You are here

Saunier Duval Semia F24 begyújtás után piros led villog [megoldva]

19 posts / 0 new
Last post
Samu
Samu picture

Üdvözlet mindenkinek!
Van egy régóta üzemben lévő Saunier Duval Semia F24 gázkazánunk, de valamiért karácsony alkalmával megadta magát. Termosztát típusa: Computherm Q7. A hiba leírása: bekapcsolás után ha megnyitjuk a melegvíz csapot, begyújtja a gázt, felfűti a belső csöveket, majd 1 perc elteltével túlmelegszik, leáll és elkezd pirosan villogni. Néha még a csapig se jut el a melegvíz. Fűtés esetében is ez történik, a termosztáton beállítjuk egy hőfokra, el is kezd fűteni, de mire elér az első radiátorig a melegvíz, leáll és elkezd pirosan villogni. Ha egymás után többször újraindítjuk akkor egy fél napra működik, de a játék elölről kezdődik. A keringtető szivattyú megy, a víznyomás is 1,5 bar amivel korábban is működött. Kicseréltük már benne a 3 utas váltószelepet egy vadi újra. NTC hőkapcsoló is cserélve lett. De a hiba továbbra is fenn áll. Másik alaplappal is próbáltuk, azzal ugyanezeket a tüneteket mutatta. Találtam egy szervizdokumentumot PDF, de erre a hibalehetőségre nem találtam benne megoldást. Volna valakinek használt diatool hibakód kiolvasó műszere akár kölcsön, akár eladó? Volna ötletetek, hogy mi lehet a hibás?

Comments
Samu
Samu picture

Úgy néz ki, hogy megoldódott. Legközelebb a melegvíz hőcserélő lesz kiecetezve, most elég volt átállítani a hőfokokat. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha annak nekiállsz, akkor használj valami szivattyút. Akár egy sima keringetőt, vagy valami szökőkúthoz valót.

1

Samu
Samu picture

Köszönöm a válaszokat. A fűtés hozzányúlás nélkül helyrejött, de melegvízcsap kinyitásakor azonnal tilt a rendszer.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Milyen szivattyú van benne? Iszapszűrő van előtte?

Meleg miatt tilt, 2 dolog lehet. Vagy a víz körből nem tud hőt elvonni, vagy a füstgázelvezetés oldalán torlódik a meleg. A füstgáz oldalon is nézz szétm van ott egy klixon. Az a dolga, ha túleleg van, tiltson. Ha dugulás van, akkor nem megy el a füstgáz, és vészleáll a cirkó.

A másik ok lehet, hogy a vízkörben a szivattyú lapátja tele van szmötyivel, és nem szallít eleget. Vagy a kondija kapac szegény, nem szállít eleget. Egyes szivattyúknál a lapát le tud lazulni, esni, repedni... Nem szállít eleget.. tűlmelegszik.

Ha a fűtés, és a melegvíz is szarakodik, mindig a kis kör, és a fűtés kör közös szakaszában van a gond. Ez lehet a primer hőcserélő dugulása, szekunder hőcserélő primer oldalának a dugulása, a váltószelep kis lyukának dugulása, vagy szivattyú probléma.

Ha a vezérlés kizárva (elektronika, ntc...) és nem füstgáz oldal, akkor sajnos bontani kel... :(

És rögtön az összes O gyűrűből vegyél újat bontás előtt, mert mind ereszteni fog... Ha nincs gyári, akkor tömítés bolt, és ne gumit, hanem epdm-et vegyél.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha csak a melegvízellátással lenne gond, akkor a lemezes hőcserélő (doksiban 14-essel jelzett) lenne eltömődve. Ha túlmelegszik, akkor nem tudja elhordani a hőt a 3-as jelű hőcserélőből. Kösd le a kazánt, és nézd meg, hogy tudsz-e átfolyatni rajta vizet.

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!

Mint olvastam a hozzászólásokban is. Savazás, szivattyú.... Igen, valószínűleg savazni kell a hőcserélőt. Addig is míg ez nem történik meg vissza kellene venni a teljesítményből, illetőleg a égőszőnyeget kitisztítani. A gázszelepen és a panelon is kell állítani ehhez. Pontosan ezért hívj szakembert hozzá! Én, csak annyiban segíthetek távolról, hogy a hibakódra adok választ. Valószínűleg: "Falls láng". De, túlfűtésre áll le a készülék, ezt több probléma is kiválthatja, nem csak egy!

Üdv.
Zoltán
 

0

AzzA
AzzA picture
*

A hőcserélő nem lehet savazni, pontosabban önthetsz bele bármit, az csak pofon a szarnak kategória.
 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Tudod, ilyen esetek miatt nem szoktam hozzászólni témákhoz. A Vaillant, Duval beüzemelője is vagyok, ráadásul több készülék javításán vagyok túl, mint azt te valaha láttál vagy hallottál volna. Pont ezért, pont most meghúzom a vonalat és a tagságom megszüntetem.

Boldog Új Évet Mindenkinek!

PZ.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Gratulálok Azza !
Zoltánnak szóról szóra igaza van ! (volt)

Nos, akkor lássuk, kedves Azza, te mivel tudsz hozzá járulni a témához ?
Mert a Zoltán hozzászólásában ott volt az értelem ...
Tessék, tegyél most már le te is valamit az asztalra !

0

AzzA
AzzA picture
*

Kedves sokat látott pockodi77

Ha te a Vaillant, Duval beüzemelője is vagy, ráadásul több készülék javításán vagyok túl, akkor engedd meg, hogy őszinte sajnálatomat fejezzem ki minden Vaillant, Duval tulajdonosnak akiknek tanácsot adtál. Hőcserélőt nem savazunk, hanem cserélünk, ha bárkinek savazottat adunk el, vagy sózunk rá, azt át....tuk mert nem lehet kitisztítani !

Kedves István,
A te hozzászólásodban annyi értelem volt mint pockodi77 hozzászólásában.
Limitált.
 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Nem szégyelled magad, hogy ilyen sületlenségeket hordasz össze???surprise
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

És miért nem lehet?

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Csepegtetős és öntögetős módszerrel tényleg nem lehet, de 20%-os ecettel és kis szökőkútból kimentett szivattyúval több órát rászánva bizony tökéletes lesz.
https://www.youtube.com/watch?v=Ees_cGoZVxE

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ez a hmv hőcserélő, itt viszont a másikról van szó, a lángtér feletti ről.
 

0

szistvan
szistvan picture

Hali,Hat igen van diatool hibakód kiolvasó de a baj az hogy egy kicsit tavol.Szekelyfold Erdely.Nelkule nehezkes a javitas foleg ha ket vagy tobb alkatreszel van baj.Lajikusan sorba kell venni:tulmelegedesi termosztat,ntcek,gazszelep,nyomserzekelo es nyomas kapcsolo es minden
udv Istvan

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia!
A leírtak alapján valószínűleg vízkő probléma, ami miatt túlmelegedésre kiáll.
Savazás segít.
Üdv. Dsanyi

0

Mosószaki
Mosószaki picture

A vizet is keringeti az a szivattyú? 

0

PElek
PElek picture

Ha mindent amit gondolsz kicseréltél, és eltelt elég idö, meg itt is kapsz 50 gázszerelötöl tutti tippeket,
hivj egy kazánost és az szerintem megjavitja.
Felénk legaláb is ez a megoldás szokott müködni a legjobban.

0

Sponsored links