You are here

BHKV UNI 100/40-80 AKKUTÖLTŐ feszültsége ugrál

9 posts / 0 new
Last post
gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
A címbeli akkutöltő feszültsége véletlenszerűen  ingadozik. Ha beállítom pl.14 V-ra egy darabig rendesen tölt, aztán felugrik 46 vagy, akár 180! V-ra.
Kérdésem, hogy mi okozza ezt a hibát?  Ha lenne valakinek rajza róla légyszi küldje el, én nem találtam a neten.
Köszi.

Comments
mpisti
mpisti picture

Szia!
Ez a töltő 42 és 80V-os targonca akksik töltésére készült, tehát a trafó kimeneti feszültsége is ennek megfelelően van méretezve. Mivel az átkapcsolás a két feszültségérték közt csak a tirisztorok vezérlésén keresztül volt megvalósítva, egy kb. 120V-os szekunder feszültségű trafóról nem gondolom hogy 14V-ot stabilan elő tudsz állítani. A BHKV összes gépében ugyanazt a tirisztorvezérlőt használta, a szabályzójel előállítását végző kártyák voltak különbözőek attól függően hogy MMA, MIG vagy töltő funkciót kellett ellátni. Az egészen bizonyos hogy az alsó feszültségtartományban a szabályozás bizonytalan volt, előfordult parazita gyújtás, sőt olyan is hogy a 6 tirisztorból közbe-közbe 1-2 tirisztor gyújtása kimaradt. Elvileg a szinkront be lehetett állítani a gyújtókártyán, de a legtöbb ilyen gépben az ezt a funkciót ellátó trimmer helyén fix értékű ellenállás csücsül. Ha 14V-os töltőt akarsz csinálni akkor a szekunder menetszámot csökkentened kell kb. a harmadára, és akkor működni fog a dolog.

3

guriga
guriga picture

Amíg rajzra vársz /wantedban próbálod?/ addig nézd meg a kapcsolókat, lehet csak kontakthibásak. Nem mai darab amint néztem, és munka közben is ingadozik?

1

gyimi1
gyimi1 picture

Hali.
Kapcsolók, tirisztorok, diódák jók, ellenben a feszültség szabályzó potméter hol érintkezik- hol nem. Ettől megnőhet a töltő feszültsége, mert szerintem nem szabadna?

0

guriga
guriga picture

Mondhatnám hogy butát kérdezel és igazad is lenne mert az vagyok, de ez lehet az ok. Tegyél be fix ellenállást és próba.

3

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Egy kis figyelmességgel meg tudod javítani kapcsolási rajz nélkül is, hidd el, higyj magadban, menni fog !
Nem  kell mindenhez kapcsolási rajz.
Mérd végig a feszültség útját.
Amúgy gondold át, egy akksi kapocsfeszültsége hogy tud felugrani 180V-ra ? Ott már bizony az akku is kuka !

0

kovacsna
kovacsna picture

0

Béla-bá
Béla-bá picture

Szia !
Van egy kézi rajzom a töltőről, de állapotában nem publikus.
19 óra után, ha gondolod hívj a 20/932-6194  számon.
Béla-bá

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia Béla-bá! Nem hívlak,inkább ide küldjed a rajzot:
gyimi1kukacgmail.com
Köszönöm előre is a segítséget!

0

Sponsored links