You are here

Hitelesítés vagy kalibrálás? Mi a különbség?

15 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Régóta érik bennem ez a téma. Sokszor látom itt a Tanyán leírva: "hogyan hitelesítsem a ... műszert?" - és ez helytelen.

Jogszabály mondja ki 1991 óta, hogy mi a hitelesítés, mit kötelező hitelesíteni, és ki végezheti. Csak a lényeget írom le:

Először is meghatározza a törvény a joghatással járó mérés fogalmát. Ilyen például a bolti eladás, amkor a hitelesített mérleggel lemérik az árut. Joghatással járó mérést csak hitelesített mérőeszközzel vagy használati etalonnal ellenőrzött mérőeszközzel lehet végezni.

A hitelesítés hatósági feladat. Régen az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH), később a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), jelenleg Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya végezheti. Náluk vannak a nemzeti etalonok, amelyeket a nemzetközi etalonokra, végső soron az SI mértékegységekre lehet visszavezetni.

Joghatással járó mérés esetén a törvény meghatározza, hogy mely mérőeszközöket kötelező hitelesíteni, és milyen gyakorisággal (pl. vízóra, villanyóra, benzinkút átfolyásmérője, bolti mérleg). A többit mint szó volt róla, használati etalonnal kell ellenőrizni.

Mivel mi tanyalakók ritkán végzünk joghatással járó mérést, számunkra a hitelesítés nem jöhet szóba. Nézzük a kalibrálást:

A kalibrálást maga a hatóság definiálta:

"A kalibrálás azoknak a műveleteknek az összessége, amelyekkel (meghatározott feltételek mellett) megállapítható az összefüggés a mérőeszköz vagy a mérőrendszer értékmutatása, illetve a mérendő mennyiségnek mértékkel vagy anyagminta által megtestesített, vagy használati etalonnal megvalósított (helyes) értéke között."

Fontos tudni, hogy a kalibrálás nem azonos a beszabályozással ("pontosítással"). A kalibrálás csak annyit mond meg, hogy az adott mérőeszköz megfelel-e a gyártó által megadott pontossági spefifikációnak, vagy sem. Kalibrálást általában a hatóság által feljogosított (akkreditált) kalibráló laboratóriumok végeznek, melyek hitelesített mérőeszközökkel és használati etelonokkal dolgoznak (mivel fizetős szolgáltatást, azaz joghatással járó mérést végeznek). De törvény nem tiltja, hogy bárki kalibrálja a mérőműszerét (azaz eldöntse róla, hogy tudja-e a speckót).

Sokan meglepődnek, hogy a kalibráló labor által kiállított jegyzőköny az adatokon kívül egy megfelelt/nem megfelelt véleményt tartalmaz, és a műszert ugyanolyan pontatlanul adják vissza, mint ahogy az beküldésre került.

Itt jutottunk el a bennünket leginkább érdeklő tevékenységhez, a műszer beszabályozásához (pontosítás). Ezt bárki elvégezheti, ha van mihez hasonlítani. Célszerűen egy nagyobb felbontású és pontosságú másik műszerhez vagy jelforráshoz. Véletlenül se nevezzük azt etalonnak, mert etalonok a hatóságnál vannak. Nevezhetjük pl. referenciának. A beszabályozás után sem lesz hiteles a műszer, legfeljebb kalibrált.

Remélem, sikerült tisztázni egy-két fogalmat.

Üdv, lcsaszar

 

Comments
csakyt
csakyt picture

Szia.
 Akkor , hol lehet egy multimétert beszabályoztatni úgy, hogy az hiteles, pontos méréseket mutasson?
Tibi

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia.

Pl itt:
https://www.globalfocus.hu

KN

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Itt a kalibráláson kívűl be is állítják a megfelelő mérőszinteket?
Tibi

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Ha szükséges, igen.

A Fluke folyamatkalibrátort hozzájuk küldöm pl.

KN

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az árát előre kérdezd meg

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Köszönöm. 20000+ áfa megkérdeztem már.
Tibi
 

0

kovbela
kovbela picture

Fontos tudni, hogy a kalibrálás nem azonos a beszabályozással ("pontosítással").

Ez a része mondjuk nem annyira közismert, ha tanultuk is valaha, már elfelejtettem. De az angol Wikipédia is egyetért ezzel az állítással, valamint kiderül, hogy valószínűleg az amerikai polgárháború idején terjedt el a fogalom (1861-1865), amikor a fegyvercsövek átmérőjét méregették.

Eszerint már akkor is csak ellenőrzés volt, nem korrekció. De természetesen kalibráltak már az ókorban is, csak akkor még valahogy másképp nevezhették, valószínűleg.

Tovább megyek, általában érdekel a szavak eredete is, ezért utánanéztem: előbb latinnak gondoltam, de az nem jött be, mert az a diameter / diametro.

Görögben van viszont a καλιβερ szó, valószínűleg ez ment át az angolba is, mint caliber.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Én napi szinten kalibrálok vizsgasorokat.
Mérési jegyzőkönyvet és kalibrációs bizonyítványt állítok ki.
Megjegyzés:
"De törvény nem tiltja, hogy bárki kalibrálja a mérőműszerét (azaz eldöntse róla, hogy tudja-e a speckót)."
Nem tiltja, viszont jogilag semmire sem megy vele.
Hogy törvényileg, jogilag elismert legyen ahoz egy külsős - ahogy írod - kalibráló labor szükséges.
Ezért kell én kimenjek és papíruszt adjak neki a kalibrálásról, ami vizsgasorok esetén fél évig érvényes.

Üdv. István.

0

uniman
uniman picture
***

Az egyik "csöves" haverom is állandóan "kalibrál"...devil

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Nem viccelek,hanem nosztalgiázok.
A gyár forgácsoló műhelyében találkoztam "kaliberrel". A tömeggyártás során a csatlakozóban lévő furatot az OMH által ellenörzött eszközzel vizsgáltuk. Ennek "megy" és "nem megy" oldala volt . A műszak végén a legyártott csatlakozó pontos darabszámát (több száz) nem megszámolással , hanem egy "hitelesített" mérlegen súlymérésel adtuk át a váltótársnak . Anno,nyári kétműszakos diákmunka volt,  esztergálni kellett. 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia LCs!
Fentiek szellemeben hogy fogalmazod meg az ellenallas, feszültseg stb normaliak besorolasat?
Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A Weston-féle normálelemre és az úgynevezett normálellenállásra gondolsz? Ezek is mérőeszközök.
Ha egy mérőeszköznek nincs mutatós vagy digitális kijelzője, attól az még mérőeszköz. Ezeket általában mérőhídban használják, mivel az a cél, hogy minél kisebb áram folyjon át rajtuk.
A besorolásuk? Ha van rajtuk koronás pecsét, akkor hitelesített mérőeszközök wink Ha nincs, akkor a hobbielektronika kategóriába sorolom ezeket.

Üdv, lcsaszar

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!
Azon, hogy ezek meröeszközök lennenek sztem jocskan elvitatkozhatnank, egy "nagysàg" forrasaik,-amit aztan mèricskelhetsz/hasonlithatsz, hisz külhoni megnevezeseik utan nem veletlen !ett a normalia elnevezes errefele is honositva!
A masodrendü nemzeti Normaliak pedig (regebben) az MTA müszerszolgalatatol terjedtek, nekik voltak stb...
De asszem van mas dolgom is-bocs.
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:: így van
csak annyit tennék hozzá, hogy  szigorú és folyamatos ellenőrzés mellett, meghatározott protokoll alapján kiadható a hitelesítés külső cégnek, annak minden jogi és anyagi következményével.
Én is ismertem ilyen céget, a tulaj 30 évet volt kint a TÜV-nél laborvezető  ,mikor hazajött,  itthon digitális mérőgépek hitelesítését végezték
Mérőeszközöket is forgalmaztak, tőle vettünk 30 méteres mérőszalagot amire  +/- 1 mm-es garancia volt  +10 és + 40 C fok között, a Dunakeszi Járműjavító részére, 15 éve 165 eFt volt

Bálint

0

Sponsored links