-50m-es hangfalkábelt húzzak valahogy a levegőben, mert nagy a veszteség és nincs is kábelem ennyi itthon, ebben a vastagságban (4mm), ráadásul 25m majdnem 10e Ft.
Rádiós átvitel nem opció, mert zavaros, nem elég dinamikus és plusz 1 hibaforrás.

Egyetlen opció maradt, hogy a digitális jelet viszem át az erősítővel együtt a medence túloldalára, így egyetlen jel-vezetéket kell csak valahogy a medence felett áthúzni. Viszont standard (75 ohm) antenna kábelből csak néhány méteres darabok vannak itthon... de ellenben van több hosszú 50 ohm-os (rádióamatőr) vezetékem.

Rövid távon (1-2m) a sima árnyékolt audio kábel (RCA) is jó volt átvitelnek (1 méter hosszban még az árnyékolás-sérült is működött), de hivatalosan 75 ohm-os kell hozzá.
50-70 méterre még használható lenne az 50 ohm-os, vagy ekkora távon már ragaszkodni kell a szabványhoz?

Tudom itthon is ki tudom próbálni és hamarosan meg is teszem, de attól, hogy átmegy épp most a jel, nem fogom tudni, hogy stabil-e, vagy épp határeset, ezért kérdezem meg inkább itt.

Tehát nem a szabályok érdekelnének, mert mint írtam, azt már ismerem, inkább csak az, hogy a szabály mennyire léphető át... és olyan ember tanácsára vagyok kíváncsi, aki nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is "lazított" már így a szabályokon.

44,1kHz sztereó jelről van szó, tehát nem "sok pont 1", nem 96 kHz, csak szabvány CD minőség.

Okafogyottá vált a dolog, meggondolta a vezetőség és inkább az egyik medence sarkára állít fel színpadot, így egy helyen marad a technika, a hangfalakat kell csak messzebb vinni.

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez most komoly, hogy 10e Ft a kábel? Egy ilyen hangosítás árához képest az aprópénz. Ezen spórolsz? Vedd meg és számold bele az árba.
Másrészt a koax kábelen nem 44.1kHz-es jel megy, ez csak a mintavételi frekvencia, ami 16 biten van kódolva. Az adatfrekvencia 2 x 16 x 44,1 kHz = 1,41MHz. Ehhez még hozzájönnek a keretbitek így a jel frekvenciája 1,44 MHz. Ekkora távolságon már nagyon is számít a hullámimpedancia. Használj 75 OHm-os kábelt. Ha nincs vegyél 50 métert. Bár abban sem vagyok biztos, hogy közbenső jelerősítő nélkül működni fog, mert a koax kimenet nem ilyen kábelhossz meghajtására van kitalálva.

Üdv.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Lejjebb már írtam, hogy az árajánlat már le lett adva és én nem állami cég vagyok, hogy még kezdés előtt emeljem az áraim. Ráadásul én nem elszállt árakkal dolgozom, mint a nagy nevek, akik 200-500e Ft-ért zenélnek 1-3 órát összesen. Én 5 számjegyes árakon dolgozok és jelen helyzetben, amikor nem lehet zenés rendezvényeket tartani, az ember örül, ha akár fillérekért is meg tud szerezni 1-1 fellépést, hogy legalább valami bejöjjön... mert ugye a dizsikből egyhamar nem lesz semmi.

A 44,1-et azért írtam, mert a sávszélesség nem lesz kihasználva 96-ig, azaz kevés adatot kell átvinni, így a valamivel rosszabb kábel is megfelelő lehet. Ahol 5.1 adat 96kHz-en menne át, ott elég jó minőségű kábel kell ehhez a szabványhoz, de ez a legalsó érték, a legkisebb; 2.8224 Mbps az átvitel, míg 24.5 Mbit/s is lehet egy 5.1-es anyag átviteli sebesség-igénye, amennyiben még mindig PCM átvitelről van szó és nem a tömörített AAC formátumról.

0

proba
proba picture

Az a szerencse, a kábel feltekerve is úgy viselkedik, mint kihúzva. Rá teszed a két végére a csatlakozót, és kipróbálod. Más részről van koax UTP átalakító, Az utpnek nem drága métere, és másra is használható utána. A kábelkérdés legnagyobb buktája, szerintem is hogy a két vég nem ugyan azon a 230V-os hálózaton lesz az tuti, igy a két rész között akkora eltérés lesz a földek között, hogy valami földhurok leválasztó mindenképpen kell.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha RCA-ról lenne szó, akkor ahhoz lenne galvanikus leválasztó, ha az segítene, de az mindenképpen csak a kompresszor után kerülhetne az erősítő elé. Ott jelenleg balanced jack megy a 2 eszköz között (30cm), RCA-val csak unbalancedként tudom megoldani, ami újabb zavarforrás.

Egy áramforrás megoldható, mert van egy 50 és egy 25m-es hosszabbítóm, elvileg a pulthoz adnak ők, tehát 75m-nyit tudok ugyanonnan elhúzni a medence körül ameddig ugye ér, vagy vékonyabb általános hosszabbítóval tovább 2-3m-t. Hosszabbat azért nem, mert a fűnyíró sem indul a narancssárga vékony hosszabbítóval, ha mégegy másikba van dugva, akkora az ellenállás/veszteség. Szóval az azonos fázis akár még meg is oldható, de újabb hibaforrás, hogy valaki szándékosan kihúzza... bár így hogy őrizetlenül lesz az erősítő, ott is rosszalkodhatnak.

Amúgy a rádiós átvitel... bluetooth adó pl. 4-5e-ért kapható, vevő 500Ft-ért, át is vinne ekkora távot, de nálam már a wifi zavart bele ilyen átvitelbe, így ha valaki a közelében wifit használ (mert a strandon van saját net), akkor az a blue átvitel hibáját is okozhatja, mert azonos frekin dolgoznak.
Szóval a rádiós alternatívákon már átrágtam magam, de azok egyike sem mondható stabil átvitelnek.

0

mosomedve
mosomedve picture

Hello!
optikai ki- és bemenet az adott eszközökön? Ha van akkor használj optikai kábelt. Ha van kapcsolat a kábel tévésekkel, akkor tudsz velük üzletelni ez ügyben. Ezekben még acél drót is van a kifeszítéshez. Az még kérdés, hogy az ilyen alacsony frekvenciájú jeleket hogyan viszi át és mennyit csillapít ha csillapít. Az optikai kimenet-bemenet 650nm-es hullámhosszon dolgozik, kérdés, hogy ezek a kábelek, amiket a kábeltévések használnak alkalmasak-e erre acélra. De lehet, hogy nem jól gondolom.
https://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK
https://www.agendaage.hu/dok/unio/unicbl_fiber_sm_2-12.pdf
https://www.conrad.hu/hu/pof-kabel-simplex-tru-components-1565229-50-m-1...
https://www.tme.eu/hu/details/simplex-pe/optikai-uvegszal-kabelek/lapp/2...
De vannak olyan átalakítók, ami CAT5/6-os kábelen keresztül akár 300m-t is át tudnak hidalni.
https://www.google.com/search?q=PDIF+signal+via+cat5+cable&client=firefo...

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem optikai, sima RCA csatlakozós SPDIF. De nem is írtam TOSLINK-ről sehol, így gondoltam egyértelmű.
Így az üvegszál nem megoldás... Optikai úgy lehetne, ha lenne laptop, külső hangkártya és abban az optikai, de akkor előbb analóg jel, majd vissza digitalizálni, kis jack csatlakozók, stb. nem épp diszkótechnika és a számítógép egy újabb hibaforrás, ráadásul a másik oldalon is kéne hozzá egy analóggá alakító (ami van, de 7-8dB-el kisebb rajta a kimenet és a dinamikából is veszít valamennyit). Szóval ott akkor még 1 újabb hibaforrás.

Lehet van CAT5 átalakító, de nekem nincs, tehát az is beruházás és 16 év után ez az első alkalom, hogy az erősítő 20-30m-el arrébb van, mint a keverőpult, tehát nem nagyon használnám ki a beruházást, ezért próbálom filléresen megoldani, hiszen az eredeti felállásban nem lett volna semmi költségem, minden kábel adott lett volna (XLR, SPDIF) 8m távolságra. De most 5 nappal előtte találta ki, hogy a lakók ne panaszkodjanak, inkább a Duna felé legyen a hangfal, de a pult meg csak ott jó, ahol korábban volt, ahol nem mászkálhatnak emberek... mert a másik oldalon a medencék bejárata (lépcsője) van... ahova most a lépcső 2 oldala mellé kerül majd a 2 hangfal.

https://i1.wp.com/www.leanyfurdo.hu/wp-content/uploads/2017/05/Gy%C3%B3g...
Innen a napernyő mögötti emelvényről kell átvinni a kék lámpaoszlopig, ott hoznám le.

Ezen talán jobban látszik a távolság:
https://i1.wp.com/www.leanyfurdo.hu/wp-content/uploads/2017/05/%C3%89lm%...

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Valóban nem esett szó toslinkről, de hogy bővítsük a témában az ismereteinket gondoltam megemlítem ezt a lehetőséget is hátha másvalakit érdekelhet a dolog.
Hasonló elgondolástól vezérelve (igaz hogy a rádiófrekvenciás megoldást nem preferáltad) kerestem azért megoldásokat hasonló elvárásokhoz. Vannak megoldások audió streamek továbbítására WiFi hálózaton keresztül. Érdemes lehet utána olvasni az interneten. Egy egyszerű androidos telefonra, tabletre telepíthető alkalmazás segítségével és egy wifi router segítségével szintén megoldható audió jel továbbítása. Pár linket beteszek ebben a témában.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.georgie.SoundWireFree&...
https://soundwire-server.en.uptodown.com/windows
https://www.limeonair.com/
Sok érdekes dolgot és megoldást találtam ebben a témakörben. Már csak az ismereteinket is bővítendő!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezzel több probléma is adódna az én esetemben:
-delay (így is késik a hang a D/A idő miatt, plusz a hangfalak 30m-es távolsága miatt, tehát végig fülesből kell keverni, de mobilon ez még több lenne)
-monó átvitel (a mobilok többségén mikrofon bemenet van (1-2mV), ami monó és ugye a line jelet sem kedveli, mert sok neki (316mV-1V))
-3 eszköz kell hozzá: adó mobil, router, vevő mobil
-több droidos készülék gyárilag úgy van beállítva, ha nem talál netet a wifi-n, akkor lecsatlakozik róla. 5.1-eseknél elég sok készülék. Tehát ez egy újabb felmerülő probléma. (pl. wifi-s tolatókameránál is csak rootolt és megpiszkált készülék képes nálam folyamatosan működni)

Ha annyira le akarnám egyszerűsíteni, akkor van "video sender"-em, ami rádió jeleken továbbította a képet és a hangot egy "video receiver" részére, de egy szobát se vitt át rendesen soha.

Továbbra is azért nem szeretnék nagy beruházást erre az egy alkalomra, mert ez egy egyedi dolog és utána akár átviteli berendezés, akár kábel csak itt fog porosodni. Én pedig nem vagyok metróépítő, vagy híd és útépítő, állatkert építő, aki elvállal egy munkát x összegért és még bele se kezdett, de már 2x annyit kér, vagy 56-x annyit. Az árban már megegyeztünk, így minden további költés a gázsiból jön le. Ezért filléreskedek, hiszen csak ide, csak 1x van szükség valamire, amit talán soha többé nem fogok használni. Azaz a befektetés kidobott pénz... és minél kevesebbet szeretnék kidobni.

De visszatérve az 50-75 kérdésre...
Ha 75-el hivatalosan 10m a max, akkor hogyhogy elértem már a 30-at és még mindig megy?
Ha 75-ös kell neki hivatalosan, de ezen hosszban megy 50-essel és 75-össel is, melyiken kevesebb a veszteség?
Mi van akkor, ha a kábel fele 50, a másik fele 75?

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az okostelefonok már kis számítógépek. OTG kábelen elég sok periféria hozzájuk kapcsolható, akár USB hangkártya is, ott meg már van sztereó.
Mivel a koaxon nem kell átvinned DC-t, az 50Hz leválasztást egyszerűen megoldhatod 2db soros 10nF-os kondenzátorral a koaxcsatlakozóban (meleg pont és test is!). KábelTV-nél bevált, itt is működnie kell.
Nem túl előnyös helyzet, amikor egy előre megbeszélt dolog így megváltozik az egyik fél anyagi kárára. Sajnálom, hogy így jártál és a másik fél ennek a problémának a megoldásában nem partner.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Olvass vissza! Vagy a téma nevére, vagy a kezdő vagy az utolsó írásomra...
A medence egyik sarkán fog színpadot felállítani, tehát okafogyottá vált a téma további boncolása és nekem is csak hangfalkábelt kell vennem hosszabbat, amit eleve terveztem. Így mégis csak partner a másik fél.

Na ezért nem szeretem ezt a lépcsőzetes válaszolós formát, mert nem a legutolsó információt látják az emberek a végén, hanem össze-vissza van vége.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:Fiókom>szerkesztés>
Hozzászólások listázási módjaFlatThreaded
Flat: Sima egyenes listázás
Threaded: Beágyazott (szálakra bontott) listázás

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture

Várj már... A téma közben felmerülő infók adhatnak támpontot másoknak is. Ha ezeket is ki lehet egészíteni, helyesbíteni, akkor ezt meg kell/lehet tenni. A fórum nem csak a kérdezőért van, hanem a közösségért is. Ha valaki később visszanézi, akkor nem árt, ha helyes infók vannak benne.
A hangfalkábelt végig elvetetted, mert vastag vezeték kell, drága. Amikor elindítottam a választ, még nem volt ott az utolsó üzeneted és nem volt benne a LEZÁRVA rész a topic címében. Így nem erre reagáltam.
Örülök, hogy sikerül megegyezni a hely üzemeltetőivel, erre szerettem volna rávilágítani, mint legegyszerűbb megoldásra. Mivel erről nem igazán írtál, hogy egyeztetsz velük, nem tudhattuk hányadán áll ez a lehetőség.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha 75-ös kell neki hivatalosan, de ezen hosszban megy 50-essel és 75-össel is, melyiken kevesebb a veszteség?

Itt nem veszteségről beszélünk hanem reflexióról.

Mi van akkor, ha a kábel fele 50, a másik fele 75?

Katasztrófa :)

Ha ennyire nem értesz hozzá miért csinálod?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Mert meg kell oldani valahogy és továbbra sem a reflexiókhoz akarok érteni, vagy hogy mi lesz, ha különbözőket kötök össze, nekem az a lényeg, hogy működjön. Pont azért kérdezek, hogy ne hülyeséget csináljak és ne a meglévő félig ilyen, félig olyan kábelekből dobjak össze valamit és végül gebasz lesz, inkább itt rákérdezek, de továbbra sem akarom érteni, csak megoldani egy problémát!

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Olvass bele ebbe, különös figyelemmel a táblázatokra:  https://en.wikipedia.org/wiki/S/PDIF
Egyébként 3. opció: a pult jelét két szimmetrikus kábellel átvezeted a végfok(ok)hoz. Két mikrofon kábel.
Egy olyan multu dj-nek ki egy listán szerepelt még pár éve a Jeszyvel, talán nem gond két kábel.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A kábel típusát megírhattad volna, a gyári adatok között megadják a méterenkénti csillapítást. Esetedben a frekvencia néhány (kb. 6)  megaherz. Itt elolvashatod a specifikációt:
https://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html

Úgy tűnik, max. 6 dB kábelcsillapítás megengedett. Az RG58 kábel csillapítása 10 MHz-en 100 méteren 4.7 dB, tehát elvileg jónak tűnik.

Az 50 ohm / 75 ohm kérdés szerintem nem fogja lényegesen befolyásolni az átvitelt. A vételi oldali reflexió el fogja torzítani a jelalakot, de talán belefér a vételi ablakba. Ki kell próbálni. Ha 75/50 ohmos illesztőt alkalmaznál, az járulékos csillapítást okozna, ami talán már túllépné a megengedett csillapítást. Ilyen illesztőt ferritgyűrűs kivitelben egyébként házilag is lehet gyártani, ha mégis szükséges. A szükséges átviteli sáv 100 kHz ... 6 MHz.

Üdv, lcsaszar

0

Joe
Joe picture

Szia!

Átmenőben mind a két kábel alig csillapít ezen a frekin. Amiről senki eddig nem beszélt, az az illesztetlenség. Tehát a pár dB az rögtön 10, vagy a sokszorosa...
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Physical connection: Cable: 75ohm +/-5% (l<10m) or 75ohm +/-35% (l>10m)
Coaxial S/PDIF connections work typically at least to 10-15 meter distances with good 75 ohm coaxial cable.

Én ebből indultam ki, hiszen ez azt írja, hogy 70-80ohm értéken kevesebb, mint 10m a megengedett (bár a második sorban már 1,5x-es hosszról beszélnek ugyanazon az oldalon, csak lejjebb), míg 40-100ohm értéken lehet 10m-nél több... de hát a 40-100 között ott a 75 is, így meg már akkor értelmetlen az egész.

A keverőből:
0,5Vp-p -6dB IEC 958 Type II jel jön ki.

A vevő oldalon nincs részletezve a bemenet, csak a szabványok: S/PDIF (24 bit), EIAJ CP-340, IEC 958

Epanorama szabvány:
S/PDIF (IEC-958)
75 ohm coaxial
Signal level 0.5..1V (ebből meg a minimum jön csak ki a keverőből, azaz fél volt), míg a wiki oldalán 0,5-0,6V a maximum (nem 1V) és 0,2V minimális bemenet elegendő.

Tehát egyik oldal ezt írja, másik oldal azt írja, akár kábelnél, akár feszültség értékben.

Tesztelni csak 75 ohm-os kábellel tudtam hirtelen, ami durván 11-12m-ig ment, ha még toldottam, akkor már nem ismerte fel... igaz volt egy RCA-RCA végű 8m-es és ehhez fogtam oda egy blankolt másik kábelt (nem hozzáérve a középső szálhoz), így tudtam a 11-12m-t kihozni.

"...a pult jelét két szimmetrikus kábellel átvezeted..."
Még mindig fent vagyok a zene.hu oldalon, ha arra céloztál... de vissza a témára:
Korábban kizárólag RCA kábelekkel dolgoztam, mert 3-4 éve van csak digitális több csatornás keverőm, amin van XLR kimenet, a régin csak RCA volt, tehát ehhez voltak kábeleim, ill. az erősítő miatt RCA-XLR is. De ezek nem 30-50m-esek, hanem max 2-3 méteres kábelek, hiszen többnyire mindig a színpadon kellett megoldani a hangosítást és a pultot is, max a hangfalak kerültek távolabb... de az is 5-5m-es kábellel.
1kW/oldal esetében 8ohm-on is a 4 millis kábel a minimum, amivel elenyésző a veszteség 20m-en, de ennek a kábel-ára 8 167,88 Ft és ez csak 1 hangfal 20m és nem 50. Ezért lenne a kisjel átvitele a célszerű, de mivel XLR kábelekkel is csak rövidekkel rendelkezem, így 300-600Ft/m áron tudnám azt is beszerezni, tehát az sem kifizetődő és így 2 vastag kábelt kéne vinni egy vékony helyett.

Ilyen extra kérés 16 év után ez az első. A korábbi strand rádiós átvitellel volt, hogy a saját hangosításán kint és bent, mindenhol szóljon. De az zavarja a lejátszókat, illetve pillanatnyilag végfokra is vár, azaz közel 0,5W-al menne, ami még elegendő, de arról meghajtani az erősítőt hangminőségben nem épp a legjobb. Bár egyszerűbb lenne, de akkor közelben van valaki mobillal és belepittyeg, stb. nem kockáztatnék, viszont a legolcsóbb megoldást keresem, ezért gondolkodom 1 kábelben és nem XLR-es változatban.

Jelenleg 31m-nél tartok, amiből 8m a 75 ohm-os RCA-RCA kábel és különböző toldásokkal egyenlőre 4-5 méteres darabok (de majd leszedem a tetőről, ha beválik, az egy darab és hosszú). Ilyen hosszban még megy hibátlanul.

0

Guest
Guest picture

Láthatóan különösebb befektetés nélkül szeretnéd a problémát megoldani. A minden féle bizonytalan képességű koax helyett esetleg vehetnél pl. a HQ-ban kábel tv céljára árusított 75 Ohm-os koaxot kb. 60HUF/m áron, lényegében 3000HUF/50m-ért. Ez igaz fix. telepítésre való de megvan néhány sör árából.
Sajnos az S/PDIF kimeneten lévő szint a legjobb kábellel is határeset a szóban forgó távolságra.
Nem tudni, a TX vagy az RX -ként működő eszköz digit kimenete vagy bemenete trafóval le van e választva. Ennek hiányában igen nagy esélyt látok arra hogy egy takaros földhurkot gyártsál a magad "boldogítására".

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Digitális jelnél a földhurok mennyiben hallatszik bele az analóg hangba?
Földhurok leválasztó az erősítőn lenne (Ground lift), de előtte egy kompresszorba megy, az alakítja a digitálisat analóggá. TC Elektronic C300, de nem találtam hozzá service manual-t, szét meg most nem szeretném kapni. Nem mai darab, szerintem nem spóroltak ki belőle akkoriban még semmit, de ki tudja.

Ha a HQ Elektronika (HQ Video régi néven) cégre gondolsz, ott a legolcsóbb coax 138Ft, még 50m-nél is 105,5, de a tesztek alapján a 75 ohm-ossal ~12m-nél nem ment tovább, tehát így az "olcsó antennakábel" elbukott.
Az 50 ohm-os (vagy ha úgy jobban tetszik RG58) 294-421Ft/m, de abból van itthon legalább 2x20m egyben is, tehát azt nem is kell venni.

0

Guest
Guest picture

Ha a digit ki/bemenet földága közös a végfok, crossover, limiter és egyéb katranc jelföldjével, az előbb felsoroltak mindegyikének a GND-jét fel kellene emelni (liftezni) a védőföld (készülékház)-ról. Nem a hangot fogja úgymond megváltoztatni hanem jelszünetben is egy 50Hz-es  igen kellemetlenül zavaró jelet fogsz hallani. Ez a földhurok még akkor is előáll ha a pultnál lévő dolgok és a Hangfalak/végfoknál lévő dolgokat azonos hálózati aljzatból üzemelteted.
De ha történetesen simán szimmetrikus XLR-XLR csatlakozást használnál a keverő és a végfok között, még itt sem ártana az egyik oldalon valódi trafós földfüggetlen csatlakozást használni ebben a szituban. A végfok előtt lévő dolgok csak még tovább bonyolítják a helyzetet. Nem biztos hogy ott, a helyszínen kellene kitalálnod mi a jó felállás.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezért tesztelek itthon... igaz nem kilógatott légvezetékkel, hanem összetekert, földön elvitt kábelekkel. A 31m már tuti, szóltam a vezetőségnek, hogy mérje le pontosan mennyi a távolság, ha 50 alatt van a fel-le menő résszel együtt, akkor szerintem a 2db 50ohm-os RG58-as vastag kábelemmel gond nélkül megoldom.

De ha tesztnél az esetleg segít rontani a minőségen, hogy 220-as vezetékkel keresztezem, netán menetet képezek rajta, akkor akár azt is kipróbálhatom.

75 ohm-ossal is tovább próbálkoztam, 25m volt kéznél kisebb-nagyobb darabokból, ha nem csak kézzel fogom össze, hanem rendesen van toldva, akkor ilyen távon még működik az is, szóval lehet bepróbálkozok sima 75 ohm-ossal 50m-en.

0

agressiv
agressiv picture
*

Tapasztalatom szerint a koaxon vitt SPDIF-et nagyon zavarják a külső zavarforrások, a hálózati és egyéb kábelektől tisztes távolságra vinném külön utakon a kábelt, pláne ilyen hosszon. Mivel a foldhurok a digitális jelben nem jelenik meg, azzal nem lesz gond 50Hz-es búgás formájában, de őszintén szólva nem lepődnék meg, ha pattogna, vagy időnként kihagyna a hang.

Amúgy az optikai átvitelt is meg lehet oldani, csak tápfesz kell egy toslink addónak/vevőnek, plusz a sima koaxról érkező jel az adó bemenetére, illetve a vevő kimenetéről soros 75ohm-al és csatolókondival a fogadó DAC bemenetére és kész is vagy.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Külső zavarforrás egy víz felett???
Ha netán az élményelemek motorjaira (szivattyú) gondolsz, azok a föld alatt vannak, ez a kábel pedig egy víz fölött menne el és egy fém villanyoszlopon érne le végcélhez.

Az optikai átvitelt azért nem lehet megoldani, mert ahhoz is kell optikai kábel, ami jelen pillanatban egy fél méteres darab van csak itthon.

Pattogó, kihagyó hang akkor volt korábban, amikor a leggagyibb hibás kábelt használtam, azaz még csak nem is árnyékolt volt, hanem csak 2 szál egymás mellett... sima RCA kábel, de annak is a legalja, magam sem tudom honnan szereztem, de biztos nem vettem. Na ott a 2m-es hossznál már előfordultak ilyen pattogások, de ez nem hallatszott bele, mivel akkora volt a pattanás, hogy a kompresszor egyből leszabályzott, így inkább elhalkulás volt, mintsem pattogás... ezzel a hangfal is védve van. Akkor egy 10W-os rádióadó volt a közelben, tehát lehet annak a jele dolgozott vissza az árnyékolatlan részre és ez okozta. Szóval ismerem a szitut, amiről beszélsz, de eddig 30m-es kábellel a tesztek alatt nem produkált ilyet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Arra célóztam, hogy ha a foldhurok, vagy a hosszú kábel gondot okoz, az pattogás, kihagyas formajaban fog jelentkezni.

Az oké hogy 30m teszteltel de akar ott lehet még 20.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

https://en.wikipedia.org/wiki/Ground_loop_(electricity)

"A szokásos protokollok, mint például az S / PDIF, AES3 vagy TOSLINK, viszonylag olcsó berendezésben kaphatók, és lehetővé teszik a teljes elszigetelést, tehát földhurkoknak nem kell fellépniük, különösen az audiorendszerek és a számítógépek közötti csatlakozáskor."
"Standard protocols such as S/PDIF, AES3 or TOSLINK are available in relatively inexpensive equipment and allow full isolation, so ground loops need not arise, especially when connecting between audio systems and computers."

Tehát akkor eszerint nem lehetséges a SPDIF-en földhurok, azaz a kompresszorban nem keletkezik 50Hz-es búgás, max az erősítőben, azon meg van GND Lift, vagy oda már át tudom vinni az említett RCA-s leválasztóval, ha muszáj.

0

agressiv
agressiv picture
*

Búgás akkor keletkezik, amikor az összekötő kábel nullavezetőjén áram folyik a két eszköz között és a kábelen eső feszültség jelenik meg a bemeneten. Ez is itt megtörténik, de a digitális jelen, ami egy bizonyos mértékig nem okoz lényeges problémát, amikor okoz, az eléggé egyértelmű.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Okafogyottá vált a dolog, meggondolta a vezetőség és inkább az egyik medence sarkára állít fel színpadot, így egy helyen marad a technika, a hangfalakat kell csak messzebb vinni.

0

Sponsored links