You are here

LG 43UH6207 TV hangszóró alsó határfrekvencia kiterjesztése (jegelve!)

57 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mindenkinek!
A címbeli készülék hangszórókimeneteit kivezettem a hátlapra és külső hangszórókkal hallgatom a műsorokat, mert a belsők igen korlátozott képességgel rendelkeznek. A külső hangszóróval hallgatva a magas frekvenciákkal nem is volna akkora probléma, de a mély hang tartománya még így is igen soványnak bizonyult.
A TV-ben NTP7515 típusú hang IC van, de sajnos nem találok róla semmilyen információt ahhoz, hogy az alsó határfrekvenciáját ki tudjam tolni. Tudom, használjak külső erőlködőt. Ezt ritkán megteszem, de a feleségem nem nagyon tolerálja, ezért inkább a TV-hez csatlakoztatott külső hangszórók szólnak.
Tudnátok-e javasolni valamilyen módszert a mély hang kiterjesztésére?
Köszi
BÚÉK!

Egyenlőre jegelném a témát a következő szétszedésig. Köszönöm a sok értékes tanácsot. Amint belebújok ismét a TV-be és tudok mérni, majd kialakítani benne az új erőlködő részt, akkor jelentkezem a további kérdéseimmel vagy épp a végeredménnyel.
Köszi

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Igaza van Guest-nek! Ez szoftveresen van megoldva a hangszórók védelme. Vannak egyes gyártók, mint például a Philips, ahol külön egy subwoofer doboz van beépite, amit egy külön class-d erősitő hatjt meg a processzorból a hagyományos jobb-bal kisméretű hangszórók mellett. (Na de ettől sem kell hanyatt esni, de legalább valamilyen teltebb hangzást hoznak vele létre).
Ugye erre hozták létre a soundbar hanszóró rendszert, amit a tévé alá lehet komoly pénzekért beszerelni. Habár azok között is van gagyi, ami csak jól néz ki de nem igazán jó. Ami jó ahoz adnak még subwoofer hangfalat is és optikai bemenetről dolgozik.
Szerintem maradj az előző hozzászólásomban leirt lehetőségnél, mármint ha bele akarsz nyúli komolyabban a tévébe.
László

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia nyaki!

Én a TV-t "Dolby-Prologic" hangrendszeren hallgatom, sok csatornán. Tapasztalom, hogy szép és igencsak mély hangok is vannak egyes adásokban.
Namármost, azért, hogy a TV-d belső hangszórói idő előtt szét ne repüljenek, esetleg nem lehetséges az, hogy az IC kimenetén esetleg nemnagy méretű elkók vannak?

0

Guest
Guest picture

Ebben a gépben D-osztályú erősítők vannak. A kimenőjele impulzusszélesség modulált négyszögjel amit egy aluláteresztő szűrőn keresztül bocsájtanak a hangszórókra.  https://en.wikipedia.org/wiki/Class-D_amplifier
Sőt, ez esetben a bemenőjel is egy digitális adatfolyam, nem analóg hangfrekvenciás jel! És ez a bemenőjel már mély tartományban amplitúdóban korlátozottan érkezik a végerősítőre. Ez itt a nyitóban felvetett probléma gyökere.

0

mosomedve
mosomedve picture

A hangszóró kimenetek DC csatoltak, csak LC tagok vannak a kimeneten, L sorba van kötve a hangszóróval. Két dolog lehetséges: egyik, hogy ez a rendszer nem engedi át a mélyebb tartományt. A másik, hogy a beállitó kondik (visszacsatoló, áteresztő) arra van méretezve, hogy a mély hang ne tegye tönkre a hangszórót. (Mivel kicsi méretű, a mély hang átvitelére egyébként sem alkalmas). Viszont a fejhallgató erősitő kis IC analóg jellel dolgozik a processzorból ezért szóba jöhet egy olyan kis erősitő modul, amit be lehet épiteni a tévébe és az eredeti végfok tápfeszültségéről járatni. Egy-két ezer forintért lehet például az aliról rendelni komplett modult. (Ha már a hangszóró kimenet ki van vezetve). Azt rákapcsolni a külső hangszóróra, igy talán megfelelő lehet a hangszin.
László

1

nyaki
nyaki picture

Erre én is gondoltam már, de ahhoz, hogy a hangerőt tudjam szabályozni, ahhoz el kell hitetni a procival, hogy ne a fő hang IC-t szabályozza, hanem a fejhallgatóét. A panelen lévő jack 3 lábú, tehát egy-egy kis értékű ellenállással ez megoldható lenne, csakhogy az így kapott analóg jel nagysága igen sovány lesz egy másik erősítő meghajtásához úgy, hogy a kapott sávszélesség megfelelően nagy, míg a zaja kicsi legyen. ...vagy rosszul gondolom?
Köszi

0

mosomedve
mosomedve picture

Ha a fejhallgató csatlakozó aljzat megfelelő lábát lekötöd földre, akkor még dugót sem kell bedugni a fejhallgató kimenetébe.

0

nyaki
nyaki picture

Háát, emlékeim szerint ebben csak egy 3 lábú jack foglalatot láttam és rajz szerint egy TPA6138 IC hajtja, tehát elvileg kell rá a műteher, de megnézem egy üres dugóval, hogy mit reagál rá.

0

nyaki
nyaki picture

Kipróbáltam egy üres jackkal és úgy néz ki, hogy a PU így is lekapcsolja a belső hangszórókat. A probléma ott kezdődik, hogy a leválasztás után a fejhallgató kimenet ugyan hangerőben szabályozható lesz, de megváltozik a TV hangmenüje is oly módon, hogy közben minden más kimenete és hangszolgáltatása inaktívvá válik. Ez azért gond, mert így nem tudom használni az optikai kimenetet sem és csak a fejhallgató kihúzásával aktiválódna újra. Mivel a TV hátuljához nehézkes a hozzáférés, a főerősítőmet sem tudnám így használni.
Számomra mindebből az következik, hogy veszett fejsze nyele lett a dolog.
Ha ennek ellenére lenne más ötletetek, akkor szívesen fogadom.
Köszi

0

mosomedve
mosomedve picture

Ezt az inaktivitást ellenőrizted az optikai kimenet tekintetében vagy csak úgy hasaltad?
Ha emlékeim nem csalnak, akkor kell lenni a menüben a hangkimenetekre vonatkozóan különböző kombinációs megoldások! Ezeket le kellene ellenőrizni.
(Hangszóró + optikai, fülhallgató+optikai, stb. Ezt ennél a típusnál még nem volt alkalmam ellenőrizni.
Egyébként a fejhallgató csatlakozó tartalmaz egy plusz érintkezőt, ami a processzort vezérli, érzékeli a csatlakoztatást.
László

0

nyaki
nyaki picture

Emlékezetemből úgy rémlett, hogy csak 3 csatlakozást láttam a jack aljzaton, de mint kiderült vannak rajta még, csak épp nem láttam meg. Ha ezen csatlakozót kikötöm vagy nem dugok semmit a jackbe és van a hang IC bemenetén folyamatosan jel, akkor semmi nincs veszve, de ehhez szét kellene újra szednem, ami nem most lesz. Megvárom amíg megjönnek az új LED-ek, mert felhősödik a kijelző.
Igen, kipróbáltam az erőlködőt és sajnos tiltott minden más kimenetet.
Köszi a tippet.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A TPA6138 bemenetén vagy kimenetén amúgy ott a hangjel? Ja, és a Tv-ben szkoott lenni menü, hogy a jack az line out legyen, vagy füles kimenet. 

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Nem tudom, hogy ott van-é jel, mert ahhoz ismét szét kellene szedni, de ez most várat magára. Sajnos a menüben nincs az említett lehetőség.
Köszi a tippet.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: meg tudod nézni rajzon vagy a készülékben, hogy milyen kialakítású az aljazat?

Bálint

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Most még nincs rá módom. A blokdiagramot nézegetve az IC-nek van egy mute bemenete, a többi csak a hangképzésbe szól bele, ami azt vetíti előre, hogy lehet van folyamatos jel a bemenetén(?) és csak simán rá kell kötnöm a másik erőlködőt, de majd szétszedés után kiderül.
Köszi

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , füles kimenő fesz elég szokott lenni a kis hang panelnak , ha pedig a fűéhalgató helyet bedugsz egy 3,5mm üres dugót , akkor a beépített hangszórók elhallgatnak , és a hangerőszabályzás is működik .

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
A fejhallgatót hajtó hang IC adatlapja alapján, 32 Ω-on kb. ~1 V van a kimeneten, ami valóban elegendő mindenre; is.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fejhallgató kimenetek több száz mV-ot adnak ki

Ez negyed hangerőn van

Bálint

File csatolás: 

0

nyaki
nyaki picture

Egy próbát megér.
Köszi

0

melyon
melyon picture

Szia.
én egy alternatív megoldással oldottam meg.
A fejhallgató vonal kimenetre kötöttem egy Ilyen Logitech S220  2.1  -et, egyszerű számítógéphez való 2.1 -es hanggal, ... nagyon szépen szól.
De a két oldalhangszóró helyett egy - egy kétutas,  JVC Hangfal ( 8 Ohm, 80/50 Wattosak ) van felszerelve a szoba két sarkában a mennyezet alá közvetlenül.
A Logitech mélynyomón hátul tudsz neki adni még mélyet amennyit akarsz. Teljesen jó a hangzás, a mélyek és a magasak is.
Üdv. ( még annyi, hogy ezeket bolhapiacon vettem, nagyon olcsón. A JVC hangfalakban pedig a frekiváltót cseréltem sajátra, mert a gyári gagyi volt.
         de mondjuk ha van elfekvőben régi Videotonod, az lenne talán a legjobb. )
 

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Igen, a fejhallgató kimenet teljes sávszélességű, de sajnos ahhoz is kell egy külső erősítő. Ez már nem a legjobb megoldás lenne számomra, mert optikán keresztül meg van hajtva egy komolyabb tech, így az egyszerűség elvénél akarok, azaz hogy, akartam maradni, de úgy néz ki, hogy a PU programjának módosítása nélkül a vázolt igényem csupán álom marad.

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia. 
Nem egyértelmű, hogy a külső hangszóró dobozos hangfal, vagy egy kopasz hangszóró?Nem mindegy.

0

uniman
uniman picture
***

Leírta már: "régi képcsöves Philips TV bassreflexes hangdobozai"

0

cssztivi
cssztivi picture

Köszi, bocs de nem láttam.Hát annak elég konzervdoboz hangja van.

0

Jaca
Jaca picture
****

Nekem is van egy Philips bassreflexes dobozom a 70-es évekből, egy TV-ből vettem ki. Olyan hangja van a 10 centis egy darab hangszórójával, hogy az embernek leesik az álla. A garázsban rákötöttem egy Vidis táskarádióra, és olyan hangja volt, az asszony azt hitte, buli van a faluban.

0

hifista
hifista picture

Az igazi megoldás egy Sounbar, aktív subwooferrel. Ha nagyon kell a mély sub bekapcs, ha meg nem kikapcs.
Meghajtani pedig a digitális kimenetről kell, ott nem lesz mély hiány.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én ilyen OEP20W modult tettem apám TV-jére, mert borzasztó hangja volt:
https://www.ebay.com/itm/OEP20W-30W-50W-2-Mono-Dual-Channel-8-24V-4-5-24...
A fülhallgató kimenetre kötöttem, és egy külön 12V-os adapterről kapta a tápot, de ha belenyúlsz a TV-be, akkor onnan is kaphatja. Egy tik-takkos dobozban elfért, és nem kell aggódni, hogy megolvad.

0

nyaki
nyaki picture

Egyébként ennek a kis modulnak mik a sávkorlátai? Nem látom rajta a D-classra jellemző kimeneti szűrőket.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Pedig ott az LC tag....

KN

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Azokra az apró fekete biszbaszokra gondolsz? ...ilyen teljesítményeknél igen soványnak látszanak. smiley

0

kovacsna
kovacsna picture

Hello,

Igen, azokra. Hidd el, tudják azt amit kell.:)
Nézd neg itt TI adatlapján.
Bár ez nem az az IC, de kb ua.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ti.com/...

KN

 

0

Guest
Guest picture

Ez a TPA3001D1 speciel megengedi hogy a kimenetein csupán ferrit bead és egy 1nF legyen szűrésként ha nem hosszabb a hangszóróvezeték 11 inchnél.
Ekkor még teljesíti az FCC zavarkibocsájtási normáit. Az adatlapon a normál LC szűrést fokozottabb zavarvédelmet kívánó áramkörök közelében ajánlja.
Az egyszerű "szűrő" alkalmazását az IC speciális modulációs módja teszi lehetővé.
A moduláció lényegének tömör Google fordítása:
-
"A TPA3001D1 olyan modulációs sémát használ, amelynek kimenetei továbbra is földről VCC-re váltanak. Azonban,
Az OUTP és az OUTN fázisban vannak egymással, bemenőjel nélkül. Az OUTP munkaciklusa meghaladja az 50% -ot
az OUTN pedig kevesebb, mint 50% pozitív kimeneti feszültség esetén. Az OUTP üzemi ciklusa kevesebb, mint 50%, az OUTN pedig
negatív kimeneti feszültség esetén nagyobb, mint 50%. A terhelés teljes feszültsége a teljes terhelésen 0 V
kapcsolási periódus, jelentősen csökkentve a kapcsolási áramot, ami csökkenti az I*I*R veszteséget a terhelésen."

-

Ezt a módot sok hasonló IC alkalmazza de megfigyelhető hogy nagyobb teljesítményeknél a szokványos szűrőt alkalmazzák.

 

File csatolás: 

1

nyaki
nyaki picture

Nahhh, majd kiderül. Nyugtával dicsérjük a napot. smiley
Úgy döntöttem, hogy rendelek többféle panelt az Aliról és amint megjönnek, akkor nekiesek az átalakításnak. Roppant kíváncsi leszek a végeredményre.
Köszi

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , én ilyet a Vaterén szoktam venni , van ott egy pár jó eladó és az árak sokszor jobbak mint Kínából azt 1-2 nap alatt itt van ,igaz +7-800 ft róka posta , de van mikor így is olcsóbb . Pl. 2X3W PAM840 230ft/649 bangood , vagy TPA3110 969/1205.

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Most lestem be a Hestore-ba és ott 1000.- pénz sincs. Majd menesztem érte a fiamat.
Köszi

0

kovacsna
kovacsna picture

Basszússal , akartad írni...laugh

0

nyaki
nyaki picture

Milyen igaz! laugh

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Ezzel jó is lehetne, de mivel analóg a meghajtása, így a korlátozott sávszél miatt a végeredmény minősége sem lesz jobb, csak hangosabb....szerintem.
Köszi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Fülhallgatóval meghallgattad már? Valami jobb minőségűvel?

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Igen, azzal nagyon kellemes a hangja és mint kiderült, sajnos ez lesz az egyetlen járható út, pedig pont ezt a módszert próbáltam elkerülni. Amint újra szétkapom, szétnézek a belsejében, hogy hogyan tudnám kompakt formába önteni, felhasználva a belső csatlakozásokat.
Korábbi hozzászólásodnál egyfolytában a hangszórókimenetre fókuszáltam és elsiklottam a fejhallgató mellett, ezért írtam azt, amit. blush

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha van USB csati a TV-n, akkor annak 5V-jával kapcsoltatni is lehet a külső hangrendszert, vagy a TV-ből hozol ki neki kapcsolt tápot (pl az eredeti végfokét).

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Csak egy ötlet...nem lehetséges-e, hogy véletlenül felcserélted a kivezetéskor az egyik oldal + és - kivezetését? A szűrt hang mellett ez lehet még egy lehetséges ok, hogy a 2 hangsugárzó ellenfázisban dolgozik és kioltódnak a mélyek. Ha az egyik oldalon megcseréled a 2 vezetéket és megjön a mély, akkor ez volt, ha nem, akkor sajnos marad az, hogy már eleve szűrték a pici beépített hangszórók miatt.

1

nyaki
nyaki picture

Hali!
Minden jól van kötve. Kezdek én is afelé hajazni, hogy digitálisan van korlátozva a képessége.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Sehogy nem tudod kitolni, mert a belső szűrőket a proci allítja be, a benne található regisztereken keresztül. Adatlap meg azért nincs, mert egyedi gyártás. Itt egy nagyon hasonló:

http://www.datasheet39.com/PDF/741458/NTP-8230-datasheet.html

​​​​​​Üdv.
KN

0

nyaki
nyaki picture

Szia!
Köszi

0

Guest
Guest picture

A végfok IC teljesen digitális, itt nem tudsz semmit beavatkozni.
Lehetséges hogy a korlátozott képességű hangszórók védelme miatt van a végfok meghajtójelét kezelő DSP-ben menüből nem biztos hogy kiiktatható digitális mélyvágó szűrő.
Ha a bekapcsolt EQ-val próbálsz ráemelni a mélyre, akkor megfelelőbb a hangzás számodra?

File csatolás: 

0

nyaki
nyaki picture

Sajnos a mély kiemeléssel sincs szignifikáns javulás. indecision Inkább csak a 200 Hz feletti tartományok hallhatóak.
Köszi a rajzot.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: impedancia azonos?

Bálint

0

nyaki
nyaki picture

Még szép. smiley

0

uniman
uniman picture
***

Az az IC csak egy hangfrekis végfok IC...a frekimenet nem abban dől el, ha csak nem "digitálisan" beleprogramozták.
Úgy tűnik még csak analóg audio bemenettel sem rendelkezik...

0

nyaki
nyaki picture

Ahogy írja kend! smiley Digitális bemenete van, tulajdonképpen egy hangprocesszornak is nevezhetnénk, ezért érdekelne a mikéntje.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Hogyan tudnám ezt letölteni?
Köszi

0

guriga
guriga picture

Üdv. Milyen falat vagy hangszórót kötöttél rá, és mi lenne az igényed?
A tv hangszínszabályzó nem javít, vagy ki van kerülve?
Nem tudom hol kerested, de majd ezer jött 0.34mp alatt.
https://www.google.com/search?q=ntp7515d+ic+datasheet&client=firefox-b&s...

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Egy régi képcsöves Philips TV bassreflexes hangdobozait kötöttem rá. Ezeket korábban egy ORION 2915-SPTX-el hajtottam úgy, hogy nem volt odacsavarva neki a mély hang kiemelés, de ennek ellenére olyan mélyeket produkált, hogy rendesen "elélveztem tőle". Ennek a TV-nek meg olyan soványak a mélyei, hogy lelombozó. Próbáltam már más hangszóróval is, dettó eredménnyel és ebből számomra az következik, hogy sajnos a TV mély hang átvitele korlátozott.
Egyébként a TV hangszínszabályozója a maxra tolva és nem, nincs kikerülve. Ahogy írtam, a belső hangszórók vezetékét vittem ki a hátlapra.
Köszi

0

guriga
guriga picture

Ha jól néztem a 3.3V nem fog dübörögni. smiley

1

nyaki
nyaki picture

Üdv!
A krafttal nincs gond. Gyakran még így is halkabbra kell venni.wink
A 24V-os táp ígéretes 10W RMS-t bizonyosan tud szolgáltatni, ami bőven elegendő.

0

Sponsored links