You are here

Elemek tesztelésével találkozott valaki?

10 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Üdv az Uraknak.
Bizonyos helyekre vagy nagyon "bivaly" vagy nagyon hosszú életű elemre van szükség. Munkáim során most másodszorra futottam bele ilyen problémába. Legutóbb CR2450 líthium gombelemmel gyűlt meg az ügyfelek baja. ( 1 hónap fejtörés tesztelgetés jó pár ezer forint megadta a választ ) Nos minden féle elemet csak ne tesztelgessek ÉN. Körül néztem a neten és épkézláb tesztel nem találkoztam, talán csak egy AAA elemeket tesztelt valaki. Tudok pár jó tanácsot, pl. mérlegelés, amit jó magam is körbejártam AA és AAA elemeknél vagy 10 éve. Ez persze csak a várható kapacitásra volt irányadó. Viszont most annyiféle extra meg szuper stb elem van a nevesebb gyártók kínálatába, hogy elgondolkodtató, tényleg dupla árért nyújtanak valamit?  Világos, hogy adott méretben adott az energia sűrűség, DE anyitt fejlődik a kémia, hogy bizony lehetséges lenne jó pénzért extra paramétert kínálni. Annó Ni-Cd ipari akkuknál választani lehett nagy kapacitás, gyors tölthetőség, nagy áramkivét és kis hőmérsékleten is műköső változatok között. Ez tényleg működött mert akkor a filmes szakmában a kameráknál erre figyeltünk. Vissza térve az eredeti fonalhoz. Talált e valaki elfogadható tesztet vagy szakvéleményt a ma kapható normál tartós, különleges és líthium csodák közötti különbségről.
Szakszerű hozzászólásatokat várva előre is köszönöm.
Laci 

Comments
lacoka
lacoka picture

Szia Én tesztelésre TEC-06 Battery Capacity Tester-t használom ezzel 3.5 A-ig lehet beállítani a terhelő áramot a lekapcsolási feszültséget is be lehet állítani és tudja mérni az elem vagy akku kapacitását 2 verzió van belőle az online verziót össze lehet kötni számítógéppel és tud grafikont rajzolni ezen látható a feszültség az áram és az idő el lehet menteni ki lehet nyomtatni a 2 verzió között csak az a különbség hogy az online verzióhoz adnak egy USB kábelt amiben van egy soros port usb átalakító https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_2021022205...
A második képen tanulságként egy 3 AAA-s védett lítium ceruza akku látható Trustfire 600mAh-nak mondott a teszt szerint csak a felét tudja már töltéskor is csak 402 mAh ment bele
a piros szövegeket már én tettem rá hogy el tudjam küldeni az eladónak

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Laci ! Csak egy ötlet ,ellem helyet ilyen akkukat is használok  1,6v-osak.Mostanáig beváltak ,a töltés eltérö de készitettem töltöt hozzá..üdv.Jóska
 https://www.pollin.de/p/micro-akku-ansmann-nizn-550mah-4-stueck-272007
https://www.pollin.de/p/mignon-akku-ansmann-nizn-1500mah-4-stueck-272008

0

joci66
joci66 picture

Szia!
Nekem is vannak  NiZn akkuim régről, de töltő híján nem üzemeltettem őket. Érdekelne a töltő kapcsolása, ha tudnál rajzot, vagy linket küldeni.
Köszi

0

perlaci
perlaci picture

Sziasztok
Köszönöm a véleményeket. 
Javítottam a T-t
A gondom nem a minőség kiválasztása, hanem a minőségiek közül a tényleg extrán jó. Mármint valamelyik paraméter. Nekem most nagyon hosszú életetartamú 12v-os 27A elem kéne beépített helyre. Nem szeretném évente hallani a panszt már megint nem működik. Sajnos mindíg akkor merülnek le amikor nagy szükség van rá és szabin vagyok. Mire ki tudom cserélni az okostojások szétbarmolnak valamit.Persze tervezett karbantartással megelőzhető lenne de itt sajnos ez nem megoldható.
Laci

0

Inhouse
Inhouse picture

RF távirányítóban van? Sajnos a legtöbb nem jelzi az elem merülését, csak elkezdik erősebben nyomni a gombokat a felhasználók. A nyomkodások számától függően ki kéne bírjon azért 1 évet egy márkás. De ha ilyen fontos az ügy, akkor kell egy tartalék távirányító.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Elírtad a címet, lemaradt egy "t" betű.
Az AA és AAA elemeknél nem egyszerű a helyzet, hiszen a gyártók elég sűrűn variálnak a kinézeten, típusszám nem igazán van, csak hangzatos nevek. Mérni lehet, de ahogy telik az idő, ugyanolyat nem nagyon fogsz találni és a mérésed értelmét veszti. Vagy amiatt, mert megváltozik a kinézete, esetleg neve és így már nem biztos, hogy mindenki megtalálja, vagy azért, mert ugyanúgy néz ki, de belül változtattak, és nem fognak erről tájékoztatni. Gombelemeknél kicsit jobb a helyzet, a nevesebb gyártóknál azokhoz van adatlap és elvileg teljesítik a ráírtakat.
Ceruza elemeknél ami biztos, hogy a neves elemgyártók termékei jók, tartósak. Aztán jönnek a jóval olcsóbb, de nem rossz multis saját forgalmazásúak, meg néha Sony néven a Pennyben is kapni kommersz felhasználásra jó ár/érték arányút. Amik mindenképpen kerülendőek, azok a pillekönnyű totál gagyi, noname elemek. Persze ezeket már tudod.
Autóakkunál sem feltétlenül azért tud többet a drágább, mert több mindent zsúfoltak ugyanabba méretbe, inkább az olcsóbba nem került annyi anyag. Meg persze ott vannak technológia szintek, EFB, AGM...

0

ty
ty picture

Korrekt szaküzletek korrekt termékeiből válassz.
Nyilván egy olyan elem aminek van adatlapja - feltüntetett kapacitással, feszültség diagrammal - az nem annyiba fog kerülni, mint amit leveszel az Auchan polcáról.
Váci úti GP szaküzletet javaslom például. Megmondod mire kell elem, ők megmondják mit ajánlanak. 

1

melyon
melyon picture

Sziasztok.
Én "eneloop" akkukat használok, sokat,  évek óta és a saját töltöjével.
. Csak jót tudok mondani róla, több helyen napi használatban mennek, akár 1,5 - 2 évig is,
Digitális fényképezőgépekben vannak. Tényleg jó a tapasztalat vele.

1

gyulends1
gyulends1 picture

Szia!
Egyetértek, az egyik legjobb, hanem a legjobb.
Csak ne hamisítvány legyen.

0

Sponsored links