You are here

Pendrive probléma ("The disk write protected" hibaüzenet) MEGOLDVA

20 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Üdvözlök minden kollégát!
Problémám adódótt egy noname ( vagyis nem teljesen, Platinet 64GB) adattárolóval.
Leszögezem előre a mérete valós, vásárlás után leteszteltem, mindig filmek ideiglenes tárolására, megnézésére használtam, most is azok vannak rajta úgy 40GB körül.
Eddig semmi gond nem volt vele, éppen egy új filmet akartam rámásolni "total commanderrel" mikor elkezdte a másolást úgy döntöttem nem abba a könyvtárba másolom ahová először akartam ezért megszakítottam a másolást (ESC) és egy másik helyre kezdtem újra másolni. Ekkor a címben szereplő hibajelzést kaptam.
Minden elérhető rajta (az a 40GB), de sem törölni sem formázni sem rámásolni nem tudok.
Neten találtam hasónló probémára megpldásokat, végig zongoráztam őket.
Próbáltam már Win7 alatt a diskpart programot, különböző particionáló programokat, még linuxal is próbálkoztam de mindenütt ugyan azt a hibajelzést kapom.
Állapotát minden program rendben találja de mind azt írja, szüntessem meg az írásvédettséget.
Valakinek sikerült e már hasonló problémát megoldania, vagy marad most már ezzel a tartalommal egy fix adatom?
Fél nap kísérletezés után már minden segítséget szívesen fogadok. :)
Üdv! Laci
 

Comments
Cormyus
Cormyus picture

Nagyon szépen köszönök minden hozzászólást!
A megoldás végül Mr._V. által ajánlott programok és módszer jelentette. Külön köszönet neki érte.
A program szépen végigfutott a pendrive rendszerén és 3 óra 17 perc alatt újra "szántotta" az adattároló felületet.
Minden újra hibátlanul működik, már mennek rá vissza az adatok.
Üdv! Laci 

1

uniman
uniman picture
***

Ez tanulságos...talán hasznos lehet a "letörölhetetlen" SD kártyák esetében is...vagy mégsem?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Sajnos nem, mivel abban nincs vezérlő chip.
Arra max adatmentési módszerek vannak, miszerint kell venni 1 kütyüt pár dolcsiért (az lesz a "vezérlő chip"), majd spéci higítóval vagy polírpapírral az érintkezős feléről le kell szedni a festéket és a réz pöttyökre vezetékeket kell forrasztani, amit a kütyübe berakva RAW anyag nyerhető ki... kérdés, ki mit tud kezdeni egy ilyen anyaggal.

A "letörölhetetlen" mint pl. térkép szoftveres microSD, ami nálam is van, valami spéci módon van lekódolva. Ehhez 25-30$ körül lehet kapni egy eszközt, ami ezt az írásvédettséget meg tudja szűntetni.
Ezekről csak írásokat és videókat láttam.

Ami az idézett fórumtémát illeti... először azzal kezdi, hogy nem lehet rá írni, majd ha az embernek mégis sikerül leformáznia, akkor 1-2 írás után már a gép fel sem ismeri, hogy az 1 kártya lenne.
Ilyen esetem egy Maxell 8GB kártyával volt, ami életében talán ha 50x lett írva... aztán 1x egy tab backup lett rá elindítva és az átlag 5 perc helyett 1,5 óra után is még mindig dolgozott. Leállítottam, kiszedtem, leformáztam, vissza, még lassabban kezdte, nem hagytam addig. Leállítottam, kiszedtem és onnantól már csatlakoztatva semmilyen eszköz nem látja, még ismeretlen hw-nek se, tehát ha 1x egy kártya elkezd haldokolni, gyorsan menteni kell róla, ami fontos és aztán már csak valami billegő bútor alá betenni.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ez tipikus pl. Kingston-ok esetében, akik Phison vezérlőchippel szerelik a penjeiket. Ha szakaszosan írsz rá (pl. direktbe oda töltesz le, lassú a másolandó tárhely és várnia kell rá, stb.), akkor először egy ilyen hibát ad... amíg a gépben van, aztán kihúzva és visszadugva már 0 a teljes hely rajta és üres az egész.

Ez a Phison vezérlő hibája... nem 1 ilyet élesztettem már újra, amihez volt firmware vagy gyári Low Level formázó. A Platinet (16GB nálam) 10 éve hibátlan.

A hibát Win eszközökkel nem tudod orvosolni, mert nem a tárhely a rossz, hanem a flash chip-ben szállt el a firmware.
Phison chip-hez a GetInfo nevű program kell, hogy kiszedd az adatait (Chip pontos száma, memóriachip típusa, fogyasztási beállítások, VID, PID szám, stb.)
ChipGenius az, amivel megtudhatod, a legtöbb penről, hogy mi is van benne és ahhoz való programot kell keresni.

Phison esetében a MPALL, UPTool (Upan Tool), stb. jön szóba. (Azért példálozok ezzel, mert ezzel már dolgoztam többször, talán még 2 másik vezérlővel voltam sikeres, ami hozzám került.)

Van még a gyári Low Level Formatter, ami vagy az adott chip-hez van (Phison PS2251-38, PS2251-03, ...) vagy kifejezetten Kingston (vagy esetedben Platinet). Ezzel elvész a neve, sorozatszáma és csak USB Disk néven fog futni, nem Platinet néven. A firmware újrapakolás esetében viszont a legtöbb programban a korábbi nevet VID és PID számokat is fel tudod rá programozni. Igaz nem mindegyikhez van minden.

Tehát első körben tudd meg a fent nevezett programokkal, hogy milyen chippel szerelt és milyen memóriachippel. E két adattal lehet tovább kutakodni, hogy mi van hozzá a neten. Természetesen többnyire orosz oldalakról lehet ezeket beszerezni.

E műveletet viszont TILOS USB elosztóval, vagy hosszabbítókábellel végezni, kizárólag a számítógép nem lötyögős csatlakozóját szabad használni, mert ha közben elszáll, akkor később már a gép fel sem ismeri, hanem "A hub túlterhelődött, a csatlakoztatott eszköz fogyasztása túl magas, amit nem tud kiszolgálni" vagy hasonló üzenettel köszönt és emiatt a pen többé menthetetlen (itthon 3 ilyenem van, ami adatelírás miatt, vagy egyéb okból állt le a "készítés" (producing) alatt.

A firmware frissítés hosszabb folyamat, mint a Low Level, mert ilyenkor a teljes memóriachip-et végigolvassa és írja, majd a végén kap egy számot az ember, hogy az 1200 blokkból (csak példa) még 500 van hátra... ez minden tárhelyen (HDD-n is) egy hibajavító plusz, azaz valahol már a példa alapján 700 írhatatlan rész van már a memóriachip-ben. A Low Level, ennyire nem nézi tüzetesen, ezért is gyorsabb, ő csak végigolvas és nem tesztel írás/olvasás módon.

Ez a vége már inkább szakmai volt, csak azért említettem, hogy lásd, nem olyan egyszerű a művelet, hogy átlag user Win alatt képes legyen ezt véghezvinni, hiszen a hiba máshol van.

13

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Kaptál tőlem egy Like-ot, mert ennyire értelmes hozzászólást itt a tanyán már rég olvastam,
Elismerésem !

Üdv. István.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Köszönöm , természetesen azt gyanítottam hogy nem lesz egyszerű eset, valami hasonlóra számítottam csak nem tudtam milyen programot használjak. Megpróbálom az említett programmal kiszedni a fellelhető hardwer infót az eszközből utána megírom az eredményt!
Illetve lenne egy kérdésem! Van egy ugyan ilyen pendrájvom (kettőt vettem anno belőle), megoldható (ha találok megfelelő programot), hogy annak kiolvasom a firmware programját és ebbe átmásolom?  Köszi! :) Laci

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem, mert kiolvasó nem létezik... különben sokkal egyszerűbb dolga lenne az embernek... akkor én se vártam volna 3-4 évet, hogy találjak az egyikhez.
Ezek komplett csomagokban szoktak terjedni, azaz a program egy könyvtára tartalmaz bele bizonyos fájlokat: egy burner és egy firmware fájl kell. A burner megy át először és szervíz módba lépteti az eszközt és ekkor képes a firmware fogadására. Mint a mobilok esetében a preloader partíció, ami csak a firmware írására használatos.
Tehát ezt a program megfelelő változata mellé szokták tenni. Kivenni nem lehet, mert nincs kiolvasó.

0

Cormyus
Cormyus picture

SZia! Találtam egyet, a program neve "ALCOR DSMP 19.05.10.00". A program korábbi verziói vagy nem is látták, vagy hibát jeleztek ismeretlen verzió üzenettel. Ez a verzió megtalálja a pendrive-ot helyesnek tűnő adatokkal.
Amit megjelenít rá:
"SDYNBIAMA-064G 
Cap: 65536M
AU6989SN-GTC
ID: 45,3E,98,B3,76,72 CE:1"
Szerinted ezzel elvileg működhet a dolog?
Egyenlőre nem nyúlok hozzá nehogy végleg tönkre vágjam.
Üdv! Laci

 

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Köszönöm, értem. Sajnos a Getinfo nevű program nem működött nála (azért írtam hogy a pendrive noname mert előfordulhat hogy a ráírt márka név nem fedi a valóságot), egy orosz oldalon találtam egy ChipGenius elnevezésűt azzal az alábbi adatokat hozta:

Description: [H:]USB Mass Storage Device(USB Flash Disk)
Device Type:        Mass Storage Device
Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 200mA
USB Device ID: VID = 058F PID = 6387
Serial Number: AA2365FD
Device Vendor: USB
Device Name: Flash Disk
Device Revision: 0100
Manufacturer: USB
Product Model: Flash Disk
Product Revision: 8.07
Controller Vendor: Alcor Micro
Controller Part-Number: AU6989SN-GTC [F500] - F/W F002
Flash ID code:      453E98B37672 - SanDisk - 1CE/Single Channel [TLC] -> Total Capacity = 64GB

Gondolom kellene találnom egy programot az ALCOR AU6989SN vezérlőhöz?
Üdv!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

https://www.usbdev.ru/articles/a_alcor/alcormp-repair/
Itt találsz részletes leírást a műveletekről képekkel illusztrálva.

Itt pedig a hozzá való program:
https://flashboot.ru/files/file/649/

A -GTA is fontos... mindig a teljes típusszámot kell nézni, mert 1 betű eltérés miatt lehet már nem jó hozzá a program, de ennél hosszasan van sorolva, hogy melyekhez használható és a tied is szerepel.

1

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Hálásan köszönöm! Az általad megjelölt programot sikerült végül nekem is kiválasztanom.  Már közel 3 órája fut és 90% nál tart a low level format. Remélem jó lesz. Üdv!  Laci

0

uniman
uniman picture
***

Olyat könnyen találsz...

0

AzzA
AzzA picture
*

Keresd meg a fájlt amit másoltál de megszakítottad.
Ha megtalálod akkor jobb egér tulajdonságok és ellenőrizd, hogy a Read only ne legyen bejelölve.
Ezt az elkezdem megszakítom azért nem jó csinálni, mert  hibát, ilyen és hasonló hibákat eredményezhet. Elég gyakran...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hasonló esetem volt, amikor a PC-ből kihúztam a pendrivet, utolsó pillanatban vettem észre, hogy villog a LED-je, pedig már nem is másolt

Bálint

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! A másolásban megszakított fájl nem került rá a pendrávra, törlődött ahogy kell, de azóta semmilyen művelet nem végezhető rajta.

0

AzzA
AzzA picture
*

Nem törlődött, csak ne látod.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Az meg lehet. Tudom hogy furcsa dolgokat tudnak művelni az adatokban és sokszor van hogy egy fájlt nem lehet le törölni. De ilyenkor a "chkdsk /f" segített. De most teljesen más a helyzet, semmi nem volt hajlandó írásra megnyitni hogy javíthassam. Most elindítottam rajta egy Alcor UC MP nevezetű programot aminek a szeptemberi frissítése felismerte és látszólag kezeli is. Lassan egy órája megy, a LOW LEVEL formatálás. Majd ki derül mi lesz belőle. Lassan halad de ez várható volt. :)
Üdv! 

0

thomas123
thomas123 picture

Szia! Én nemrég egy 16GB-os SDHC kártyával jártam így egy Canon fényképezőgépben.Fényképeztünk, az egyik kép még ráment, utána a következőnél a kártya zárolt üzenet. (Másik gépbe áttéve írásvédett a felugró felirat. ) Nem lehet rá írni, törölni sem. Ami rajta van kép, az visszanézhető. Szinte új kártya volt, teleírva sem volt. Számítógép sem tud mit kezdeni vele. Próbálkoztam több progival, formázni is, annyit értem el, hogy a rajta lévő képek közül jónéhány hibás lett, pl: hiányzik a képtartalom fele. Szerintem ennyi volt, kuka. Élettartam garancia....ennyi az élettartam...

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
engedd tovább hagy másolja
majd ha le jött áthelyezheted
 

0

Sponsored links