You are here

Einhell GCH 2000 W fűtőtest időzítő "hekkelése"... /MEGOLDVA/

26 posts / 0 new
Last post
uniman
uniman picture
***

Hello!
A topik tárgyának időzítését kéne megoldanom úgy, hogy az adott időben bekapcsoljon és elkezdjen fűteni...
Jelenleg csak késleltetett (max.23:59) kikapcsolási időzítéssel rendelkezik. Sajnos a külső konnektoros timer nem használható, mert a 230V hiánya esetén minden beállítás törlődik. Ahhoz, hogy újra fűtsön, a távirányító több gombjának a megnyomása szükséges.
Először a timer funkció "megfordításán" elmélkedtem, relé váltóérintkező felhasználásával...de ez akadályokba ütközik, mivel elektronikus (termisztoros) hőfokszabályozója van, egychippes vezérléssel, "érintős" gombokkal...
Ötleteket gyűjtök, hogyan lehetne megoldani a legegyszerűbben a bekapcsolás időzítését.
Köszönöm.
 

File attachment: 
Comments
uniman
uniman picture
***

Úgy néz ki, csak egy AC230V-os relé lesz beépítve... A NC érintkezői a két cekász közös pontát szakítják majd meg, Persze csak akkor, ha kívülről beküldünk a relé tekercsére 230V-ot, normál árammentes állapotban a fútőtest ugyanúgy fog fűteni, ahogy eddig.
A későbbiekben pedig egy "pöckös" 230-as s időzítővel beállítható majd, hogy mennyi ideig ne fűtsön.
(Az okos eszközök használatára még nem áll készen a tulaj...) sad

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mielőtt fúrsz, faragsz, próbáld ki, mi van, ha tápot ad az elwktronika, de nem fűt. Lehet,  a termisztorral ellenőriz, és hibára áll, ha nincs meleg...

 

0

uniman
uniman picture
***

Naná, hogy ellenőriztem....tegnap egész délután "fűtöttem" kikötött cekászokkal.
Buta ez a vezérlés.  
Elég komplikáltan működik...külön gombbal "bekapcs", másik gombot nyomogatva meg léptet: fagymentesítés (5ºC)...1KW...2KW . 
Alapból a "fagymentesítésre" áll rá, bár úgy tűnik a beállított hőfokot megjegyzi.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Lehet , hogy h...g ? De,egy mechanikus időkapcsoló ? ( A fiam használja . Mindig azonos időben jön haza . )

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Ilyen egyszerűen biztosan nem!: "a 230V hiánya esetén minden beállítás törlődik"  Azaz, csak a 230V-ba dugva nem fűt...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sztenbáj táp. az elektronikának aksiról ?

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Mivel egy új vezérlőt nem éri meg építeni hozzá, esetleg annyi, hogy a fűtőszál felé menő vezetéket megszakítani és ezt zárni egy külső időkapcsolóval. Kérdés, hogy mit szól hozzá a saját vezérlője, ha be van kapcsolva, beállítva a hőfok, de a fűtőszálig nem ér el az áram, van-e hibajelzés üresjáratban?

0

uniman
uniman picture
***

Ilyesmire is gondoltam...két független relé kapcsolgatja a 2x1000W-os fűtőszálakat. Visszajelzésnek csak egy termisztor van kidugva az oldalán.
Kiiktatni az elektronikát teljesen...azzal az a baj, hogy nem lenne hőfokszabályozás sem, csak a két biztonsági klixon a hátlapon.
Megtartani az eredeti vezérlést, meg külső időkapcsolóhoz kivezetni a "cekászokat", az megbonyolíthatná a gazda életét...meg a távirányítós "komfort" is elveszne. A "szakboltban" átverték, az mondták neki, hogy igen úgy működik..."programozható"... (nem most vette, kb. 10 hónapja)

0

proba
proba picture

Ha az időkapcsolót csak arra használja, hogyha otthon van csak akkor működjön, akkor a vezérlés többi része beleértve a távirányítót is, maradhatna az eredeti.  Egy jelfogó a két fűtőszál útjában, amit egy órával vezérelsz. Max a szerkezet teljes gőzzel "fűtené" a semmit , amíg nincs otthon, utána azonban a teljes komfort helyre áll.  

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Úgy értettem a megszakítást és zárást, ahogy később a #461900-ben te is írtad. Tehát nem kívülről beadni az áramot a fűtőszálnak, hanem a megszakítást visszakapcsolni. Nem kell messzire kivezetni, egy doboz amilyen közel még nem olvad meg. A kapcsolóórákon van fixre kapcsolási lehetőség, olyankor mintha ott sem lenne, mehet a távirányítás.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez nem olyan, mint az orion, somogyi és társai? Ott a lekapcsolás után még meg a propeller egy darabig, hogy vissza tudjon hülni.

Ismerősnek pont ez volt a baja. Nála egyszerű volt, mert volt otthon netről/home assistant felől vezérelhető IR bridge. Ez lett a megoldás. 

https://tasmota.github.io/docs/IR-Remote/

Valami ilyesmi :) 

Ha jól olvasgattam korábban, Te is okos otthont faragsz :)

0

uniman
uniman picture
***

Szia! Tettem fel képet a belsejéről. Ez nem nálam működne...hanem egy ismerősnél, aki változó időben megy melózni, de mindig tudja mikorra ér haza. 
Állandó net nincs...meg több IR parancsot "vakon" kiadni egy IR bridge-vel, mert ugye visszajelzés az nincs.

Most egy programozható szobatermosztát "ugrott" be, egy 230V-os relével éppenséggel el tudná vezérelgetni a cekászt...
Bár az eredeti vezérlés elég okos, ha közelítt a hőfokérték a szobában a beállítotthoz, akkor már csak az egyik cekásszal fűt tovább...

0

uniman
uniman picture
***

Talán mégis lesz ott állandó wifi mobilnetről...
Így most már szó lehet a sonoff (5V vagy AC230V verziók) bevetéséről....
De akár a fűtőtest megbontása nélkül is felhasználhatnám a Konke IR hubomat is...az megtudja tanulni a távirányító jeleit. Ezzel a gazda bárhonnan be/ki tudná kapcsolni a fűtést. Csak meg kell győződnöm, hogyan működik a távirányítójának a "logikája"...mert, ha egy gombbal lehet kikapcsolni meg be is a fűtést, akkor a visszajelzés hiánya miatt gondok adódhatnak. A Sonoff-ban viszont van visszajelzés is... 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A sonoff drága. Azt nézd meg, amit belinkeltem. ESP alapú, mint a sonoff. De belülre bele lehet hackelni. 5v táp biztos van benne a uC-nek. 

Esp modul 500Ft...

És tasomotának mindegy, hogy az ESP chip az a sonoffba van forrasztva, vagy csak egy modul.

https://www.ebay.com/itm/1pcs-lot-Esp8266-serial-WiFi-wireless-module-es...

0

proba
proba picture

Cserébe viszont ad egy dobozt, egy kontaktust,  egy 240V -os tápot,  meg egy appot . Ha az ESP-hez mindezeket megoldod, már lehet versenyképes a sonoff. ( persze ha az igények magasabbak, lehet otthoni hálózatot építeni,appot kitalálni, de ahhoz azért több tudás kell. ( nekem meg még a szolgáltatótól is kérni elérhetőséget.)  Az AWS-el próbálkoztam, de az még nem megy....      

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Pont ezt írtam lent. Nem kell táp, mert benne van a fűtőtestben. Nem kell appot venni, írni, mert a tasmota baromi rugalmas, bármi, ami mqtt brókert futtat, elvan vele. De ha nem akar mqtt-zni, akkor ugyan úgy van web felülete, meg van free app is. Sokkal rugalmasabban, mint a sonoff.

Nekem teljesen mindegy, hogy a projekre 500Ft-ot költ, vagy 4000-et. De gondolom, költég érzékeny, mert különben venne olyan fűtőtestet, ami gyárilag tudja, amire használni aakrja :)

Én csupán uniman munkásságának itt, a tanyán megismerése után szűrtem le, hogy ez az irány érdekelheti, és szeret barkácsolni. 

Aki smart home-ot épít, az esetek 99%-ban úgy kezdi, hogy van egy probléma, amit nem tud költséghatékonyan megoldani hagyományos módon. És elindul a lavina :) nálam is, ismerősöknél is. 

A sonoff cuccok jók. De nagy a korlát a gyári micoltából adódón. És kizárt, hogy beengednék kínaii fw cuccokat a belső hálózatomba. Se kamera, se nvr, se semmi, ami nem open source, vagy kínai. Így is szarrá van tűzfalazva minden, és monitorozva a kínai cuccok forgalmát ezt mindebkinek csak javasolni tudom :)

0

uniman
uniman picture
***

Köszi! Igen érdekelhet, de csak a későbbi időkben...most nincs idő ilyesmikre.
"Ami gyárilag tudja" ....olyan talán nem is létezik,  meg aztán engem is csak utólag vontak be az ügybe, hogy mutassam meg, hogy lehet "beprogramozni".
Hát azt sehogy...40 ezres a készülék (sőt!!! ), a vásárlót félretájekoztatták, utólag már nem lehet megreklamálni sem. 

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tűzvédelmi okokból nincs ilyen. Gondolj bele. Hidegen elmegy anyus otthonról, de pont jó, ráteríti a törölközőt, vagy bugyit. Be van állítva, délután 2-kor elindul, 4-re leégett a ház.. Oka van, hogy nem tud ilyet. A baromfaktorral mindig számolni kell(ene). Erre jó pédám a Bosch egyik kézi mixere. Bele lehet tenni egyszerre az elyik lyukba a habverő, másik lyukba meg a dagasztó lapátot, ami bekapcsoláskor feltekeri a mixer lapátot... A Bosch nem gondolt arra, hogy van olyan háziasszony, aki gyorsan akar dagasztani. Pedig van :)

0

uniman
uniman picture
***

Pár ezres nem számít...
Sonoff van 2-2 darabom "raktáron"...sajnos az ESP programozását még nem "vágom". Még az ESP SD kártyás kameráimat sem bírtam üzembehelyezni.sad
A Sonoff-ot meg használom, be tudom is tudom állítani.smiley
(Bár pl. a hőszenzoros TH10-es működési lehetőségeit még nem ismerem....lehet ezzzel még a hőmérsékletet is lehetne távolról beállítani. Ez azonban nincs a kezemben...)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sonoffokon rajta hagyod a gyári firmware-t? Nyugtass meg, hogy nem. Lécci...

Azonnal le kell cserélni tasmotára. Nem csak biztonsági okokból. Tasmota nagyon rugalmas, lehet saját scripteket írni vele, nem csak az onoff gomb van:)

Youtube tele videókkal, nézd meg. Ha a sonoff az űrhajó, akkor a tasmota a térgörbítős hajtómű... :)

Rakj mellé valami VM-en egy home assistantot, vagy ha nincs mindig működő pc, akkor egy raspberryt, és nincs határ. Tényleg nincs. Csak a képzeleted. 

Nem űrtechnika. Minden el van magyarázva a jutyubon.

Sw lecseréléshez nem kell semmi, csak egy 3.3V usb ttl adapter, meg bármilyen letöltő sw.. sajátja, vagy nodemcu cucca, bármi ami esp alapú. 5 perc feltenni egy sonoffra. Próbáld ki! Csak játéknak is...

Pipáld be a save original content pipát, és bármikor visszasonoffosíthatod :)

0

uniman
uniman picture
***

Köszi...biztos érdekes. Csupán 1-1 LED lámpa ki/be kapcsolására használom a 230V-os sonoff-ot. Teszi a dolgát a "gyári"-val, ezidáig még senki sem hekkelte meg...nagy kárt persze nem is okazhatna a hekkelés. De egyszer majd "jáccok" vele...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor nem jó az ötlet.. de nem kell ir parancs, egy esp modult bele lehet fixen drótozni az ir vevő után...

​​​​​egyébként szerintem pont azért nincs benne timer a bekapcsolásra, mert a gyártó sem meri felügyelet nélkül járatni... Rá is van írva... :) Legalábbis az orionra. Nagy betűvel. :)

Akkor még egy ötlet. Kapcsoló óra, ami az indításra van programozva, és ennek az elején a timer gombot "nyomkodja" az alap, elsó indítási időnként..

 

0

uniman
uniman picture
***

A "felügyelet nélküli" bekapcsolásának veszélyeire én is gondoltam... De ez az "X-Shape" aluhűtőbe bújtatott fűtőszál, talán nem is tud olyan magas hőfokra felmelegedni...
Talán egy mechanikus kapcsolóra kivitelezhető lenne, amely megszakítaná a fűtőszálak áramát a kívánt időre...a vezérlés meg reméljük, nem veszi ez alatt zokon, ha nagyon lehűl a szoba.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Arra kellene rájönni, hogy mivel lehetne működésre bírni az érintőkapcsolót. Lehet, elég lenne egy tekercs 50Hz-el. Ezt a kezelő elé lógatni, és onnantól az időzítő óra már be tudja kapcsolni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca! Virslivel, de abból is legalább kettő kellene...de kutya megenné! smiley Meg hogy nézne ki ?! sad
A távirányító gombjait lehetne relével "összedrótozni" ...meg egy bonyolultabb időzítővel. 1x "bekapcs"...2x "Heat" (1xA1000W+1xB1000W)=2000W

 

0

Sponsored links