You are here

Ionizáló, ózongenerátor építése

38 posts / 0 new
Last post
spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Ózongenerátort szeretnék építeni autó klíma tisztításhoz és ezzel kapcsolatban szeretnék információt és segítséget kérni azoktól, akik csináltak már ilyet, vagy van vele tapasztalatuk. Kínából rendelt belsővel, itthon építve gondoltam megoldani a dolgot.

Általánosságban a kérdéseim a következők:
-érdemes építeni házilag? Mivel itthon nem tudom ellenőrizni a hatásfokát, max csak érzem, hogy nem lesz büdös a klíma utána. Árban viszont a bolti készülékek árának negyedéből megvan és az évi legalább egy alkalmas autóklíma tisztítás árát számolva hamar visszajön az ára. A bolti gépek árát a koronavírus eléggé megnyomta, ahogy nézegettem a napokban.
-egy alu házba építeném, az elején és hátulján ventillátorral, középen a generátorral és időzítő kapcsolóval vagy pic-es vezérléssel kijelzővel. Kérdésem az, hogy a ventillátor sebesség lényeges, vagy belerakom csak azt, amit itthon találok.
-10 és 30 g/óra közötti teljesítményű gépek vannak a piacon. Minél nagyobb a hatásfokuk, annál hatékonyabbak és kevesebb ideig kell használni őket. Elsősorban autóba, de néha 20-25nm környéki szobában is használva nem probléma, ha a lehető legnagyobb teljesítményűt építem?

A további kérdéseim a Kínából rendelt ózongenerátorral kapcsolatosak:
Kétféle generátort néztem ki az egyik a 24g-os kerámialapos a másik a 20g-os csöves kialakítású.
A kettő között nem tudom melyiket érdemes választani. Egyáltalán jók ezek a kívánt célra? Érdekelne, hogy melyik tartósabb szerkezet, melyiknek jobb a hatásfoka? Későbbi szervizelésnél elhasználódás miatt melyikkel lesz kevesebb problémám? Olvastam, hogy van, ami nagyon melegedik. Ezeknél erre külön kell figyelni? Ki mit tud ajánlani?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv:
spgabor

Comments
digitaltos
digitaltos picture

Szia. Nem tudom mennyire releváns még a dolog, de ha tudsz angolul, hasznos lehet. Ezen a csatornán a fickó több, kisebb-nagyobb ózongenerátort szed szét, visszarajzolja a kapcsolásukat is, stb. Ha csak szaktudás mélyítésére is, de érdekes videók.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ma néztem a főnököm 2*2 lapkás készülékét. Rozsdamentes acélnak tűnő, fényes lemez doboza van. Pár órát ment és már nem működik. A hiba betáp csatlakozóba épített üvegbiztosíték/foglalat oxidációja. Bemattult a biztosíték kupakja és a foglalat érintkezője is, zöldes foltok is vannak rajta. Csavarhúzóval hozzáérve az érintkező kiesett a házából, a hajlításnál elengedett. Nem ónozott vaslemez, valószínűleg réz, a mágnes nem fogja. A ventilátor vas csavarjai a szabad részeken rozsdásak. A többi rész épnek tűnik. Mit fog csinálni idővel a főkapcsoló és az időkapcsoló érintkezőivel?

0

spgabor
spgabor picture

Szia!

Igen, ez nekem is eszembe jutott már, ezért valami olcsó gyantát vagy valami hasonlót keresek, amivel mindent kiönthetek, ami elektronika. Most szereztem egy mikrót időkapcsoló miatt. (Ha jó a tápja, akkor abból meg lipo akkuhoz csinálok ponthegesztőt majd.) Első körben megcsinálom azzal, aztán nem bajlódok a PIC-kel, ha tetszik így is. De mindenképpen valami gyanta szerű cucc kellene, amivel kiönthetem. Ezt még nem tudom pontosan, hogy is szeretném.

0

Inhouse
Inhouse picture

Ennek egy olyan időkapcsolója van, amit elég tág határok között lehet állítani, van nap, nap/10, perc, perc/10, másodperc lehetőség. Az egyik számláló a be, a másik a ki. Egy LED-es 7 szegmenses kijelzővel.

0

spgabor
spgabor picture

Közben kiszedtem a mikró kapcsolót, az aránylag műanyag házban van, de a fém lábak azért kiállnak szabadon. Illetve a csengő a hátulján. Valamit ki kellene találnom erre, hogy ne tegye tönkre. Nekem az időállítás elég perc alapúra nagyjából.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért nem kell túlmisztifikálni... Ha hetente használod, éveket kibír. Nálunk napi szinten meg, 1-2 órát...

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Volt időm megint foglalkozni a készülékkel. Szóval a biztosíték foglalat csere után nem hogy jó lett, hanem már az időkapcsoló sem ment... Megmértem, az időkapcsoló 8p reléfoglalatába bemegy a 230V, tehát valószínűleg az időkapcsoló (DH-48S-S). Szétszedtem, szendvicspanel szerkezet, trafós táp, relés kimenet. Óngöbök mindenhol a panelen, a lehető legrosszabb helyeken is. De semmi égés, szakadás, rossz forrasztás, oxidáció. A transzformátor primer hőkioldójának szakadására tippeltem, de nem, az is jó. Foglalat nélkül megtáplálva a kijelző életre kelt, a relé kattant, működni látszik... Hmmm... A foglalat? És rámérve a foglalat hüvelyei és a csavarok között szakadás, de mindnél! Neee, ilyen nincs! Szétpattintottam a foglalatot és a következő látvány tárult elém. Gyakorlatilag ugyanaz történt, mint a biztosíték foglalattal, minden lábnál eltört, megszakadt, enyhe oxidáció is látszik, de nem vészes. A lemezdarabok itt-ott lehullva... Megnéztem, forrasztható, a mágnessel nem barátok, tehát ónozott rézlemez lehet, vagy létezik ónozott alu ötvözet? Kap egy új relé foglalatot és mehet, amíg bírja. :)

0

Inhouse
Inhouse picture

Azóta már megint nem megy az időkapcsoló, leginkább nem kapcsol ki. De a digit időkapcsoló a ludas, nem vált bizonyos időintervallumokban a be és a ki kijelzés között, megfagy. Nagy valószínűséggel a BCD NYÁK-os kapcsolók érintkezőivel lehet gond, és nem tudja, hogy mennyi van beállítva. De ezt azért már nem fogom szétszedni, igen komplex NYÁK szendvics az egész.
További érdekesség, hogy pár perc üzem után, amikor meggyőződtünk róla, hogy nem kapcsol ki, szét lett szedve. 4 poloska volt a dobozon belül, egy az ózonlapra rásülve, 3 pedig semmitől nem zavartatva a kapcsoló részen nézelődött. Ezek mindent túlélnek...

0

welding alt
welding alt picture

Szia Inhouse.
mivel érdekes a felvetésed a relé hüvely és a csavaros csatlakozást összekötő lemezt illetően -ami az alapanyagot illeti- a következők jutnak eszembe. Elvileg  alut nem ónoznak. Mint érdekesség említem meg, hogy  Al lemezre  rálehet forrasztani egy rézdrótot.Az , hogy elszakadtak a lemezek, véleményem szerint mechanikai behatásnak köszönhető. ( a lényeg lemaradt szinte, valóban ónozott Cu lemez lehetett a csatlakozási pontok közt).
Üdv. welding alt

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!
Annyi mechanikai behatás érte, hogy ki lett húzva a foglalatból és vissza lett dugva. De addigra annyira megette az ózon a vékony lemezt, hogy ez is elég volt. Ha több működési idő telik el, akkor elég lesz a mozgatás okozta rezgés, koppanás, vagy a saját működése okozta rezgés. Nem szakadtak igazából, hanem főleg a hajlított, illetve éles átmenettel keskenyedő részeken jobban érvényesülő oxidáció elporlasztotta a fémet.
Tudom, hogy lehet alumíniumot ónozni, csak tiszta, oxidmentes felület kell, úgyhogy vagy oxigéntől elzárt hely, vagy szabad levegőn trükk kell hozzá. Persze nem valószínű, hogy ebben az van, de amióta a villanymotorokat is aluval tekerik, ki tudja...

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Értelek, sajnos az oxidáció réme  sok mindennek. Az alumínium drótok bevonása szigetelő anyaggal ( pl. lakk) már régen nem gond az ipar számára. Szabad levegőn is lehetséges a Cu-Al forrasztás. Eljárás az, hogy az alura olajat teszel és  alatta egy éles tárgyal kaparod a  felületet. Ezáltal eltávolítod az oxid réteget az Al felületéről, miközben az olaj megakadályozza az oxidálódást. Az olaj védőhatását felhasználva jöhet a forrasztás....( 1987- Acélmű-Székelykeresztúr- metrológiai laborban, a hitetlenkedő ( kémia -fizikát végzett) nagyfőnöknek ezt bemutattam). 
Üdv. welding alt

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Én ónolvadék alatt próbáltam, a lényeg ugyanaz, ez a trükk. Valami folyékony elzárja a levegőt az alutól és közben alatta le lehet kaparni az oxidot.

0

Ezermester2
Ezermester2 picture

Olajozni kell az alu felületet és kaparni, utána lehet forrasztani.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
olvastad amit fentebb írtam?
Üdv. welding  alt

0

Inhouse
Inhouse picture

Elírtam, DH48S-S van benne és nap nincs, óra a legnagyobb. A biztosíték kiváltva, most ez nem megy, átkötve a többi része jó. A préselt sarukat átforrasztottam, amikor egy a kezemben maradt.

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

köszi. Megnyugtattál. Akkor összerakom, ha megjött, aztán használom.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a 20g/h-hoz képest mennyi lehet a valós értéke. :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem tudom. Nálunk a garázs a karantén. Kb. 70nm. Itt van az ózongenerátir, uv...  Itt jövünk be, külön zuhany, mosógép, budi... A házba csak tisztán fürödve. A zöldséges láda lefordítva a kis dolgokhoz van használva. Ha be van kapcsolva, fél óra alatt a garázsba olyan büdös van, nem lehet bemenni. 3 lapkás van benne...

Nem tudom mit tud, de mivel semmi tudományos állásfoglalast sehol nem leltem, így mindegy is...

Még élek. Remélem még sokáig. Sajnos nálunk nem babra megy... Ha elkapom, meghalok. Mondá a doki...

0

spgabor
spgabor picture

Szia!

Igen, a büdös azt jelenti, hogy dolgozik valószínűleg rendesen. Kíváncsi lennék egy vizsgálatra, ha valaha valaki meg tudja mérni egy megfelelő műszerrel őket.
Mindenesetre neked jó egészséget kívánok és vigyázz magadra, bár talán a nyáron kicsit fellélegezhet mindenki a vírussal kapcsolatban a meleg miatt! :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem a meleg állítja meg. Iránban, Floridában, Afrikában meleg van... Mégis...

A jókívánságot köszönöm, viszont kívánom :)

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ilyenem van, gyári -kínai, programozható. Egyenlőre úgy tűnik, hogy megfelel a céljaimnak. 230V-ról üzemel.
Felhívom figyelmed az ózongenerátorok használati utasítását mindenképp olvasd el és tarts be a felhasználás előtt és alatt!
Az előírások be nem tartása életveszélyes is lehet az élő szervezetekre az igen erős oxidáló hatása miatt!
Javaslom, hogy építés, vásárlás előtt feltétlen olvass utána az ózon élettani hatására vonatkozó leírásoknak!

File csatolás: 

1

spgabor
spgabor picture

Szia!

Köszönöm az infókat és a tanácsokat. Eléggé utána olvastam, tisztában vagyok a hatásával. A használni a javaslatoknak megfelelően fogom. Az autót könnyen átszellőztetem utána, ha esetleg a házban is használnám, akkor meg reggel mondjuk munka előtt így estig az ózon biztos lebomlik, tehát nem lenne a bent élőkre káros hatása.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A kerámia lapos élettartama rövidebb, a kerámia lapon a vezető sávok elfogynak idővel. Az üveg sérülékenyebb, de tartósabb...

Mester szétdzedte, nézd meg, döntsd el..
https://www.youtube.com/watch?v=yfmWGl1DRWI
https://www.youtube.com/watch?v=7GpsJN3P7vE

Propeller sebesség nem kritikus, de a koronát ne fújja el :)

Arra készülj, hogy elrohaszt mindent, alu dobozba ne tedd, mert az alu oxid potyogni fog mindenhonnan bele, és fúni fogja szét tizen óra után...

Valóban melegszik, a tápja mindnek azonos. Úgy szereld be, hogy a propeller hűtse.

 

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

köszönöm a tanácsokat neked is. Holnap megnézem a két linkelt videót, most csak beletekertem picit, mert fáradt vagyok hozzá. De akkor a csöves kialakítású a nyerőbb, mert elvileg az üvegcső, bár a hirdetésben leírva nem láttam.
A kialakítása a következő lenne a terveim szerint. Régi APC szünetmentes házából kiszórok mindent, ez előlapját is. Az elejére és a hátuljára teszek 1-1 12cm-es PC ventillátort. A csővet hosszába berakom középre, mellé a tápot és a vezérlő elektronikát mellé, ahova elfér. Így az átszellőzéssel sem lesz gond és a ház is stabil lesz.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tökéletes az UPS doboz.

Azt tudnod kell, és ne lepődj meg, hogy kiszellőztetni nem lesz egyszerű. Az ózon valóban instabil. Lebomlik rövid idő alatt. De a roncsolt bacik, vírusok, szerves anyagok... Azok maradnak büdösek elég sokáig... Autónál számíts rá, hogy pár napig érezni fogod. Nem fullasztóan büdösen, de lesz szaga...

Én, mivel tüdőnyavajás vagyok, mindent fertőtlenítek./tünk... Maszk, szemüveg, kaja, stb. A szemüveg ha ózon/uv boxban van, felveszem, szellőztetés után is a fejemen fél órát még érzem a szagát (műanyag, munkavédelmi...)

0

spgabor
spgabor picture

Szia!

Igen ezt a pár napig tartó büdösséget sok helyen írták és hibás működésnek vélték.
Viszont ha beválik, akkor valószínűleg rendszeresen fogom használni a kocsiban is. Mondjuk 2 havonta, így egy év alatt visszajön az ára.
Nekem is van tüdőbajom és a házban is van penész valamelyik sarokban, ami télen mindig visszatér, ezért szeretnék olyan gépet, ami nagyobb teljesítményű és esetleg a szobákban is használható.

Visszatérve az eredeti kérdésre, akkor a csöves kialakításút fogom megvenni. Valamire figyeljek, hogy melyiket rendelem, vagy teljesen mindegy ebből a szempontból már?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én rendeltem a járvány előtt gyakorlatilag minden fajtából, mert gondoltam, nem mind jön meg... A generátor mind azonos. Az ózon képző fele más csak. 

Arra készülj, hogy egy sima papír dobozban jön majd. Nekem volt, ami sérülten érkezett... Kerámia lap töréssel... Ha biztosra akarsz menni, többet rendelj. Alin olcsóbb.

Én az üvegcsövest venném...

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

köszönöm a tanácsot. Az üvegcsöves felé hajlok én is. Remélem, hogy nem sérül szállításkor. A generátor rész akkor igazából mindegy is, az ügyse sérül. Azt megnézem még, hogy csőből lehet-e tartalékot venni, mert akkor abból rendelnék többet a sérülés miatt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A táp valami kerámia szerű műanyagba van kiöntve. Olyat kaptam már, aminek a sarka le volt törve...

létezik külön üveg is, meg olyan üveg is, amiben vizet lehet áramoltatni, azt is sterilizálva..

0

spgabor
spgabor picture

Szia!

Köszönöm!
Alin külön üveget még nem láttam, bár nem is kerestem. Ez a víztisztítós viszont érdekes. Hasonló elven működik az is?

Még egy dolog felmerült bennem a csöves verzióval kapcsolatban. Mondtad, hogy az aluminium doboz nem szerencsés. Viszont a leírásukat tekintve mindegyiken a háló aluból van az anyagmegjelölés alapján. A cső pedig műanyag. Ez akkor hogy lehetséges?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!
Nem tudom. Ami nekem van az üveg, és rozsdamentes acél a háló benne.

Az biztos, hogy csináltam egy maszk, kaja, kulcs, stb. Fertőtlenítő dobozt. Egy szabvány m30-as zöldséges láda. Belül egy 3 lapkás ózon generátor, meg egy 7W UV-C cső. A láda belül alufóliával lett kibélelve, beleragasztva. 3 hetente kell cserélni az alufóliát, mert szétmálik, besárgul, olyan lesz, mint a fatüzeléses pernye... És sárga, nem fényes...

Lehet, hogy vastag alu lapot nem eszi meg... 

Csinálok majd képet, és felrakom, akkor látod majd, mire gondolok...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

kép alufólia..  csereérett.. és ez a fényes fele :)

0

spgabor
spgabor picture

Ez durván néz ki.

0

spgabor
spgabor picture

Köszönöm!

Esetleg egy linket tudsz küldeni, hogy a csövet hol rendelted? Inkább legyen pár dolláral drágább, de működjön megfelelően.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Aliról jött. Beléptem, de az eladó már nem elérhető. De a választás alapja a "legolcsóbb" volt...

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

én is ár szerint a legolcsóbbat néztem alin, ezért linkeltem a topicnyitóban szereplő linket.
Akkor megrendelem azt elsőkörben, aztán majd kiderül.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ugyan az.. kívül nagyfesz, belül gnd.. vízbe oldódik bele...

0

spgabor
spgabor picture

Igen, közben láttam víztisztítókat is ezen az elven. Amit az előző kommentbe utólag írtam, azzal kapcsolatban mi a véleményed?

0

Sponsored links