You are here

Tesla GZ040 lemezjtszó tányér sebeségének változtatása elektronikusan.

6 posts / 0 new
Last post
8lqp
8lqp picture

Sziasztok!
Kérek segítséget, van egy Tesla gz040  mono lemezjátszóm melynek a sebességei 45 és 33. De nekem szükségem van 16-osra. Készüléket megbontani felesleges és az eredeti állapotot helyreállítani bizonytalan, mechanikai megbontás.
A hajtást litovel m303 szinkron motor végzi 24V 50Hz frekvenciával 300 fordulaton. Keresek olyan megoldást ötletet
kapcsolási rajzot amivel  motor fordulatszámát lejjebb tudom venni  mondjuk a felére ami 24~25Hz váltakozó áram,
és meghajtja a motort 2VA. A motor könnyen leválasztható a hálózati traszformátorról és egy kapcsolóval visszaállítható.
A hálózati trafó 220/2x11.7V
Segítségeteket előre is köszönöm!
 

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Szia 8lqp!
Magam  is elgondolkodtam a kérdésedre milyen válasz adható.
A 16,66 rpm lemezek nem igényes, mono lemezek szoktak lenni, többnyire beszéd rögzítéssel.
1. Egyszerűnek tűnik új áttétel esztergálása. Egyszerűnek tűnik az eredeti kerületének megfelezése. A tapasztalt tervezők tudják viszont, hogy a "nyávogás" ezáltal megnőhet. A pontosságot is nehéz így betartani, de olcsón megoldható.
2. Ugyancsak nem bonyolult egy 18-24V-os színuszos kimenetű, kisteljesítményű, változtatható 24-51 Hz frekvenciás generátort csinálni. A kondenzátort 2+2-re cserélném ez jó közép lesz. A fordulatszámot pedig egy tányérra felhelyezett, papírlapra nyomtatott stroboszkóp rajzzal, valamint egy ugyancsak filléres glimm/vagy LED fényforrással pontosan beállíthatjuk. Manapság a hálózati 50Hz kvarc pontosságú.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez egy szinkronmotor, amiben kondenzátor állít elő közel 90°-os fázistolást a tekercsek között. Amint írták, 25 Hz-es 24 V-os feszültségről táplálhatnád... De akkor a kondenzátort is növelni kell, hogy meglegyen a 90°. Vagy cseréld ki megfelelő DC motorra, megfelelő fordulatszám-szabályzó elektronikával.

Amint látom, már kiszedted, megbontottad. A legegyszerűbb megoldás a motor tengelyén levő orsót kicserélni. Gondolom, szíjhajtású. Kisebb átmérőjű orsóval a lemeztányér lassabban fog forogni.

A másik lehetőség, hogy felveszed a 33 1/3 fordulattal lejátszott hanglemezt PC-re, és valami hang-editáló programmal lelassítod felére. Talán az Audacity is tud ilyet, nem próbáltam. Gondolom, nem HiFi a cél, mert a korrekció nem fog stimmelni, de az is megoldható.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

látom, már kiszedted ...

Ezt hihetnénk, ha valaki a netről elcsent képek forrását elhallgatja...!:
https://www.ebay.com.au/itm/Genuine-PRO-JECT-Replacement-16V-TURNTABLE-MOTOR-M303-/16331105466
http://retroradio.uw.hu/motorok.html 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

bármilyen olcsó fw. generátor IC.. XR2206 pl.. Aztán 2VA az semmi, valami TDA végfok IC, és egy trafó rá..

0

zsugori
zsugori picture
***

0