You are here

SENCOR SCT 5016BMR autórádió egy idő után elkezd torzítani és elhalkul

Üdv Mindenki!

A lényeget a címben leírtam; szól egy darabig, torzít-halkul (és lehet, hogy ki is kapcsol, de az utóbbi időben már nem vártam meg). 
Igazából már egy éve nem is használtam, itt van fent a lakásban, de most szükségem lenne rá, és ha lehet, nem vennék egy másikat.
Egyébként ha jól emlékszem, melegben hamarabb jött a jelenség... de nem vagyok biztos benne.

Köszönöm a segítséget!

Comments
guriga
guriga picture

Egyszer egy "autós" engem is szórakoztatott hasonló hibával, elhozta asztalon bömbölt az autóban elhalkult. A harmadik alkalommal kimentem a kocsijához és meglepve láttam, hogy a rádió negatívja az antenna testjére volt kötve.
Nem azt mondom hogy nálad is így van, csak a jó negatívra hívnám fel a figyelmed.

1

Guest
Guest picture

E szerint kötöd be az asztalon? (7.oldal)  https://manualzz.com/doc/2536739/sencor-sct-5016bmr-car-media-receiver
Ugye a hangszórót nem a test és valamelyik kimenet közé kötöd?

0

Nagy Imre
Nagy Imre picture

Na most csak az autóban próbáltam - és ott csak annyi a bekötés, hogy rádugom a csatlakozókat, antennát, és szól... de tegnap óta kis hangerővel hallgatva működik - laikusan úgy gondolom,  a hűtésével lesz probléma.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Akkor magad is rájöttél, hogy elképzelhető, hogy a hűtésével van probléma.
Használd átlagos hangerővel amíg ki nem kapcsol és nézd meg, hogy a végfok IC a forró vagy más.

Fontos, hogy 4 ohm-os hangszórókkal dolgozik, tehát 4ohm-on képes 40W-ot kiadni, 8 ohm-on már csak 20W... tehát minél nagyobb az érték, annál jobban terheli a végfogot. 1000W-os (4 ohm-os) PA erősítőt is sikerült felforralni 80W-os 16 ohm-os hangfalakkal, hogy bekapcsoljon a védelem és leválassza magát a hangszóróról. Ez ugye olcsóbb eszköz, ebben nincs ilyen védelem.

Ha rendes hangszóróval (4ohm, 40-80W szinusz) is forr és torzít/halkul, akkor a végfok lesz cserés.

0

Nagy Imre
Nagy Imre picture

Nos, tegnap kipróbáltam, sokkal halkabban, mint egyébként szoktam. Kb. egy órán át használtam folyamatosan, és nem történt semmi - vagyis, ha a hangerő növelésével megint produkálja, akkor hűtésprobléma lesz?

0

Inhouse
Inhouse picture

Ha az autóban BOSE hangszórók vannak, akkor lehetnek 1ohmosak is. Azt leginkább csak a gyári erősítője bírja, az átlag autórádióé nem.

1

Jaca
Jaca picture
****

Olyan autókba nem igazán szoktak Sencor rádiót betenni (:
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Én már láttam sok mindent...kibelezték az elektronikát, de a hangszórók maradtak...hallotta, hogy ezek jól szólnak, de neki gond van vele...jah...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szedd szét. Nézd át a forrasztásokat, és takarítsd le a végfokIC-t, majd kend meg újra. Ha csak hőálló gépzsírod van, az is jó.De ha van a közeledben valami PC szervíz, biztos tudnak adni hővezető pasztát.

0

Nagy Imre
Nagy Imre picture

Úgy gondolom, ez lesz a megoldás - tegnap óta (nem csináltam vele semmit) kis hangerővel folyamatosan működik - gondolom azért, mert így nem melegszik annyira.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
ha odatekered a hangerőt, mennyire meleg a hütőborda?

üdv:atis76

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ez pont fordítva van. Kisebb impedanciájú hangszóró terhel jobban, tehát egy 4ohmos helyett a 8ohmos valóban csak fele teljesítménnyel megy, de ennyivel kevesebb áram folyik, tehát fele ennyire terheli. Ha 2ohmost raknál, akkor terhelne jobban. Annál a 16ohmos hangfalnál a 4ohm helyett valami más lehetett...

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hát PA erősítőnél pont fordítva van, azaz vegyük a 2x1kW-ot (Omnitronic P-2000), ezt 4 ohm-on tudja, 2 ohm-nál bekapcsolna a rövidzár-védelem, tehát azt nem is ajánlják.

Az adatlapja:
2x1000W 4ohm
2x625W 8ohm
8ohm hidalva 1x1875W

Tehát 16 ohm esetében egyszerűsített számítással 1 oldal...
Y=1000W
8ohm=Y x 0,625 =625W
16ohm=Y x 0,625 x 0,625 = 390W
Azaz 2kW helyett 16 ohm-on a teljesítménye 2x390W = 740W (37% teljesítmény), vagy még ennél is rosszabb, hiszen ez egy végletekig egyszerűsített számítás...
Annó 1kW-os (2x500W) erősítővel akartam meghajtani egy Orion 80W-os hangfalpárt és max hangerőn bizony 15 perc után felforrt az erősítő és lekapcsolgatta a hangfalakat. Ugyanez az erősítő egy pár 600W-os 4ohm-os hangfalat simán vitt max hangerőn, még a hűtése is ritkán kapcsolt be.
Tehát amiről én beszéltem, az tapasztalat. Az Orion hangfalakkal pedig semmi probléma nem volt és most sincs, 16 ohm-os asztali erősítővel mennek rendesen és az asztali is bírja. A 2kW-oson még nem próbáltam, de az már szerintem elvinné.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az egy anomália lehetett. Ha nagyobb impedanciájú hangszórót raksz a kimenetre, akkor kisebb áram folyik (adott feszültség mellett), ezért kevésbé terhel, mint ahogy a teljesítmény adatokból is látszik. Kisebb terhelés-> kisebb melegedés.

 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:így van(kapsz egy hangszórót)

Bálint

1

Jaca
Jaca picture
****

SZia!

Ezekben TDA-s végfok van, ami 2Ihmon tudja a 40W-ot 10% torzítással. Sima hidas kimenetek. Nem kényesek a terhelésre, az egyetlen mód, hogy megöld, ha üzem közben zárod testre vagy tápra. Ha bekapcsolás előtt már zárlatban van, tilt. Itt mérni kellene a DC feszt a kimeneten a földhöz képest.

0

Nagy Imre
Nagy Imre picture

A helyzet az, hogy ez a rádió 3 autóban is volt - mindegyikben gyárilag beszerelt hangszórókkal (nem tudom, ezek szabványosan hány ohmosak, hogy vannak bekötve, de ugye van a műszerfalban, az első ajtókban és a hátsó ajtókban is hangszóró. Azt ki tudom deríteni, hány ohmmal terheli a rádiót? 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

4 Ohmosakat raknak autókba. Nézd át a forrasztásokat alaposan. De az is lehet, a hangprocesszor döglődik, vagy megy el a tápja. Esetleg valamelyik csatolókondenzátor átvezet, és elhúzza a DC-t. 

0

Sponsored links