You are here

NiCd bol LiIon pack töltö tippek

27 posts / 0 new
Last post
stanleyrose
stanleyrose picture

Jo napot kedves csoporttagok!! Szeretnék pár tippet,ki hogyan oldaná meg a problémát. Sikeresen tul vagyok már több darab akkusfuro akkupackjának NiCd-röl  LiIonosra valo felujításán,Viszont az eredeti töltökkel néha meggyült a bajom. A packokban BMS elektronikát használtam,az adatlapjuk szerint pld.12V os packnál max. 13V bemeneti feszit engedélyez,viszont a töltö kimenetén akár 24V is van. A trafos töltöknél még sikerült ezt /ha a hely engedte/ egy DC DC konverterrel megoldani,viszont a kapcsolo üzemü tápoknál már gondban vagyok. Esetleg valami jol bevált megoldást tud valaki?? Itt van példának egy Metabo-12V-os pack,a töltö kimenetén 28V. A segítséget elöre is köszönöm!! Stanley

Comments
gbenyov
gbenyov picture

1

lacoka
lacoka picture

Szia Nem biztos hogy érdemes kínlódni vele 1500 ft-on belül van 1 töltő szállítással együtt https://www.aliexpress.com/item/33010498543.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2... a trafósoknál sokszor kicsi az áram 3-400 mA a lithiumnak meg kell a 1-1.5A
a feszültséget lecsökkenteni az csak 1 dolog az áramot is kellene szabályozni korlátozni ez az adott töltőtől függ ezt is át kellene alakítani
esetleg próbálkozhatsz ezzel olcsó be lehet állítani a feszültséget és a töltő áramot
https://www.aliexpress.com/item/32663793748.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2...
olcsó akkuk
https://www.aliexpress.com/item/32819761742.html?spm=a2g0o.productlist.0...

1

uniman
uniman picture
***

Ennél jobb a 3 potis modul...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a töltő csak nyitott kapcsokkal ad ki akkora feszt. Ha rárakod az akkut, akkor átkapcsol áramgenerátoros módra, majd ha töltés közben leesik a feszültség, akkor lekapcsol.

0

varga jano
varga jano picture
*****

(Jano kiegészítése)
Ha jó a pack,csak lemerült,akkor,természetesen,feltölti.

0

stanleyrose
stanleyrose picture

Szia.Tehát nyugodt szívvel rárakhatom a packot,nem lesz károsodása????

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Nyugodt szívvel, de távol tőlem.

Fel fog robbanni és olthatatlan tüzet okoz.

A megfejtés Jaca előző mondatában van, amivel utalt az NC akkuk töltési karakterisztikájára.
(Megfejtés: A NI-CA/NI-MH cellák teljes feltöltődéskor  kissé le ejtik a forrásfeszültségüket. Az okos töltők erre kapcsolnak ki.)

Mivel a Litiumos akkuk nem kezdenek feszültség esésbe teljes feltöltődéskor, hát ezért az okos töltő sosem fog kikapcsolni.
De ezen probléma kört én is elkezdtem körbejárni:  https://elektrotanya.com/content/litium-ipari-akkuk-toltese-megfelytve

Mivel az alapokkal sem vagy tisztában, tegyél a mechanikába egy megfelelő feszültségű és áramú tápegységet...
Segítség: Cellánként 4,2 volt és ipari celláknál minimum 1 A, maximum 1C áram kell!

Ui.:Valaki módosította, de nem én voltam. Gondolom helyesírási hibák voltak benne... 
 

3

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A BSM miatt viszont nem fog felrobbanni, hacsak nem  marad napokig rajta a töltőn, de az se tesz jót neki, hogy  a BSM Amperenként 4,2W-tal fogja fűteni az akkukat.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Elvileg. Gyakorlatban????
12,6 vs 24 volt 1,5 amper.....
Szerinted?

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem igazán értem, mit akarsz ezzel mondani. Az akksin nem lesz több, mint 12,6V a BMS miatt. A többit a töltő kell, hogy eldisszipálja. A gyakoratban is.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Bíííízzzttttooossss????
A BMS modul egy kerülő utat hoz létre és elvileg szakadásra áll, ha az összes védett cellája feltöltődött..
Elvileg. De persze akár meg is hibásodhat. És, ha meghibásodik egy három cellát kezelő BMS modul, ami töltőfeszültségnek 18~~~24 voltot kap, akkor akár (ha épp úgy hibásodik meg) az egész feszültséget ráengedheti 1/2/3 cellára... 
Te tűzbe teszed a kezed és megesküszöl az összes létezett, létező és létezni fogó vallás szentnek tartott hittételeire, hogy ezen meghibásodás soha, de soha a büdös életben nem fog bekövetkezni egyetlen Li-ion/Li-polimer akku/akkupack BMS moduljával sem!?!? Tán te magad vagy az isten közöttünk élő megtestesülése???!!!!????
Mint írtam volt én hülye vagyok és szoktam gyógykezeltetni az elmebéli állapotomat. De kötözni való bolond lennék, ha biztosra venném a BMS modulok szent mindörökké működését....!
Főleg, hogy már ment tönkre BMS modul a kezeim között, noha nem is kapott túlfeszt, csak úgy tartotta az úri jókedve,,,

De tudom, te vagy a Jaca, mindenki tanítóbácsija. Főleg azoknak a tanulni nem hajlandó inteligencia hiányos pistikéknek, akik a beérkező jó tanácsok ellenére sem hajlandók legalább annyi elméletet megtanulni, ami épp a pákamarkolászásukhoz szükséges.
De tudod mit! Nyugodtan adj nekik olyan tanácsot, amitől leég az otthonuk és majd jól beperelnek érte!
Viszont én szóltam! De most utoljára!!!!!

2

Jaca
Jaca picture
****

Ugye nem jársz autóval, mert hallottam olyat, hogy kilukadt egy kereke. Sőt, a cellazárlatos akkut is próbálta feltölteni 14,3-ra. Persze minden fórumba kell egy elmebeteg vészmadár, aki mindig a lehető legrosszabb állapotot tételezi fel, és halált kiállt. 

5

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az a baj, hogy most mind a kettőtöknek igaza van, csak más okból.

Egy rendesen megtervezett akku védelem, ami egy jó BMS is lehet akár, valóban alkalmas arra, hogy megvédje az akkut, és kb. Bármi kerül a bemenetére, nem lesz tűz. És a lényeg a jó BMS-en van. Az ebay-es vackok nem feltétlen ez a kategória. Volt a kezemben olyan, higy 5S BMS, ahol az 5 cella vezetékei meg is voltak. De semmi mást nem nézett, csak hogy a cellán van -e bármi feszültség, és az nem negatív... De hogy 0.5V, vagy 10V, az mindegy... Na ez nem védi meg. És öngyikosság. Persze el kell választani a LiPO csomagokat, és a LiIon fém tokos cellákat. A fémtokosak tartalmaznak egy öngyikos védelmet a + sapka alatt. Túlárnál, túlnyomásnál kipattan, bont.. örökre. Persze vannak öngyilkos hajlamú fuserátorol, akik drótdarabbal, kiscsavarhúzóval visszapattintják. Na ők a nem normálisak megint.. 

A kínai sokezer mAh fake cellák persze nem tartalmazzák... És a LiPo cellák is csak a kivezetést vékonyítják el...

Szóval gagyi akku, gagyi BMS, nem szabályzott töltő=tűz csak idő kérdése. És mivel fém tokos, olyan, mint egy nagy petárda, ami nem oltható vízzel.

Ha jó a BMS, erre van tervezve, akár a töltő egyszerű is lehet. De nem éri meg kockáztatni. Pláne mert vannak olyan BMS-ek, amik gyárilag nem tartalmaznak töltés védelmet....

A lényeg: jó töltő kell.

Mondom ezt 10000 feletti bontott cellából épített akkucsomagokkal a hátam mögött. Pici tapasztalattal :)

BMS egy védelem. Attól, hogy van bejárati ajtó, a zárat is be szoktuk zárni éjjel :)

1

lacoka
lacoka picture

Szia
nem bsm pontosabban BMS a Battery Management System, azaz az akkumulátor felügyeleti rendszer rövidítése
Az tévedés hogy nem robban vagy kigyullad a legtöbb BMS csak a feszültséget tartja bizonyos határok között ha nem kap 4.2 V-nál nagyobb feszültséget akkor az akku töltődés közben növekszik a belső ellenállása ezáltal csökken az áramfelvétele de nem javasolt feltöltés után tartósan ezen a feszültségen tartani
feltöltöttnek az minősül ha a feszültsége eléri a 4.2v-ot és töltéskor az áramfelvétele a 100 mA-pert katalógus adat
a BMS csak a feszültséget szabályozza de hol marad az áram szabályzás ? egy lemerült akku töltéskor a megengedett áram többszörösét képes felvenni ami túlzott melegedést tüzet okozhat ha nincs áram korlátozás 1-1.5 A
most próbáltam új aksi fesz 3.6 V ha a tápegységet beállítom 4.2V-ra a tápegységnél 3A-nál bekapcsol az áramkorlátozás mert csak ennyit bír mekkora áramot venne fel egy lemerült akku korlátozás nélkül ?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezer bocs, de mindig keverem a BMS-t a BSM-mel. Autóiparban dolgozok, és van egy termékünk, amit BSM-nek hívnak:
https://www.vatera.hu/peugeot-bsm-modul-98-070-28580-2938474952.html
Az áramszabályzás nem marad el, csak nem az akkun keresztül folyik az áram, hanem a BMS-en keresztül. A MBS gyakorlatilag annyit csinál, hogy akármekkora áram folyik, nem engedi az akkun a fesz növekedését, hanem saját magán engedi át az áramot. Gyakorlatilag söntöli az akkut. Minap próbáltam tölteni egy 3-as packot, ahol két LiIon akksi is 0-ra merült. A zárlatos akkukon átfolyt az áram, a harmadik töltődött, de ha elérte a 4,2-t, akkor már a BSM folyatta magán át az áramot, az akkuba csak minimális folyt. Persze melegedett. 

0

lacoka
lacoka picture

Szia
mit írtam a BMS csak feszültség figyelést végez kiegészíthető túláram és zárlati áram védelemmel az áram szabályzáshoz semmi köze nem kell nagyobb feszültség ahhoz hogy nagyobb áram menjen át egy akkun egy lemerült akkun 4V-nál is nagy áramok mehetnek át ha nem korlátozzuk ez belső ellenállástól függ
ha a LiIon akksi is 0-ra merült az kuka azt nem töltjük a maradék 1 meg nagyobb feszültséget kap nem mértél azon az 1 akksin sem feszültséget sem áramot a védő áramkör nem söntöl semmit több soros cellánál ha valamelyik eléri a max feszültségét lekapcsolja a töltést
de megint eltértünk a topic indítójának a kérdésétől
https://www.google.nl/search?source=univ&tbm=isch&q=dw01a&client=firefox...

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Add fel!
Van olyan akinek meggyőződése van és van aki kíváncsi és tanulni is akar...
Mivel ismersz, gondolom engem az utóbbiba sorolsz.

0

stanleyrose
stanleyrose picture

Udv. Tisztában vagyok az alapokkal,csak te nem a kérdésemre válaszoltál-tudom,hogy robbanásveszély van LiIon akksik tultoltésekor-én a töltö átalakításárol kérdeztem. 

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Pontosan arra válaszoltam amit kérdeztél, pontosan megadtam a szükséges információt és ne mond, hogy tisztában vagy az "alapokkal". Vagy, ha igen akkor az NC-XX akkuk töltési karakterisztikája nálad nem az alapokban van.
Ha nálad is ott lenne, akkor szemet szúrt volna Jaca elírása és pontosan tudtad volna a feltett kérdésedre a választ. 
De nem, és most hepciáskodsz, hogy te mindent tudsz én meg hülye vagyok, mert nem a te kérdésedre válaszolok.
Lehet, hogy én hülye vagyok, de te meg tudatlan.
A hülyeség orvosi állapot a tudatlanság meg tanulással orvosolható!
Tehát tanulj, tanulj, tanulj!!!!
Én meg szanatóriumba vonulok gyógyulni....

1

skorpio
skorpio picture

...
 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia az egyik

meg a másik a
pdf-ben

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Minidg keverem a LiIont-t a NiMh-val. Rosseb egye meg. Építettem töltőt LiIonra, saját BSM áramkörrel. A töltőfeszültség maximuma legyen 4,15 X az akkuk száma. Ha nagyobb, akkor a töltés végén a BSM fog melegedni. Az akksikat a 4,15-tel csak 90% környékére fogja feltölteni, de ez nem okoz gondot, az élettartamuk kicsit hosszabb lesz. Amíg a BSM bírja, nem kell félni semmiféle robbanástól, meg kigyulladástól. Hőálló kétoldalas ragasztóval ragaszd hűtőfelületre. 

1

varga jano
varga jano picture
*****

OK.
De,minek?
A töltőnek ?
A packnak ?
Mindkettőnek ?
U.I.
A konkrét adattáblán az áll,hogy Output : 4,8-18V 1,5A
Az akkupack 12V-os .
Talán segítettem (?)

0

stanleyrose
stanleyrose picture

Az akkupackban lévö BMS elektronikára gondoltam-arra hogy az nem hibásodik-e meg a nagyobb feszitöl??

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A BSM-nek pont az a dolga, hogy megvédje a nagyobb fesztől. De első körben az akkuk fogják korlátozni a feszültséget, míg fel tudják venni a töltő áramát. A BSM csak utána kezd el dolgozni. 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Majd Jaca megmondja,ha h..g.
De,előterhelni a töltőt,hogy max. 13V legyen a kapocsfeszültsége ?
U.I.
Ne tedd azt amit mondtam!
A kollégák,Jaca és Lacoka hozzászólásából kiderült , hogy mi a helyes megoldás .
("Elveszik" a szükséges töltőáram..Egyszerübb berendelni egy megfelelő eszközt.)

0

Sponsored links