You are here

Számítógép cserében töröm a fejem, milyenre érdemes?

19 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
"kocsmába" tettem a kérdést, mert csak elmélkedek..
Szóval  felmerült bennem, hogy így utókarácsony gyanánt esetleg meglepem magam egy másik számítógéppel. Nézegettem a lehetőségeket, de rögtön az elején elakadtam. i3-5-7 na ezek nekem már nem sokat mondanak. Ilyen-olyan generáció meg mindenféle megjegyzés meg pláne. Hasonlónak tűnő gépek közt hatalmas eltérés árakban, nem vagyok képes kiigazodni. Természetesen nem akarok egy vagyont rákölteni, de jó lenne ha az "új" jobb lenne a mostaninál. Főleg azért, mert ez már nagyon nem mai gyerek és kitudja meddig húzza... Semmi extra kívánalom nincs (nem játékra kell)
Tehát ha valaki egyszerűen meg tudná fogalmazni, mire is kell figyelni, milyen paraméterek fontosak, stb. azt nagyon megköszönném.
Köszönettel: Kiss Z.
update: nálam nem jelenik meg a topic, próbálom itt, ha nem maradhat, töröljétek.

File attachment: 
Comments
kferi
kferi picture

Érdekes, hogy SSD-t ajánlgattok.
Most cseréltem gépet és mértem a diszkeket.

Hagyományos diszk: 1 MB/s olvasás Írás lassabb
SSD:550 MB/s olvasás irás itt picit lassabb
M2NVme 3300 MB/s olvasás, 2500 MB/s írás.

Nem volt rossz döntés, hogy az alaplapomba M2 SSD PCIe foglalat legyen. Kettő is van. Bios után 3-5 másodperc és a win10 használható.

Fontos, hogy PCIe Gen 3.0 x4, NVMe legyen az M2 kártya, mert a sata az annyival megy csak mint az ssd. En a Samsung 970 EVO-t vettem.

Így 3000x lett gyorsabb a C: mint ha sima diszket használnék.

 

1

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Összefoglalva válaszolnék a sok tanácsra reagálva:
Nos mint kiderülhetett, nem sokat értek a gépekhez. Mindössze "felhasználó" vagyok és mint ilyennek, jött a kósza gondolat... Mindenképp asztali gépben gondolkodok (laptop is van kettő a házban, de azokat ki nem állhatom) mert számomra az a gép. Olvasgattam a hozzászólásokat és egyéb fórumokat, amik alapján jogos kérdés merült fel: mire is akarom használni, milyen igényekkel. Időközben "személyes" tanácsot/véleményt is kaptam, melynek során arra jutottam, jelenleg bőven megfelel ez a gép nekem. Ha valóban eljutok a gép cseréig, itteni tanácsoknak(is) megfelelően, komplett gépet veszek, pl. amilyeneket linkeltetek. Akkor majd valóban érdemes egy "újgenerációsra" váltani a későbbi fejlesztési lehetőségek miatt. Mint a topik nyitáskor jeleztem, csupán elmerengtem a lehetőségén, de ahogy hozzáértők mondták, jelenlegi gépnél "jobbat" felesleges lenne beszereznem. Mindez persze annak fényében igaz, hogy valóban nem játékra kell és még a filmnézést is másképp (Chromecast) oldom meg, vagyis semmi olyat nem teszek vele ami nagyon terhelné a gépet. Max. picit visszaveszek azon szokásomból, hogy sokszor 50-60 "oldal" van megnyitva a gépen. 
Szóval köszönöm mindenki tanácsát és fáradozását, hogy foglakozott a témával!
Üdv, Z.

2

Janszi
Janszi picture

Sziasztok.
Én első körben csak SSD-t cserélnék az operációs rendszernek,nem osztanám meg C-re D-re,hanem olyan fél évente mentenék egy teljeset.
Az SSd-t gépcsere után is lehet használni ha gond van.

Addig meg lehet nézelődni.

Ha vennék,és nem játékra kéne,akkor csak asztali gépet,egy legújabb generációs olcsó alaplapra egy közepes procival,8GB rammal,500w-os táppal,kis fogyasztású legújabb videókártyával.

 

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Talán a korral is jár, hogy kinek milyen gép a megfelelőbb. Az unokámnak asztali, a lányoméknak laptop, és tablet, nekem meg az asztali gép inkább.

Nem véletlenül linkeltem be egy Prohardveres apróhirdetés  oldalt. Ott az újabb /akár kb. egy éves/ konfigokat összerakva, beüzemelve olcsóbban is meg lehet venni, mintha magunk vennénk darabonként. /Példa erre, amit az unokámnak vettem! Azt talán a dupla áron tudtam volna én a boltban részegységenként megvenni!/ 

Szerintem az SSD már minden gépnek a tartozéka kellene, hogy legyen.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok!

Nem akartam hozzászólni, mert erre a kérdésre mindenkinek magának kell megtalálni a választ! Olvasva válaszokat elég rossz irányba mennek a tanácsok! Vegyél i3 i5 i7 processzort! Megéri? Nos ez attól függ! Ez a 35 - 60 ezres ártartományban egyáltalán nem egyértelmű. Ezekben a gépekben 2. 3. generációs processzor van. Ezekből még az i7-es sem biztos hogy gyorsabb mint a core 2 quad amiben 4 mag zörög 2,8 GHz-en. Van olyan program ami gyorsabb és van olyan ami lassabb attól függően mire optimalizálták. Aki nem hiszi ezen az oldalon összevetheti a processzorokat! Én mindenképpen új gépben gondolkodnék, elmondom miért! Jelenleg az Intel új foglalatra épít (Socket 1200) a többit szokás szerint elfelejti. Hamarosan az AMD is váltani fog, mert egyre több inkopatibilis alaplap lesz a piacon, és minden ilyen változtatás rontja a Windows visszafelé kompatibilitását. Mivel a Windows minden évben kétszer frissül a régi gépekkel bajok lesznek. Mivel nem cseréled minden nap a számítógépet érdemes olyat választani ami "jövőálló".  Ha a legolcsóbb processzorokat nézzük akkor a Pentium Gold G6400 20000Ft 2x gyorsabb a jelenleginél közel fele fogyasztás mellett SOCKET-1200 foglalattal, így még biztosan lehet fejleszteni, az integrált videókártya 5x 6x gyorsabb a jelenleginél. A hozzá való alaplapot meg mindenki a saját ízlése szerint válassza milyen csatlakozókat szeretne, meg persze ha komoly processzorokat tervez később beletenni akkor a VRM teljesítményére figyelni kell, mivel a jelenlegi nem jelent terhelést, Még ram kell hozzá igény szerint és be lehet építeni a jelenlegi házba is, A jelenlegi lemezekkel. Valószínűleg a tápot ki kell cserélni, mert nem lesznek megfelelő csatlakozók, de vannak átalakítók is. Ja és ez is 60-70 ezer magassága.

Amit itt leírtam az az én véleményem, hogyan lehet olcsón sokat fejleszteni, úgy hogy később is lehessen tovább fejlődni.

Végül, ha rám hallgatsz azt csinál amit akarsz! smiley Mint az elején írtam volt, nem akartam hozzászólni, ennek ellenére hosszú lett. Mindenkinek maga kell eldönteni, mit szeretne igényei alapján nincs jó válasz. Akkor jársz a legjobban ha kiválasztasz egy boltot és az igényeid alapján összerakod azt a konfigurációt amire azt mondod ez kell erre kijön egy ár amiről kiderül belefér-e a büdzsébe és hogyan tovább!

Remélem sikerül segíteni!

Üdvözlettel,
      Oszi

0

melyon
melyon picture

Csak a saját véleményem.
Ha ami csatolva van a képen az van most, akkor én nem bántanám. Főleg ha nem játék a cél.
Ez a konfig még egy jó darabig gép marad, ha fizikailag is bírja.
Hasonló kategóriájú gépem van nekem is, Jó "öreg DELL config". Teljesen jó ahogy van.
De van mellette egy HP8470p EliteBook (i5-3320m, 2x4GB RAM-mal és 512GB Patriot P200 SSD-vel, +egy caddy) de javarészt ez a laptop van használatban.
Bőven elég szinte mindenre, masszív, fogyasztása nevetséges, gyors, nem melegszik, ráadásul szép is és cipelhetem ahová akarom.
Persze mint írtam játék nálam nincs.
Üdv.

0

PElek
PElek picture

Nem akarok hosszasan elemezni, mondani a tuttit,
csak egyet tudok javasolni. asztali gépet ne vegyél.
Amiket leirtál ahhoz elég széles skálából válogathatsz. A monitorod egeret billengyüt megtartod, veszel egy laptopot azt tudod használni helyben is, bárhol is, a fogyasztása sem 400W.

1

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán!
Mindenki csak a saját maga által használt PC-jét tudja minősíteni...
Ma már olyan gyorsak a számítógépek, hogy teljesen felesleges a leggyorsabbat, legújabbat-legdrágábbat választani. Ezek a mániákus "gamer"-k, valamint a maximalista sznobok gépei (nehogymáá a szomszédé gyorsabb legyen).
A mostani PC-d videókártyái is eléggé plusszosaknak tűnnek a vázolt felhasználáshoz.
Én ma már kerülöm a csúcs procis/videókártyás energiazabáló/"izzó" gépeket.
Előtérben a halkan működő, kevésbé melegedő számítógépek állnak, amelyeket a márkás megbízható gyártmányokat kínáló cégek gyártanak. Persze csakis a használtak, újjonnan megfizethetetlenek a számunkra.... Bőven elégendő az alaplapra integrált VGA, nincs szükség az 1000Wattos tápokat igényló videókártyákra.
Internetes kutakodáshoz, filmnézéshez (nem 8-20K QHD ! smiley), a mindennapi számítógépet igénylő tevékekenységünkhöz egyáltalán nem szükséges a maximális teljesítményű PC-t birtokolnunk!
A 10 éves i5 is több mint jó ilyen célra. 
Az AMD-ket nem csipázom ...a Ryzen szintén a játékosoknak való. Rengeteg füsté vált AMD került a kompjútertemetőmbe.
Az Intel procikban bízom...de azért még nem kezdek el spórolni egy 18 magos procira...
Üdv.: Uniman

2

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Csatlakoznék hozzád, teljesen egyet kell értsek. Ha nem videó szerkesztésre, vagy gamer gépnek kell, akkor egy sima i3-i5 bőven jó, minimum 4GB RAM-mal. Az SSD sokat dob rajta, főleg a bootolási idő rövidül le látványosan, de ha sok a tárolni való, akkor érdekes egy sima 1TB-os HDD-vel megtámogatni. Ezek a nyugatról behozott, levedlett irodai gépek az SSD/HDD kivételével megfelelnek a célnak. Legutóbb a céghez vettünk egy ilyen kisméretű i3/4GB/250GB SSD-s gépet 35.000Ft-ért, piszok jó kis gép és csendes is.
Én is támogattam a laptopokat pár évvel ezelőtt, de már megváltozott a helyzet. Szerintem jobban jár egy ilyen, használt asztali géppel. Most éppen 5db hibás laptop várja nálunk az újrahasznosítást, 1 éven belül.

1

Onionshed
Onionshed picture

Üdv. Teljesen félrevezeted a kérdezöt. Az elégős amd kb 20 éve volt bakker. Már rég nincs alaplapra integrált vga...stb.
Sokkan jobban jár egy ryzennel árban és teljesítményben mint  intellel.

2

Gömöri Sándor
Gömöri Sándor picture

Tisztelt Csoporttárs!
Előrebocsátom, én már 67-éves vagyok és még a cellatron és tpa (1974) , valamint a commodore számítógépekkel kezdtem.Azóta a fiam által "levetett" gépeket használom sikerrel. A siker titka szerintem nem csak a számítógépen múlik, hanem. hogy mire kívánod használni. Javasolom a linux oldalakat felkeresni, mert az ott lévő rendszerek és programok ingyenesek ( én emiatt maradtam a linux mellett), de természetesen más rendszerek is szóba jöhetnek, a Te döntésed. Sok rendszert kipróbáltam, volt, hogy négy rendszer is volt a gépemen, próbaképpen. Sokan kérdezték, minek, szerintem azért, mert érdemes kisérletezgetni és próbálgatni, hogy megtaláld azt, ami Neked igazán megfelelő.
A kísérletezéshez és próbálkozásokhoz kívánok sok türelmet és jó egészséget, ne add fel!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Mindenképpen Intel, és NVidia VGA legyen. Az unokámnak pár hónapja vettünk innen:ha találsz olyat, ami szimpatikus, alkudjál az árból. /Nekünk 40 eFt-ot sikerült lealkudni!/

Mi egy nagyon szuper gépet vettünk, ami játékra is kiváló. /240 eFt volt itt, de apránként megvéve nekem a duplája lett volna!/ Természetesen I7-7700K a proci, és 2x8 GB a memória.SSD és HDD is van benne. Hihetetlenül gyors a gép! 

GTX1070-es VGA-val vettük, de neked elég lenne ennél jóval gyengébb is.

 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Intel processzorral i7-nél ne add alább. AMD-nél a Ryzen megfelelő. Általános felhasználásra a gyárilag kínált irodai konfig megfelelő, de olcsóbban jössz ki, ha magad rakod össze. Igazán spórolni a videókártyán tudsz, ha nem kell a játék. Körülnézhetsz, uraságoktól levetett gépeken is. Egy jó SSd meghajtó a rendszernek és 1TB-os az adatoknak szerintem elég lesz. Én is mostanában cseréltem a régi konfigot egy Fijitsu-Siemens-re. Mivel CAD fájlokkal is dolgozom, így kellett a gyors proci. Mindenképpen 64 bites rendszer és minimum 8GB memória javallott.
Például ez biztos jó lenne neked: https://monitorcenter.hu/HP-Compaq-Elite-8300-USDT---i7-3470S

Kalex

2

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Az, hogy i7, vagy Ryzen, nem egyértelmű megjelölések; több, különböző generációs processzort láttak el ezekkel a nevekkel. Az Intel az i3, i5, i7 elnevezésekkel az alsó, közép, felső kategóriákat sugallta egy generáción belül. Ryzenből van 2 magos, 4 szálas, de van 64 magos, 128 szálas is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Intel_Core
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ryzen
 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Kalex!
Szerintem is érdemes a "német bankos" gépek között körülnézni . Nekem , ilyen , HP van . Teszi a dolgát évek óta .

0

AzzA
AzzA picture
*

Lenovo IdeaPad S145-15IIL 15.6"

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ment privi, sms. Megkaptad? 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Nem akarok a pénztárcádban kotorászni!
Ez olyan mint az autó vásárlás.
Mennyit akarsz rákölteni?
Üdv
 

0

Sponsored links