You are here

Audió és videó kazetta lemágnesező készülék építése

35 posts / 0 new
Last post
lzoli74
lzoli74 picture

Tisztelt Fórumtársak! 

A címben megfogalmazott problémára keresek kapcsolási rajzot vagy építési leírást. A probléma az lenne, hogy lenne idehaza csomó audió és videókazetta meg magnószalag amit le kellene törölni. Nyilván az lenne a legegyszerűbb ha feltenném szalagot vagy kazettát a megfelelő gépre és felvételre állítva azt letörölné a szalagokon lévő felvételt. Csak egyrészt ez igen időigényes másrészt a készülékek is feleslegesen futnának... 

Vettem egy elektromágnest erre a célra ami rendkívűl erős de hiába teszem a kazettára nem töröl le semmit.
 

  A tekercs 24V egyen feszültségről megy és annyira erős, hogy a hozzáérintek egy fémtárgyat nem tudom eltávolítani annyira erősen hozzátapad... Lehet, hogy váltakozó feszültségről kéne a mágnest járatni?

Az interneten kutatva találtam készüléket erre a célra, de építési leírást nem találtam. ->  "Bulk Tape eraser" 

Gondolom nem lehet egy nagy varázslat a készülék láttam olyan megoldást, ahol egy mikrohullámú sütő transzformátorát alakították át erre a célra.

Szívesen fogadok és nagyon köszönök minden ötletet!

File attachment: 
Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!
Látom, szeretitek a bonyolult megoldásokat.
Egy egyszerű mágneskapcsoló, lehetőleg 400V-os tekerccsel, a mozgó fegyverzetet eltávolítva, kész a nyitott vasmag. A tekercsre 230V-ot kapcsolva, nem fog leégni, de a mágneses tér elegendő lesz a feladathoz. A méretet a kazettához kell szabni.

Kalex

2

lzoli74
lzoli74 picture

Szia Kalex! Köszönöm az ötletet!

0

Nagy Péter
Nagy Péter picture

Szervusztok!
Megpróbálnám ezt az elektromágnest váltóárammal,először kb12 volttal,mit szól hozzá?
Nem rátenni,hanem lassan elhúzni rajta,csak akkor kikapcsolni,ha már eltávolodott tőle.
 

0

lzoli74
lzoli74 picture

Kedves Péter! Köszönöm az ötletet! Audio kazettánál bevállt a dolog. Nem tettem rá a kazettát a mágnesre hanem kb. 2-3 cm-re mozgattam felette. Mind a két oldalát - biztos ami biztos - majd lassan eltávolítottam a mágnestől mint ahogy láttam a Youtube-s videón. Tulajdonképpen jó lett a végeredmény, csak halk és tompa morajlás maradt a régi felvételből. Ami a lényeg maga a szalag nem ment tönkre, készítettem rá új hangfelvételt és teljesen okés. Ugyanolyan jól ki lehetett vezérelni és (mivel 3 fejes a magnó) rögtön a felvételkor tudtam kontrolálni van-e különbség és mekkora az eredeti zenei anyag között. 

Videó kazettával még nem próbáltam ki majd azok is jönnek. Nagyon fontos számomra, hogy a kazetták ill. (főleg a orsós szalagok) használhatók maradjanak továbbra is lehessen rájuk új felvételt készíteni.

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Elvileg az ilyen "durva" átmágnesezés még jót is tesz a szalagnak. Persze figyelni kell, hogy a mágneses térerő nem megszűnjön, hanem folyamatosan tendáljon a nulla felé.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Egyenáramú mágnessel tönkre teszed a kazettát. Felmágneseződik, és torz, zajos lesz. A lemágnezezés lényege a váltakozó irányú mágneses tér. Egy méretes EI vasazású 230v-os trafóról lebontva az I vasakat, nyitott mágnesterüvé változik. A 230V primert kösd rá egy pákatrafó 24V szekunderére. A nyitott mágnestérre tedd a kazettát, majd a működő lemágnesezőröl lassan távolísd el legalább egy méterre. A siker nem garantált, de működhet. Ilyen formációval a színes tévék képcsövét mágnesezték le, ha foltos volt a kép.
Csaba

0

Joe
Joe picture

Szia!

Egy a baj, hogy az EI hálózati trafót lemezenként fordítva vasalják. Találsz olyat is ami nem így van vasalva, de azt nem adják oda! A csöves rádiók TV kimenőtrafója van egyformán lemezelve. 

Kíváncsi lennék, az eredményre, mert szerintem  így nem lehet letörölni a kazettát, A szabvány,a  Compact Casette kidolgozója, a Philips is ezt a módszert használta volna! Kicsi lesz a mágneses indukció mértéke 400 V-ról is, naná 50 Hz-el. Arányaiban van az ötlet félregondolva!  A törlő fej 1 mikronos  résében tud a megfelelő mértékű Indukció kialakulni, mégpedig 50-100 kHZ frekvenciánál. Ennek a vasnak eszébe sincs odáig felmenni, oda porvasmag kell, talán az ok. A szúk légrés meg a szalag szemcseméret miatt kell.

Mindenesetre ha sikerül, tájékoztass, revidiálom az álláspontom.

Sok sikert a kísérlethez!
 

0

Guest
Guest picture

Ilyen "legyaluló" törlőkészüléket lehet most is beszerezni (30-100 dolcsiért az egyszerűbbeket) Ezek kb. vasaló nagyságú nyitott E-magos tekercsek 50 Hz-ről táplálva. Fotók bőven találhatóak a hálón ezekről. Linkeltem korábban egy "lakossági" de profi készülék prospektusát. Az is 50 Hz-es hálózatról üzemel 4-5 A áramfelvétellel. Lényeg, hogy ez nem a felmágneseződött fej, szalagpálya, esetleges kazetta fémalkatrészek lemágnesezésére való.
-
Az 50 Hz mint olyan... 
Egy tekercs induktív reaktanciája a frekvenciával arányosan növekszik. A gerjesztett mágneses tér a tekercsben folyó áramtól (is) függ.
Nagyobb frekvenciát alkalmazva vagy meg kell növelni a tekercsre bocsájtott feszültséget vagy változatlan feszültség mellett le kell csökkenteni a menetszámot (induktivitást) hogy a gerjesztés változatlan maradjon.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Joe!

Itt csak a hallgathatatlanná, nézhetetlenné tevés a cél. Aztán majd ha új felvétel készül rá, akkor úgyis ott lesz a törlőfej.

0

lzoli74
lzoli74 picture

Szia Jaca! Nalad a pont! Pontosan errol lenne szo! Az uj felvetel - ha keszul egyszer ra - majd elintezi ami megmaradt a lemagnesezes utan.

0

lzoli74
lzoli74 picture

Kedves Csaba! Nagyon szépen köszönöm ötletet! Kipróbálom! Van idehaza kiselejtezett mikrósütő majd szétbontom... Mindenképpen megosztom tapasztalataimat!

0

Guest
Guest picture

Amennyiben audio kazettánál, szalagnál az újrafelhasználás a cél, ahhoz hogy bármilyen sávfelosztással korábban a szalagra vett anyag ne hallatszon be az új felvételbe (és itt most magas minőségű felvételről lenne szó), igazán csak az adott szalagot normál módon, egy gépben teljes sávos fejjel, nagyfrekvenciával hajtott fejjel képzelhető el. 

1

lzoli74
lzoli74 picture

Köszönöm szépen! Már az is megfelel ha csak használhatatlan lesz a korábbi anyag a szalagokon. Jó lenne ha nem tenné véglelgesen tönkre a szalagokat a lemágnesezés.  

0

Guest
Guest picture

Egy profinak mondható készülék prospektusa csak az alkalmazott mágneses térerősség és a hatékony működéshez szükséges teljesítmény igény szemléltetése okán. http://www.hubel.hu/images/stories/newmod/degauser/mds5.pdf
Ez pl. még forgatja is a törlésre szánt adathordozót. Van olyan is amelynél két egymásra merőleges térrel operálnak.

0

lzoli74
lzoli74 picture

Köszönöm szépen! Kár, hogy árat nem írnak hozzá... A mágnesességet mérni sajnos nem tudom, nincs mivel. Marad a kisérletezés. De úgy néz ki, hogy a vásárolt elektromágnes megfelelő lehet, ki kell tapasztalni miképp működik a legjobban.

0

Guest
Guest picture

Az a mágnes erősen hasonlatos a társasházunk utcai kapujában lévő elektromos zárhoz. Az a "jó" benne hogy állandóan fogyaszt és áramszünet esetén tárva nyitva a kapu lévén a hengerzár csak egy mikrokapcsolót mozgat.
Viszont ha ezt a mágnest a mikrotrafós leírásban szereplő módszerrel hajtod, jelentősen túlterhelheted, hiszen csak egy előzőleg feltöltött kondenzátort sütsz rá a tekercsre mely a kondenzátorral rezgőkört alkot és ahogy fogy a kondenzátorból a töltés, egyre kisebb amplitúdójú a körön a rezgés.

0

lzoli74
lzoli74 picture

A kepen lathato magnes (elektromagnes) valoban egy kapuzar rogzitomagnese. Jelenleg 12V/50Hz-rol hasznalom, fel oranyi mukodest kovetoen epp, hogy langyos... Nem fog ez tonkremmeni. Az audiokazettakat eleg jol letorli. Kell vele jatszani mert nem mindig sikerul egyforman. De ugy-ahogy megfelel... 

Csak turelmem nincs hozza, ot perc utan megunom az egeszet es van vagy 300 kazetta amit le kell torolni. A csaladi beke mindenek elott... :-)

0

Guest
Guest picture

A mikró trafóval megvalósított leírásban egy lecsengő szinusszal gerjesztik a vasat. (Pár alkatrész csupán, érdemes alkalmazni!)
Vagyis az indítás pillanatában a lemágnesezendő anyagot telítésig gerjeszti (mindkét polaritással) majd ezt egyre kisebb térerősséggel teszi újra és újra.
Ezáltal az a jelenség zajlik le mintha mi fizikailag távolítottuk volna el egymástól a készüléket és a lemágnesezendő dolgot.
Lényegében egy felvételkor is hasonlóan történnek a dolgok csak ott állandó a törlőfej gerjesztése, viszont a szalag adott szakasza halad el a fej rése előtt és a rés szélének tartományában hasonló módon nulla közelire csökken a szalag már törölt részében a remanens mágnesesség. Egyenáramú törlésnél vagy állandó mágnessel törlésnél (primitívebb magnóknál alkalmazták) a szalag egységesen valamilyen polaritással telítésbe van mágnesezve. Ez egy nem abszolút homogén mágnesezettséget jelent ami zajosságban nyilvánul meg különösen ha még a szokásos/szükséges előmágnesezést is egyenárammal biztosítják.

 

0

lzoli74
lzoli74 picture

Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást. Van egy leselejtezett mikrósütő idehaza a trafóját tegnap kibontottam. Kicsit melós a dolog mert flexelni kell de viszonylag egyszerűen megépíthető a készülék! De egyenlőre úgy néz ki a képen látható mágnes is megfelelő 12V/50Hz-s váltakozó feszültségről járatva. Nem kell tökéletes törlést csinálni - szerencsére... 

0

Joe
Joe picture

Miért? A magnó törlőfeje nem jó?

0

lzoli74
lzoli74 picture

Szia Joe! De minden készülékem tökéletesen megy. Gyorsabb megoldást keresek... 

0

lzoli74
lzoli74 picture

Itt: DIY Bulk Tape eraser

Itt bemutatnak egyet működés közben jól látható a belső felépítés is...

0

Guest
Guest picture

Üdv
Miért kellene letörölni?
Talán úgy kevesebb helyet foglal?
Vagy talán bizalmas dolgok vannak rajta?
Ér annyit a dolog mint a vele eltöltött idő?
Egyelőre ennyi....

0

lzoli74
lzoli74 picture

Nyilván el is dobhatnám őket, de műszaki emlék meg szeretném tartani őket. Nyilván köbméterrre ugyanennyi helyet fognak foglalni a sikeres törlést követően is :-)

Tartalmukról nem sok fogalmam van U-matic és a BetacamSP kazettákat a vateráról vettem még egyszer sem néztem meg őket... Itt inkább arról van szó, hogy a család kérése... Ez van, vannak furcsa esetek!

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Pedig lehet, hogy érdekes dolgok vannak rajtuk... ez is egy ócskapiacon vett U-Matic kazettán volt:

3

lzoli74
lzoli74 picture

Egy-kettőbe belenéztem de csak érdektelen általában idegen nyelvű munkakópiák voltak. El se tudom képzelni mire használhatták őket... Egyetlen érdekes kazetta talán a TV híradó számára készített kamera felvételek. De nagyon sok van U-matic, Betacam SP, Digital Betacam. Rengeteg audió, kazettás és orsós szalag. Mindegyik fajtához van gép is csak minek nyúzzam ezért őket...

0

Guest
Guest picture

Ezek szerint Te küldted fel a csőre. Már találkoztam ott vele.

0

uniman
uniman picture
***

egyenfeszültségről 

...és AC-ről kipróbáltad? Nem, miért nem...?

1

Joe
Joe picture

Szia!

És az az AC pár 10 kHz legyen...

(Jelesül 50kHz akár-)
 

0

lzoli74
lzoli74 picture

Igazából nem probléma ez sem nem nehéz, ilyen oszcilátort építeni. 

0

Joe
Joe picture

Szia! Az a mágnes 50 Hz-re van kitalálva, nem 50 +KILO! Hertzre!  A kilo előtag 1000 x -es szorzó.

De próbáld meg, sok szerencsét!

(Porvasmag nyitott felével próbálkoznék.)

0

lzoli74
lzoli74 picture

Köszönöm! Igen tudom! 50Hz és az 50KHz között jelentős a külömbség! Először 50Hz-s megoldásokkal próbálkozom aztán megyek tovább magasabb frekvenciák felé...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha van valami nagyobb teljesítményű erősítőd, akkor a kimenetére rákötheted a lemágnesező tekercset, számítógéppel pedig lejátszhatsz rajta lecsengő színuszt. 

1

lzoli74
lzoli74 picture

Nem még nem próbáltam de keresek egy 24V-s transzformátort! 

0

Sponsored links