You are here

Kábeltévé jel szétosztása

14 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

UPC (Vodafone) a szolgáltatónk, de ez a kérdés szempontjából talán mellékes. A bejövő kábeltévé és internet jelét szeretném szétosztani a legkisebb csillapítással. Jelenleg van egy pici doboz, ami kétfelé osztja a jelet: internet router és TV médiabox felé.

Most szeretném háromfelé osztani a jelet, de olyan módon, hogy a harmadik ágban legyen egy rádió/kábeltévé közösítő, egy 4 méteres közös szakasz (ami másik emeletre megy), majd annak a végén egy rádió/kábeltévé szétválasztó. Mivel azon a 4 méteres szakaszon egy URH rádió antennajelét is át akarom vinni.

Mit javasoltok, cseréljem a jelenlegi 2-es elosztót egy 3-as elosztóra? A közösítő és szétválasztó lehet ugyanolyan típusú Rádó/TV süllyesztett aljzat? A közösítő oldalon beadnám a kábeltévé jelét (ami a 3-as elosztó 3-ik ágából jön) az ajzat TV csatlakozójára, az URH antenna jelét a Rádió csatlakozójára. A túloldalon a tévét a TV aljzatba, a rádiót a Rádió aljzatba dugnám.

Nálunk a szerelvények a Legrand Valena családból lettek felszerelve. A Valenának háromféle TV/Rádió/SAT süllyesztett kivitelű szerelvénye van (SAT-ot nem használunk):

- Átmenő (14 dB csillapítás)
- Végzáró (10 dB csillapítás)
- Csillagpontos (1.5 dB csillapítás)

Nem világos ezek között a különbség. Melyiket lehet közösítő (ahol bemegy a kábeltévé és az URH antenna jele) és melyiket szétválasztó (ahova a rádiót és a tévét kötöm) célra használni?

Előre is köszönöm a tanácsot.

Üdv, lcsaszar

Comments
Imitome
Imitome picture

Szia!
Végigolvasva a topik indítódat és a hozzászólásokat, sajnálattal tapasztalom, hogy még senki nem kérdezte meg, hogy antennarendszer építéshez, átalakításhoz milyen műszerezettséggel, anyagismerettel és szakmai tapasztalattal rendelkezel.
Ahogy olvasom, az antennarendszerből az esztétikus Legrand márkájú csatlakozókon kívül más nincs meg az átalakításhoz. Meg talán néhány iránycsatolós osztó, esetleg közösítő.
Nem nagyképűsködésként írom, vagy sértésnek szánom soraim, de ha a szolgáltatót megbízod az elképzelésednek megfelelő átalakításra, vagy valamelyik hozzáértő szerelőjét, vagyis olyan személyt, aki rendelkezik a felsorolt ismeretekkel és eszközökkel, azokat mérni tudja, esetlegesen a bejövő jelet növelni képes, akár a TEP egy másik csillagponti leágazásáról, nos a megoldás ez lehet. 
Az antennarendszer, főleg mióta szinte teljesen megszűnt az analóg szolgáltatási rendszer, már nem egyszerű, (az analóg rendszer sem volt) mivel ott szabványok és ahhoz tartozó jelszintek határozzák meg a vétel minőségét, az internet sebességét, stabilitását stb.
Nem kötelező ezt a tanácsot megfogadni, nem okoskodásnak, kötözködésnek szántam, csupán  figyelem felkeltésnek.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia és mindenki!

Nincs semmi szaktudásom, műszerem, anyagismeretem. Nem is gondoltam, hogy ez ennyire bonyolult feladat. Mint a bevezetőben is írtam, számomra viszonylag egyszerűnek tűnik a feladat: egy tévéből két tévé. Plusz egy rádió.
Attól félek, hogy ha szakembert hívok, az is ugyanazt csinálná, amit én, csak szétfúrná és szétkábelezné a házat, lecseréltetné a tévét és a rádiót, és a végén bankkölcsönt kellene felvennem.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy aki ért a szakmájához, az a mások számára bonyolultnak tűnő dolgokat is egyszerűnek látja - ezt senki ne vegye magára, csak sajnos megfordult már nálam egy-két "szakember").
Akkor végül is mi kell ahhoz, hogy egy második tévéhez is eljuttassam olyan 4 méterre a kábeltévé jelét, és ugyanazon a kábelen az URH antenna jelét is átvigyem a rádióhoz?

Üdv, lcsaszar

0

Joe
Joe picture

Ezek az adatok nem passzolnak a megnevezésekkel.
Az iránycsatolós renszerben a csillagpontosban kettes osztó van, tehát a csillapítása 3,5 dB, A 10 dB az átmenő, mert leágazó, + elosztó van benne, ha megnézed miind a kér koax beköthető, éa a bemenő-kimenő kábelt a nyilaknak megfelelően kell bekötni. A14-es is átmenő

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Nem értem, miért ne lehetne 10db-es csillapítású a végzáró? https://legrandaruhaz.hu/Legrand_Valena_Life_TV_aljzat_vegzaro_10_dB_feh...
A csillagponti, amit ír, pedig ez: https://www.elektro-light.hu/termek/valena-774429-antenna-csillagponti-t...

0

Joe
Joe picture

Szia !
 Mi az átadási pontod? Kettes osztó + HPF; MMVOxx ?

(Innen innen tovább...)

Az átadási pontról esetleg egy fénykép segítene.  Ha HPF akkor adata kellenene.
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem értem a rövidítéseidet. Az átadási pont fogalmat is csak sejtem. Gondolom az UPC kábel vége lehet az. Szóval az UPC kábel végén van egy 3 dB-es csillapító, aztán egy 2-way splitter, 5-1006 MHz, mindkét ága -3.5 dB. Mivel a médiabox is kommunikál az adásrögzító szerverrel, a tévé ágban is van visszairány.
Az internet modemen jó a jelszint és az S/N.
Akkor a rádiót csillagpontos Valena aljzaton adjam be, és végzáróson vegyem le? Meg a tévét is a második készülékhez.

Üdv, lcsaszar
 

0

Joe
Joe picture

Hello!

Átadási pontnak ilyet használtunk a T-nél:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR2ORXpx1XeA_cAHk1k...

Akettes osztőnak az a baja egy ilyennel , Hogy az MM ág visszirányú csillapítása nagy a kettes osztó-szűrúő kombunációhoz képest.

Egy internnetes eszközöd van a visszirányos ágon??
 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ezek közül egyik sem közösítő, mindegyik elosztó, leágazó. A csillagpontos csak gerincvezeték elosztásra való, amelyikeknek nagyobb a csillapítása, azokhoz lehet csatlakoztatni a készülékeket, a kábel legvége felé egyre kisebb csillapítású használatos, végzárónál nincs gerinc továbbmenő lehetőség, csak bemenet, és csillapított kimenet. Az Internet/TV elosztó doboz más-más sávokat enged át, tehát a TV felé nem engedi az internetet, és viszont, az internet része pedig visszirányt is támogat, ami a TV-hez nem kell. Tehát a legjobb, ha az első NET/TV szétválasztó után a TV ágat osztod ketté, és úgy viszed tovább.

0

Joe
Joe picture

Nem igaz, mert nincs 1,5 dB-cxsillapítású az iránycsatolós rendszerben.( valószínűleg elírta.) Alegkisebb, csillagfpontosban ketes osztó van, és ez 3,5 dB -t csillapít. Ha sávszűrő van bemme akkor 0, 5-öt. A többi adat se stimmel, mert a 10 dB-s a utolsó átmenő lehet  a sorban, 75 Ohm kéne bele, esetleg átmenő kábel csillagpontos véggel. Ez talán elbír egy TV-t. Anno az átadási pontra 80-84 dB terveztök a T-nek. enbbél kéáne visszaszámolni, a passzív csillapításokat, hogy meg legyen a tv-nél a 60dBuV a sáv tetején is. Ha ez nem logikázható ki akkor egy akkora erősítésű tiltes erősítő hogy helyre rakja a kábel korrekciót is, meg a csillapítást is. Persze ez mérés nélkül... Ezt a természetesen szigorúan a TV ágba, visszirányú jel innen nem mehet vissza.

.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ezt megpróbáltam, tehát amit a szolgáltató beszerelt 2-es elosztó megy az internet és a médiabox felé. Utóbbit megint kettéosztottam, az egyik ága megy a médiabox-ra, a másik a távoli tévéhez. De a médiabox panaszkodik, hogy kicsi neki a jel. Sajnos decibelt nem ír ki.

Mit javasolsz, az URH rádió antennát hogyan adjam be a rendszerbe? Az nem annyira kényes a jelszintekre.

Üdv, lcsaszar

0

Joe
Joe picture

A médiabox jól műküdik direktbe a Tv ágról?
A rádiót bele hozni a bba akábelbe csücskös, mert ugyanabban a sávban  a szolgáltatónak is van valamijen műsora.
 

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Pár megjegyzés: A passzív kábeltelevíziós szerelvényekkel (elosztó, leágazó, TV/Rádió csatlakozó) nem csak szétosztani lehet a rádiófrekvenciás jelet, hanem közösíteni is lehet.
A csillapításokat figyelembe kell venni a tervezés során.
A jelenlegi "kettes osztó" TV/Rádió kimenete (tipikusan) a 88 ..... 860 Mhz-es sávot engedi át, tehát a viszútat (20 ..... 65 Mhz) nem. A másik ága az internet modem felé a teljes sávot ( 5 .... 860 Mhz) átengedi.
A modem ághoz nem kellene hozzányúlni!
Osztani szélessávú hibrides kettes osztóval lehet a TV/Rádió kimenetet.
Amennyiben a kábeltelevíziós hálózaton van CCIR URH átvitel, úgy nem lesz könnyű megoldani a plusz URH rádiófrekvenciás átvitelt egy közös szakaszon, persze nem lehetetlen.
Üdv.: Kumi
 

0

miklós
miklós picture

szia : lehet te tudsz segíteni , vagy más valaki , vannak még hibrid kettős elosztóim , és iránycsatolós leosztóim (15db.-es leágazással ) ezek szépen dolgoztak ,  hanem a szélesedett sávú kábel-tv hálózatot nem képes átadni , azaz nem szélessávú , a "2-way splitter , és egyéb egyszerű ferritgyűrűs elosztók" szörnyű kavarodást , mindenfélét okoznak , merre találnék linket ami elosztók felénk jó lennének , gondolom több fajtából kellene kiválasztani próbálgatással az ide illeszkedő és kis veszteségű csatolót  , gondolom , aki jártas e témában érti a kérdésem : köszi előre miklós

0

Sponsored links