You are here

EMI/EMC mérések helyszini végzésére keresek kollégát

30 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Adott egy ügyfél és egy drága készülék. A készülék az ügyfélnél az elmúlt egy évben háromszor került kicserélésre garancia keretein belül. A hibajelenség pl, hogy néhány óra működés után a készülék kikapcsol és nem lehet visszakapcsolni, csak több perces teljes áramtalanítás után. A „hibás” készülék a gyártóhoz visszaküldve a hibát több hónapnyi járatás után sem produkálja.
Sok minden lehet a hiba oka, az egyik gyanúsított, hogy az ügyfél telepítési helyén valami szokatlan együttállás van, amit az adott készülék nem tolerál (más készülékekkel egyébként nincs gond), a lehetséges okok szűkítésére jó volna EMI/EMC méréseket végezni a helyszínen. Tud-e valaki olyan céget/vállalkozót ajánlani, aki ilyen méréseket tud végezni és erről esetleg valami jegyzőkönyvet is készít?
 

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Mint írták, két feladat van:

  1. Egyértelműen eldöntendő, hogy az elektromos hálózatról bejutó zavar okozza a hibás működést. Ehhez célszerű kölcsönözni egy hálózati zavar-analizátort. Az analizátor rögzíti a hálózati zavar időpontját és jellegét. Ezt összevetve a készüléked hibás működésének időpontjával, egyértelműen eldönthető az ok.
  2. Ha az 1. pont eredményes, akkor meg kell szüntetni a zavar hálózaton keresztüli bejutását a készülékbe. Ez a készülék megbontása nélkül külső zavarszűrő egység (hálózati elosztó) alkalmazásával valósítható meg. Utána ismét el kell végezni az 1. vizsgálatot, hogy megbizonyosodj arról, hogy a zavarszűrés elérte a célját. A legtöbb ilyen külső egység csak túlfeszültség ellen véd, ami akár elég is lehet. De ha biztosra akarsz menni, akkor EMC vagy EMI szűrős egységet javaslok.

Itt van pl egy, de az APC sokfélét gyárt, van hosszabbító kábeles 6-os elosztójuk és mindenféle:

https://www.bestmarkt.hu/apc-essential-surgearrest-usb-fali-konnektor-zavarszurovel-p459887 

Üdv, lcsaszar

0

Julian
Julian picture

Szia!

Amit ajánlottál eszközt, az hatékony?
Van tapasztalat vele?
Épp most tettem a kosárba egy 6-os elosztót, USB nélkülit, meg egy szünetmentest is.
Egyrészt védelem a zavarok és esetleg a villám ellen, másrészt pedig az áramszünet ellen.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nekem nem volt/van ilyen problémám, ezért nincs tapasztalatom vele. Az UPS is jó ötlet, még jobb a kettő (EMI szűrővel) kombinációja. Habár van olyan hálózati tranziens, ami mindenen képes átmenni. De az ellen úgysem véd semmi.
UPS-ből érdemes szinuszos kimenetűt használni, ha drága cuccot táplálsz vele.

Üdv, lcsaszar

0

Julian
Julian picture

Szia!
Köszi!
Akkor lehet, hogy mindjárt két hosszabbítót rendelek. Nem tapasztaltam még ilyen problémát. de nem is szeretnék.
Egy UPS-em már van. Nem szeretem, mikor egy pillanatnyi ingadozás miatt megfagy a gép.
Eme gép előtt volt eddig is valamilyen túlfesz védős hosszabbító, de annak a paramétereit nem ismerem. Lehet, lecserélem.
Az új cucc az új gép elé kell, ami 7/24-ben megy.
Szerintem ide nem kell szinuszos. Nyomtatót majd nem dugok bele.

0

agressiv
agressiv picture
*

Amúgy jó lenne tudni, hogy mi ez a "készülék" mert jelenleg a sötétben tapogatózunk. Egy line interaktív UPS amíg hálózatról megy, semmit nem fog csinálni, a benne lévő EMI szűrő (ha van), nem több, mint ami egy SMPS tápon van, nem fogja a problémát megoldani. Amúgy színuszos szünetmentes táp az aktív PFC-vel ellátott tápegységekhez kell, nem nyomtatóhoz.

Ha a masina valamiféle PC által vezérelt gép vagy ilyesmi, akkor egyszerűen a földelés hiánya is okozhatja az instabilitást.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Egy audió előerősítőről van szó, drága (kb. mint egy jobb használt autó).
Nagy részt analóg, de a vezérlés digitális. Ahogy írtam pár óra üzem után a készülék kikapcsol és nem lehet visszakapcsolni (soft gombos bekapcsolás), csak több perces áramtalanítás után. Tehát jogos felvetés a digitális rész agybajára hivatkozni.
Én magam nem láttam a gépet, de a forgalmazó jó barátom és az ő kérését tolmácsoltam.
Ahogy írtam a készülék már kétszer vissza lett küldve a gyártóhoz és ki lett cserélve garancia keretében, a hiba a gyárban nem jelentkezik több hónap után sem, az ügyfélnél viszont igen a csere gépen is. Nyilván nem Magyarországon adnak el ebből a legtöbbet és a gyártó állítása szerint ilyen probléma még nem fordult elő. Minden esetre az ide-oda küldözgetés már százezerforintos nagyságrendben van a barátomnak és nyilván a gyártónak is. És van egy ügyfél aki kiadott disznó sok pénzt egy készülékért, ami nem működik rendesen (nála).
Mindenkinek vannak szempontjai, megoldás kell, a hibáknak pedig oka van, erre kellene rájönni.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Baj az,hogy az áramszolgáltató (eon?) ilyenkor mossa kezeit . Benne van a szolgáltatásban,hogy műszaki okoból,vagy vis major helyzet miatt,zavarok...(túlfeszültség,áram hiány,feszültség csökkenés...) lehetnek . Tudom ,hogy ez nem vigasztal .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a környéken nincs valami nagyfekvenciás  zajforrás, kapunyitó, CB rádiő,(taxi) ami nem a hálózaton keresztül szór?

Bálint

0

Guest
Guest picture

Nem kell tudni.
Az úr csupán:  " EMI/EMC MÉRÉSEK HELYSZINI VÉGZÉSÉRE KERESEK KOLLÉGÁT"
/Állás, munka keres/kínál rovat/

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez egy nagyon hasznos infó volt mert, ha a hálózati zavartól így eldobja a vasat a ketyere, akkor az egy tákolmány és a hibát a készülékben kell keresni. Most már világos, hogy ez egy nem túl sok teszten átesett rétegtermék, ami német és instabil ezekszerint, mintha a nagykönyvben lenne leírva.

Magam is terveztem és építettem digitális áramköröket (audio-t is) és leginkább az elektromos kisülések hajlamosak megőrjíteni, resetbe ugrasztani a digitális IC-ket, amit jó nyáktervvel lehet elkerülni.

2

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ez egy fantasztikus hozzászólás!
Ugyan semmi konkrétumot nem tudni az esetről, mérés nem készült, bizonyíték nincs, de máris megvan a megoldás.
Azonnal megírjuk a gyártónak, hogy a termékük sz*rul van megtervezve mert az Elektortanya fórumon azt mondták :)
A vevőnek pedig majd átépítjük az amúgy garanciális készülékét hogy tuti legyen, bár senki nem látta még belülről.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez nem atomfizika ám. A leírtak alapján más készülékkel nincs semmi gond csak az adott masinával. Ebből már lehet következtetni egy lehetséges problémára, abból, hogy egy feltehetően kisszériában, akár kézzel gyártott egyedi dolgoról van szó meg aztán pláne, ehhez csak némi tapasztalat kell a kis szériás gyártmányok és digitális áramkörök világában, no meg nem árt szembesülni a nem létező német precizitással sem..

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Az eddigi tapasztalatim alapján, nem az EMC zavar szokta okozni a kényesebb készülékek vesztét, hanem a tápláló hálózat időszakos hibája. Elég egy rossz kötés, a hálózatra csatlakozó egyéb hibás berendezés, egy rossz földelés, és már meg is van a baj. Már volt róla szó, hogy egy hálózatanalizátor hosszabb távú rögzített mérése megoldással kecsegtet.

Kalex

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Nekem is meggyözödesem, hogy ez EMC eredetü, nagy valoszinüseggel tapon/halozaton bejuttatott "hatàs", de azert egy ertelmesen megoldott tàp & "kàbelezes" ezt nem kellene, hogy engedje szohoz jutni ...
Barmely neves termekkel lehetnek bökkenök; az elsö BMW boardkomputerek pl. rendszeresen kiszalltak mikor a kocsik nagyfesz tapvezetekek alatt mentek el...
Sztem itt is a tàp majd a többi nyakokat kellene elöször "értö szemmel" alaposan vegig nezni, ill. a halozaton betaplalt zavaro impulzus geeneratorral valami tranziens utan vadaszni_igaz pont ezert keres a Kollega merest vegezni tudo szak embert/ceget.
A sugarzasos  behatast nem okvetlen tartom felelösnek mert gondolom, hogy fem dobozosak a rendszer elemei, s a hazak még pluszban össze is lettek földelve, ill. a JO földelesre csatlakoztatva is!?
Mondjuk ennek kivitelezese/megvizslatasa is megerne 1 miset!
Amig nem lehet a ketyeret fizikailag fogdosni, alaposan vegig nezni a megoldasait; csak sötetben tapogatodzas az egesz, azaz majdhogynem fölösleges idö pocseklas_sztem.
Lehet erdemes lenne kis zavaro pulzus generatort barkacsolni, ha nem is a "nagy szabvanyt" elegitene ki, betaplani, a bemenö hàlozati vezetekbe, s meghozhatna az eredmenyt_ de a tapok hianyzo taranziens vedelme/hidegitesi hanyagsagai, gyatra layouts lesz itt is szinte tuti a hiba oka...
Eerdmenyest!
Kari

0

agressiv
agressiv picture
*

Az otthoni audio berendezéseket nem szokás földelni, így azt kizárnám, aztán kitudja. Amúgy nem megfelelő nyák mellett hiába rakod fémbozoba és árnyékolod túl az áramkört, instabil marad.

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

A készülék földelt, mivel fém háza van.
Ahogy mondtam személyesen nem láttam én sem a készüléket se kívülről, se belülről. Most keresgettem képeket az interneten és ez alapján bonyolultabbnak hat a belső felépítése, mint gondoltam.
A tömegek megnyugtatására bevágok egy képet, amin a bemeneti szűrő, készenléti táp látható. Látszatra van minden ami kell: fojtó, szupresszor, szikraköz.
A digitális rész is látszik, ez is egy kicsit bonyolultabbnak tűnik.

Nem kizárt, hogy csak egyetlen kondenzátort kell beépíteni és minden megjavul de azt jól meg kell gondolni hova kerüljön :)

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

nem az EMC zavar szokta okozni a kényesebb készülékek vesztét

Tökéletesen egyetértek, ha jól van tervezve a készülék. Ha időszakos hiba folyamatosan kiüti, annyira, hogy hosszabb áramszünet után tér magához, az probléma, pláne, ha közben minden más működik rendesen.

Amúgy, ha hiszed, ha nem, 10 perce írtam át az erősítő vezérlőm programját, abban is konkrétan az AC figyelés részét, mert az időszakos kimaradás amikor épp "protectben" volt megőrjítette, mert nem teszteltem eléggé. :)

1

Guest
Guest picture

Ezek után tuti nem fog kiderülni, ki a gyártója ennek a pénzes sznoboknak gyártott, túlárazott (egyéb jelzőket mellőznék) terméknek.

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

A készülék típusának pontos megadása semmivel sem vinne közelebb a megoldáshoz, mivel kapcsolási rajz nincs róla, nem publikus. Hogy mi a túlárazott az relatív, pl egy Németországban dolgozó félkezű török vendégmunkás fizetése nagyobb, mint egy magyar mérnöké. Más felől meg a Picasso képek sem egyebek mint egy nagyobbacska papír vagy vászon meg némi festék paca aztán sokan mégis úgy odavannak érte :) Van aki stadiont épít, van aki erősítőt vesz, kinek mire telik...

0

varga jano
varga jano picture
*****

OK.
Milyen intézkedéseket akarsz hozni ?
Esetleg a #445389 ben javasoltat ?

0

Kari
Kari picture
*****

Ne bàntsd az audiophileket(sem) wink

0

varga jano
varga jano picture
*****

Tudni kell . Hálózat vizsgálat lesz ? Készülék hiba ?
Agressivnek igaza van .
Apropó . A készülék gyártója nem ismerte el hogy ők hibáztak .
A többi készülékkel viszont nincs ilyen hiba .
Vita esetén van megfelelő fórum erre .

0

kovacsna
kovacsna picture

SzIa!

Keresd őket:
https://rf.sze.hu/en

Dolgoztam velük, korrektek minden téren!

Üdv,
KN

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszönöm!

0

ty
ty picture

Üdv,

Én is gyártottam ilyen készüléket kezdő koromban. Nem volt benne a suppressor dióda, nem volt rendes testelése, hiányoztak a fojtó induktivitások.
Több, mint ezer darabot eladtam belőle. Remekül működtek. Egyetlen egyszer került olyan környezetbe ahol ez problémát jelentett.
Volt számomra annyira presztízs kérdés, hogy elutazzak a helyszínre és saját szememmel lássam a hibát.
A jelenség az volt, hogy bekapott egy tranzienst és megbolondult az egész. Pedig a szoftver jó volt.
A tranziens eljutott az MCU-ig és keményen átrendezte a regisztereit, csak a reset állította őket vissza.
Az utazás és hibakeresés megérte a befektetett energiát. Azóta tudom, hogy miért kellenek a fent említett alkatrészek.

Mindezt azért írtam le, mert a hálózat felől érkező tranziensnek nem lenne szabad eljutnia a processzorig/mikrovezérlőig.
Lehet vizsgálni a hálózatot, meg lehet állapítani, hogy milyen zavarok mennek rajta. Ez a készülék tervezési hibáin nem fog segíteni.
Nem tudom a berendezés típusát, teljesítményét, jellegét, DE jellemzően a mérés árából beépíthetnél egy rendes hálózati zavarszűrőt.
Mindezt az ügyfél költségén. És akkor még azt is eladtad, hogy nem a készülék a szar, hanem a hálózat.
Érdemes ezt a lehetőséget is átgondolni, ha magát a problémát akarod hatékonyan megoldani.

ty

 

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nem kizárt amit írsz, de ez nem egy garázs termék, Német gyártó 20+ éves tapasztalattal, és a világon mindenhova szállítanak.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ha saját tapasztalatból indulnék csak ki, akkor azt mondanám, hogy nem csoda, hogy anomáliák vannak a működésében, ha német gyártó gyártja.  Mifelénk a cégnél a német gépek, az ipar legalját képviselik olyan alapvető hibákkal, hiányoságokkal, amiket 13 éves koromban sem követtem volna el. :)

Würth
Ennek a garázsgyártónak a gépei fűtőtest mellé épített szellőzés nélküli kapcsolószekrényekkel jönnek, amik egy picit is melegebb időben csak nyitott ajtóval üzemképesek és döglenek bennük a PLC modulok, mert megfőnek...

0

ty
ty picture

Kérlek írd majd meg a fejleményeket, akár hoznak pozitív eredményt, akár nem. Érdekel mit sikerül kihozni belőle.
Üdv, ty

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Csatlakozom Ty kollegahoz; engem is erdekelne a fejlemeny-eredmeny; köszî!
üdv, Kari

0

Sponsored links