You are here

Lehet hogy valaki az MVM nevében írogat és pénzt akar vagy a bank kártya adatait szeretné ?

21 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Sziasztok
kaptam egy emailt MVM NKM Energia Zrt -től hogy Új földgázszámlája készült, amelyet most kényelmesen kiegyenlíthet a lenti Befizetem bankkártyával linkre kattintva. nem tudom hogy ezt ki és hogyan találta ki a gáz számlám sajnos nem ennyi szokott lenni meg soha ezt nem fizettem bankkártyával
ez egy lehúzós csaló oldal lehet sok minden nem stimmel már az email címmel is gond van
a 4-es képnél Tovább a Számláimhoz egy ismeretlen cím és üres oldal
az 5-ös képnél belépés fönt ismeretlen internet cím az oldalon a menü pontoknál bármelyikre kattintok semmi nem változik a belépésnél bármilyen hülyeséget írok be a felhasználónév és jelszóhoz elfogadja és tovább lép ezután kéri a bank kártya adatait
az eredeti belépés oldalon működnek a menüpontok és csak valós név jelszó párossal lehet belépni
bank kártya
https://industry40.ro/belebes-mvmnextNKMEnergiaZrt/Ugyfelszolgalat/profi...

mi a véleményetek erről ?

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

Hali!
Legújabban már a DHL csomagküldő nevében küldtek levelet, hogy fizessek be 350 Ft-ot és akkor express megkapom a csomagomat(ami egyébként nem is létezik!).
Üdv: lizakl

1

bakkerman
bakkerman picture

Hello, igen én is kaptam, meg hogy a nap végén kapom meg :D 23:59:59-kor? surprise smiley

0

agressiv
agressiv picture
*

Amúgy milyen érdekes, hogy amióta nem gmail, vagy bármi más e-mail szolgáltatót használok, hanem saját e-mail szervert, azóta semmiféle spam nem talál meg (3 éve már), pedig ugyanarra ugyanott megadva használom a mail címet..

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.
Egyre kreatívabbak a hackerek. Valóban megtévesztőek ezek az adathalász e- mailek.
Kaptam már én is hasonlót, melyet továbbítottam a szolgáltató felé, illetve máshová is…
A szolgáltató nem foglalkozik vele, hogy nyomozgasson, mert az adatkezelésükben minden idevonatkozó szabályozás le van írva. Amíg, anyagi károd nem származik, addig a rendőrség sem!
Magam részéről (hosszas levelezgetés, nyomozgatás után) arra jutottam, hogy egyszerűen a feladótól nem fogadok több levelet. Így a spam mappában sem találok ehhez hasonló leveleket. Jelenleg is a megelőzésre lehetne nagyobb hangsúlyt fektetni! Viszont, azt tapasztalom, hogy amíg hasonló eset nem történik meg, addig ez a téma érdektelen számos emberre nézve, mivel a facebook és az ott található „információk” lekötik, íránymutatóak…

Üdv.
PZ
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

feladó: "Nav" st201066@msj.vic.edu.au
címzett: Undisclosed recipients:
tárgy: adóvisszatérítés

Tisztelt Ügyfelünk!

Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen
be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát,
és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére

Ellenorizze most (link: https://cafe651.com/nav)

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

---------------------------------

1. hiba: .au végződés
2. hiba: címzett nem én vagyok
3. hiba: hosszú Ő hiánya a teljes levélben
4. hiba: "Kérem" szó használata (ha van aláírás, akkor jó lehetne, de aláírás nélkül a "kérjük" szó a helyes)
5. hiba: levél eleje magázós, majd átvált tegezésbe: "jogod van"
6. hiba: nincs aláírás, dátum, adatkezelési infó a levél végén
7. hiba: az utolsó mondat ebben a levélben teljesen értelmetlen.
8. hiba: "Tisztelt Ügyfelünk!" Tájékoztató leveleken is a címzett nevét használják, ráadásul egy adóval foglalkozó állami szervezetnek az ember nem az "ügyfele". Tisztelt adófizető inkább lenne helyes, de meg kell szólítaniuk.

..és ezek csak külső szemlélődő számára elsőre észrevehető dolgok.

1. Adja meg nevét és azonosítószámát...
Ügyfélkapura kell belépni, ahol a belépés után minden adat adott, a név, a taj, az adószám, stb. tehát ilyen adatot nem szokás megadni.
2. idén kifizetett adót...
Januárban idén kifizetett adót, amikor még a bevallást sem kellett elküldeni, nem hogy befizetni az esetleges eltérést?
3. Erősítse meg emailjét...
A levelezést NEM email-en folytatják, hanem aláírt (hitelesített) pdf formájában az ügyfélkapu levelezés részén keresztül, eleve nem is ismerhetnék az email címet.
4. Ékes magyarság:
Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben...
Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.
5. A levél tárgya kisbetűvel kezdődik.

Ebből is az látszik, hogy nagyon sok részlet az átlag szemlélődőnek is feltűnhet, illetve érdemes tisztában lenni, hogy pl. hivatalos szervek csak ajánlott levélben vagy ügyfélkapun keresztül kommunikálnak, nem sima emailben.

A számlákat (szolgáltatók) pedig érdemes díjnetre beregisztrálni, így
1. minden számláról a díjnet küld értesítést
2. felhasználónévvel és jelszóval kell belépni a fizetéshez (ha az is eltárolt a böngészőben, mégsem látszik, máris elárulja magát a csaló oldal)
3. ha van eltárolt kártyaadat, 1 gomb és fizethető a számla

Nekem több külföldi oldalon lévő regisztrációmat törték fel és küldték el mailben a jelszót és hogy fizessek x összeget, mert minden adatot kiteregetnek. Nem fizettem, az adott oldalon pedig már a jelszó nem is működött, azaz ebből derült ki, hogy azt törték fel és változtatták meg.
Ilyen átlagban fél évente jön. Oda újra már nem regiszrálok, ha ennyire megbízhatatlan az oldal.

1

PElek
PElek picture

Semmilyen szolgáltató nem fog se pénzt, se azonosítót kérni tőled ilyen formában. 
Aki ezt teszi ilyen módon az nem a szolgáltatód !
Ilyen és hasonló levelekre reagálni,  a benne írtakat figyelembe venni nem szabad !

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Be kell dobni a kukába, és a tartalom alapján készíteni egy szűrőt, ami ezt automatizálja. Én már nem is látok ilyen levelet, csak ha megnyitom a spam mappát.

Kalex

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Nekem ez volt az első ilyen levél ahol pénzt kértek volna nekem több minden gyanús volt ebben a levélben de aki kevesebbet ért a számítógéphez az a levél kidolgozottsága alapján lehet hogy megette volna
tovább küldtem az MVM-nek hátha válaszolnak rá

0

uniman
uniman picture
***

Már a cégnév sem stimmel, most ez a nevük!: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.  Régebben NKM Energia Zrt. voltak, de ma már nem!

"Adathalász-esemény bejelentéseHa arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, továbbítsa az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre ":
https://www.mvmnext.hu/Adathalaszat

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nekem is jött ilyen, ráadásul tök életszerűtlen összeggel. Ha bizonytalan vagy, hívd fel a szolgáltatót. De első sorban a feladó e-mail címüket nézd meg alaposan! Hasonlítsd össze olyannal, ami biztos tőlük jött. 

Mondjuk kaptam már a t-online-tól is, pedig mindig 20-as voltam...

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Már az E-mail cím sem jelent semmit! Sajnos tudják manipulálni, éppen 3 hete futottam bele hasonló esetbe. Ha valamit akar a szolgáltató, küldjön ajánlott levelet!

0

uniman
uniman picture
***

Ma már elavult a papír alapú levelezgetés. A szolgáltatók engedményekkel díjazzák, ha a kuncsaft kizárólag e-papíron érintkezik velük. (Nekem emiatt így havi 1-2e Ft megmarad) 
A vírus miatt is jó ez...a "mizéria" elején az intézmények a leveleket 2 hétre elzárva tartották (karantén), mielőt a dolgozójuk azt kézbe vette. Ez nem vicc...

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok! Egy rokonomnak levele jött, hogy korlátozzák a PayPal fiókját, mert valaki belépett helyette. Töltse ki a kérdőívet, hogy vissza tudják adni a működőképességét! Az a gáz, hogy soha az életben nem volt ilyen fiókja! :-) Kissé mellé lőttek a hackerek.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A szolgáltatók MINDIG a saját címükről küldik leveleiket.
A levelekben többnyire a teljes neved szerepel, vagy a regisztrált felhasználóneved, semmiképp se általános megszólítás (ügyfelünk).

Tehát magyar szolgáltató nem fog román oldalról küldeni semmit és nem is irányíthat román oldalra (.ro).

Ha ilyen oldalon mégis megadtad felhasználóneved és jelszavad, azonnal változtasd meg a .hu végződésű igazi oldalon, mert elképzelhető, hogy módosítanak a számládon, belepiszkálnak adatokba.

Rengeteg ilyen jön mindenkinek. Nekem pl. előfizetésem csak net van, amit díjneten rendezek, nem a szolgáltató oldalán, mégis jön telenor számla (nincs előfizetésem), villanyszámla (nincs a nevemen) de még a szolgáltató is más, otp bankos levél (nem annál a banknál vagyok), ... a gmail egyből spamként kezeli, a freemail semmit nem képes spamként értékelni.

Ráadásul az érkező számla mindig 3 napos intervallumban érkezik minden hónapban és a levélben szereplő FIZETÉS gomb egy olyan oldalra irányít, ahol már el van tárolva a belépési adat. Ha 1x ez hiányozna, egyből feltűnne az átverés.
De minden levelezőprogramban láthatóvá tettem a levél fejlécét (feladó mailcím, stb.), így már ott feltűnne bármi rendellenesség.

Bejelenteni nem a szolgáltatónak kell, hanem van erre egy hatóság, aki a spam és egyéb hasonló levelekkel foglalkozik. Talán a NMHH, 2 éve jeleztem nekik spam leveleket, érdemi válasz 1x sem jött a közel 50 jelzésre. Csak ők az illetékesek, nem az, akit másolnak.

2

sasa11
sasa11 picture
*

Szia lacóka ! Én már figyelembe se veszem ! Írtam a mi szolgáltatónknak ! Tovább küldtem nekik az emailt, Azt a válasz kaptam ,hogy nem tudnak vele mit kezdeni !  Figyelni kell !!  Ilyen világba élünk !!
Legyen szép napod !

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Én is szoktam kapni ilyeneket, de nem csak az NKM, hanem a NAV nevében is! Persze nem onnan jön, hanem valami egzotikus e-mail címről! Sajnos, mindig más címről küldik, úgyhogy a szűrőben sincs értelme beállítani a törlést, hanem kézzel kell törölni őket. :-(
Üdv: lizakl

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Gmail rendszerében lehet rendes szűrőket beállítani, nem csak mailcímre.
Pl. esetemben minden, ami tegezős és a hivatalos címemre jön, azonnal törlődik.

Amiben van "leiratkozás" (ékezettel, anélkül) az kuka, illetve amiben van...
járványszezonra OR testfelületen OR beállíthatsz OR kisbabáknál OR kisgyermekeknél OR időseknél OR fertőző OR betegeknél OR felébresztenénk OR csecsemők OR testhőjének OR kínlódj OR gyermeked OR nélkülözhetetlen OR csíptesd OR Megelőznéd OR szívbetegségeket OR Használj OR pulzoximétert OR egészségvédő OR véroxigénszint OR pulzusmérő OR életmentő OR allergiásoknak OR véroxigén-mérővel OR óvd OR egészséged OR Védekezz OR nyűgözve OR párod OR izzók OR ÜNNEPVÁRÓ OR mesés OR fényáradat OR árelőnnyel OR megszépítik OR fenyőfa OR vadiúj OR élősködők OR poloska OR féláras OR Szívrohamot OR agyvérzést OR családi OR havas OR lefagyott OR kocsidon OR hasznos OR jegesedés OR zseniális OR kényelmetlen OR használj OR fájni OR életveszélyes OR csússz OR ütöd OR megóvja OR épséged OR tudtad OR gondoskodj OR védekezz OR meguntad OR válogass OR módszer OR vadiúj OR díszítsd OR óvd OR szemkápráztató OR gyermeked OR bűzös OR ámulatba OR árakon OR árelőnnyel OR lézerlámpa OR lézeres OR idegesít OR elvakít OR utálod OR fájdalmas OR szüntesd OR hatékony OR megoldás OR eldugul OR áramszámlá(ka)t OR Elszámolási idoszak kezdete OR vérnyomásmérő OR magas vérnyomás OR észrevétlenül OR gyilkosnak OR felismerés OR nyomd meg OR Tökéletes OR szenzációs OR rendeld OR kedvezménnyel OR Tüntesd OR horpadás OR eltüntethetnéd OR százezrekbe OR találmánnyal OR benyomódást OR használhatod OR Siess OR kedvezményes OR kapod OR Bebújnak OR patkányok OR egerek OR rágcsálóriasztó OR Rágcsálóűző OR fergeteges OR Dugd be OR kergesd OR karácsonyi OR karácsony OR őrült OR leárazással OR leárazása OR öltöztesd OR díszbe OR lámpát OR jégcsapfüzér OR jégcsap-hatással OR meseszép OR fényekkel OR Adventi OR karácsinyi OR véroxigén OR pulzusmérő OR fokmérője OR Védd meg OR egészséged OR képes leszel OR megmentheti OR Rendeld OR nagyszer OR Tegyél OR szeretteid OR FORRADALOM OR lázmérés OR lámpák OR lefagyott OR jegesedik OR szélvédő OR büntet OR tüntesd OR szuper OR áron OR unod OR lábad OR félsz OR gatyád OR leáraztuk OR bírság OR kocsi OR sofőrök OR garantáltan OR alszol OR lármásan OR leszámolnál OR horkolás OR eredményes OR autódon OR horpadások OR autódat OR büntetés OR gyorshajtásért OR razziák OR detektorral OR sebességed OR vadiúj OR lézerre OR kifestenéd OR szupergyors OR utálod OR reflektor OR elláthatsz OR mondj OR búcsút OR otthonodba OR fényvetőt OR zseni OR áron OR bődületes OR árelőnnyel OR stabilizálja OR vérnyomását OR tegyen OR viszket OR tusolás OR spórolj OR zuhanyfej OR spórolással OR unod OR tusolj OR gyötör OR pattanás OR adóvisszatérítés OR megrémiszti OR világíts OR vírus OR védekeznél OR védekezz OR akarsz OR hatékony OR zseniális OR díszítsd OR otthonod OR jégcsap OR fényfüzér OR fények OR izzóid OR lecserélnéd

vagy a feladó erre végződik:
andrefcarvalho.com OR arzunka.com OR rustemporium.com OR asknrs.com OR globalsurtaxe.com OR procars-shop-pl.com OR keszaruhaz.xyz OR workmailcompany073@gmail.com OR otelpino.com OR ccdeexam.com OR puravidafit.co OR bahisgir.com OR anahkedm.com OR salemteb.com OR gmx.com OR srkproje.com OR callbite.com OR tiscali.it OR redfesse.com OR kranbery.com OR cofelake.com OR rafalaji.com OR anidorai.com OR owu.edu OR techcps.com OR ecomtyoon.com OR febric.cyclonemed.net OR chocualo.com OR yakovlee.com OR outrpact.com OR baarro.com OR badabuk.com OR inoxbig.com OR behbiz.com OR vanlifelibrary.co OR iposttr.com OR epcdiag.com OR inebolupansiyon.com OR ohrevi.com OR exfundex.co OR hislult.com OR oumibo.com OR projectxpresso.com OR anzeventforce.icu OR adyxion.com OR mybabynewspaper.info OR aliemretaskin.info OR spacetrv.info OR eujala.com OR osagodo.com OR vmozg.com OR oumibo.com OR infanik.com OR facebookmail.com OR faccai.com OR avetika.com OR anketd.com OR htitbtc.com OR alibash.com OR vestonphuchung.co OR varzide.co OR estfig.com OR ayzpoouyzhmagygrjvkleqefqwqxjq.us OR jhtonbhbieuyifocsrvutxkakqttpq.us OR kqguxeszghabuyjluwqpkliyitiunn.us OR ipmximxlazxqgacyjeliuuqzgqefjm.us OR benforduv.com OR sdoj.org OR karushala.com OR smartishdata.com OR xlifeo.com OR treeofdata.com OR caninebehaviorspecialists.com OR news.com

Ez durván 2 éves gyűjtés eredménye, de ünnepek környékén 10-15-el mindig nő, mert szó közben kötőjelet használnak, amit korábban nem, stb. A leiratkozás sem ér semmit, mert 24 órán belül törlik, látható az oldalon, de napokkal később is jönnek ugyanonnan.

Ezekkel a szűrőkkel az átlag hétköznapokban nyugtom van a fent nevezett "ál szolgáltatóktól".
Aki persze tegeződik levelekben, annak a szöveges rész nagy része nem szűrendő, de pl. a csodálatos, fergeteges, árelőnnyel és hasonló egy magánlevelezésben ritán fordul elő.

Szóval lehet védekezni, de 1-2 havonta bővíteni kell a listát néhány újabb címmel.

0

Julian
Julian picture

Pedig az a leiratkozás gomb nagyon hasznos tud lenni.

Gmail-os címem van, de hivatalosnak tűnő levelet talán, ha egyszer kaptam. Pedig több helyen meg van adva a mail címem és egy másik mail cím levelei is a fő címre továbbítódnak.
Ha jól emlékszem, akkor talán az OTP nevében jött, de majd 10 éve már.

Spam-et már gyakran kaptam.
Volt, hogy naponta 4-6 is jött.
Nem kellett szűrőt létrehoznom, a gmail eleve a spam-be tette őket. De ezt nem szeretem, mert van, amikor olyat is oda tesz, ami nem oda lenne való.
Pl. ilyen, amikor feliratkozom egy hírlevélre, de sokszor csak egy pillantást vetek rá és megy is a kukába. Amire várok, az nincs benne. Aztán egyszer csak már a spam-ek között találom.
Volt, hogy a lottó leveleit tette mindig a spam-be, pedig azokat sosem töröltem. Valószínű más jelölgetett hülyegyerek módjára és ezért. Aztán nagy nehezen rávettem a gmail-t, hogy ne oda tegye.
A napi sok levéltől pedig a leiratkozás gomb segítségével szabadultam meg. Jó sokáig üres is volt a spam mappa.
Aztán beszoptam egy google-ra alapozott átverést.
A szöveg az volt, hogy valami 5 milliomodik keresést hajtottam végre és nyertem valamit. Maga a keresés eredménye be sem jött. A keresést a chrome új fül lapjáról indítottam. És mintha hallottam volna már ilyen nyerésről.
Hajnali 5 óra körül is volt és épp kicsit frusztrált is voltam, szóval had szóljon.
Mikor olyat írt, hogy be kell fejezni az űrlapkitöltést 12 percen belül vagy nem lesz semmi a nyerséből, akkor már kezdett gyanús lenni a dolog.
Azt már nem tudom, hogy ez után vagy még ez előtt adtam meg az adataim, de megadtam.
Érkezett is visszaigazoló mail, de nem a google-tól.
Aztán más dolgok kötöttek le, úgyhogy nem is foglalkoztam a dologgal, nem is bíztam benne, hogy ez valós lett volna.
Viszont megint kezdtek jönni a szemetek.
Leiratkoztam az egyikről, jött egy másikról. A lényeg mindig ugyan az volt.
Sejtettem, hogy miért kaphattam ezeket.
Úgyhogy megkerestem a fő visszaigazoló levelet és leiratkoztam onnan is.
Azóta megint tiszta a spam könyvtár.
Az adatkezelésre vonatkozó törvényt szerencsére tiszteletben tartják.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Sajna én hiába iratkozok le, sőt a nagy része olyan, ha reggel jött, én este látom csak, a leiratkozás link már nem is elérhető.

Ráadásul én soha sehol nem iratkozok fel semmire. Ha valami érdekel, megnézem, nem levélben várom a fejleményeket.
Emellett kb. 10 címem van, ebből van pl. apróhirdetésekre használt, van hivatalos (állami dolgokra), van "céges" dj dolgokra, stb. Az aprós szerepelt hirdetésekben, arra semmi nem jön, a hivatalosra semmi, ellenben pl a dj-sre rengeteg. Ok, keresőben megtalálható, így érthető, de van még 3 másik, ami nincs a keresőben és arra is megjön ugyanaz a spam... és nem is adtam meg sehol.

Továbbá a gmail mostanában olyat csinál, hogy elküldök levelet az egyik fiókból, nem kapják meg. Illetve a dj-sen én nem kapom meg más levelét, pedig elküldte és telefonált is, hogy neki nem dobta vissza.

Szóval az elmúlt 1-1,5 évben sokat romlott a gmail és lehet át kell térnem másra, ha ennyire megbízhatatlan, de ingyenes pop3/smtp eléréssel nem nagyon van, csak webes felületűek.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én nem használok semmilyen szűrőt. A spam tartalmát naponta törlöm, de eddig talán 5 volt a legtöbb. Egy idő után abbamarad, esetleg jön másik feladótól, de csak napi pár darab.

0

Sponsored links