You are here

Akkumulátor lemerülés megakadályozása /Köszönöm, kaptam jó ötleteket!/

53 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Van valakinek ötlete, ill. nagyon egyszerű megoldása, hogy a 1,5 V-ról, ill. 1,2 V-os akkuról működő Pl. vakondriasztó akkuja, ha nincs napsütés, ne merüljön 1- 1,1 V alá?

Szerk: 

Maradt az akku külső feltöltése, figyelése, amikor nem süt a nap.Ma negyedik napja működik napsütés nélkül egy régebbi 2100 mAh-s akkuval, de úgy tűnik, mintha már halkabban szólna. /De nincs túrás azóta!, eddig.../

Megjegyzem: egy barátomtól kaptam, néhány hónapos. Eddig működött nála, nem is nézett rá, de hallotta. Hozzám került, és néhány megszólalás után már vége is lett,  0,3 V volt már csak a gyenge minőségű zöld színű 600 mAh-s kis akkuban.  

Tehát a kérdésem annyira változott, hogy tudja-e valaki tapasztalatból, hogy kb. meddig, mennyi ideig bírja egy xxx mAh-s AA-s aksi az üzemet töltés, napsütés nélkül. 

Conclusion: 

Úgy tűnik, hogy egy hetet kibír egy kis akku akkor is, amikor nincs közben napsütés, de olvasom, hogy valamennyit a világosban is töltődik. Ilyenkor marad az akku csere 1-2 hetenként, amikor nem süt a nap. Télen meg nem kell a riasztó. 

Kaptam még jó ötleteket: kutya, macska /régebben voltak, de most már nem tervezzük/ és akkor tényleg nem volt túrás, sőt egyszer még a lépcsőn is találtam egy nem élő vakondot. /Ekkor macskánk volt/

Jónak tartom a "sörös doboz- vasrúd párosítást is.

Úgy tűnik, hogy ez a típusú /DT4-100020/ elektromos riasztó akár jó is lehet, mert már nálam ötödik napja nincs túrás, és a barátomnál, akitől ezt kaptam, meg nyár közepe óta nincs túrás.

A kávézaccról még nem alakult ki a véleményem...

Különböző szerek, vegyszerek, petróleum, karbid, kén, stb. néhány napra elriaszthatja, de visszajön, felejtősek.

A fenyőfa elmondás alapján jó lehet, /nálunk nincs/ de a tiszafa, és a tuja az nem OK!

Ha ezek közül semmi nem lesz hatásos, marad a vakond megfogása, aminek egyik módja egy vakondcsapda.

Köszönöm a segítő hozzászólásokat: formasu

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia formasu ! Az hogy a tápfeszültséget megszakitsad, egy téves út.A megoldás a müködés/ kattógó/ leállitására a készülék kapcsolási rajz ismeretében megoldható.Igy elkerülhetö a soros teljesitmény kapcsoló.Pl.egy polarizáló fesz.megszakitása a kattógó végfokban.Egy olyan áramkör amely ezt elvégzi  nagyon kis fogyaztással,vagyis megszakit pl.1v-nál és csak 1,5v feltöltött akku fesz.kapcsol vissza az egy ablak kommparátor.Két op ic amely 1v tápal is müködik és az egyik referenciát is tartalmazon pl. 0,8v kialakitható egy ilyen komparátor.Hasonló áramkört már leközöltem régebben egy li akkú fesz.figyelö-vezérlö áramkörben .Ma már van 1v-ról is müködö op csak keresni kell.Segitenek a kollegák ilyen ic-ket megtalálni.Ha látom a rajzát a kattogó készüléknek tovább segithetek.üdv.Jóska

0

formasu
formasu picture
*

 A műszaki megoldásról már nem gondolkozom, de köszönöm. 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

0

kferi
kferi picture

Egye fene leírom mit kell tenni a vakondok ellen bár nem ez a fórum témája.

Veszel rendes csőcsapdát. Akár többet is.
Nem fogdosod meg szabad kézzel akkor sem ha nem találsz tiszta  kesztyűt.

Megfigyeled merrefelé túr. Nagyon óvatosan, kesztyűben kibontod a túrást. Ha Y-ra bukkansz megtippeled melyik a frisebb.

Beteszed a csapdát és finoman betakarod.

Ha jó csinátad és nem fog gyanút akkor ott lesz benne. Figyelj, mert párban élnek.

Aztán szépen elengeded őket ahogyan én is tettem: https://www.youtube.com/watch?v=Vh1Qc5Dv8Lk
 

1

formasu
formasu picture
*

Ha ez a masina, és a kávézacc szétszórás nem jön össze, nem lesz hatásos, akkor a Te javaslatod fog következni, mivel kutyám, és macskám nincs.

0

guriga
guriga picture

A kávézacctól csak kinyílik a csipájuk, ültess vadkendert azt nem szeretik. smiley

1

lacoka
lacoka picture

Szia
Nekem is volt egy ilyen napelemes csoda vissza vittem a boltba nálam nem vált be működött időnként berreget mégis turkáltak a vakondok nem nagyon zavarta őket egyszer beleszúrtam a vakond túrásba kitúrták onnan sikerült egyszer megcsípni egy ilyen turkáló mestert beletettem egy sárga 20 literes festékes vödörbe mellé beleraktam ezt a napelemes csodát ott berregett mellette de semmi nagy menekülési reakciót nem váltott ki belőle lehet hogy csak a magyar vakondok nem reagálnak rá
én a túrás közepébe bele szoktam nyomni a slagot és vízzel vissza mosom azt a földet amit kitúrtak volt hogy több órán át ment bele a víz és nem telt meg a járata egyes szagokat nem szeret sok kávé zacc vödör vízben összekeverve beöntve vagy ecetes- hipós víz vagy a ruha öblítőknek is erős illatuk van
de visszatérve a témára én nem tapasztaltam hogy ezeknek a berregőknek bármilyen hatása lenne a vakondok tevékenységére hozzá szoknak vagy nem hat rájuk másoktól is hallottam ugyan ezt

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
egy ecetes uborka két hétig is elvan hűvös helyen
csak találd meg azt a lemezt duralu féleség

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha nem gond, hogy csak világosban dolgozik, akkor egy advanced mosfettel, aminek 2V körül van a nyitója, lehet kapcsoltatni az akku negatívját. A napelemre rá kell kötni a gat-et, és ha van egy kis világosság, már dolgozik az akku.

Vagy egy optokapuval kapcsoltatod az elektronikát, ha 1V alá merül az akku, akkor az opto lekapcsol, és nem fogyaszt áramot.

0

formasu
formasu picture
*

A vakondok főleg éjjel, sötétben túr. Lemondtam az elektronikáról, figyelni fogom, hogy meddig hallom, és akkor cserélek akkut.

0

kferi
kferi picture

"A vakondok főleg éjjel, sötétben túr. Lemondtam az elektronikáról, figyelni fogom, hogy meddig hallom, és akkor cserélek akkut."

jaja. Szerencsétlen vak vakondok legalább tudni fogja mikor van világos....

Egyszerően meg kell fogni és el kell költöztetni messzire. Egy járatban párban vannak.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Szerintem cseréld ki az akkut !
(Jövőre is kellhet.)

0

kferi
kferi picture

Tegyél bele rendes akkut. Teljes kisütés nem árthat egy NiCd akkunak. De egy áramkört csinálni aminél egy kapcsolótranzisztort vezérelsz az akku feszültség egy értéke felett azért az iskolapad.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Nikkel akku?
Az magától is lemerül...
Kapcsold ki, vedd ki az akkut és akkor is lemerül.

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Igen, Ni-Mh akku. Ha nem süt a nap, mint mostanában, nincs töltés, de az áramkör rajta van, és meríti. Most kellett egy akkut kidobnom, mert már 0,3 V-ig merült, és nem regenerálódik. 

Nem tudom pontosan, hogy töltés nélkül hány napot bír az akku itt bekapcsolva. Nem mértem az áramkör áramfelvételét sem... /Egyenlőre a negyedik napnál tartok, és még működik töltés nélkül/ A hideg téli időkben nem kell, hogy működjön, de mostanában még kell. Nem a több hónapos önkisülés volt a kérdésemben!

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Nekem még amiben volt 0.3 V , azt mindig sikerült feltölteni. Amelyiken 0-át mutat az a kuka. Vagy szakadt, vagy zárlat. Próbáld meg egy 12V zselés akkura rákötni párszor egy egy pillanatra, és utána feltöltődik.
A riasztást saját licenc alapján szoktam megoldani, de elárulom. Veszel egy dobozos sört. A sört megiszod (hogy legyen valami öröm is benne), a doboz tetejét kifaragod, hogy elég nagy lyuk legyen rajta.Egy vaspálcát leszúrsz a pocoktúrás közepébe, és a sörös dobozt ráteszed. (persze a lyukkal lefelé). Megvárod amig fújkál a szél,és majd teszi a dolgát. Ahogy a szél lengeti, úgy fog csörömpölni, és a vaspálca közvetíti a munkásod felé. A másik jó benne, hogy ahány pocoktúrás,annyi sör. Ócó és nem ráz, mert nincs benne elem, de annak ellenére ugyan azt tudja.

4

formasu
formasu picture
*

Ez tetszik, csak mit fognak a szomszédok ehhez a csörömpöléshez szólni?

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia. Megmondom. Nekem minden szomszédom lemásolta, de a licencért még nem fizettek. Igaz igy a sajátjukat hallgatjáksmiley

0

guriga
guriga picture

Mi mindenre jó a sör. smiley Én tudok egy másikat, az üres üveget bele kell tenni a túrásba szájával felfelé, és szintén a szél majd fütyül a vakondoknak.

A vakond már kivégezve, mi lesz az akkukkal? smiley

1

formasu
formasu picture
*

Itt is van némi kétely: mi van, ha több napig is egyfolytában szélcsend van? Akkor megint jönnek és túrnak?

0

cssztivi
cssztivi picture

Akkor fogsz egy samlit, mellé ülsz és rázogatod....a szerkentyűt. A szélcsend olyan, mint amikor nem sőt a nap,és lemeről az aksi. Mit vársz egy ócó vakondriasztótol. Hozza ki a lyukból a turkálót?

1

Guest
Guest picture

smiley

0

varga jano
varga jano picture
*****

"Nyakon csípéd és átdobod a szomszédba"-Bálint gazda

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
örülj neki nem kell ásni keresi a lótücsköt

0

formasu
formasu picture
*

Sajnos nem fényképeztem le. Talán 3 m2-en volt vagy 10 nagy túrás! Te ennek örülnél?

Már nagyon elmentünk a kérdés mellett!

0

guriga
guriga picture

Egyik ismerősöm karbidot szórt a lyukakba csak eleredt az eső, később kiment megnézni az eredményt. Dohányos volt a lelkem és eldobta a csikket, a telek fél méterre megemelkedett, de utána az életben nem látott túrást.
https://www.google.com/search?q=karbid+vakond&ie=utf-8&oe=utf-8&client=f...

0

Guest
Guest picture

Ha tilalmazzák, akkor biztos hatásos. :-) Teljes az összhang a leírásban.
https://rojaker.hu/termekeink/kartevoriaszto/vakond-es-csigariaszto/karb...

0

formasu
formasu picture
*

Eddig kb. 7 dobozt vettem ebből a Bros gyártmányból. Max. néhány napra űzte el, utána visszajött. A petróleum sem segített. A kávézacc még kérdőjeles, nekem még eddig nem volt elég ideje  bizonyítani, de lehet, hogy az jó.

Régebben vettem hasonló elektromos riasztót, az akkor nem vált be, másnap körbe túrta. Akkor vissza vittem. Felmerült bennem, hátha ezek a riasztók nem egyformák, talán lehet, hogy van olyan, amelyik hatásos. Egy barátom néhány hónapja vette ezt a típust /modell DT4-100020/ és azt mondta, hogy azóta nincs nála túrás. Ezért kértem el tőle. Az tény, hogy a múlt héten minden napra jutott túrás, de mióta ez nálam van, /négy napja,/ azóta nincs túrás...

0

Guest
Guest picture

Akkor lehet hogy át kéne forgatni a földet hogy ne érezzék magukat annyira otthon.
Egy kis műtrágya (úgy 50kg ) :-), gázolaj... a többit rád bízom. De pakolj el a környékről!

0

guriga
guriga picture

Örülni kellene a vakondnak, mert az azt jelenti hogy jó a termőföld! Amit elvisz azt a föld visszaadja, tudom irigyek az emberek és mindent féltenek.
De most már visszamehetnénk az akkura. Azt meg cserélgetni  (tőtögetni) kell , és ezek a napelemes csodák csak papíron igazak!

2

Jaca
Jaca picture
****

Inkább azt jelenti, tele van táplálékkal, rovarlárvával. Az a jobbik eset, ha csak földigilisztával. 

0

guriga
guriga picture

Ők is a jó földet szeretik!
Művelni kell, és szeretni a természetet.

1

Guest
Guest picture

Arról csak annyit: Valaki megvesz egy sz@rt és csodálkozik hogy kapott egy sz@rt. Guruljunk! :-)

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
olvasd el ,tegyél petróleumos rongyot

0

Guest
Guest picture

Van ennél rosszabb is. Amikor a medve keresgél kaját a házad körül. Nálunk csak a róka matat a teraszon. Olyan cuki! :-)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Nagy öttlet!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Bocs, nem szakmai.. de télen nincs vak-ond... Alcik... :) Vedd ki az akkut, és vidd be..

Egyébként vakond ellen nekem a biológia vált be.. :) valóban a tacsi megoldja, de van növény is, amit nem szeret. Google. Van sok. Mi a fenyőfa szerűt alkalmaztuk. Bevállt.  Pedig előtte a beton gyeprács réseiben is voltak túrások.

2

formasu
formasu picture
*

Az biztos, hogy a tiszafa, és a tuja nem zavarja. Van egy nagy tuja, annak gyökerétől kb. 50 cm-re is túrt, a tiszafát meg körbe túrta.

0

AzzA
AzzA picture
*

1V2 zener ? Nem az sem jó.

 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ezt nem értem...hová? hogyan?

0

AzzA
AzzA picture
*

Sehogy, rossz ötlet volt smiley

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Táp figyelő kapcsolást is csinálhatsz, ami figyeli az akku forrásfeszültségét és túlmerülés esetén lekapcsolja a fogyasztót...
Lítiumhoz van gyári modul. Lehet ehhez is...
De maga a figyelő elektronika fogyaszt annyit, ami az önkisülést a duplájára gyorsítja.
Add fel!

0

formasu
formasu picture
*

Valószínűleg az ebben lévő áramkör nagyon egyszerű lehet, ezért nem kapcsolódik le az akkuról 1 V alatt. Ez egy elég olcsó készülék volt, és a jelek szerint amikor hosszabb ideje nincs napsütés, rá kell "nézni", hogy ne merüljön le az akku. Sajnos én nem tudom, hogy egy aksival hány napot mehet ez a kütyű töltés nélkül.

Esetleg ezt tudja valaki tapasztalatból?

0

Guest
Guest picture

Kell egy tacsi a házhoz és akkor a kis kertésznadrágosok a szomszéd felé veszik az irányt.
Jó más típus is. :-) 

1

AzzA
AzzA picture
*

Szerintem a nappali világosság elég a működéshez.

0

formasu
formasu picture
*

Azt sejtettem, hogy egyszerűen, minimális fogyasztással nem fogom tudni megoldani. Negyedik napja működik, napfény nélkül.

 

0

uniman
uniman picture
***

Elég neki a világosság(fény)...nem csak napsütésben termel a "napelem".

0

formasu
formasu picture
*

Köszi, ezt biztosan tudod. Amiért főleg kérdeztem, hogy eddig is a szabadban volt, kapott kevés napfényt is, és világosságot is, és a néhány hónapos /igaz elég gyenge minőségű / akkuja túlmerült 0,3 V-ra, és ki kellett dobni. Ebből arra következtetek, hogy a töltése ebben az időben kevés lehet neki.

0

uniman
uniman picture
***

Pl. itt is olvasható: "A napelem nem csak napsütésben hanem felhős időben is megfelelő energiát biztosít a működéshez." 

1

AzzA
AzzA picture
*

Vagy szar volt az akku. Szomszédomban van vagy 4db az udvaron leszúrva évek óta, nem hiszem hetenként akkut csérél benne.
És működik, mert néha hallom.

1

formasu
formasu picture
*

Igen, az, amivel szállítva van, nagyon gyenge minőségű, és ráírva 600 mAh-s, de nagyon könnyű a súlya. Nem akarok minden nap kétszer is oda menni, hogy szól-e, ezért kérdeztem, hogy hány napig, vagy hétig, esetleg hány hónapig működhet, ha nincs napsütés.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálam olyan volt, ahol a fejben volt egy mikrofonszerű patron, az kapcsolt zajra, 10 másodpercig riasztott. utána csak a következő pöckölésre indult., tehát csak működéskor fogyasztott,
üresen 5 uA, működés közben 50-60 mA-t
Abban 2 db felirat nélküli ceruza akku volt

Bálint

0

Sponsored links