You are here

ftp kapcsolat sebessége mitől függhet?

27 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Adott két egyforma hardveresen azonos számítógép, azonos szoftverrel (Win7), azonos switch-csel. Mindkettő ugyanazt csinálja, firmware-t tölt bele egy routerbe. Az egyik ugyanazt a fájlt fele annyi idő alatt tölti le, mint a másik. Néha viszont azonos, a nagyobbik sebességgel töltenek.
Mitől függhet a sebesség? A routert, amibe a firmware töltődik kizárnám, mint hibaforrást.

Üdv: Jácint

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Elővenném megint a témát, azóta romlott a helyzet. Az a kettő egész pontosan 8, és egyformán lassabbak. Ugyanazt a 76 Megás fájlt a gépek 220 másodperc alatt tolják át a lan kábelen keresztül, míg az én gépemről ugyanez a fájl 44 másodperc. Ötszörös sebességkülönbség.
Mindkét esetben közvetlen a gép lan portjára voltam csatlakozva. A forrásfájl agépen SSD-ről, HDD-ről, és 2.0-ás USB pendrive-ról is ugyanannyi idő alatt ért át. A másik gépekben HDD van. 
A tesztgépeken nem tudom, hogy milyen tftp szerver fut, ugyanis nem találtam ilyet a futó programok közt.
A win7 tudja alapból a tftp kommunikációt külső segédprogram nélkül?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ennek oka többek között a következő lehet:

-duplex vagy half duplex beállítás a hálókártyánál (sok esetben a half gyorsabb, de felhasználásfüggő)
-keretméretek beállítása a hálókártyánál (egyesek támogatják a jumbo frame-t is)
-átviteli puffer mérete
-Gigabit engedélyezett-e (támogatott-e)
-QoS csomagütemző állapota (nálam mindig a letiltása sebességnövekedéssel jár)

A vastagon szedett kérdésedre a válasz igen és nem is egyben. Alap esetben nem települ (de tartalmazza a telepítője), de később (telepítőlemez nélkül) telepíthető. Itt van részletesen leírva: https://www.pcwdld.com/tftp-client-for-windows-7

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A win7 beépített tftp-je be van kapcsolva, de ha jól sejtem, ez csak kliensként működik. A QqS-t kikapcsoltam, de nem befolyásolta.
Valahol meg kellene hogy legyen adva, mi az alapvető elérési út, mert a termékben csak annyi van, hogy install tftp://192.168.1.1/Test.ZZZ, de ez a Test.zzz file a D meghajtón van subdirectory-ban, aminek az elérési útját valahol meg kellene adni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A Microsoft meglehetősen elhanyagolja ezeket a hálózatos dolgokat. Megnéztem a Windows 7-es gépemen, így kell használni:

Parancssorból: tftp -i <távoli állomás> put <fájlnév> 

Tehát tud akár szerver (put), akár kliens (get) üzemmódot. Az -i opció a bináris átvitelt jelenti, firmware letöltéshez ez kell. Átküldés előtt válts abba a könyvtárba, ahol a fájl van, és onnan indítsd el. Tehát nem kell az elérési utat megadni.
A Windows-ban nem lehet lekérdezni a speed/duplex állapotát. Beállítani lehet a hálózati adapter beállításainál.

Üdv, lcsaszar

File csatolás: 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia! 

A Windows-ban nem lehet lekérdezni a speed/duplex állapotát. Beállítani lehet a hálózati adapter beállításainál.

Ez így nem igaz.

Powershell alatt:

Get-NetAdapter | select name, speed, FullDuplex

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Köszi!, Viszont itt a router indítja a tftp kapcsolatot konzolból, nem a PC. 

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Igen, a PC addig várakozik, amíg a kliens nem küld kérést. De ez a várakozás a tftp szerver elindításától számítva rövid idő. 30 vagy 60 másodperc, majd lemérem

Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Eddig oké, de itt a PC csak áll, semmi sincs megnyitva, még egy cmd ablak sem, és a router kezdeményezi a kapcsolatot, A PC meg tudja, hol a fájl. A franciák meg még nem mondták meg, hogy fut-e server a gépen.
Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Akkor a háttérben fut a tftp szerver. Kérdezd meg a franciákat.

0

Jaca
Jaca picture
****

Köszi az infót!

Holnap délelőtt leszek majd a gépek közelében, akkor megnézem, a win7-en be van-e kapcsolva a tftp. Elérhető leszel? Esetleg telefonon megkereshetlek?

Üdv: Jácint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Napközben úton vagyok (szállítmányozásban melózok sofőrként), így inkább esténként vagyok gép előtt és telón is elérhető, mert menet közben ritkán veszem fel.
Amúgy a tftp-hez nem igazán értek. Jó 20 éve tanultam hálózatszerelést (NT4 rendszerek voltak akkor még), azóta a többi tudás leginkább tapasztalat (céges hálózatok és otthoni hálózat PC-mobil-PDA-...).

FTP programok egyébként képesek sebességet korlátozni, mert PDA FTP programja wifin sokkal lassabb, mint bármi másik készülék, ugyanakkor mobilon (droid) egy FTP program max 1M sebességgel megy, míg ugyanazon a mobilon egy másik program a wifi sávszélességével... de mivel 1 wifin van minden, így sima LAN csatlakozást használok mindenen, azaz windows hálózati megosztást, eddig ez tűnik a leggyorsabbnak és legegyszerűbbnek és működik PDA-n, droidon, PC-n egyaránt megfelelő sebességgel. Még a Raspberry-n nem tudtam beállítani, de nem is nagyon foglalkoztam vele 1-2 óránál többet. (Nem vagyok linuxos.)

Szóval rész infókat ismerek a hálózatokkal kapcsolatban, de ha elakadsz, segítek, ha tudok.

Amúgy csak mellékesen kérdezném, hogy ugye egy firmware feltöltést nem naponta csinál az ember. Miért olyan fontos annak a sebessége? Nekem telónál is mindegy, hogy 5 perc vagy csak 2, a lényeg a végeredmény. Szóval miért fontos ez a sebesség ennyire? Tömeggyártásba akarsz kezdeni?

0

Jaca
Jaca picture
****

Amúgy csak mellékesen kérdezném, hogy ugye egy firmware feltöltést nem naponta csinál az ember. Miért olyan fontos annak a sebessége? 

Kivéve, ha routereket gyárt az ember, és a tesztidő 20 perc, és hiába van 8 tesztelő, túlorázni kell a dolgozóknak, hogy meglegyen a darabszám. Az Ekinopsnak (OneAccess) gyártunk, és ők sem tudnak mit kezdeni a problémával, eleinte 16 perc volt a tesztidő, aztán időnként egy-egy belassult, most viszont mind a 8 lassú. Ha tudná a teszter, amit nálam az asztalon, akkor 4-6 percet is meg lehetne spórolni, az pedig hatalmas eredmény lenne.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

ftp vagy tftp nem ugyanaz. Mivel firmware frissítést írtál, gondolom tftp. Ez UDP protokollt használ, ami nem épít ki kapcsolatot mint a tcp. Ami elvész, elvész. Akkor működik jól, ha a forrás és a cél nem csinál semmi mást. Gondolok itt egyéb hálózati forgalomra, vírusvédelemre. Próbáltad a tftpd32 programot? Ezzel hasonlítsd össze a két gépet. Kösd össze a routert és a PC-t egy szál UTP kábellel. Tipp: adj fix IP címet a routernek és a PC-nek, majd először pingeld meg mindkettőről a másik oldalt. A hálózati adapter sebesség és duplex beállítása pedig legyen auto/auto. Így éred el az optimális körülményeket. Pont mostanában csinálok én is router firmware betöltést ezzel a módszerrel.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A routernek és a hálókártyának is fix az IP-je. A gépben 2 hálókártya van, az egyik egy központi gépre kapcsolódik, a másik pedig kifejezetten a routerhez. A hálózati adapter sebesség és duplex beállítását hol tudom megnézni?
A gépre nem telepíthetek semmit, hivatalosan pendrive-ot sem dughatnék bele.
Üdv: Jácint

0

szoke
szoke picture

Szia!

Sok és ezer meg egy gond is okozhatja a dolgot.
Csak egy párat megemlítve:

  1. Kábelek erek közötti áthallás (ez akár hőfoktól is függhet)
  2. Vírusírtód a gépeken más más időpontban frissítenek, vagy frissítést ellenőriznek.
  3. stb
  4. stb

üdv: Szőke

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A frissítésre külön LAN portot használ, egy másik porton van távfelügyeletre kötve.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nagyon ritka eset, hogy FTP protokollal töltünk be firmware-t. A leggyakoribb, hogy egy böngészőből web GUI-n töltjük fel a fájlokat, ami HTTP vagy HTTPS protokollt használ. De szólj, ha nem így lenne, és mégis FTP szerver, esetleg TFTP szerver van a gépeden.
Mivel itt már a böngésző is bejön a képbe, annak összes nyűgjével, ezért túl sok az ismeretlen. Pl. a böngésző cache-e, milyen bővítmények vannak, auto proxy be van-e kapcsolva, stb. Ki kell próbálni másik böngészővel, letiltva az összes bővítményt és a proxy-t. Ja és ne csatlakozzon a PC és a router az internetre firmware upgrade közben.
Ezeket is ellenőrizd, hátha mégsem teljesen egyforma a két gép?

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szűz routerek friss gyártásból, Linux alapon. A router CLI-jéből  "tftp_install.sh 192.168.1.1 Test.zzz" paranccsal tölti le magának a fájlt.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Esetleg Wiresharkkal nézd meg, mi történik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Megpróbálom meggyőzni a gép tulaját, hogy tegye fel, hátha. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Milyen switchen vannak?

A firmware lokálban van amit a routerekbe írsz?

Kicsit pontosabb topológia kellene...

Üdv,

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

TP-link T2600G-28MPS. A firmware a PC SSD-jén van. Mindegyik gépnek van egy saját switch-e.

Üdv: Jácint

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Oké ez valóban nem a 10e-es vackera switch. Elsőként a switchen kezdenék valami diagba, forgalomfigyelésbe.
Valami pontosabb hálózati topológia kellene, így nehéz lesz segíteni.

Üdv,
KN 

0

ty
ty picture

Kb. egymillió oka lehet :)
Én ezt nagyjából úgy képzelem el, hogy mennek a kb. 1kB-os TCP csomagok. Router felől jön egy nyugtázás, PC küldi a következőt.Na ha ez a nyugtázás / küldi a következőt némi késleltetéssel történik, akkor máris belassult az egész folyamat.Az pedig, hogy ez az operációs rendszer szintjén melyik layerben történik és mi okozhat késleltetést, azt még B.Gates anyósa sem tudja, pedig ő otthon van a témában.Szemben velem, mert én csak tippelgetek, lehet, hogy full hülyeség az egész amit leírtam.
Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nincs meg Gates telefonszáma? laugh Egyébként 4 ilyen állomás van, tegnap egy jó volt, 3 lassú. Ma 2 jó, két lassú., Ja, tegnap újra kellett indítani azt az egy jót, és belassult.
Üdv: Jácint

0

Joe
Joe picture

Gates nem ért a hálózatokhoz! A TCP IP se az övé. :)

0

Sponsored links