You are here

Szünetmentes tápegységek és amiket rá lehet kötni.

61 posts / 0 new
Last post
Julian
Julian picture

Sziasztok!

Nemrég olvastam egy érdekes hozzászólást itt a tanyán és erről - ebből kiindulva szeretnék kicsit beszélgetni, bővebben megismerkedni a témában.
A hozzászólásból kiemelném a következőt: "Amúgy színuszos szünetmentes táp az aktív PFC-vel ellátott tápegységekhez kell, nem nyomtatóhoz."

Érdekelne, hogy ez miért is van és mi van akkor, ha nem szinuszos kimenetű szünetmentesre kötöm a PC-ben lévő aktív PFC-s tápot?
Mennyi ideig kell erről üzemelnie, hogy valamilyen következménye legyen a dolognak?

Más.
Nemrég vettem egy kisebb APC UPS-t a kisebb teljesítményű számítógépemhez. Vettem egy APC márkájú védő elosztót is.
A szünetmentes táp leírása azt írja, hogy ne dugjam Surge Protector-ral ellátott hosszabbítóba, aljzatba. Az elosztó pont ilyen.
Beledugtam, működik.
De miért ne dugjam ilyen elosztóba a szünetmentest?
Jó lenne erről több infó, hogy adott esetben, legközelebb ne vegyek fölöslegesen dolgokat, ha nem tudom más dolgokkal együtt használni.

Régen azt hallottam, hogy nyomtatót sem jó nem-szinuszos kimenetű szünetmentes tápba dugni.
Hogy ez milyen rég volt és milyen régi nyomtatókra vonatkozott, nem tudom.
Jelenleg mi a tendencia? Lehet, nem lehet? Ha lehet, akkor melyeket, kb. mikortól kezdték el őket gyártani - forgalmazni?

Egyelőre ennyi lenne a homály.
Az építő jellegű válaszokat köszönöm!

További szép napot-estét!
Julian

Comments
Joe
Joe picture

Szia! Azért mert a szünetmentesed esetlegesen amit visszatermel zavart azt kell szűrni. Belül is van benne ferriten zavarszűrő , de biztos ami biztos..

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Fogsz egy 230/12V hagyományos trafót. Beledugod. 12V felére meg a szkópot...

Ennyi. Semmi mágia... Ok Ok picit torzít a jelalakon,ha nem színuszos, akkor kicsit farag rajta, de hidd el, fel fogod ismerni, mi jön ki a tápból :) 

1

skorpio
skorpio picture

szia
...nagyon helyes...meg kell nezni,mi jon ki a tapbol
es miert fontos ez?
pl. azert,hogy egyes keszulekek ki ne *egjenek*
ugyan is ha szoftveresen javitunk keszulekeket,nagyon fontos,hogy a tap ne tunjon el,ezert alkalmazunk szunetmentes tapot is az aramellatasban
...es sok mai modern olcso,mert az, Chinai tapegyseg nem szeret mast,csak szinuszt
na ezert legyunk figyelmesek,mit kotunk a szunetmentes tapra,ha annak a kimeneten idezojelbe,nem szinusz van
pl...a minap hoztak javitani egy keszuleket,ahogy fontebb emlitettem,...bekapcs puff...annyi...tap atvizsgalva,SMPS ic SM02659 csere,na mondom,a kiserlet kedveert gyerunk tovabb...mi is a kulonbseg,aha be van iktatva a szunetmentes...kiiktatva,tap javitva ok,hat ez az
...csak egy tipp,de jol johet
persze az elektromotor az mas historia...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Én csak azt nem értem, hogy miért nincs az UPS-eken rendes hálózati aljzat, például olyan (akár nem földelt), amibe villásdugót tudok bedugni. Csak ilyen fordított ISO földelt aljzat van, amibe olyan ISO dugaszt tudok bedugni, mint ami a régi monitorokon van. De pl. egy 5V-os dugasztápot nem tudok beledugni.
Barkácsolással megoldottam persze, de ez normális?
Azért van, hogy csak földelt dugaszt használjon az ember?

Üdv, lcsaszar

0

Joe
Joe picture

Azért hogy csak a legszükségesebbeket pakold rá. Amikor csináltunk egy CBA-t az átadás után a pénztárnál külön oktatást kellett tartani, mire való a piros dugalj, és mire a fehér. A szünetmentesnek is vannak korlátai...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Hajjaj..

Nálunk is..

Amikor építkeztünk, úgy csináltam,.hogy a legrand valena családnak van piros, és zöld sorolható fehér keretes, meg vaj keretes dugalja is... Hát.. ha lúd, legyen kövér alapon behúztam mindenhova 1.5-ös kábeleket pluszban a szünetmentesnek... Egy 5kVA emerson táp hajtja közppntilag. Ne legyen a szobában a pc-k esetében, műhelyben, nas-nak, servereknek külön... Legyen egy nagy.. de persze ott a piros dugalja a hálóban,  a nappaliban, a konyhában, stb. 

Snmp, és kritikus eseményekre sms felügyelet... Épp autókázom... Jön mail.. áramszünet.. van ilyen.. na... 10 perc, sms.. kritikus terhelés,... Mi a.... Telefon haza.. nem veszik fel... Majd visszahívnak... Anyósom áramszünet alatt vasalt... Asszony porszívózott.. mert nem vagyok otthon... A szünetmentesről...

Azóta begyűjtöttem a piros konektorokból a kis piros biszbaszokat, ami nélkül nem lehet beledugni semmit.. :)

Szóval igen.. legjobb családban is előfordul.. :)

És a lényeg... Ha a cím el lett picit írva, és ez apc termék, akkor valóban színuazoa lesz.. de nem el3g akkut cserélni benne, hanem a vezérlésben az összes 47uF, 10uF, 100uF elektrolit kondit is. Mind ki van száradva. 100%..... 

Ettől instabil lesz, néha nem indul, feleslegesen átkapcsolgat. De a legrosszabb, amikor az akkukat nyírja ki, túltöltéssel. Műtét után töltőfeszt műszerrel ellenőrizni kell, és összehasonlítani azzal, amit az UPS mér!!! Ha nem stimmel, az adc bemeneten van poti, azzal korrigálni...

3

PushyG
PushyG picture

Üdv!

És a lényeg... Ha a cím el lett picit írva, és ez apc termék, akkor valóban színuazoa lesz.. de nem el3g akkut cserélni benne, hanem a vezérlésben az összes 47uF, 10uF, 100uF elektrolit kondit is. Mind ki van száradva. 100%..... 

Ettől instabil lesz, néha nem indul, feleslegesen átkapcsolgat. De a legrosszabb, amikor az akkukat nyírja ki, túltöltéssel. Műtét után töltőfeszt műszerrel ellenőrizni kell, és összehasonlítani azzal, amit az UPS mér!!! Ha nem stimmel, az adc bemeneten van poti, azzal korrigálni...

 
Ha arra gondoltál, amit én írtam lentebb, akkor A gyártó Silicon, de a manuálját tényleg APC alatt találtam meg,
Mellékelek képet róla. Jó sok kondenzátor van benne, majd elmókolhatok vele egy darabig...

Gábor 

File csatolás: 

1

Joe
Joe picture

Szia! Az Effekta tizenéve CSAK on line rendszerűt gyárt TÜVvel. És Szegeden. Ott is van az európai garanciális központja. 

(Az APCot jobban ismerik.) Pénzért minden típust javítanak 100 kWig.

(TIT jelleggel.)
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Silcon?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen Silcon, de volt ahol Silicon-ként találtam rá utalást, és már belekeveredtem...

Szóval Silcon DP10E.

Gábor

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az egyik üzletünkben anno a boltos csaj elázott munkába menet, mert vihar volt. Az áram is elment, de nem esett kétségbe, ő a szünetmentesből megpróbált hajszárítózni (kis 600VA-s UPS).
Most voltam ugyanabban az üzletben, mert állítólag nap 3-4 pillanatnyi áramszünet van és leállnak a gépek. Az egy dolog, hogy hosszabbító-hosszabbító...hosszabbító és a végén vannak a nagy fogyasztók és a szünetmentesek is...de a fő elosztós, kapcsolós hosszabbítóba úgy volt bedugva egy adapter, hogy ráfeküdt a kapcsolóra és bizonytalan helyzetben tartotta. Nem billent át, de feszítette, ahogy hozzáértem már sípolt is a szünetmentes. Átdugtam, amennyire lehet csillag elrendezésbe, nagyobb fogyasztók az elejére, illetve a szünetmentesbe ne a nyomtató legyen dugva, hanem a gép és a monitor. :) Ezeket az elbaltázásokat pedig a manók csinálják, az ottani személyzet nem tesz ilyet. Khmmm... :)

0

Julian
Julian picture

Szia!
De ma már vannak ilyenek.
U betűvel jelölik a típusában.
Én most vettem egy BX700U-t, ezen van 3 védett, földelt "fali aljzat", ami az akkuról megy és van még egy, ami csak védett (surge), de akkuról nem megy áramszünet esetén.

A régebbin olyan lehet, mint amit írtál. Egy ilyen kábelnek levágtam a megfelelő végét és rákötöttem egy hosszabbítót.

0

Joe
Joe picture

A fordított Amerikai csati azért lehet, mert a szünetmentes nem "szép" szinuszos feszt ad ki. A számítógépek kapcsolóüzemű tápjainak  meg mindegy, a tápfeszkábel is ott használatos, pl a gép meg a monitor között. US szabvány volt eredetileg. Az újabb online UPS-ek az Eu-ba a háztartási dugaljjal vannak szállítva.

0

agressiv
agressiv picture
*

A hozzászólásod tartalma kompletten valótlanság.

0

Joe
Joe picture

Mely része?
 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

A Tizenkét (12) hozzászólásod legalább fele ( jó indulattal ) sületlenség, hogy szépen fogalmazzak.
 

1

agressiv
agressiv picture
*

Az nem fordított amerikai csatlakozó, de most séróból meg nem mondom mi a típusa. Épp abból indult ki a téma, hogy az esetek 99%-ában ma alkalmazott aktív PFC tápoknak, nagyon nem mindegy milyen jelet kapnak. Láttam jónéhány online online UPS-t, ami ugyanúgy nem hagyományos eu csatlakozós volt, hanem az általat fordított amcsinak titulált.

Ja és mértem már APC szünetmentes kimenetét és szebb színuszt ad, mint a hálózat az biztos. :)

IEC C13 az aljzat.

0

agressiv
agressiv picture
*

Azért van mert így egy sima fali aljzatnyi helyre elfér 4 az IEC aljzatból. Ráadásul vannak sima EU konnektoros UPS-ek is, csak azoknál mindjárt elosztó is kell, ha PC-t akar ráakasztani a többi hardverrel együtt, márpedig leginkább PC mellé találták ki ezeket.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Itt alkalmasnak találom a helyet, hogy fel merjem tenni a kérdéseimet:
- Trafós tápegységet szabad-e rákapcsolni UPS-re? Konkrétan egy Sony TA-F sorozatú erősítőről van szó. Az UPS adatlapján emlegeti a szinuszra hasonlítást, de még nem mertem rákötni a szkópomat, hogy megnézzem a jelalakot.
- Most hozok vissza az életbe (akkucsere) egy Silicon DP10E szünetmentest. Próbáltam infót keresni róla, de nem említik sehol a kimeneti jelalakot. A kimenetén hatalmas tekercsek és kondenzátorok vannak. Lehet, hogy a gyártó törekedett a szinuszos jelformára?

Rámerhetem kötni ezek (terhelt) kimenetére a kézi szkópomat (DS212)? 40V a max bemenet, van 10-es osztós mérőkábelem (400V). Nincs leválasztó trafóm, tehát mérés alatt nem nyúlhatok hozzá a műszerhez, ez nyilvánvaló. Úgy szándékozom, hogy előre beállítom, bekacsolom az UPS-t, aztán kikapcsolom, és csak azután nyúlok hozzá a szkóphoz.
Mi a véleményetek?

Gábor

0

Joe
Joe picture

Mindent a megadott teljesítmény határig.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

A szünetmentest bekapcsolod, hálózatról elidul, ilyenkor a hálózati fesz van a kimenetén,
általában, hacsak nem valamicsúcsszuper AC-DC-AC szünetmentesed van.
Kihúzod hálózatból, terheld meg egy 100W-os égővel !
Méricskélhetsz kedvedre, hozzányúlhatsz a szkóphoz is, hisz nincs hálózaton semmi.
( miért kéne bármit is leválasztani ? )
A 10-es osztó teljesen jó. Csak nehogy átkapcsold véletlenül 1-re.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Megejtettem a méréseket, egyenlőre 2db nem online rendszerű UPS-n. Az egyik egy idősebb APC Back-UPS CS650, a másik pedig egy manapság kapható kínai SPS-PRO 600. Ez utóbbi azt mondja magáról, hogy "szimulált" szinusz jelalakja van a kimenetén.
A Silcon DP10E-hez még nem érkezett meg az akkupakk, talán hétfőn már átvehetem őket. Annak izgalmasabb lesz a mérése.

Szóval: mindkettő gyönyörű négyszögeket küld ki magából. Csúcstól csúcsig megegyezik az amplitúdó a hálózati feszültséggel, csak a pozitív és a negatív "hullámok" között van egy kicsit hosszabb "0 átmenet". Hasonlít a kitöltési tényezővel módosítgatott négyszögjelhez, amikor ki/be kapcsolgattam a terhelést (100W-os izzó), látható is volt a változás.

Hát ennyi volt a szimulációja a szinusznak...

A szkópom képes RMS feszültség érték mérésére is, úgyhogy megmértem egy trafó szekuder oldali feszültségét hálózatról és UPS-ről is. Az RMS mindkettő esetben 12,6V volt, de a csúcstól csúcsig 36V-ról 44V-ra változott.
Emiatt rákötöttem egy egyenirányított kimenetű trafós dugasztápot is kíváncsiságból. A hálózatról táplálva 16V-ból 20V lett az UPS-sel hajtva. Ez sajnos 25%-os eltérés (többlet), ami számomra egyértelműsíti, hogy hagyományos, trafós tápegységű erősítőt (és mást sem) szabad rákötni.
Esetleg lehet játszani a kimeneti feszültség állításával az UPS-n, ha engedi, ezt még majd megnézem később, ha lesz időm...

Egyenlőre ennyi...
Köszönöm az eddigi segítséget és bátorítást...

Gábor

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Most sikerült A Silcon DP10E akkukat kicserélni, kipróbálni, megmérni.
Hát meglepődtem...
Szebb szinusz hullám jön ki belőle, mint a hálózati.

Sajnos nem sikerült szoftvert találnom hozzá (DOS). Ha valakinek van, kérem ossza meg velem, így nem tudom ellenőrizni, hogy ugyanúgy látja az akkukat, mint azok valójában vannak...

Köszönöm...

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem mindegy, hogy ohmos vagy induktív terheléssel nézed, ezenkívül az UPS terhelhetőségének 20-30%-át érje el méréskor

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Az APC UPS-eknek 750VA-tól már "tiszta színuszos" a kimenetük....

0

agressiv
agressiv picture
*

A Smart UPS-eknek, a Back UPS-nek nem színuszos a kimenetük, csak a több kVA esetén!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Dede..

Back mindig négyszög. Smartok közül a 420-620 négyszög. Többi színusz. Amiben 2db akku van és smart, az színuszos. Mindig. Ahogy uniman írta, az is. (700VA, ami fehér, és a 750VA, ami fekete.)

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem, a korabeli 2kVA környéki Back-ek is színuszosak voltak ez biztos.

0

Joe
Joe picture

A fent említett APC az már az Online rendszerű. Az on-line nak szinuszos kimenete van.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én 2 db 220/24 V-os 50W körúli trafót szembekötöttem, arra raktam a  digi szkópot, majd később az egyik trafót áttekertem 

A mérést 100:1 osztóval  szoktam végezni, az osztás pontossága nem nagyon lényeges, ha csak a jelalakra vagy kiváncsi
Az osztó 2W-os ellenállásokból készült

A trafós tápot 10 percig biztos nem károsítja, viszont ellenőrizni kell a szekunder feszültségeket a hálózati táplálással összehasonlítva

Bálint

0

Joe
Joe picture

Az on-line (szinuszos ) szünetmentessel motort is meghajthatsz. Fúrót, szivattyút, mindent a névleges nettója amit bír.

 

0

pika75
pika75 picture

Szia. Alaphelyzetben mire hasznaljak az UPS-t? Arra, hogy aramszunet eseten tudd elmenteni a dokumentumjaidat es normalisan lekapcsold a szamitogepedet. A minosegi UPS-eknek van meg egy nagyon hasznos funkciojuk, amit foleg falvakban, tanyakon tudnak kihasznalni, az, hogy stabilizaljak a kimeneti feszultseget. De egy nyomtatot UPS-be kotni butasag - meg a kicsi asztali nyomtatok is minimum 600w-ot fogyasztanak nyomtatas kozben - ez pedig nagyon hamar lemeriti az UPS akkujait.           Lehet hogy a te UPS-edben mar van "surge protector", ezert nem ajanljak egy masik ilyen keszuleken keresztul taplalni.  Udv.

0

Julian
Julian picture

Köszi!
Igazán nem UPS-ről akarok nyomtatni, csak az érdekelt, hogy lesz-e baja a nyomtatónak, ha beledugom. Mondjuk, mert, ha már úgyis ott van egy elosztó, szabad hellyel.
A régebbi, erősebb UPS-en a játékgép van és a monitorok.
Az újabb, gyengébb UPS-en csak a egy kis gép.
Nem ezekről akarok játszani vagy akármi mást csinálni áramszünet esetén. Inkább azért kellenek, ha jön egy pillanatnyi zavar, amitől csak épp megfagy a gép, ez ne történjen meg.
Az újabban van Surge Protection. Sőt, van olyan kimenete is, ami ilyen védelemmel van ellátva, de nem megy akkuról áramszünet esetén.
Azt viszont nem értem, hogy ennek ellenére miért ne kössem sorba a hosszabbítót a szünetmentessel?
A hosszabbítóban vannak egyéb dolgok, pl. TV, töltő, UPS, stb.
Vagy dugjak egy sima hosszabbítót a nem akkus aljzatba és a védő hosszabbítót használjam fel máshol?

0

Joe
Joe picture

Elvileg a szünetmentes tápot az adatvesztés elkerülése végett találták ki. A töltő. a TV nem abba való. A nyomtató inkább.  Süt, mivel a nyomtatónak  kapcsoló üzemű a tápja, ami egyenirányítással kezdi a dolgát és bármi ami kapcsoló üzemű tápos, annak mindegy. Olyyat illik utána tenni aminek hibát okoz az áramkimaradás! Szinuszos UPS-re szokták tenni a keringető szivattyúját a fűtésnek is, mert a motort tönkre teszi a NEM színuszos váltóáram. és a szivattyú leállása, ha nincs a reteszkörben akkor a kazán robbanását okozhatja. 

0

Julian
Julian picture

Itt akkor volt egy kis félreértés.
A töltő, TV nem a szünetmentesben van, hanem a védett hosszabbítóban, ami a szünetmentes előtt van.
Viszont a szünetmentesen van védett kimenet, ami nem megy akkuról. Vagyis, ha ezeket a dolgokat átdugnám oda, akkor a védett hosszabbítót áttehetném máshova.
A TV-t a szünetmentesbe dugni akkor jó ötlet, mikor a számítógép egyetlen kijelzője a TV.

Az adatvesztés ott kezd érdekes lenni, ha tönkreteszi az aktív PFC-s tápot a szünetmentes a nem megfelelő jelalak miatt.
És esetlegesen ez tönkreteszi a gépet.
Azt nem értem, hogy miért nem hívják fel erre a kedves vásárlók figyelmét egyik oldalon sem.
Legalábbis a vásárlási oldalakon nincs infó erről, de a tápok gyártói oldalán sem fedeztem fel ilyet.
Az UPS-szekkel annyira nem foglalkoztam, de majd alaposabban áttanulmányozom a leírásukat.

Más műszaki oldalon azt olvastam, hogy a keringető csak melegszik és kicsit zajosabb. Tönkre azonnal nem teszi.
A feladata, hogy amíg az ember kimegy és lezárja a kazánt, addig is legyen keringetés.
Persze máshol lehet az a feladata, hogy míg az ember elmegy hazulról pár órára és elmegy az áram, akkor kiszolgálja a rendszert.

0

agressiv
agressiv picture
*

A line interaktív UPS nem igazán stabilizálja a feszültséget és ez nem a minőségtől függ, ha a feszültség kiesik a tolerált határból, inverre vált.
Az online UPS kimenete stabil, mivel folyamatosan inverterről megy.

A tintasgugaras nyomtató szinte semmit sem fogyaszt, a lézernyomtató pedig bőven kW felett van. Amúgy nálam például a szerver, a DVR meg a hálózati eszközök 1.5-2 órát képesek menni a szünetmentes tápról, szóval nem csak pár percről van szó.

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

"lézernyomtató pedig bőven kW felett van"
Old old HP4 600 Watt
Melyik fogyaszt  KW felett ??

0

Joe
Joe picture

Tok mindegy! Ha az UPS nettó teljesítményébe belefér akkor rendben. Ha felette van az UPS leáll. Legalább is le kellene...

A nyomtatónak a tápja, ha kapcsolóüzemű, akkor az egyenirányítással kezd, annak a jelalak is mindegy.

0

agressiv
agressiv picture
*

Oké, krisztus előtt gyártottak nem. Nem folyamatosan esznek sokat, de amikor elkezdi a nyomtatást, akkor masszívan meghúzza a hálózatot, mértem 1.4kW-ot is.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Igen, ezt aláírom, mikor bekapcsolod, akkor ránt egy óriásit a hálózatról, az enyém is 600W, de a 750W (1000VA) UPS-t leveri.
Szerintem legalább 3000VA kéne neki hogy lehessen UPS-ről is nyomtatni.

0

Joe
Joe picture

Az újabbaknak 80% a hatásfokuk. Pl az 5000 VA az netto 4000 W

0

agressiv
agressiv picture
*

Korábbi melóhelyen 2000VA-es APC UPS-ről elment a lézer, csak maximumig ugrott a terhelés egy picit, de még nem sípolt. :)

0

Joe
Joe picture

Az 1600 W nettó.

(ökölszabály, 80%.)

0

agressiv
agressiv picture
*

Inkább /1.4142

0

agressiv
agressiv picture
*

Az aktív PFC tulajdonképpen egy boost konverter, aminek az a feladata, hogy a színusz hullám szinte minden fázisában terhelje a hálózatot, amivel a hálózatot terhelő áram elég jól képes követni színuszjelet, akár 0.99-es cosφ-vel.
A kvázi színusos szünetmentes táp mellett a 0, +300, 0, -300V váltakozik és a PFC nem nagyon tudja követni a jel alakulását, mert 0V mellett nagy kitöltési tényezőre áll be, ami elég durva áramcsúcsot jelent, amikor hírtelen felugrik a feszültség.

Ennek eredménye, hogy a PFC rossz hatásfokkal megy, kevesebb az üzemidő, de szélsőséges esetben hajlamos le is durranni a PFC a tápban. Az FSP tápjai jól viselik a kvázi színuszt is, de a Delta tápok, amik jellemzőek HP szerverekben például, már nagyon nem, hajlamosak lekapcsolni, vagy olykor emellett még a szünetmentest is "leverni" amikor az átvált inverterre.

2

Julian
Julian picture

Köszi!
Jelenleg az egyik gépben egy Corsair táp van, a másikban meg egy Seasonic.
Korábban a Thermaltake-nél volt olyan, hogy lekapcsolt a gép, mikor átváltott inverterre.
Később viszont nem.
Annak utána kell néznem, hogy a Thermaltake aktív PFC-s volt vagy sem. 630W-os Berlin.

Az erősebb szünetmentesem biztos, hogy időnként átvált inverterre, mert lehet hallani a váltást. Kicsit meríti az akkut gondolom a megóvása érdekében.
Ez általában nem tart sokáig és vissza is vált. A gép általában menni is szokott közben és nem kapcsol le.
A gyengébb UPS-nél még nem tapasztaltam, de csak nemrég lett üzembe állítva.

Viszont akkor kérdés, hogy mi a megoldás, ha már megvannak az eszközök?
Lehet szűrőt venni vagy építeni, hogy a kvázi szinusz inkább szinusz legyen?
Vagy egyszerűbb lecserélnem az UPS-eket?

0

agressiv
agressiv picture
*

Önteszt miatt vált inverterre az UPS. Szűrőt nem lehet venni, érdemes színuszost venni helyette. Ahogy írtad is, olykor lekapcsol a gép amikor átvált, nekem is az volt a bajom, hogy a nagy energiaigényű gép FSP táppal is leállt olykor játék közben, ha nem volt nagy terhelés, akkor sosem , viszont a delta tápos szerver 40-50W terhelés mellett is 10-ből hétszer leállt, színuszossal 1 évig ment leállás nélkül.

0

Julian
Julian picture

Köszi!
Ez nem jó hír, megint pénzkiadás és mit csináljak a korábbival.
Ráadásul így nem is biztos, hogy biztonságban vannak a gépeim.

0

Joe
Joe picture

Azért nézd meg szkóppal a kimenő jelalakot, hátha! :)

0

Julian
Julian picture

Jó ötlet, meglátom, hogy mit tehet az ügy érdekében.
Normális szkópom nincs, csak egy kicsi, olcsó, kézi.
Bár előbbi beszerzése is tervben van, csak ilyen "félévente egy alkalommal kellene" esetekre még nem volt kedvem több száz eurót beruházni.

0

agressiv
agressiv picture
*

A kis terhlhetőségű szünetmeteseket nem szokták színuszosra csinálni, de adj pontos típust és a gyártó oldalán 102%, hogy írják a kimeneti jelalakot.

0

Julian
Julian picture

UPS
Ez lenne az.
Közben megvan, hogy a "fordított csati" az IEC, míg a "fali aljzatos" a Schuko nevet viseli.

A hullámforma típusa
Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz

Ezzel a sorral nem tudok mit kezdeni.
Akkor ez most egy olyan jel lenne, mint ami itt már linkelve volt képen vagy egy harmadik, de nem szinusz?

Ez az új.
A régebbi típusának utána kell néznem.

0

agressiv
agressiv picture
*

Az 1500-ast mérték szkóppal, ez a klasszik "stepped sine". A back UPS-ek csak 2kVA felett színuszosak, ha jól emlékszem. A smart UPS-ből az 500-as talán a legkissebb, de az színuszos és drága is.
 

0

Julian
Julian picture

A másik szünetmentes ez lenne.
Hullámformának ugyan az van írva, mint a másiknál.

Utánanézegettem dolgaimnak. A kis gépem miatt nem kell aggódnom, az SF450-es Corsair táp passzív PFC-vel szerelt.
Viszont a Seasonic aktív PFC-s.
Írtam a support-juknak.

Azért kicsit bosszantó, hogy ezek a dolgok galibát okozhatnak és sehol semmilyen infó nincs róla.
A Seasonic és Corsair oldalán még az sem található meg, hogy aktív PFC-vel szerelt a táp vagy nem.
Sok bolt szintén nem jelzi ezt az adatot. Szerencsére ahol a Corsair-t vettem, ott írják és meg tudtam nézni a Seasonic-ot is.

0

agressiv
agressiv picture
*

Az SF450 biztos, hogy nem passzív PFC-s táp.

0

Julian
Julian picture

Esetleg erről van valahol valami infó is?
A honlapjukon én nem találtam.
SF450
Ez egy kedvelt oldalam, többször rendeltem már tőlük. Itt van írva a passzív PFC.
A Seasonic-nál meg, hogy aktív.

0

agressiv
agressiv picture
*

Dolgoztam webáruháznál, a leírásokat illik fenntartásokkal kezelni. xD

A passzív PFC folytója akkora lenne, mint ennek a tápnak a negyede, így pláne kizárt. Amúgy a belsejéről készült fényképek, na meg a konstrukció feltételezhető ideje alapján nyílvánvaló az aktív PFC. Néhány olcsó gagyi tápot kivéve 15 éve nem gyártanak passzív PFC-vel tápot.

0

Julian
Julian picture

A support válaszolt egy kb. semmilyen válasszal.
Ők nem tesztelik az UPS-t, ezért nem tudják megmondani, hogy a kettő együtt működni fog vagy sem.
De azt írják, ha nem működik, akkor a táp leáll. Arról nem írnak, hogy károsodást érheti.
Valamint, hogy a jól szimulált szinuszhullámmal működni kell.
De a "jól" egy eléggé relatív fogalom.

0

rainbow555
rainbow555 picture

Direkt fűtési rendszerhez vettem egy smart SC 620-ast, nem igazán tetszett a szivattyú (kb. 30W) hangja, ezért inkább nem használtam...
Most számítógéphez használom, tökéletes.

0

agressiv
agressiv picture
*

Pedig nem lett volna baja tőle.

0

Sponsored links