You are here

PL519 SE erősítő épitesével kapcsolatos tanácsok, megoldások

9 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

mind több időm van arra, hogy sok mindent amit halasztgattam befejezzem vagy elkezdjem. Így az az ötlet is kipattant az agyambol, hogy építenék saját reszemre erősítőt PL519-cel. Miért pon ezzel?
-van a leltáromon legalább 20drb zsír új
-van olyan 10drb kb 50000-100000uF elkóm 350V, nem tévedtem a nullákkal amelyek szinte könyörögnek egy A osztályú erősítőbe 
-a meghajtáshoz szükséges csövek jóformán mindegyike, P,E triódák pentódák sokasága
-meg persze a kiolthatatlan kedvem a megépítéshez

Latolgattam, hogy érdemesebb-e OTL vagy SE. A PP változat nem kérdéses, a RT évkönyvekben néhány project részletessen le van írva. Egy ilyen PL504-est építettem a 80-as évek közepe táján, be is vált nagyon szépen működött, persze csak 1drb próbára. De, akkor a haverom beállított a Q405 eredti kapcs rajzával, amelyhez már a PCB-is megrajzolta (azóta is tökéletessen működik a 4drb amelyeket anno megépítettünk). Így a Q405 két lábbal rúgta be a műhely ajtót és a PLXXX eset ejtve lett. Mostanáig.
Mi most itt a kérdés? Először is szükségem volna 1 működő kapcs rajzra. A másik meg ami ugyanolyan fontos az az, hogy a PL519 Ra értéke mennyi SE kapcsolásban, hogy annak alapján ki tudjam számolni a kimenő trafó paramétereit. Ilyen adattal nem találkoztam a cső adatlapjában. Igen, le lehet mérni számolni stb, de ha valakinek a vánkosa alatt meg van akkor örűlnék neki ha megosztaná velem. 
Persze turkáltam a net-ten de nem találtam valami meggyőző kapcsolást. Olyannal is találkoztam ahol a jelet a g2-re vezeti a g1 meg a katód felé van kötve. Meglehet még fiatal vagyok a szakmában de audióban még nem találkoztam ilyennel.

Feszűlten várom a kedves kolegák hozzászólását, véleményét pro-contra, ajánlatokat, kapcs rajzokat, képleteket stb, amit csak hasznosnak találnak.

üdvözletem
 

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Gondolat ötletek: https://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/index.html
Nézd végig! Van benne egy két nagyon nem szokványos kapcsolás.

1

Guest
Guest picture

Tanulj tőle:  http://www.turneraudio.com.au/index.html
(Amúgy cseréld el a PL-eket valami normálisabb csőre! Adóvégfoknak még csak, csak de AF erősítőnek inkább mást! Az hogy a BEAG  APX100 ezzel készült, még nem bizonyíték.)

1

bluemoon
bluemoon picture

Hello,

ez nagyon helyes oldal, még az EL34 SE is részletessen le van írva, cső a kimenő trafó szerkezete is meg van adva. Most pillanatnyilag  a PL519 van tervben mert van és megér 1 misét, majd kiderűl mi az ábra. Amúgy Laneynek az egyik csúcs gitárerősítője a NEXUS is ilyen topológiával van megalkotva, igaz 5drb EL34-el. Az erősítőnek 1 katasztrofális szerkezeti hibája volt, időröl időre legétt a PCB egy olyan helyen aminek látszólag nem volt köze semmihez, mert egy via volt ott. Igen csak a via 1 plécsavar hegyes végéhez volt közvetlen  közel és áthúzott az anódfesz ami a arra lett vezetve és utánna meg füst, persze a koncert közepette.

kössz a tanácsot

0

Guest
Guest picture

Azért jó az oldal mert hatékony segítséget ad a méretezésekhez a csőkarakterisztikák birtokában mind az optimális terhelő impedancia kiszámításában mind a kimenő vagy illesztő trafó méretezésében.
Az oldal 72 éves szerzője hosszú évek óta súlyos betegséggel küzd. A leírásai rendkívül részletesek és érthetőek. Nem egy szolgaian másoló építő hanem felkészült konstruktőr!

1

bluemoon
bluemoon picture

Igen,

csak "belelapoztam", majd estére alaposabban átböngészem. Kedvelem a pragmatikus, egyszerű megoldásokat. A haverom, tőlem idősebb, elektronika mernőke és lehet, hogy az utolsó nemzedéke volt aki az elektroncsöveket akadémiai szinten tanulta. Nagyon sokat tanúltam tőle, ugyanis a Mester (elképesztően klasz ember volt) akinek a szervizében kezdtem dolgozni, 4 másik profival, nem engedte a 80-as évek elején, hogy csöves cuccokat javítsak azal, hogy ez már lefutott dolog de szabad időmben többek között a már emlitett RT-böl alkalmazott kapcsolást a 2xPL504-es PP erősítőt is ott épitettem meg (habár hitetlenűl forgatta a fejét, hogy enyi félvezető mellett csöveset építek). Az cég, sajnos már nem létezik, mintapéldája lehetett a most "alkalmazottbarát" munkahelyeknek. Már akkor volt ebédlőnk, konyhával ahol éltünk is a főzés lehetőséggel, asztalitenisz terem és egy pihenőszoba heverővel. A Mester ránk szólt, ha valaki fáradt feküdjön le és pihenje ki magát, fáradtan csak baj lesz a végén. Többet voltam ott mint otthon, amig meg nem nősűltem. Már jó volna abahagyni a nosztalgiát. 
Lényeg a lényeg, kevés olyan mérnök van aki még elméleti és gyakorlati szinten is maximálissan teljesít és üres papírlaprol indúlva képes valamit kiötletelni és megcsinálni. 
Még egyszer, minden hozzászólás, véleményt ajánlatot örömmel fogadok.
üdvözletem

1

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Innen válogathatsz az erősítők kapcsolásai közül.
https://diyaudioprojects.com/Schematics/
http://kaizerpowerelectronics.dk/audio/2x30w-el34-tube-amplifier/
László

0

SzBálint
SzBálint picture
****
File csatolás: 

0

bluemoon
bluemoon picture

Hello,

na az elektroncső-cikben pont az van amit kererstem. ECC88 és EL/PL519 SE leírasa szépen részletessen. Az ami még nem érthető az az, hogy a megépítő hogyan oldotta meg a légrést a tórusz trafón, ugyanis ha nincs légrés akkor a trafó vasmagja melegszik meg stb. Semmi kétségem a felöl, hogy működik de annak az infónak a tudatában, hogy az Ra SE pentóda kapcsolásban 2k sokat segít a trafó méretezéséhez. Mivel bőven van PL519, siemens meg Ei, nem lesz gond beválogatni őket úgy, hogy párhuzamossan kötve nagyobb teljesítménnyel bírja a kapcsolás.

köszönöm a segítséget

0

Sponsored links