You are here

4 hangfal kimenettel rendelkező erősítőre milyen hangdobozokat és hogyan köthetek?

Sziasztok!
Segítségre volna szükségem. Az erősítőm teljesítménye 2x80 watt. Négy hangfalkimenet van rajta.
Az előlapon szelektor kapcsoló:
"A" hangfalpár vagy "B" hangfalpár vagy "A+B" hangfalpár együtt.

2 kérdés:
- Ha "A+B" állásba kapcsolok megoszlik-e a teljesítmény 4x40 watt-nak?
- Melyik kapcsolóállásnál tudom kinyerni a legnagyobb teljesítményt?
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdvözlettel: Horváth Béla.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A+B állásban lepárhuzamosítja a kimeneteket. Ilyenkor 8 ohmos hangszórókat szabad rákötni, amik eredője csatornánként 4 ohm lesz. A leadott teljesítmény pedig kétszeres lesz a külön A-hoz vagy külön B-hez képest, ha azokon 8 ohmos hangszóró van. Ez várható is. A teljesítmény növekedést azonban füllel nem fogod észrevenni, csak azt, hogy a zene több irányból szól (pl. ha a hangszórókat a terem négy sarkába teszed). Ilyenkor az erősítő kétszer akkora áramot ad le azonos bemenő jel mellett, erre van méretezve. 4 ohmos hangszórókat már nem biztos, hogy elvisel párhuzamosítva. A kezelési utasítás megmondja.

Üdv, lcsaszar

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Első körben az adatlapján, használatiban meg kéne nézni, hogy ez hány ohm-os hangfalra van tervezve. Hiszen ha összekötsz kettőt, máris változik az érték, főleg ha párhuzamosan kötöd össze őket, akkor feleződik. Nem minden erősítő működik 16-8-4-2 ohm-os hangfalak mindegyikével, mert pl. a 2ohm-ost zárlatnak vélheti és leold a védelem, vagy épp túlmelegszik valamelyiktől. Ha tól-ig van jelölve, akkor érdemes a középértéket belőni: pl. 4-16ohm, optimális ekkor a 8ohm.

Az A és B annyit tesz, hogy mondjuk a szobában, vagy egy másik szobában akarod hallgatni. Ha mindkettő, akkor ugye a teljesítmény is osztódik, de ekkor a fenti ellenállás-értékekre is figyelni kell.

A legnagyobb teljesítményt a 2 hangszórós (A vagy B és NEM A+B) bekötéssel éred el.

0