You are here

Ferolli Domitech gazkazan langerzekeles a szenzortol az elektronikaig.Megoldva

13 posts / 0 new
Last post
kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok KollegaUrak!!

Kerult hozzam egy Ferolli Domitech kombi kazan lapja tapegyseg hibaval ( halozati trafo laba kirepedve a lapon ).Gyanus(-nak velt ) forrasztasokat attforraszva , a lap elindult (displayen megjelentek az ikonok).Kazanba vissza teve,lefut a teszt gond nelkul , indul a szikra majd a gaz , begyul a lang es par masodperc utan kialszik es kiall F01 vagy A01-es hibara (mar nem emleszek pontosan a beture).Kis ido mulva ujabb gyujtas probalkozas de ugyan az a hibakod. Minden gyujtas kiserletnel a lang begyul majd kialszik.Tehat gaz van. Azt szeretnem kerdezni hogy hogyan erzekeli a langot mert eggyetlen egy elektroda van a langba , a gyujto gyertya , es az egy vezeteken csatlakozik be a gyujto trafo kimenetere ahogy a szevizkonyvben is szerepel. Sajnos az SM csak olaszul es romanul van mag.

U.I. Probaltam feltolteni a Tanyara de nem sikerult.Ha valaki megtenne , nagyon halas lennek.

Kossz a segitseget , Peter

Comments
kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!!

Igen,sikerult a kazant eletre kelteni.Az elso dolog , meg mielott inditottam a topikot , az volt hogy a gyujto trafo szekunderet lemertem.Nem volt szakakadtt.Ugyan ugy a gyujto elektrodaban levo ellenallas sem.Viszont az elektroda vege es alatta az egosor elegge oxidalt volt.Femtisztara egy "dorzsivel" felcsiszoltam mindkettot.Utanna egybol indult.Kb egy hete tokeletesen mukodik , remelem csak ennyi volt amiert a "profi" , 77ezer "diplomaval" es pappirral rendelkezo gaz szerelok komplekt elektronikat akartak cserelni , horror aron vagy  hogy bisztosak legyenek a javitas sikereben , az egesz kazant.Kossz a segitseget minden kedves hozzaszolo Kolleganak es elnezest hogy eddig titokban tartottam a megoldast.

Peter

1

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Örülök, hogy jó lett. Azért az tényleg fura, hogy egy hivatásos szerelő ilyet nem néz meg. Az egy dolog, hogy elektronikát nem javít, de ami az ő szakmájába vágó...

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!

Ne magadbol indulj ki!! Nem hiszem hogy az itt (tanyan) jelen levo Kollegak tudunk az ilyen pappirokkal rendelkezo "profi , hivatasos szerelok" fejevel gondolkozni.

A "hivatasos szerelo" tobb profitot latot a lap cserejeben vagy egy uj NEM KONDENZACIOS kazan eladasaban + felszereles + pappir munka mint az elektroda megtisztitasa. Az ismerosom , tudvan hogy nem kondenzacios a csere kent felajanlott  kazan , feltette a kerdest az engedelyeztetesekre vonatkozoan es a valasz az volt hogy o azt "elintezi". Azota is a kazan tokeletesen teszi a dolgat tehat a hiba oka , 99,9% valoszinuseggel , az elektroda es az ego oxidacioja volt. A tulaj azota sem hiszi hogy ennyi volt a baja.

Peter

1

guriga
guriga picture

En is az egora gyanakodtam, de nem mertem irni mert feltem hogy kinevettek.

4

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Előrébb jutottál a kazánnal?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Közös elektrodát használ a szikraképzéshez, illetve az ionizációs lángőrzéshez.
Értelem szerűen egy időben, csak egy funkciót lát el.
A nagyfesztrafó a lángőr mérésben is áramköri elemként vesz részt, érdemes a szekunder
tekercset szakadásra vizsgálni. 
Egy kivezetés megszakadás esetén, szikrát még tud produkálni, de az ionizációs áram
nem folyik keresztül.
Üdv. 

1

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!

Koszi a hozzaszolast , de...A villamos halozatra csak egy fele kepen lehet becsatlakoztatni.A fali reszen a kabel mar lefele csung mert (a 10-egynehany ev mukodes alatt ), felvette a villasdugohoz kepest relativ poziciojat.A lapon sem lehet megforditani a fazist meg a nullat , (csak ha az ember nagyon eros) mert ugy van kialakitva a csatlakozo.Viszont az ionizacios elektrodat (ebben a konkret esetben) hol talalom?? A langba csak a gyujto elktroda van es kb abba a pozicioba ahogy az SM megadja.Az egesterbol egyetlen egy vezetek jon ki ,a gyujtoelektrodae ,es megy a trafora , az SM-ben mutatott helyre. A vezetek sem szakadt mert merheto a benne levo ellenallas. Valahogy a gyujto elektrodan keresztul kell legyen megoldva a lang erzekeles.De hogyan?? Egy vezeteken csatlakozik a gyujto trafo magasfeszultsegu ( egyik ) kimenetehez.De a trafon mi lehet a masik ugyan olyan kivezetes? De azert a tanacsaidat megfogadom.

Kossz a valaszokat,Peter

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
 

0

vision61
vision61 picture

Szia!

Más típusnál is előfordul ez a megoldás, hogy csak egy elektródát használnak a gyújtáshoz, és az ionizációs lángérzékeléshez is. Az égőtálca, illetve panel közötti védővezető csatlakozásait kéne ellenőrizni első körben. A gyújtószikra még "áthúzhat", viszont az ionáram már nem jut el a panelig. Következő lenne a panelen lévő alkatrészek átvizsgálása a lángérzékelési körben. Szokott lenni több db Mohm fölötti ellenállás sorba kötve, ezek között is lehet szakadt.

1

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
Hat pont ez lenne a masodik kerdesem.Mely alkatreszek vesznek reszt a lang erzekelesben? A gyujto kabelben levo ellenallas nem szakadtt.
Peter

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Kazán elektronikáról nem sok rajzot fogsz találni, főleg nem SM-okban.
A lángőr rész nagyjából hasonló módon működik mindnél. Itt megfejelték azzal, hogy nincs külön elektróda, ami jópofa dolog, manapság úgy néz ki divatos. Én is gondolkodtam rajta, hogyan oldják meg, lehet, hogy csak annyi, hogy egy kapcsolóelem a gyújtrótrafó szekunder tekercsének alsó pontját kapcsolgatja a proci által testre. Amikor gyújt, akkor lehúzza, amikor már nem, akkor "lebeg" és a lángőr rész használja. A tekercs ellenállása nem gond, uA-ek folynak. Ehhez az elektronikához mérten relatítve nagy feszültséget állítanak elő és az átfolyó áram hatására eső feszültséget formázzák, majd ezt figyelik. Soros nagyértékű (10-30Mohm) ellenállásokkal kezdődik, ahogy már írták. Ha trafó nélküli, akkor 100-330nF értékű kondenzátor, pár elektrolit kondenzátor lehet még a hunyó. Ha trafós (230->110V), akkor azt is meg lehet nézni, nem szakadt-e meg. Illetve elsőre, amit szintén írtak már, hogy a gyújtótrafó tekercse (nem a "gyujto kabelben levo ellenallas") nem szakadt-e?
Tapasztalatlanként lehet, hogy internetről nem érdemes kazánt javítani.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Első körben forditsd meg a villásdugót a dugaljban mert a gép fázisérzékeny. Ha akkor se megy akkor az ionizációs elektróda hibás, vagy koszos.

0

Sponsored links