You are here

Miele G1834 SCI F79 majd F78 hibakód

Üdvözlök Mindenkit,

Szeretnék segítséget kérni egy a tárgyban említett mosogatógép javításához.
A hibatörténet a következő: F79-es (keringtetőszivattyú interakciós) hibával indult, amit a mosási programok vége felé produkált, de viszonylag használható volt a gép. Ezt megelégelte a család és elkezdtem utánajárni a dolognak. Gépészmérnökként neki mertem állni és átnéztem az alap dolgokat. Szivattyú, kábelezés, elektronika. A szivattyúnak volt némi "szorulása" és pár apró gond, de most már mechanikusan jónak találom. A hátoldalán lévő frekiváltón is látszólag minden jó, ugyan így a központi elektronika és a kábelezés is. Semmi égés, pirulás, sérülés.
Közvetlen ezt követően F78-as (keringtetőszivattyú hiba) problémát kezdett produkálni és ahhoz makacsul tartja magát.
Találtam néhány infót jellemző optocsatoló és kondenzátor hibáról, amiket javaslatok alapján kicseréltem, de a helyzet változatlan. Többször is méregettem szakadások után kutatva, de semmi. Sajnos mélyebben nem tudom és nem is merem beleásni magam, kapcsolási rajz, (tudás) és aparát hiánya miatt.
F78-as hibakor a jelenség minden programban, indítás után a szokásos kiszivattyúzást végzi, de már vizet nem kezd beengedni, hanem hibára fut.

Minden segítség hasznos lenne! Legyen az egy szerelési útmutató vagy kapcsolási rajz.

Előre is hálásan köszönöm!

Nagy Gergely
 

Comments
Budai Attila
Budai Attila picture

Szia Gergely!
Én is szétszedtem a gépet, nálunk a szivattyú tengelyére feltekeredett hajszál okozta a hibát. Az egy másik téma, hogy hogyan juthat el a szűrőn keresztül a szivattyóóhoz a nemkívánatos kosz. https://www.youtube.com/watch?v=DsCtki-mO3s&lc=Ugx-mUjO_Ek-JU6u1_d4AaABA...

0

Botesz
Botesz picture

Kapsz egy kis segítséget. Ugyan nem egyforma a panel de ugyanaz a hiba:https://forum.teamhack.de/thread/62734-miele-dishwasher-g1532sci-f78-solved/
Remélem sikerül megoldani.

0

Botesz
Botesz picture

Én erről olyat olvastam hogy van a panelon egy 47nF os kondi az döglődik ilyenkor mert a szivattyúnak kell a 13V és ez (főleg melegedéskor) leesik 11 re.próbára lógasd ki a panelt ha úgy jó akkor az  a hiba.Van egy ilyen nálam is még nem foglalkoztam vele de kiváncsi leszek rá mert  egyszer korábban már feladtam a küzdelmet egy másik hasonlóval,ott csak a panelcsere segített.

0

Nagy Gergely
Nagy Gergely picture

Kedves Botesz,

Köszönöm a válaszod! Sajnos ezen már túl vagyok. A gép darabokban van, szóval biztos nem melegedhet. Ráadásul elfelejtettem említeni, hogy a kondi cserén túlvagyok, de semmi.
Már azzal is előrébb lennék, ha tudnám, hogy melyik része vérzik. A motor vagy a panel oldal. Valahogy ki tudom zárni? Esetleg tudsz segíteni, hogy hol mérjem a 13V-ot? Sajnos kapcsolási rajz hiányában nem igazán tudom.
Továbbá az is kérdés, hogy a 13V-ot konstans kapja a frekiváltó vagy adott időben, amikor a folyamat ott jár, akkor adja ki a főpanel?

Előre is köszönöm!

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Üdvözlöm!
A panel optocsatolóin keresse ! Az 13V? Vagy leesik 11V-ra működés közben? Mérje meg a 47nF-os kondenzátort,kiforrasztva,kapacítás mérővel!

0

Nagy Gergely
Nagy Gergely picture

Üdvözlöm,
köszönöm szépen a választ! Első körben kiszedtem az érintett kondenzátort, amit cseréltem és a biztonság kedvéért rámértem. Nem stimmelt. Bár nem is pont olyat sikerült beletenni, csak hozzávetőlegesen. Sajnos csak hasonló volt elérhető a közeli elktronikai boltban, de ugyan úgy 47nF-os. Továbbá kiszedtem a többit hasonló kondit és azok se jók így úgy döntöttem, hogy rendelek mindenből ugyan olyat és azokat kicserélve rámérek a feszültségre. Most így egyszerűbb volt ezzel kezdeni, mert most nem volt lehetőségem kipróbálni, csak a panelt magamhoz venni.
Amint fejlemény van, akkor jelzem.

0

guriga
guriga picture

F79 hiba: Kommunikációs probléma, mosó-szivattyú-vezérlő.
Azt a keringető szivattyút nem ártana cserélni.

1

Nagy Gergely
Nagy Gergely picture

Igen, tudom, hogy erre utalna az üzenet, de átnéztem a szivattyút és nem találtam látható problémát. Értem ezalatt a mechanikus részét és a tekercset. A frekvenciaváltóról viszont egyelőre nem tudok nyilatkozni.
Addig míg meg nem bizonyosodom, hogy mi a probléma, addig nem szeretnék komoly összeget beleinvesztálni.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
A szivattyút mennyire szedted szét? 
Rengeteget küzdöttem ugyanezzel a hibával. Mire egyszer aztán gondoltam egyet és szétszedtem a szivattyút. A lapát levált a tengelyről és ezt szorulásnak érezte az elektronika mivel nem hozott létre nyomást, így a nyomáskapcsolót sem aktiválta.

0

Sponsored links