You are here

IGBT modult hogyan tudom kimérni?

17 posts / 0 new
Last post
slaszlo
slaszlo picture

Sziasztok!

Adott egy tejes hidas IGBT modul, ami nem akar működni, teszter is csak kettős diódákat mér rajta.
Jelenleg még beépítve van, de a hálózat ( DC), a kimeneti trafó, illetve a vezérlés le van kötve.
Mind a 4 IGBT-n C-E diódát mérek, illetve az zavar hogy a G-C között is dióda mérhető. Ezt berajzoltam. Mind a 4 ág azonos.

Ez egy  inverteres hegesztőben van, előzmény, hogy az impulzus trafó után egy FET ( FR21) és egy dióda ( 1n5822) zárlatos volt. A gép beindult, de alig volt szikra, majd lecsapta az automatát. A hálózati graetz jó maradt.
Esélyes hogy megszakadtak az IGBT-k?

Laci

 

File attachment: 
Comments
Joe
Joe picture

Szia!

Nem tudok mit mondani, ugyanis nem fejezted be  a mérést. Ki kellene nyitn a z IGBT-ket. Itt jön a a kérdés mivel mértél? Az olcsó műszerekkel esélyed nincs több, mint hogy  a CE diódákat kimérjed. Egy DT9205 kategória 3V al mér a Fluke 177-em 9V kapocs feszültséggel. Mivel nem tudom az IGBT-d típusát, ami alapján tudnám a GE nyiófeszt, -saccra 5V- , akkor az adatlapja alapján azt is tudném hogy a nyitott CE ellenállás hány ezred Ohm. A GE közé egy ellenállást szoktak rakni Hogy a GE feszt kisüsse, ezért kivett állapotban mérj. Méréskor, kivett állapotnan, a GE közé elég egy pillanatnyi fesz, (+/-), és a CE átmegy pár ezred Ohm-ba.Ezeket az adatokat is jegyezd meg, hasonlítsd össze. A mérés utolsó lépése, hogy becsukjuk az IGBT-t. Ez A GE-re adott fordított (-/+) tápfesszel történik. ide is elég egy tapintás, de elvileg nincs jelentősége meddig tapad rajta a fesz, Egy pillanatnyi érintés is elég az IGBT azakadásba megy át. Ha ezt végig csinálod ahogy mondtam, akkor semmi nem kell hozzá, csak egy jó műszer. Ezért van két Fluke 177-em.

Még egy. Amit mértél azalapján bármi lehet, Működget is akár, de szakadt is lehet.

Ennyit tudtam segíteni, remélem megmenekültek...

0

Joe
Joe picture

És mégegy, érdemes kétsugaras szkóppal megnézni Az új IGBT berakása előtt a Gatek jeleit, ne egy időben jöjjenek, mert csatt lesz...

0

Joe
Joe picture

Még  a sor végén adtak egy adatlapot, Azön az esztöz már 5V-on nyit, De az összes paramétere alapján Minden frekire  A nyitó fesz az +15 V  a becsukás az - 10V, De a 9V-os Flukém a fenti módszerrel nyit és zár diódaállásban.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az adatlapját mellékeltem jóelőbb
Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Köszi.
Mindig csak a C-E diódát szoktam megmérni, ha az jó, akkor esélyes hogy jó az IGBT-is. 
Eddig ez be is jött, de most nem.
A diódák jók, azonban tettem rá 9V-ot, egyik sem nyit a 4 közül. 

Laci

0

Joe
Joe picture

Ha a 9V-os elemmek nem nyílik kivett állapotban akkor kuka. Az UPS-eknél Van egy 36K / 3,6k  osztó a Gate körében, ez ha nem vetted ki az IGBT-t akkor bezavarhat a mérésbe, mert a 3,6k idő előtt kisütheti a GE feszt. 

0

balage
balage picture

Helló! Ha figyelmesen végig olvasod, nem az a baj hogy nem nyílik ki, hanem leveri a kismegszakítót, és mivel nem zárlatos,ez csak akkor fordulhat elő amennyiben egy alsó, és egy felső oldali IGBT egybenyit. Az adatlapot meg hiába nézed, ez egy IPM (Intelligent Power Modul) Jóval több mindent tartalmaz mint amit a "nagyközönségnek" kiad az Infineon 2-3 oldalas adatlapban az interneten. Plusz még egy csomó paramétert meghatároz a típusjelzés után írt alulvonás, egy betű és 2 szám. Ez ipari elektronikai alkatrész, ezt nem fogod nyitogatni Fluke műszerrel. Ezt tapasztalatból mondom, mert ipari elektronikát javítok egy cégnek több éve.

0

Joe
Joe picture

Ha egybe nyit akkor is kuka.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Nem az egybenyitás volt a gond, hanem hogy valamelyik nyitva maradt, a másik pedig rányitott. ( azért volt egy dióda és fet elszállva )

Tettem rá fokozatosan labortápról 500V-ot.  A puffer feltöltődik, utána már nincs áramfelvétel, szóval már nincs zárlat a modulban.
Inkább szakadások...
A negativ (23-24) és a bal közép ( 15-18) között 20V jelenik meg,
     " """""""""""""""""""""" jobb közép (13-15) között 15V jelenik meg.

A pozitiv (21-22) és a bal közép (16-18) között 3v,
   """"""""""""""""""""""""jobb közép (13-15) között 2,5V jelenik meg.

G-E lábak között nincs feszültség.

Pozitiv-G1, Pozitiv-G7 között 2,5-3V mérhető.

16-G3 valamint 13- G5 között 9-10 mérhető.
Ezek után ami volt benne zárlat, az a bekapcsoláskor füst formájában távozott.

Laci

0

balage
balage picture

Szóval az ok mind1, egybenyitott és ennyi. Ugyan úgy mint a mai munkám, egy 180kW-os Allen-Bradley VFD,  Ennek a meghajtása nem impulzus trafóval történik, hanem ami az ipari cuccoknál alkalmazott: optó, és egy kisteljesítményű gate driver áramkör, aminek egy segédtáp állít elő +15,és -8V-ot. Szerencsétenségére a -8V-os ága szakadt meg a trafónak, így elfelejtett lezárni. A másik IGBT meg rányitott. Csak itt egy ilyen 600A/1200V-os híd bánta. Aminek az ára  550Euró(kb. 200.000 Ft.)

0

Lacika71
Lacika71 picture

Akkor az meghalt sajnos.
A körülötte lévő dolgokat is illik cserélni ebben az esetben, még az impulzus trafókat is adják a javító készletekben szinte mindig.
A grézcet is biztosan kicserélném.
A piactéren árulok ennél erősebbet, csak kérdés a méretei miatt van.
A teszteket érdemes végig csinálni, így pontosan ki lehet mérni.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Szerintem is pusztult, de talán holnap még lecsupaszítom a végfok panelt amennyire lehet és meghajtom labortápról.
Majd kiderül hogy hol fog melegedni, vagy füstöt eregetni.
Ez így most nem megy, mert a lágyindító ellenállás az termisztor és ha nem húz be a relé, akkor hamar be is melegszik, ezzel megszűnik a töltés.
Egyébként a pufferek nagyon hamar le is merülnek, pedig illene pár percig megtartani a töltést...

Amik neked vannak IGBT-k, olyan van nekem is egy vödörrel, de ebbe egy nagyon lapos, 4 -es modul van.

Laci

0

balage
balage picture

Gondolom nem így kicsippentett alkatrészekkel indítottad.

0

balage
balage picture

Helló! Ha pont ugyan ez a típus, ami az adatlapon van, akkor a G nem mutathat sehova. Max gate kapacitást tudsz mérni G-E között. Amúgy ezek az ipari IPM-ek -10V lezáró, és +15V nyitó fesz.szel működnek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

Bálint

0

Sponsored links