You are here

Royalkraft + Line IGBT-250 hegesztő inverter nem működik, csak pulzál a táp

18 posts / 0 new
Last post
nayan
nayan picture

Sziasztok!

A hegesztő inverteren lévő két LED villog (Over heat és Power), a benne lévő ventilátor pulzálva próbál elindulni, majd lelassul. A belső segédtáppal lehet gond, nincs meg a 12 V körüli tápfeszültség, 2-8 V között hullámzik. Valahol ebben a körben lehet a hiba, a hálózati oldalon a feszültségek megvannak, zárlatos alkatrészt nem találtam benne. A hűtőbordára rakott hőérzékelő ellenállás is jó lehet, kb 1,2 kOhm-os. Van valami ötletetek a javításra? Pár invertert már javítottam, de ennek a működési elvét sem értem a gépet nézve. Valami rajz segítene, ha van valakinek.

Válaszd ki a megfelelő fórumot, majd adj neki címet és írd be a kérdésed.
A téma címe tartalmazza a hibás eszköz márkáját és típusát. Szintén tartalmazza röviden a problémát.
pl: ACER AL1711 monitor képernyője 5 másodperc után kikapcsol

A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet!
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el.

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Biztos, hogy a nagyáramú körben lesz egy zárlat, valamelyik inverter IGBT zárlatos, vagy több is. Gondolom nem tudod, hogy ezek a nagyáramú inverterek hogyan működnek. Hosszú lenne leírni, hogyan is működik az ilyen "egyszerű" hegesztő készülékek. A lényeg, hogy bekapcsoláskor egy PTK ellenálláson keresztül indul el a segéd tápegység, ami a vezérlő elektronikának ad feszültséget. Az figyeli, hogy a nagy puffer kondenzátorok feltöltődnek-e a névleges feszültségre. Ha jó az inverterben levő IGBT-k, nem zárlatosak, akkor meghúz egy jelfogó és rövidre zárja a PTK-t így biztosítva majd az inverternek a szükséges teljesítményt. Ez tuljadon képen egy rövidzár védelem, ami biztosítja a rendszert komolyabb károsodás ellen. Ha rámérsz a puffer kondikra, nagy valószínűséggel zárlatot fogsz mérni. Ha nem, akkor tévedtem!
László

0

nayan
nayan picture

Szia Mosómedve! Már jeleztem, több invertert javítottam, elektronikai műszerészként dolgozom 30 éve, így találkoztam már néhány ezer készülékkel. A szokványos inverterek működését is értem valamennyire. Ez viszont egy nagyon leegyszerűsített készülék, nincs benne PTK, relé, áramfigyelő, fojtótrafó,  kapcsolóüzemű segéd tápegység, ami a vezérlést szokottan működtetné. Van egy mini trafó benne valami vezérléssel, de az a ventilátort működteti talán. Egy trafó van benne, azon jó vastag drótok. Talán ezen van egy tekercs, ami valami segédfeszt állít elő. Nincs benne semmi zárlat, IGBT-k, diódák, kondik mérve jók, nincs égésnyom sem benne. Így kicsit nehezebb a keresgetés.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
A két sorbakötött ellenállás nincs megnyúlva? Tipikúsan úgy néznek ki mintha szabályzó á.k. a +300V-ról kapná tápfeszét.

Üdv, Feri

File csatolás: 

0

nayan
nayan picture

Szia! Mindkét 47 kOhm ellenállás jó, itt 12-15 V közötti feszültséget mérek és nincs rövidzár, azaz semmi gond. Kikapcsolt állapotban külső tápról adtam 12 V-ot és nem volt áramfelvétel gyakorlatilag semmi sem. Ez a táp bele megy az álló kis panelbe. Onnan kap talán vezérlést a pici trafó, aminek a végére van kötve a ventilátor. It már nagyon ugrál a táp 2-8 V között ingadozik. A ventilátor is jó, 150 mA az áramfelvétele 12 V-on.

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia,
Az az állított panel lesz az áram szabályzó, túlmelegedés és zárlatvédelem panelje.
Az én inverteremen legalább is igy van. Ez meg kicsit hasonlít rá.
Jó lenne tudni hogyan ment tönkre, hegesztés közben egyszer csak nem hegesztett tovább, vagy leesett... stb ?
üdv

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!

Tudnál mutatni képeket a nyák másik oldaláról is?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ilyen pozícióban levő elleállásokat mérés nélkül szoktam cserélni
Sokszor előfordult, hogy mérve jó, de áram alatt megnyúlik

Bálint

0

nayan
nayan picture

Szia! Mértem az ellenállásokat, jó értékűek voltak, de akkor inkább kiforrasztom és ellenőrzöm.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia! Sikerült megmérni az ellenállásokat?

1-2 gépet már én is megjavítottam, de ilyennel még nem volt dolgom.
Jó lenne 1-2 kép a segédtáp részéről és a hátoldaláról is, illetve a kimeneti főtrafóról.
-Mi adja a lágy indítást, R vagy PTC?
-Relé vagy tirisztor van benne?
-Nagyobb félvezetőket felsorolhatnád.

Úgy látom, hogy kis trafó nélküli segédtápja van.
Ilyenről is volt már szó itt a Tanyán, olyan rajzom van ( nem ez!), azon könnyen megérthető a működési elve, ami nagyon is egyszerű.smiley

Laci

 

0

nayan
nayan picture

Szia! Ellenállások jók. Készítettem róla pár képet, ezeket ide rakom. Én is javítottam már több invertert, de ennek már a működési módját sem értem. Nagyon egyszerű a belső, de talán ettől lett bonyolult.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Nem mindenre válaszoltál, de mondom...
Szerintem az inverter az jó, próbálgat indulni.
Itt nincs segédtáp trafó, az a pici sárga trafó az előtte lévő 1-1 IGBT-t vezérni, mellette 1-1 diódával. Azért van ott a 12V, ami mellesleg tovább is megy a piros-fekete vezetéken a ventilátorra.

R01-02 a +310V-ról megy a GND-re, a közepe meg van csapolva, az megy a fekete áramváltó sarkánál lévő nagy elkóra, illetve tovább az öcsi panel szélső lábára. No itt kellene lenni legalább 15V-nak, hogy a vezérlő IC be tudjon indulni!!!
Vagy az öcsi panelon, vagy előtte van egy 8 pin smd ic ami (UC....) vezérli az invertert, pontosabban négyszög jeleket ad egy FET-nek hogy kapcsolgassa rá a sárga impulzus trafóra.
Ha az inverter beindul, a kimeneti trafón lévő 2 menetes vászon szigetelésű tekercs fogja adni a segédtápot. A D80-81 diódákon át tölti a másik 3 nagy kondit ( nem látom a pozició számokat), majd innen kap áramot minden.
Itt azért lehetnek soros diódák, Z diódák, erre figyelj.

Szerintem az R01-02-t és az áramváltó sarkánál lévő elkót cseréld.
Esélyes hogy vagy beterhel az elkó és nem tud kellőképpen feltöltődni, vagy a két ellenállás szakadozik, megnyúlik, ezért szintén kevésbé töltődik fel a kondi. Ez kevés a rendes beinduláshoz, hogy a szekunder feszültség felépüljön.
Azért a graetz mellett lévő 2 kimeneti diódát is megnézném, mert ha ott hiba van, szintén leállítja az invertert.

Nem írtad hogy mi van a relével, indító ellenállással.
Ha PTC van és a relé nem bír behúzni, akkor az pár indítás után felmelegszik és onnantól már tényleg nem fog indulni egy ideig.
( nálam egy Froniusnál egy hibás PTC miatt hamarabb felmelegedett, mint hogy be tudott volna indulni...)

Példa: Kemppi 150
R9 tölti a C13-t, V16 zéner szabályoz, innen kap indító áramot  az UC2844 7-es lába.
Főtrafón a kis tekercs ( 33uH) a V17-en tölti a C11-et. Innen egyik stab IC-n és V1 diódán már stabil tápfeszt kap az UC2844.
Másik stab IC-n át a relé behúz, rövizre zárja a PTC-t, valamint a ventilátor is elindul.

A hiányzó infókat megírhatod, az utókornak is jó lesz...

Laci
 

File csatolás: 

1

nayan
nayan picture

Szia László! 
Köszönöm a részletes leírást, most már jobban belemerültem az átvizsgálásba.
R1 és R2 kiforrasztva is jó, mindkettő 47 kOhm, kondik ESR mérővel átmérve egy sem rosszak.
A kis trafó (T5) dupla kimenete vezérli a Q4 és Q6= SS8550 tranzisztorokon keresztül a 50T65FESC IGBT-ket, ezek is mind jók. A két IGBT-t kiforrasztottam és kipróbálva, mérve ellenőriztem és jók voltak.
A D80-81 rész is jó, ide 12 V-ot tettem és normálisan működött vele a ventilátor, nincs zárlat.

Ebben nincsen semmi védelmi rész sem, a hálózati vezeték a kapcsolón át egyből a diódahídra megy, még biztosíték sincs, ezen meglepődtem.
A paneleken lévő SMD diódákat is átmértem, de mind jó, nincs sehol sem zárlat.

Köszönettel: nayan
 

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Pedig bíztam benne, és az előttem szólók is, hogy sima segédtáp hiba lesz.
Amiket írsz az IGBT vezérlésről, azt jól látod, az úgy jó. ( Az ott lévő 2 db TO-220 tokos dióda is jó? )

Itt most annyiban bonyolódik a helyzet, hogy ha bármi hiba van a hegesztőben, és tilt az inverter, így nyilván leáll a segédtáp is, mivel a főtrafóról kapna áramot.
Hogy az a kisfeszültség pulzál, az lehet az is, hogy a ventilátor megszívja, kiürül a kondi és ez ismétlődik. Húzd le a ventilátort.
Azt kellene eldönteni, hogy ténylegesen indulgat-e az inverter, a D81 utáni kondikon van-e valami pulzáló feszültség. Sőt mérj rá a kimenetre, ott is pulzáló feszültség kellene hogy legyen.

A 220V váltó mindig direktben ( kapcsoló, ha van) megy a graetz hídra, onnan a GND az fix, a pozitív ágat szakítja meg egy relé, vagy tirisztor, hogy ne csapja le az automatát.  Valaminek csak lenni kell...
Tudni kellene, hogy mi a vezérlő IC típusa, és ennek megfelelően adni neki feszültséget.
Az UC3000 sorozat 15V-nál indul, az UC2000 sorozot 8,4V-nál.

Ha független áramforrásról tudsz neki tápot adni, csak akkor bekapcsolhatod a hegesztőt, különben elszállhat a végfok!!!
( én önálló szünetmentesre szoktam tenni a hegesztőt, és labortápról adok neki indító feszt a megfelelő kondenzátorra.)
Olyat is lehet, ha tudod a feszültséget, és pont van olyan dugasztápod,( nem trafós) hogy annak kimenetét kötöd a kondira, a bemenetét, a 220V váltót pedig a nagy pufferra kötöd, így azonos potenciálon vannak, és a segédtáp csak akkor épül fel, ha a puffer már feltöltött, és nem fordítva.         ( barbár munka, de sokszor célravezető..)
Ha indul, akkor segédtáp hiba, ha nem, akkor valami tiltja az invertert. Lehet akár antistck érzékelés is.

Laci

 

0

nayan
nayan picture

Szia! A ventilátor hibátlan, ha kihúzom a csatlakozóját akkor sem működik, csak gyorsabban pulzál a táp.
Az IGBT-k mellett lévő diódák is jók, ha azok rosszak lennének, akkor el sem indulna az inverter.
Az U5 IC= LM2904, ez az LM158 sorozatnak felel meg, gondolom ez vezérli a FET-en keresztül a kis fázisfordító trafót.
A segédtápokra csak kikapcsolt állapotban és kisütött nagy kondik esetén csatlakoztam rá külső tápegységgel. Üzem közben ezt nem akarom megtenni, mert abból sok hiba lehet.
A kis panelen sajnos mérni sem lehet semmit sem, mert vastagon lakkozva és az alsó felén vannak az alkatrészek.
Nem csináltak vele semmi különlegeset állítólag, csak a következő bekapcsolásnál már nem működött.

Kezd reménytelen lenni az egész. Köszi a segítségeteket.

0

AzzA
AzzA picture
*

Kezd reménytelen lenni az egész

Nekem hegesztés közben 30cm-ről esett le a fűre, elszállt a 12V-os táp, ketten  sem tudtuk megjavítani. 
Ami láthatólag és mérhetően rossz volt az ki lett cserélve. Viszont most van egy csere garnitúra munkakábelem.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!
Ok. Te tudod.
De azt azért mérd meg, hogy a kimeneten van-e pulzáló feszültség.

Laci
 

0

uniman
uniman picture
***

0

Sponsored links