You are here

MIG 210R CO Inverteres hegesztő csak kis teljesítménnyel működik MEGOLDVA!

7 posts / 0 new
Last post
papir
papir picture

Üdv a fórumtagoknak!
Így került hozzám: power és a zöld lámpa az előlapon nem világít, egyébként bekapcsolható, drót motorja működik és szabályozható, gáz megy, "Voltage meter" 40V körül mutat /mérve is 38-41V/ ívet is fog de a feszültség rögtön visszaesik kb 10-12 voltra és csak izzik a drót , ív megszűnik.
A 40 volt valamiért nem szabályozható, a poti működni látszik, a csúszkáról lejön 2,5-5v feszültség. Az inverter vezérlő áramkörhöz eljutottam a fóliákon kábeleken, de itt elvesztem a kétoldalas panelen, a nagypanelen a kis, kb gyufásdoboz méretű álló kártyán vagy körülötte sejtem a gondot de rajz híján itt végem is van, tudna-e valaki segíteni?

Comments
mpisti
mpisti picture

Ha a gép üresjárásban megy, akkor lehet hogy nem is kell rajz. Én a te helyedben a kimeneti fojtót kivenném, és megnézném hogy a kivezetésein nincs-e kontakthiba? Az aluból tekert fojtóknál ez gyakori hiba. A hegesztőáramkörhöz tartozó összes kötést ellenőrizd , és a gyanús kontaktokat javítsd ki. Ez érvényes a kimeneti egyenirányítóra, főtrafó szekunder részére is. A primer kört első körben hanyagold, ott nagy eséllyel nincs hiba. A feszütséget hol mérted terhelés alatt? 

0

papir
papir picture

Szia, A feszültséget az inverter panel kimenetén mértem, a szemessarukon amik viszik ki az áramot a kábelekre, ill. a fojtóra.
Kontakthibát egyébként emlegettek, közben rá is kérdeztem, az inverter vezérlő paneljét /a gép közepén lévő legnagyobb elektronikai panelt/ nyomogatták meg és helyreállt minden, de egy ideje már hiába nyomkodták ütögették csavargatták, a hiba maradt.
Tehát kh ezek szerint biztosan volt-van valahol, én azért kezdtem az elektronikánál mert a 40V nem szabályozható a potival. Ez normális?

0

papir
papir picture

"mpisti" nyerő vagy, hitetlenkedtem egy darabig de csak hozzáfogtam a kötéseket átnézni, és a fojtó inverter felöli oldalán enyhén laza a csavar, szétszedve koszos összeégett felületek, rendbetétel után virít a gép, szabályozható a "Voltage" ill a teljesítmény is, köszönet a tanácsért.
Természetesen az összes kötés átnézve és felcsiszolva, köszi mégegyszer!

0

mpisti
mpisti picture

Szia!
Nagyon szívesen!
Örülök hogy végül is bejött, amit írtam. 

1

mpisti
mpisti picture

Ahhoz hogy a feszültségváltozás megtörténjen a poti tekergetés hatására, terhelésnek kellene lenni a kimeneten. Csak gondolj bele, A trafó áttétele nem változik a poti tekergetésének hatására, legfeljebb a PWM jel kitöltési tényezője, így a változás csak terhelés hatására lenne érzékelhető. Tehát üresjárásban a feszültség változatlan marad, akárhova tekered a potit. MIG gépeknél a huzalsebesség (és huzalátmérő)határozza meg a hegesztőáramot, a feszültséget állító potival csak azt tudod beállítani, hogy mekkora legyen a maximális ívfeszültség. Az elektronikus gépeknél más az ívteljesítmény szabályozása mint a hagyományos gépeknél, ott fokozatkapcsolóval beállítod mennyi legyen a szekunder feszültség, és a huzaltolón hozzáállítod az optimális munkaponthoz tartozó előtolást. Az inverteresnél van áram és feszültség visszacsatolás is, de az egyszerűbb gépeknél (mint pl. a tiednél) a két beállítási lehetőség egymásra hatással van, tekintettel arra hogy amikor áramot állítasz akkor valójában a huzalsebességet változtatod. Ha pl. emeled az előtolási sebességet akkor emelned kell a feszültséget is, ha csökkented a sebességet akkor a feszültséget is csökkentened kell, mert egyébként a magas ívfeszültség szétfújja a varratot. A hegesztőáram csak határolva van,a kialakult áram csak a huzalsebességtől függ, mint ahogy már említettem. Ha a vezérlőpanel kontakthibás, akkor nagyítós lámpa alatt végigforrasztod az összes forrpontot, illetve megnézed, nincs-e alkatrészláb eltörve. Esetleg fóliaszakadás is előfordulhat, de ahhoz legalább egy gagyi mikroszkóp kellene hogy megtaláld.

1

papir
papir picture

Kb egyidőben írtuk a hozzászólást, így picit elmentünk egymás mellett, minden szavadat igazolja a gép, az előbb nyúztuk meg egy kicsit, működni látszik rendesen.
2 hiba lehetett ami megzavart kicsit, az egyik a vezérlő panelen a kh amiről regélt a tulaj, ezt nagyítós lámpa alatt átforrasztottam, meg is szűnt úgynéz ki, majd a teljesítmény hiánya, amit a Te tanácsodra sikerült orvosolni.
A hibák megoldva, köszi mégegyszer!

0