You are here

Napi bosszúság, Samsung MW82Y-S mikro encoder csere

4 posts / 0 new
Last post
rainbow555

Sziasztok!

Már régóta (nagyjából a garancia lejárta után kezdte, kb. 8 éve) szórakozott az időbeállító encoder a saját mikrómban, de eddig még lehetett használni, csak bosszantó volt amikor előre tekered és sokszor visszafele számol.
Mostanra megelégeltem a dolgot, gondoltam kicserélem, esetleg tisztítom ha annyira különleges, hogy nem lehet egyszerűen beszerezni és kész is, hát ezt nem úgy tervezték hogy javítható legyen, mert a nyákra van integrálva... ilyennel eddig még nem találkoztam.
Először az volt a furcsa, hogy nem látom a forrasztási pontokat, aztán hogy miért van annyi lyuk az encoder alatt. Közelebbről megnézve feltűntek a szegecsek, innentől már tudtam mit kell tenni; kifúrni a szegecseket (4db), ezután szét is hullott az egész. A tisztításnak nem lett volna értelme, mert a nyákon voltak a vezetőpályák, erősen megkopva/bemaródva.
Volt a fiókban valamilyen új Alps encoder (jó régen vettem néhányat leakciózva, gondoltam valamire egyszer jó lesz), próba gyanánt ráforrasztottam, és jó is lett, még az irány is :)
Szerencsére a tengely mérete pontosan passzolt a forgatógombra, és a magassága is tökéletes a nyákra ültetve. Már csak a lyukakat kellett pontosan marni/fúrni, hogy a gomb pontosan középre kerüljön.
Az encoder rögzítését úgy sikerült megoldani, hogy a nyákra hajtogattam a túllógó kivezetéseket és rögzítőfüleket, így elég stabil lett.

Utólag láttam, hogy lehet venni komplett kezelőpanelt, de azért nem veszek, hogy megint csak 1-2 évig működjön.
Panel típusa: DE96-00685A

Üdv: Emil

File attachment: 
Comments
formasu
formasu's picture

Az én mikrómban is szinte nem lehetett beállítani az időt, mert össze-vissza  csinált mindent a kerék forgatására. Én talán egyszerűbben oldottam meg. Kifordítottam a panelt, és a forgatóba egy pici lyukon keresztül injekciós fecskendővel, és tűvel benyomtam a csodaszeremből. /Elektrolube specialised Contact Grease/ Ez még a múlt évben volt. Azóta is tökéletesen működik az óra beállítás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

rainbow555

Egy darabig talán jó lett volna úgy is, de nincs kedvem szétszedni a közeljövőben, ezért inkább beépítettem egy normális, furatszerelt encodert.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Gratula és seggcsók a gyártónak... 

1

Vote up!

You voted ‘up’