You are here

Orosz kondenzátorok használhatósága érdekelne

21 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Kedves Kollégák ! Szereztem pár négyszögletes, vékony lapkából álló, zöld zománcba mártott orosz kondenzátort. A műszaki paraméterei érdekelnének.

Az érdekelne legelébb, hogy:

1. Milyen anyagú a dielektrikumuk ?
2. Milyen minőségű a kondenzátor ?
3. Milyen feladatokhoz érdemes használni ?
4. Esetleg nagyfrekvenciásan használhatóak-e ?

Kérném szépen, hogy ha valaki válaszol, akkor a válaszát próbálja megindokolni. Az nem válsz, hogy "sz@r. De miért ? Mert csak." Az ilyen válaszok nem érdekelnek, ne is fáradjon velük senki. Nem előítéletekre, hanem megalapozott véleményekre van szükségem.

A mellékelt képen levő kondenzátorokról beszélek. Ilyen kondenzátorokkal találkoztam már orosz készülékekben, eggyel sem volt semmi bajom (az adott gépnek sem). Szívesen használnám őket, ha már hozzájuk jutottam (pláne, ha jobbak a kínai kerámia kondenzátoroknál), csak szeretnék pontosan tisztában lenni a képességeikkel. Esetleg, ha bármilyen tapasztalat lenne velük kapcsolatban, azt is szívesen veszem. Ha meg valami adatlap-féle is akadna, azt is megköszönöm.

Köszönöm a hasznos válaszokat.

File attachment: 
Comments
skorpio
skorpio picture

szia
ezek tipikus hidegito kondenzatorok
tantal alapanyaguak,igenyes vallalatok mernokei javasoltak
rezgokorokbe nem hasznaljak,tehat,kapacitastol fuggoen,khz,mhz szures...erted,hogy szur...az adott kapacitas erteken,amibol kiszamithato a freki ...na annak a frekinek rozidzar
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
A retro szovjet kondikat én csak restaurálásra használnám . Szerintem.

0

skorpio
skorpio picture

...hibat kovetsz el
 

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Anno katonakoromban egy I. lépcsős hadosztálynál voltam. Mint TV szerelőt hamar megtaláltak, mert a '90-es évek elején virágzott a nyugatról behozott lomok áthangolása. A lényeg, hogy lejutottam a titkos földalatti raktárba, ahol a rakéták, harckocsik elektronikai alkatrészeit is tárolták és a kipszeléskor hibásnak vélt berendezéseket ezekből javították meg. A készletből barna és kék színű, körömpiszok méretű tárcsakondikat hozhattam el, mert a tiszteknek ebből kellett megoldanom a munkát. Olyan aprók voltak, hogy attól féltem, a forrasztást sem fogják kibírni, de megnyugtattak, hogy ez mindent IS kibír és pontosak, mint a halál. Igaza volt a raktárosnak. Akkoron életemben nem láttam még ilyen minőségű és méretű alkatrészt. A jónép még csak ekkoron kezdett hozzászokni a modern(?) nyugati elektronikákhoz, miközben ezen alkatrészek egyes példányai már old timer korúak voltak.
Láttam olyan pentódát, ami a rakéta célravezetőjében működött. Kb. 4-5 mm magas és 3 mm vastag lehetett, a lábai meg olyan vékonyak voltak, mint egy hajszál. Elsőre nem is tudtam beazonosítani sem, mert a méret és a sok láb teljesen elbizonytalanított, ugyanis a polgáriban használatos csöves technika teljesen más méretű volt. Olyan csuda dolgokat mutatott, hogy csak ámultam és bámultam, nem tudtam betelni a látvánnyal.
Sz'al az orosz haditechnikai alkatrészek szinte mindenre jók, még hosszú idő után is és nagyon strapabírók.

A Te általad mutatott kondenzátor sima polgári felhasználásra készült és ezüstözött. Sajnos ezek ezüstözése elég csapni való minőségű, mert idővel hajlamos az erős oxidációra, ezért forrasztani is igen körülményes. Elég jól tartja az értékét, de a kialakítása miatt, elsősorban a már említett célokra való.
A fémréteg ellenállásuk viszont kiváló minőségűek voltak.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Az MLT tipusú fémréteg ellenálásaik elég jók, de a TK-juk eléggé magas. Mértem melegítve.  Az igazi rakéta minőség az OMLT.
Csaba

0

zus
zus picture

Ó, ne aggódj, nagyon értékelem az orosz alkatrészeket. smiley Bár láthatnék én is olyan kis picike pentódát, mint amit említettél. Az lenne aztán csak a nagy szó !

De a rádiókban levő kis cerkacsövekkel is elégedett vagyok. A legnagyobb lépésem e témaban egy R-326 javítása volt, évekkel ezelőtt. Hibásként került hozzám. Az előző tulaja kinyírta a gépet, mert szétszedte és az összerakáskor a tápinverter csatlakozót fordítva dugta vissza. A 19 csőből 14-et rögtön kinyírt ezzel. A legrohadtabb meló az oszcillátor csövek cseréje volt, egy nőgyógyász vagy egy zsebes talán egyszerűbben meg tudta volna oldani, nekem a kezem nem fért be hozzájuk. Végül azért megoldottam.
Mindegy, a csövek cseréje után a gép azonnal megindult. Nagyon megörültem neki, fel is tettem az előszoba szekrényre a gépet, hogy eltegyem a szerszámaim, a rádiót, stb. Addig forgolódtam, míg levertem a rádiót az előszoba szekrényről. Zuhant az a szegény gép vagy egy jó métert, tán többet is. Pattant vagy kettőt a kövön, aztán az oldalára dőlve megállt. A sportszelet rögtön keresztbe állt a torkomban. A gépet felvettem, körbevizsgáltam, majd bekapcsoltam. Láss csodát ! Nem hogy a fényezése nem sérült meg, de a gép azonnal megszólalt ismét. Tökéletesen vett és azóta is úgy működik, ahogy annak kell. A legnagyobb baj az lett, hogy a gép a zuhanása közben úgy fordult, hogy valamelyik gumilába egy fekete csíkot húzott a járólapra. Na annak az eltávolítása tartott vagy egy órát. Úgyhogy, össze vannak azért rakva ezek a cuccok rendesen.

Elégedett vagyok az orosz cuccokkal, pláne a katonai műszerekkel.

0

zus
zus picture

Kedves kollégák ! Mindenkinek megköszönöm a látóterem tágítását. Az ember mindig sokat tanul a jó válaszokból. 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ezek orosz kerámia kondenzátorok (általában ezüst fegyverzettel), és ezüstözött kivezetésekkel, amiknek dielektrikuma (annak összetétele) gyártási titok.
A rajtuk lévő fölirat a névleges kapacitást (nano, vagy piko Faradban), a hőmérséklet függés (Tk) kódját, a feszültség tűrést (száz voltban), és a gyártás évét tartalmazza.
Az akkori főleg csöves katonai berendezésekben is ilyeneket használtak, emiatt ezekből nagy mennyiségű javító anyagot (is) képeztek, amit aztán hosszú ideig (sok évtizedig) tároltak (nem igazán szobahőmérsékleten).
A készülékek rendszerből való kivonása után a javító anyagukat  (is) értékesítették.  Talán Te is így jutottál hozzá.
A sokáig tárolt alkatrészeket kicsomagolva és lellenőrizve csupán ezrelékekben mérhető eltéréseket tapasztaltak, tehát még ma is igen jól használhatók a megfelelő áramkörökben. 
Amik a csatolt képen láthatók, 500V-os kerámia kondenzátorok,  a hőfüggésük más-más értékű (általában akár pozitív és negatív is lehet), és a kapacitásuk is különböző.
Mechanikailag és elektromosan is kiváló alkatrészek, arra a célra, amire gyártották őket ma is megfelelnek. Nagyfrekvenciás célokra csak erősen korlátozottan használhatók (általában hidegítésre, vagy csatoló kondenzátornak). Rezgőkörökben nem igazán jók, mert nagy a hőmérdéklet függésük, és a szögletes kivitel miatt kialakulhat rajtuk nagyfrekvenciós kúszó áram is pl. a nagyobb teljesítményű rádió adókban), de ha a rezgőkör egyéb elemeinek (tipikusan a ferrit vasmagnak)  a hőfüggését kell kompenzálni, akkor jók. A rezgőkörök hőkompenzálása igen bonyolult feladat, ami nagy szakértelmet (és klímakamrát is) igényel.

Léteztek kíváló orosz kondenzátorok csillám dielektrikummal is (és barna műanyag bevonattal), amiknek tulajdonságai lehetővé tették a széles körű nagyfrekvenciás célokra való alkalmazást is, igen kis hőmérséklet függés mellett. Ezek örök életűnek bizonyultak. (Állítólag már a piramisokban is találtak csillám dielektrikumú kondenzátorokat.)

Részletekért kereshetsz privátban is, de a lentebb a kollégák által csatolt adatlapokból sokminden kiderül.

Üdv:
Füleki Sándor

4

zus
zus picture

Köszönöm. Ha valami nem egyértelmű velük kapcsolatban, mindenképpen jelentkezem.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Nyugodtan használhatod bár milyen célra. Valaha egy 20Ft-s Ezermester egységcsomag ki volt velük tömve. Azóta nagy részét elhasználtam. Semmivel nem rosszabbak a nyugatinál.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Miért nem kérdezed meg attól, akitől szerezted őket? wink Ezek kerámia kondik. Főleg nagyfrekvenciás hidegítésre használhatók. Az N30 jelűnek viszonylag alacsony a TK-ja. Esetleg nagyfrekis csatoló kondinak is használható. Az orosz H magyarul N, azaz nanofarád. Rezgőkörbe szerintem nem alkalmasak.

Üdv, lcsaszar

1

zus
zus picture

Nem jutott az eszembe kikérdezni. Van az így. A H30 (N30) jelüel mellett még M750-es is van.smiley Csak az a baj, hogy ezekre a hőfokfüggésekre nem nagyon találtam még korrekt leírást. Melyik mit jelent. Csak annyit, hogy van H30, H50, H90, M750, stb.

0

skorpio
skorpio picture

...a pontositas kedveert
tehat,nem H30 hanem П30 ez mint П betu tehat P betu,es mivel kondenzatorrol beszelunk,helyesen ertjuk,hogy ez pozitiv kapacitiv temperatur koefficienst jelent,szoval a homerseklet hatasara picit no a kapacitas 30,33,50.
ezeket rezgokorok,VFO sabilitasra alkallmazzak +50x10^6
M47,M75 szinten a rezgokorok stabilitasara alkallmazzak,tudniillik a tekercsek,azaz induktivitas pozitiv TKL jet hivaottak kompenzalni,szinten rezgokorok,VFO stabilizalasra
TKL ...temperatur koefficiens L mint induktivitas
M750 ezeket a TKC ertekeket ugy ertelmezzuk,hogy -750x10^6,...van meg M150,M220,M750
tehat ezeket termokompenzaciora hasznaltak
...van a ketto kozt kulonbseg!
a szinkodok ugyan ezt jelentik...ha lesz ra igeny,leirom,kulonben az ember tanitja az internetet,es Nem az internet az embert,mint sokan hiszik
NA ERRE VALO A KONYV

 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Magam reszeröl biztos, hogy erdeklödessel varom, ha összeallitasz egy ismertetöt a kondijaik jelöleseiröl ugy a TK  "Betü" azonositasokrol mint a szinek ertelmezeseiröl_elöre is köszi!
De ha tudsz, nem oroszul targyalo, temaba vago linkeket is-talan egyszerübb, vagy kiegeszitö lehet az is...
üdv, Kari

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
82g platina az N30 47nf

0

Kari
Kari picture
*****

Hello! 
Csak a kicsi 10nF-amit nem tennek rezgökörbe, de a két nagyobb a 470pF & 1,5nF-javal szerinten oda is valo, avagy inkabb csatolo poziciokba, azaz nem a közvetlen freki meghatarozashoz- de ezk nem a rosz minöseget jelentik, az ertekböl adodik, többit FM jol összefoglalta. Totziherre menve mérnék "D"-t rajtuk, ill. 100V-on szigetelesi ellenallast- s hasznalnam...
Kari

1

uniman
uniman picture
***

...ha lenne belőlük több kiló.

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Nézd át a listát, itt elég sok típus van:

http://russian-electronics.com/products/capacitors

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

1

zus
zus picture

laugh Eszemben sincs bezúzatni ! Amúgy sincs egy kiló belőlük.

0

Sponsored links