You are here

VAILLANT TURBO BEÁLLÍTÁSA

10 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

végre valahára (tavaly május óta gyóntam a gázszolgáltatónál meg a szerelőknél meg a papírológiával) beindítottam a fűtést a várvavárt gázra. Nemrég szerelték fel, bekötötték és mondták, hogy a gázszogáltató embere átnézi és kiadja a valami műszaki papírt. Mivel annak már több mint 1 hónapja, hogy a szolgáltató embere elugrik és megnézi csak lehörpinti a kávéját, megelégeltem, anyuci fázik, elővettem a kazán használati utasítását ahol elvártam, hogy megírják melyik gombot kell elsőnek megnyomni. Ilyen nincs, majd begugliztam ottan sem. Knyitottam a deklit és ott volt 1 lángocskás gomb. megnyomtam, elmentem a szobába, termosztát klik és lám, 10 perc alat már langyosak a radiátorok. Nagy az öröm. 
Na most, eltekintve attol, hogy a szerelők miután végeztek a dolgukkal lóhalálában elviharoztak ismeretlen irányban, nem volt aki elmondja, mi itt a beállítási teendő.   
Mi a kérdés? Az, hogy a konvencionálís turbó kazán milyen vízhőmérsékleten üzemel optimálissan. Most 62fokon áll le, de nem tudom, hogy ez most ilyen random beállítás, vagy az ajánlott. Függ-e a kűlső hőméséklettől, a lakásban a termosztát beállításával kapcsolatos-e stb. A családi ház viszonylag jól szigetelt, új nyílászárókkal, meg a padlás is le van szigetelve.
Mind idáig fával tüzeltem és ott annyi volt a beálítás, hogy amikor jól begyuladt, lezártam a "zug"-ot.
A múlt század 80-as éveiben amikor  még az Isten a földön járt, tüzelőolajjal fűtöttem brennerel és ott nem volt gond. A szerelő aki nagy üzemű magszárító üzemek brennereit is karbantartotta, beállította a lángot stb. Ő erre szakképzett volt és 1 kávé meg néhány feles ellenében móresre bírta. Időnként a már említett árban még eljött utánnanézni, hogy nem változott-e valami időközben. Persze nem, a kávé sem meg a pálika sem.
Az az érzésem, hogy most a szerelők most útközben tanúlták ki a szakmájukat és nagyjábol anyit értenek a paraméterekhez mint én az albán népdalokhoz.
Biztos vagyok benne, hogy a Tanyán olyan kolegák tudnak tanácsot adni akik ebben a témába maximálissan járatossak

előre is köszönöm

 

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bluemoon!
Szerintem,jól teszed,hogy fűtesz . Hideg ősz van. Amig dolgozik a hivatal,addig sem kell tűdőgyulladást kapni. A papirozást majd utólag elrendezed. Ez az ésszerű és természetes.

0

AzzA
AzzA picture
*

Új kazán esetében kell egy szerelő aki beüzemeli a kazánt.
Ez nem csak egy pecsét, hanem a kazán beállítását is tartalmazza.
Csak úgy magadtól szerintem ne kezd el használni mert se garanciád nem lesz, ha meg valami történik netalán tán, akkor a mogyoróid is a hivatal kezében lesz.

A kazán tipusát írd meg. Azt is jó lenne tudni, hogy milyen a fűtés kialakítása, milyen fűtőtestek vannak...stb
Nálam pl: 16-os rézcsővel párosan 600x1000 testek vannak, 5db és 600x600 4db, én 55°C vizet keringetek.

0

Guest
Guest picture

Itt valami nagyon nem kerek.
A leírásod szerint ez egy új telepítésű gázfűtés ahol elvileg turbo kazánt már nem telepíthetsz csak kondenzációst.
Ha a hivatalosnak tekinthető tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés erre jogosult szakemberrel történt, akkor nem lehet turbo kazánod már jó ideje!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy az ő országában mások a szabályok

Bálint

0

Guest
Guest picture

Akkor célravezetőbb volna szerbiai fórumokon érdeklődni. Ott mégis csak jobban ismerik a helyi szabályokat.

0

AzzA
AzzA picture
*

Szerintem lehet neki mert a gyűjtőkéményes lakások miatt a szabályozás ingatag.

0

uniman
uniman picture
***

Lehet csak elírta, a kondenzációs helyett "konvencionálís turbó kazán"  írt... 
Bár ettől függetlenül illő lenne a pontos gázkazán típust megnevezni ! ...meg a hozzá tartozó termosztátot is!  Annak típusát(fajtáját): http://vizfarago.hu/szobatermosztat-vagy-idojaraskoveto-szabalyozas/
Ami nem kerek, hogy, ha ezt az új gázvezeték rendszert gárkazánostul a gázművek még nem vették át...akkor ebből nagy "gáz" lehet...
Bár ennek meg kellett történnie, mivel amíg a ez nem történik meg, addig a gázórát sem szerelik fel.
Ha pedig egy már meglévő, működő gázszolgáltatást bővítettek egy újabb fogyasztóval, akkor ezt sem ártott volna leírni.
Az új gázkazán beüzemeléséhez pedig, már a garancia miatt is, a hivatalos (pecsétes) szakszerviz szerelőjének a jelenléte szükséges... de ezek voltak az "elviharzott gázkazán 
szerelők" és erről pecsétes" papírt is hagytak, akkor minden rendben van. Ők nem "iskolázzák" be a gázkazán használóját...smiley , hiszen használati útmutatót bizonyára csomagoltak hozzá.
Persze, ha használt kazán került felszerelésre....

0

bluemoon
bluemoon picture

Na, elfelejtettem megemlítteni, hogy a fatertol örököltem a konvencionális kazánt, amelyet ő rendszeressen karbantartatott. Itt délvidéken bármit felszerelnek és engedélyznek, e körűl nem volt "gáz". Igen, a szerelők adtak 1 pecsétes papírt de még a műszaki átvétel várat magára. Várasson, én már fűtök. Minden fel van szerelve, a gázóra is, a rézcsöveket a meglévő rendszerbe bekötötték, én meg leszigeteltem. A használati utasítás megvan, fater mindent rendesen megőrzött. Ott sem találtam olyant, hogy miután minden be van kötve és villanyáramot adott a kazánnak, elsőnek nyomja meg ezt a gombot. A többi elektronikai cuccokkal is az a gond, hogy a használati utasítást olyanok írják akik az adott berendezést, legyen az tv, hifi, stb, nem is látták. Sajnos a radiátorok 30 évesek, öntött vas és nagyon nem tetszettek még a fa/szén(ne tessék egybeolvasni) fűtéskor sem. Ez lesz a következő befektetés, hogy lecserelem. A kazán tipusát majd utólag megadom, ha hazamegyek.
Nagyon örülök a hozzászólásoknak és remélem ezek segíenek az optimizálásban

0

uniman
uniman picture
***

Nos, igen...itt Magyarországon szigorúan veszik.
A típus alapján letölthető a beállítási/használati útmutató...a hagyományos kazánoknak az a jó, ha minél magasabb a fűtővíz hőmérséklete.

0

Sponsored links