You are here

DENON forrasztópáka hegye befeketedett

19 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

1 bosszantó gondom van a pákaheggyel. Egy nagyon jó páka, már 25 éve használom de most találkozok ilyen bajjal. Ugyanis a pákahegyek  kiváló minőségűek, jól bírják  strapát. Olvasztottam már műanyagot is de miután megtöröltem a hegyet visszanyerte a fényességét és minden ment tovább. Az utóbbi időben viszon megjelent a feketedés és nem tudom megtisztítani. Mivel elég drága a cserehegy, itt délvidéken körülményes a beszerzése megpróbálnám megtisztitani. Az 1. számú gyanúsított amely ezt a feketedést idézi elő a flux amelyet arra használok, hogy smd alkatrészek le és visszaszerelése "folyékonyabban" menjen. Gondolkodtam arol, hogy mehanikussan finom dörzspapírral próbáljam leszedni, valami enyhe sav oldatba stb, de mielőtt nekiállnék valami extrém megoldásnak mégis élek a lehetőséggel, hogy a tisztelt kolegák véleményét és tapasztalatát figyelembe vegyem. A forró, hegy gyantába mártása és vizse teflonszivaccsal t9rténő törlése nem vezetett eredményhez.

üdv

File attachment: 
Comments
Kislukker
Kislukker picture

Szia!

A rossz minőségű flux ráégett a pákahegyre.
Ezt csak mechanikailag lehet eltávolítani, de akkor sérülhet a bevonat/tönkremegy a pákahegy.
Esetleg megpróbálhatod a pákahegy regenerálók valamelyikét,pl:Hakko FS-100
Javaslom az új pákahegy beszerzést,és figyelni a megfelelő pákahegy hőmérsékletre.(Ólmos: max:320 'C, ólommentes: max.360'C)
Fluxból érdemes neves gyártók termékeit választani,(Kester, Alpha Metals)
A kínai hamis, gagyi "bálnazsír" fluxok okoznak ilyen ráégéses problémákat, javaslom kukázd, ha ilyened van.

 Üdv!  

Mielőtt elfelejtem: lehet hogy tudod, de azért leírom, a pákát mindig úgy tedd le, hogy a hegyet felónozod. Ha használod még, ha nem.
Mielőtt a panelen dolgozol, akkor húzd le a tisztítószivacson, vagy a fémszivacson.Tehát mindig felónozva letenni, és forrasztás előtt lehúzni,és "tiszta" heggyel dolgozni a panelen.
Tisztításhoz vagy enyhén vizes (Desztillált vizes) pákaszivacsot, vagy tiszta, sárgaréz "fémszivacsot" használj.

1

hcs
hcs picture

Ez esetben működhet a lézeres tisztítás. A lézersugarat a fekete égett anyag nagyon jól elnyeli, elpárolog/elég, az alatta lévő fém viszont nem. Lézer helyett más fókuszált fényforrás is használható, pl. napfény (leginkább nyáron), nagy teljesítményű infra led vagy erős halogén lámpa nagy átmérőjű nagyítóval.
Anyagilag nem biztos hogy megéri vele küzdeni.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

a kolegámnak van 1 reklámcége és többek között 1 lasercutter is nagy teljesítményű CO2 lézerrel, talán 80W. Aligha hiszem, hogy komolyn venné ha megkérném a pákahegyet tisztitsa meg, de értem mire céloztál. Nyilván az új beszerzése már nem kérdéses ezzel meg majd már elszórakozok. Csak azt gondoltam, hogy valakinek van tapasztalata ilyen esettel és megosztja velem, velünk

kössz, üdv

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

az első pillanttol a flux volt a gyanus. A fiatal kolega vásárolta a szerviznek pár éve aki még itt dolgozott, már 3 éve kínában van. Ő keveset használta a pákát, ügyesebb volt a fúvókával.  Mivel volt, akkor használtam a fluxot, valami KINGBO, elvileg japán (na persze). Voltak weller pákáim, kattogósak, meg vannak itt kínaiak is amelyek teszik a dolgukat, de ez a páka mégis jobb bármelyiknél. A pákahegy tisztítűsa mindig megtörtánik, de ez megfeketedett annak ellenére. A minőséges fluxnak utánnanézek, nem tudtam mit érdemes vásárolni, de te megadtad.

kössz

0

Joe
Joe picture

Szia!

Hény fokon jár a pákád? A régi ón az 350 °C forrsztandó (Pb-Sn ötvözettel), az új az 390 °C ot kíván! HA 390 fokot nem bírja a fenyő gyanta.. Ha egyszer elkezdi, akkor a cégesben egyszerűen hegyet cseréltünk... Aműgy Ammónium mitráttal induláskor leszedhető, de nem sokáig bírja.

Legyen két hegyed, egy az ólmoshoz, egy a("bleifreihez(úlom menteshez :) )  ) mint ahogy az ólmos gyantával is jó, az ólom menteshez flux jár...

1

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

nem használok ólommentes (szerintem teljesen félresikerűlt terméket). Ha valmit le kell szerelnem a PCB-röl, pl laptop alaplaprol, akkor az kap fluxot, alúl halogénlámpval melegítem (anélkűl egy 0805-ös blokkot sem lehet leszerelni), felűröl fúvóval és minden OK. Letakarítom a maradék ónt réz szallaggal és visszecinezem ezzel a DENON-nal. Sajnos a sima gyanta nem elég, hogy az ólmos ón rendesen folyjon, szép és biztos cinezés legyen, flux kell hozzá. Szerintem ez oxidálja a hegyeimet. Nem sajnálom a pénzt, itt vajdaságban is volt 1 cég amely forrasztókkal, kiforrasztókkal üzletelt de mevásárolta óket valai lenygel cég (remix, remax a fene tudja) és azóta komplikált a beszerzése. Mivel maga a hegy mehanikailag OK a megmentésén morfondírozok. A pákahegy kibírta a maximális hőfokbeállítást anélkűl, hogy a hegy megfeketedett volna, csak kapott 1 kékes árnyalatot, de amikor visszaállítottam a nominálisra és megtöröltem a teflonszivacson vagy a fényképen megjelenített erőspistás tégelykében gyantával felitatott fémforgácsgöngyölegben, visszanyerte a fényeségét. Amónium nitrát után való kezeléstöl a hegy nem bírja sokái úgy, hogy újra feketedik vagy tönkremegy, ez nem épen tiszta előttem.

köszz

 

0

skydream
skydream picture

Szia

Ki szeretném javitani a topiknyitot.
A cég amit emlit még mindég létezik.
INTERELECTRONIC 013 2317 880  013 2100 274
Vajdasági Pancsova városban van a székhelyük
Havonta minimum egyszer, rendel a Belgrádi válalat, ohol dolgozok tölük árut.
Edig mindég korektek voltak. Ami kinálatukban van mindent beszereznek.
A cégtulajdonos nagyon korekt és segitőkész ember.
 

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

félreértés ne essék, nem úgy gondoltam, hogy a cég nem létezik de olyan 7-8 éve felkerestem őket a netten, mert telefonszámcsere után nem tudtam őket elérni. Kellemessen meglepődtem, hogy van nekik webshop, ott kipipáltam azokat a hegyeket amelyek kellettek és leadtam. Hamarossan kaptam 1 emailt lengyelországbol, hogy passzolták a rendelésemet a pancsovai cégbe. Utánna hívott 1 kedves hölgy és mondta, hogy emailen kűldjem el mi kell és meg is törtét, hamarosan meg is voltak a hegyek. A tulajjal már találkoztam 1 sörözés alkalmábol, elpanaszoltam neki, hogy a kiforrasztóm, SC7000 nem szippant rendesen az első naptol kezdve és emiatt már jópár dűzni tönkrement. Mondta, hogy kűldjem el hozzájuk, megjavítják. Ez megtörtént, sokaltam a javítást, olyan 120 ojró, de lenyeltem. Sajnos kiderűlt, hogy ugyolyan pocsékúl szippant továbra is amelett a javitás után  nem fujatott, ami miatt nehezebb volt a dűzni tistítása. Persze a dűzni hamarosan tönkremet majd utánna a kerámia fűtö is megszakadt. Ez kicsapta a biztosítékomat és odaajándékoztam az ismerős szervizes kolegának, csak ne lássam. Megemlítem, hogy a szervizben amelyben anno dolgoztam tapasztalatot szereztem ezzel a szippantóval meg a 90nes évek elején. Gyönyörűen működött. Azt amit 10 évre rá véséroltam, zöld müanyag kezelőkkel azal az első naptol kezdve küszködtem. Vásároltam 1 kínai kiforrasztót, kidobtam a gyári kompreszort, helyébe 1 golf központi zár kompreszorát szereltem, bagóért, és már évek óta vidáman dolgozik, teszi dolgát. 
Viszont a pákákra meg a tarozékaikra semmi panasz, fantasztikusan jó minőségűek. Nem sajnálom a pénzt új pákahegyekre csak azt gondoltam, megpróbálom ezt feketét úgy ahogy rendbetenni, ha nem megy akor másik álja helyét. Remélem a kedves hölgy még mindig ott intézi a rendeléseket.

üdv

0

skydream
skydream picture

Szia

Nos ami az SC7000 iletti, a javitása nem olcsó dolog.
A válalatban ahol dolgozok 6db van napi szinten használva.
Ha egész munkaidő allat bekapcsolva hagyjuk a düzni nem lesz hosszú életű.
Ha pedig idönként használjuk akkor ajánlatos használat elöt, vagy 15 percel hamarabb bekapcsolni.
Különben beragad a düzni.
A kompreszor motorját az ujonan vásároltaknál 1-2 évenként cseréljük.
A tizenéves szipantok kompreszor motorjai sokkal sztrapabirobbak.
A szüröket idönként ajánlatos cserélni. Hajlamosak a gyantátol keményé válni, és igy már csökken a szivó erő.
Melegitő csere az kb minden 3-4 évben történik meg.
És a silikon gumi gyürüket is ajánlatos cserélni. Ugyanis idövel megkeményednek, és igy már nem jól tömitenek.

Tavaly a válalat vásárolt néhány darab DEN ON SC8200 forasztópákát.
Nem egész egy év letelte allat mindegyik tulhevült a vörös izássig.
Jótálási idő alalt voltak igy hát dijmentesen megjavitották öket.
Néhány kollégának magánkézben van 15-20 éves gyártású, ami mind a mái napig kifogástalanul müködik.

Ami pedig a kellemes hölgyet iletti, hatodmagával továbbá is dolgozik a válalatnál.
 

0

bluemoon
bluemoon picture

Na,

pont a pozitív tapasztalat adott lovat alám, hogy az SC8200-at vásároljam valahol a 90-es évek közepe táján és mái napig hibátlanú szuperál, öröm vele dolgozni. Volt, hogy elutaztam és bekapcsolva felejtettem 1 hétig, meg sem kottyant neki. Az SC7000 karbantartásával tisztába voltam amikor megvásároltam az én szerencsétlen példényomat. A kolegámmal aki amelett, hogy kiváló elektromérnök még gépészeti szaktudása i óriási, az én ajánlatomra vásárolt ő is 1 SC8200 majd SC7000. Amikor elvittem hozzá az SC7000, hogy nézze meg mi a baj vele rájött, ogy az övé is ilyen pocsékan szippant, de ő HAVONTA 1X 2X használta még hozzá 1-2 oldalas PCB-n. nálam napi szinten többször is működnie kellett. Lemérte az alulnyomást és még a tartályra is csinált 1 "interfacet" venturi elemmel és kikerűlve a saját pumpáját próbáltuk a szippantást. Tökéletes volt. A pumpa ok, a melegítő-dűzni ok és nem ment továbra sem. Miután javítás után sem volt más a helyzet mint már mondtam, túladtam rajta. Nem sajnálom a pénzt a szerszámra és a az SC7000 javitásának árán sem szívtam volna a fogaimat ha szépen működött volna. Ami a tömításeket illeti gondom akadt a vadi új, a már említett kinai, kiforrasztó pisztolyával is. A gyakori használattol széttörik 1 bakelit illesztőgyűrű, de az SC7000 dűzni árában komplet pisztolyt kapok, dűznivel. Az elejétöl fogva nem szippantott, sehogyan, pedig látszólag minden OK. Egyik haverom aki kávégépeket szervizel megigérte megjavítja. 1 hét után jelentette, meg van a baj. A gyári O-ringek nem megfelelő anyagbol vannak és nem megfelelő a formájuk. Valamely kávégép O-ringjével lecsrelte őket és lám, szépen szippant. El is magyarásza, hogy messze nem mindegy, hogy alul vagy felülnyomást kell tömíteniük. 
Hamarossan felhívom a kedves hölgyet
üdv
zoli
blue moon service, kúla

0

uniman
uniman picture
***

Itt (.hu) meg ez olvasható: https://interelectronic.hu/rolunk

0

Guest
Guest picture

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez valamiféle oxid. Próbáld meg fenyőgyantába benyomni végig, majd konyhai fémszivaccsal (a finomabb fajtával, de szárazon) átdörzsölni, majd utána azonnal jó minőségű nem ROHS ónnal befuttatni. Esetleg többször is megismételni.

Üdv, lcsaszar

0

bluemoon
bluemoon picture

Ezen már túl vagyok. már jó ideje a pakahegytisztításra ezt a fémgönygyöleget használom amelyet leöntök, átitatok folyékony gyantával. A többi pákahegyet szép fényesre tisztítja ahogy belemártom majd kihúzom, de ez makacsabb eset, nem segít ha apáka hőmérsékletét max-ra állítom, sem akkor ha felére

köszi a hozzászólásokat

File csatolás: 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Nekem akkor lett ilyen a Weller hegy, mikor félgőzzel fűtött a páka.....
Mikor kijavítottam a hibát, akkor már levitte a szivacs a revét...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Folyasztószeres ólmos ónt olvassz meg vele!

0

hcs
hcs picture

Esetleg azt az ónpasztát is lehet használni amit a vízvezeték szerelők szoktak a rézcső forrasztásához. Nekem működött.
A csiszolópapírt és a reszelőt hanyagold ameddig lehet mert ha leszeded a vékony vasréteget (vagy mást) akkor gyorsan elfogy a pákahegyed, feloldja az ón...

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szerintem , nem .

1

Sponsored links