You are here

Magyar gyártmányú telefonok típusai és gyártási vagy szolgálatba állításuk időpontja érdekelne 1945-1995 időszakban

28 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló !

Kifejezetten egy történelmi jellegű telefonos kérdés megválaszolására lenne szükségem. Kérem, hogy segítsen nekem, aki HOZZÁÉRTŐ.

A kérdéses információkat egyelőre sem a netről, sem pedig gyűjtőktől nem sikerült beszereznem. A dolgot súlyosbítja ráadásul az is, hogy a gyűjtők konkrétan beintettek, mikor megtámasztottam őket a kérdéseimmel. Az ember azt gondolná, hogy egy igazi gyűjtő örül, ha valami fiatal titán érdeklődést mutat a gyűjteményében szereplő cuccok után, úgy a műszaki tartalom, mint a történelmi szerep után, de nem így van. A sok idióta még az információkat se hajlandó megosztani !

Egy tanulmányhoz kellenének az alábbi információk, a lehető legpontosabban. Egy listára vagy felsorolásra lenne szükségem az összes magyar gyártó (gondolom, hogy BHG, majd Telefongyár, majd Mechanikai Művek) által gyártott összes ELŐFIZETŐI telefonokról, amiket a Posta a LAKÁSOKBA KIADOTT 1945 és 1995 között. CSAK MAGYAR ELŐFIZETŐI TELEFONOK TÍPUSAI KELLENÉNEK, a külföldről szerzett telefonok, különleges telefonok (pl. bányatelefon, szerelői telefon) az nem. Kizárólag azok a magyar gyártású készülékek érdekelnek információ szinten, amelyek egy család lakásában előfordulhattak 1945 és 1995 között.

Nem tudom, hogy mekkora lista lenne a dologból, de ha nem nagy kérés, akkor tudna nekem valaki vésni egy (vagy küldeni egy már meglevő) listát az alábbi tartalommal ?

-telefonkészülék típusjelzése
-gyártó cég neve
-gyártás kezdete (esetleg még a vége)
-az az év, amikortól a Posta a lakásokba kiadta az adott típust (esetleg az is, hogy meddig)

Az időintervallum 1945-1995.

Nagyon megköszönök minden ÉRTÉKES segítséget. Az olyan hozzászólás nem érdekel, hogy "ja, emlékszem, hogy a 70-es években ilyenünk/XY típusunk volt". Az ilyen hozzászólásokkal ne is fárasszon senki, mert az ilyen gittrágás nem segítség. Nekem pontos válaszokra van szükségem a kérdéseimre ! Megköszönöm előre az összes építő jellegű segítséget.

Ahogy tudok, jövök és reagálok a válaszokra. Köszönöm.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerintem 4-5 féle típus volt. Színekből a vége felé volt többféle (fekete, krémszínű, piros, narancs, zöld, talán szürke is), de ez mind egy típus. A típusjelük mind CB-vel kezdődött (Central Battery - a telefonközpontból jött a táplálás az előfizetői hurkon keresztül, szemben az LB-vel, ami Local Battery).
Na és ki gyártotta a telefonokat? Hát a Telefongyár!
http://telefongyar.hu/gyartmanyok/telefonia/

 

0

Kari
Kari picture
*****

Kisse erösen tevedsz!
Termeszetesen gyartottak masok is telefont errefele, erintett korszakban pl. a Mechanikai Müvek kis :-)
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

Guest
Guest picture

Ez az SBS olyan kúlfancymenőszexi!

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Tényleg surprise

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Béka honlapja, vagy maga a szerző szerintem komoly tudással rendelkezhet az általad igényelt információkkal kapcsolatban.

1

zus
zus picture

Már beszéltem vele, köszönöm. Sajnos, nem tudott segíteni.

0

furnan
furnan picture

Szia !
Ismered ezt az oldalt ?
http://telefongyar.hu/gyartmanyok/telefonia/

3

zus
zus picture

Igen, de ez nekem nem elég, az engem érdeklő kérdések nincsenek rajta. Jelenleg az nem érdekel, hogy a háború előtt hányféle telefonkagylót gyártottak.

0

zus
zus picture

Emberek, még egyszer: a szellemeskedést hagyjuk meg a temetőknek, úgyis lesz lassan halottak napja, az akkorra jó lesz. A link dumákat meg hagyjuk a politikusokra, meg a jogászokra. Nagyon kérem, hogy az szóljon hozzá a kérésemhez, aki érdemben tud és hajlandó is segíteni. A felesleges gittrágásra nincs szükségem. Köszönöm.

0

leberbali
leberbali picture

Szia!
Ha az egységesítetteket kérdezed:
CB55
CB667
CB76
CB811
Típusváltozatok még lehetnek.
Mi '90-ben kaptunk telefont, egy vadiúj cb76-ost. Annyira új volt, hogy abban az évben készült.

Üdv
LBalázs

0

zus
zus picture

Szia ! Ilyesmire gondolok, csak az összes lakossági előfizetői típus és a plusz infók is kellenének hozzájuk, amiket írtam és pontosan.

0

Kislukker
Kislukker picture

Itt írta az ember:

Nagyon megköszönök minden ÉRTÉKES segítséget. Az olyan hozzászólás nem érdekel, hogy "ja, emlékszem, hogy a 70-es években ilyenünk/XY típusunk volt". Az ilyen hozzászólásokkal ne is fárasszon senki, mert az ilyen gittrágás nem segítség. Nekem pontos válaszokra van szükségem a kérdéseimre ! Megköszönöm előre az összes építő jellegű segítséget.

Nem látod hogy ez így nem jó neki? devil

Egyébként a CB35-tel kezd a központi telepes készüléklista.Az LB vonalat meg nem is említettük....
De mint látod  ez a fajta felsorolás nem megfelelő a kérdezőnek..

0

zus
zus picture

Figyi, én senkit nem titulálok idiótának, aki segít és nem ül rá az információkra. De aki konkrétan meg sem hallgat, vagy meghallgat, aztán a hátam mögött kiröhög (voltak ilyen telefonos gyűjtők), azok idióták.

De nem erről akarok írni, hanem a telefonokkal kapcsolatos kérdéseimről, ha nem veszed zokon.
 

0

Kislukker
Kislukker picture

Azért, valljuk be finom bicskanyitogató stílusban tudsz kérni, meg kérdezni smiley
Ha a gyűjtőktől is így kértél, nem csoda ha elhajtottak.

7

zus
zus picture

Hidd el, hogy igen úri modorban kértem mindenütt. De az egyszeri irígy magyar elhajtott. Mire ideértem, tisztában lévén egyik-másik itteni kolléga szövegértését illetően, szándékosan véstem határozottan és céltudatosan meg a kérésem. Arról nem tehetek, hogy a kérdéseim során nem nyáladzok és a népek ezen felhúzzák magukat. Nekem egy bizonyos dologra van szükségem, amit el lehet intézni egy kiadós válasszal és pár hozzászólással. De már most a sokadik hozzászólást vésed és én is és még egy árva buznyák segítséget, nem sok, annyit se kaptam. Úgyhogy, ha neked nem szimpatikus, ahogy kérek, akkor ne reagálj rá. Nem személyednek vagy bárki másnak szóló magánközleménnyel indítottam, hanem egyértelművé próbáltam tenni, hogy egy kérdésre várok választ ÉS CSAK ARRA !

0

Kislukker
Kislukker picture

Adtam segítséget, ott a kért infó az első linken lévő könyben.
A pirosban. Nem a Zöldben, mint gondolod.
Próbáld meg megszereni, vagy MEK, ha nincs rá lóvé.

0

zus
zus picture

Figyi, a piros könyv 1887-1937-ig szól. Abban hogy lehetnek benne az 1945-1995 közötti korszak telefonjai ? Elég furcsának tartanám, ha így lenne. A tartalomjegyzéke is mást mutat.

Még talán 1990-ben is voltak szaklektorok és nem olyan minőségű f.s, műszaki könyvnek csúfolt papírpazarlásokat nyomtattak a haver haverja nyomdában, amik nem voltak ellenőrizve és innen a Tanyáról bárki részegen, bal lábbal különbet tudna írni náluk.

1

Kislukker
Kislukker picture

Átlapoztam a zöldet, talán 5-6 oldalt ír a készülékekről, de nem olyan részletességel mint szeretnéd.
Régi Telefonszerelős könyvet is néztem, abban sincs -számodra-használható infó.
Szerintem nincs élő ember, aki a kérdéseidre érdemben válaszol.
(Én is elég sokat lehúztam a vezetékes távközlésben, de szerintem a felsorolásom nem lenne megfelelő a kényes izlésednek, így nem fáradok vele.)
Sok sikert a kutatáshoz, sajnálom hogy nem tudtam segíteni.

0

Guest
Guest picture

Szerintem pontosan tisztában vagy az itteni viszonyokkal. Messze nem minden előzmény nélkül születik rendre ilyen nyitószöveg.
Alapos okkal írja bele amit, az ember fia...
Vannak néhányan (a neveket Te is tudod) akik mindenből kocsmai beszélgetést kreálnak abban az értelemben hogy a szorosan vett témától egészen elképesztő módon eltérve csaponganak össze s vissza.
Ha beírja az ember a nyitóba hogy ez és ez ne szóljon hozzá, az már egy fél megoldás de mint itt is látható, alig fél tucat bejegyzés után már van aki azon kesereg hogy neki anno nem volt telefonja.

0

zus
zus picture

Köszönöm, pontosan erről volt szó. smiley A lényeg nem jön, csak a kocsmai parádé. Arra ott van a Piroska kocsmája, vagy hogy hívják azt a topicot.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Hidd el, Békát kell keresned.
Itt senki nem olyan elvetemült telefonos (40...x évig telefont kötött.), mint ő.
Van gyűjteménye (ha el nem ajándékozta), fotói, információi.
Nagyon valószínű, hogy a kérdéseid jó részére tud felelni.
Itt ne várj senkitől akkora segítséget, amit ő tud adni. 
Béka a telefonok koronázatlan királya a köreinkből.

1

zus
zus picture

Kerestem, de sajnos nem tudott segíteni.

0

Kislukker
Kislukker picture

Megkockáztatva hogy engen is idiótának titulálsz, ajánlok két könyvet, ezekben elég pontos infók vannak.(Főleg az elsőben, a piros borítósban)
Valahol nekem is megvannak a műhelykönyvtárban, de annyira idióta vagyok , hogy nem tudom merre keressem:-)

https://www.antikvarium.hu/konyv/postamernoki-szolgalat-50-eve-319096

https://www.antikvarium.hu/konyv/arato-aladar-balla-tibor-postamernoki-szolgalat-masodik-50-eve-319080

1

zus
zus picture

A zöld könyv lenne a nyerő, ha benne biztosan benne lennének az engem érdeklő adatok. De egyelőre sokkal egyszerűbb lenne, ha csak egy kis listához juthatnék a kérdésemmel kapcsolatban. Nem akarok látatlanban 3600 HUF-ot áldozni egy rövid listára, mert nincs ennyi pénzem. A könyv tartalomjegyzékéből pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy az engem érdeklő adatok pontosan benne vannak-e ?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nekem idiótának meg évekig kellett várni a telefonra crying

0

zus
zus picture

Ha-ha. Most, hogy így jól kiröhögtük magunkat az összes szellemes megjegyzésen, kérdésem az, hogy tudsz (és szeretnél) segíteni vagy sem ?

0

Sponsored links