You are here

Usb telefontöltők és a gyorstöltés gyártóspecifikus?

14 posts / 0 new
Last post
amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv!

Tulajdonképpen szeretnék venni egy többaljzatos töltőt amivel samsung ,huawei lenovo készülékeket
szertnék gyorstölteni párhuzamosan.
Amit megfigyeltem,a saját töltővel azonnal indul a gyorstöltés,de ha megcserélem sam-huawei vagy fordítva csak simán tölt a kábelre nem érzékeny.

Biztosan van valami adatközlés is csatlakozáskor.
Tehát ha jól gondolom,hiába veszek komoly többaljzatos töltőt,gyorstölteni az sem fog?
Vagyis a töltőnek el kellene hitetnie a telókkal,
hogy ő az eredetije...

Erre valakinek bevált megoldás esetleg?

Sajnos időnként két helyre is kellene az 1 töltő,
Mert a telefon nagy igénybevételt kap navi stb.
 Ugyanez a kérdés szivargyújtótöltő verzióban?

Bocs a hosszú léért...

Comments
rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Egy kis infó a gyorstöltési szabványokról: https://www.digitalcitizen.life/fast-charging-standards

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gyorstöltés rövidíti az akku élettartamát
A guruk szerint pedig nem érdemes 85-90% fölé tölteni

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Azoknak a guruknak hiszek, akik a gyárban megtervezték a töltésvezérlő áramkört. Ők tudják mi engedhető meg a telefon akkumulátorával.
Csaba.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lásd Samsung mizéria, nem olyan régen
A gyártónak nem érdeke a hosszú élettartam

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

szia! Mindig 100%-ra töltöm, de nem látom hogy romlana a telóm aksija. Másfél éves. A régi Motorola Defit úgy 8 évig használtam, mikor az akumulátorát cserélni kellett. Fura, hogy az utángyártottat csak 80%-ra volt hajlandó tölteni. Így a probléma megoldva. :-)

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Az USB teszterrel mérve, a Huawei telefonom a gyári kábellel és a saját gyorstöltőjével 9V feletti feszültséggel tölt. Minden más kábellel és töltővel csak 5V-tal. A gyorstöltő is, idegen kábellel. Hogy honnan ismerik meg egymást, ki tudja.
Csaba

0

N3szt0r
N3szt0r picture

Jó minőségű töltő kábelt kell venni. Sokat kutattam, de nekem a beszerezhetősége miatt az ikea-s kábel lett nyerő. Emellett még strapabírók és olcsók is. Ha szimpla usb be dugod akkor csak 5v 0.5A a kimeneted. Ha töltésre alkalmas portot használsz akkor 1A+. Illetve van a quickcharge 2-3 szabvány ami meg az usb feszültségét emeli. Magasabb töltő áramot ha jól tudom egy ellenállással az adat lábak közt lehet előhozni. Quickchargenál meg ha jól tudom folyamatos kommunikáció van az adat páron. Sok mai alaplap, főleg a laptopoké out of box támogatja a megemelt töltő áramot. Quickcharge szabvány licenszes, ezért azt csak a direkt megjelölt termékek van...... És akkor még van a type C, ami megint egy másik világ. Szerintem nincs a földön olyan aki az összes változatot el tudja sorolni. Értem én, hogy ő az új usb, de nem célszerű évente új standardot kitalálni rá. Úgy nem fog kellő módon elterjedni....

Autóstöltő:
Aukey-Anker
felejtsd el a kínai, tesco-s vackokat..
Egyszer kell kifizetni érte azt 25 dollar környéki valutát.
nekem egy nano méretű (nem lóg ki a szivargyújtó aljzatból) aukey em van. 2x 5v 2a képes. Navit telefont vígan viszi.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Igen!

 Egy töltő, egy telefon, saját töltővel. A szívargyujtó 12V-ját oszd el, Nekem olyan elosztóm van, ami 2 USB, 3 Sztvargyujtó aljzatot tud. Ez mindenre elég. Azért ne terheld nagyon a bekötőkábelt mert az első kábel mert az osztó kábele megolvadt 24 óra terhelésen OFF lett. Ezért fixre van kötve, a szivargyújtó áramkörére, kábelcsere után.

(Számolj, 5 eszköz USB 3.0 az 15 A!)

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Jól gondolod, biztonsági okokból (is...) csak a saját töltőjével támogatja a gyorstöltés funkciót. Normál (5V) töltés bármilyen töltővel lehetséges. Ha a töltő nem észlel kompatibilis készüléket, akkor nem ad rá nagyobb kakaót, mint említettem, elsősorban biztonsági okokból....

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezt viszont korábban egyes gyártók egyes eszközei sima ellenállásméréssel oldották meg:
Azaz az adatszálak között pl. van-e rövidzár, vagy 100ohm ellenállás. Ha nincs, a készülék töltése nem indult el, noha megvolt a tápfesz. Ha a 2 érinkező megkapta a rövidzárat, a töltés elindult.
Volt ilyen mobilom és PDA-m is.

Tehát nem biztos, hogy kommunikálnia kell, lehet elég csak egy ellenállást mérni.
Kínából rendeltem ismerősnek kb 800Ft-ért egy univerzális (névtelen) gyorstöltőt. Elmondása szerint az még gyorsabban töltötte, mint a gyári töltője. Nem szüttyögött a rádugásnál, csak akkor, ha már egy kiherélt kábellel próbálta, amiben az adatszálak valamelyike már szakadt volt. Jó kábellel elsőre ment neki.
Fontos, hogy a kábel is bírja az átmenő áramot, tehát elég vastag legyen, illetve ne csak töltőkábel legyen (2 szállal), hanem USB kábel!

A tesztelt telefon egy Huawei P20 Pro volt, ami simán vette utángyártott kábellel és utángyártott töltővel a gyorstöltést.

1

Attee
Attee picture
*

Üdv!

A gyorstöltésnél a töltési feszültséget emelik, (kb.9V) ezért kell felismernie a telefont, hogy egy olyan telefonra ne engedje rá az emelt töltőfeszültséget még véletlenül sem, amelyik ezt nem támogatja. Jobb esetben a telefon menne tönkre, rosszabban tűz is lehetne....Ezért gondolom, hogy itt többről van szó, mint ellenállásokról. Kommunikáció van a töltő és a telefon között. A gyorstöltési szabvány viszont tudtommal nem egységes, gyártónként eltér...Ha a gyorstöltést támogató töltő nem ismeri fel a telefont, természetesen működik mással is, de csak normál üzemben, szabvány USB töltőként 5V-os töltőfeszültséget ad. Emellett számít a kábel is, egyrészt a kommunikáció miatt (kicioccó kábelben két szál van, nincs adatforgalom), másrészt észlelheti a túl nagy ellenállást is, (illetve túl nagy feszültség esik a kábelen), ezért szintén tilthatja a gyorstöltést...  
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Mint említettem, neki egy univerzális QC3-as töltőt vettem a kínaiaktól (lent a link) és elsőre képes volt gyorstölteni.
Nem méregettem, de van USB-s Atorch nevű kis műszerem, az képes lenne megmondani, hogy mi folyik az adatszálakon. Nem feltétlenül adat. Elképzelhető, hogy a lehető legegyszerűbb még mindig a működés: a tel töltésen kiad rá mondjuk 200mV-ot (ami alap esetben rövidzár lenne sok készüléken, vagy ugye be sincs kötve a 2 szálasoknál), ez a fesz egy erősítőn keresztül a töltőt átkapcsolja 9V-ra. Ha az említett feszültség nincs jelen, a töltő is csak 5V-on üzemel... a gyorstöltés pedig a készükéken kikapcsolható, így nem ad ki feszültséget az adatszálon, tehát nem is kapcsol át a töltő. De lehet, hogy a Shield szálat használják kapcsolónak, hiszen így egy USB csati már 5 szálas lesz, ha nincs közösítve a negatívval, csak a készülék teszi meg, ha épp úgy van. Ilyen "primitív" megoldások is működnek, nem kell egyből "kommunikálni", csak egy "kapcsolót" működtetni.

Nem kell mindent túlbonyolítani "kommunikálással", az az almás telóknál már megbukott, amikor a töltőfejben volt 1 chip, ami egy sorozatszámot tartalamzott csupán és azt nézte online a tiltólistán. Ha a készülék frissült, frissült a tiltólista is, így sok utángyártott kábel ment a kukába és a tulajok pedig anyáztak egy sz...r kábelért kiadni megint 2-3e Ft-ot, míg az utángyártott sokkal strapabíróbb volt és harmad áron megkapták.

Szóval ebbe 1x már egy gyár belefutott és van ismerősöm, aki emiatt lett alma-fanból droidos, mert megelégelte a szarakodást a kábelekkel (neki az eredeti 1-2 hónapig bírta, az utángyártott textilborítású, aluházas csatlakozóval meg fél évig... igaz tépte is rendesen mindet).

A Hüvely P20 Pro-ját jelenleg ezzel tölti HIBÁTLANUL:
https://www.aliexpress.com/item/4000039261616.html és egy 300 Ft-os USB-C 3A töltőkábellel, összesen postával 900Ft-ért.

Szóval nem minden kínai termék gagyi!!! Persze sok van, én is futottam már bele, de pl. ez a töltő nem az.

0

Attee
Attee picture
*

Ott van a kompatibilitásnál, hogy Samsung QC és Huawei QC. Appple-t pl. csak 5V-tal tölt. Nem hinném, hogy primitív megoldású lenne a felismerés, mint említettem, BIZTONSÁGI okokból.

0

Sponsored links