You are here

Asztali DVD íróval írt DVD mentése, másolása (Megoldva!)

18 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok! Egy régi barátom keresett meg, hogy segítsek neki egy Samsung DVD íróval írt kirándulásokat tartalmazó lemezeinek a mentésében. A DVD író fejegysége már nem javítható, így azt már nem használhatom erre a célra. Ezek az asztali írók másolásvédelemmel írják a DVD-t így csak azzal a géppel játszható le. Erre a problémára született-e valamikor, valahol megoldás? Valakinek esetleg javaslata, megoldása? László

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Ma visszajött a Samsung DVD-HDD asztali író. Sikerült életet lehelnem bele, működik. Mint kiderült valóban a nem zárta le a lemezeket a garasos barátom, mondván hogy van még rajta hely, majd veszek rá még valamit. Innentől kezdve csak azzal a géppel tud működni. Működik rajta a lezárás funkció így nincs veszve semmi. Már csak az átmásolás MP4 formátumra van hátra, amihez már van programom.
Köszönöm a segítséget!
László

1

AzzA
AzzA picture
*

Érdemes venni egy R/W-t  500-600 Ft környékén már van, arról lehet 50Ft-os DVD-re másolni.
 

0

mosomedve
mosomedve picture

Kaptam tőle egy dvd lemezt próbára. Semmi nem olvassa! Legalább is no disc vagy nincs adat hibaüzenet jelenik meg. Lehet tényleg nem zárta le a lemezt(eket). Akkor nem marad más mégis valahogy helyre állitani a gépet legalább arra rövid időre, amig le lehessen zárni a lemezeket és normál dvd-n vagy PC-n keresztűl átmásolni MP4 formátumra.
Laci

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Tegyél egy próbát egy CD/DVD lemezeket kicsit másképpen kezelő programot, pl. az ISOBuster-t DVD íróval. Egy DVD író és egy íróprogram, vagy spec erre írt program is másképpen dolgozik a lemezekkel, sokkal több mindent tud, mint egy olvasó és az oprendszer kommersz része. Ez utóbbi nem látja a session-öket, a lezáratlan lemezt, stb...
Átmásolni nem lehet majd MP4-be, csak konvertálni. Az alap kodek DVD-nél az MPEG2.

0

hcs
hcs picture

Szia!
Szerintem meg lehetne próbálni linux alól a dares programot, ez adatmentő szoftver, elvileg akkor is működik amikor nem olvasható az iso9660/UDF filerendszer, és nem lehet csatolni a kötetet. Eddig nem kellett, nem próbáltam. Linux mint 19.3-ban benne van. Ha a dvd-ről készített image file akkor rá lehet ereszteni pl a photorec-et,

Sok sikert.

0

AzzA
AzzA picture
*

Ez nem másolásvédelem, ahogy Multi írja, ha nem zárod le az asztaliból kivett lemezt más nem olvassa el.
Ezt egyébként azért tudom megerősíteni mert van asztali DVD rw-m ami hogyhogy nem ugyan igy mnűködik.
 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ha nincsenek lezárva a lemezek, akkor sajna megszívta, azokat semmi más nem tudja elolvasni, csak az az író, amivel felvették. Vagy legalábbis amikor legutoljára utána néztem (kb. két éve) akkor még nem létezett erre való program. De valszeg azóta sem írt senki. 

Amit még meg lehet próbálni, az az, hogy bedrótozni egy sima, PC-s IDE dvd írót az eredeti alaplapra. A mechanika alakja eltérhet, a csatlakozó is eltérhet, de általában mindennek ellenére azért sima IDE DVD írók ezek, egyszerűen mert ez volt akkoriban az ipari szabvány, ilyen chipsetek voltak a piacon, nem nagyon álltak neki nulláról kifejleszteni mindent a gyártók a szórakoztató elektronikai termékeikbe... 

De szerintem a legsimább ügy szerezni egy lézert bele. Akár megvenni egy másik ugyanolyat használtan... akár az ebayról... 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Itt ISO és egyéb szabályok léteznek és tudtommal bármilyen DVD-író, DVD-felvevő követi ezeket a szabályokat, azaz az utólagos lezárás szabványos.
A felvevő egy meghatározott helyen rögzíti az átmeneti tartalomjegyzéket, ezért is kisebb egy multisession lemez kapacitása, mint egy DAO lemezé.
A modern írók (2000 utáni összes) képesek olvasni ezeket az átmeneti tartalomjegyzékeket (TOC) és a lezárással semmi extrát nem csinál, mint a különböző menetek (session) tartalomjegyzékeit beírja a lemez első 2 perces szakaszába (CD-nél, DVD-nél ez nem tudom mennyi), illetve a lemez végére is ír lezáró infókat.

Ezeket a szabályokat minden írónak (PC, asztali) követnie kell, azaz nem lehet olyan, hogy egy adott lemezt csak az zárhat le, ami az adatokat írta rá.

A szabályok és szabványok világában élünk, ha egyetlen gyártó is eltérne ettől és az általa felírt lemezeket csak az ő készülékei játszanák le, akkor abból egyrészt balhé lenne, másrészt rengeteg vevőt veszítenének vele (pl. az almás telósok csak a gyári töltőkábelt használhatták, ami 3-4 hónap alatt szétment... az almás ismerőseim pont emiatt már nem azok, hanem droidosok).

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Jó ez a határozottság elméletben, de a valóság sajnos más. Rengeteg márkájú asztali DVD írót javítottam az elmúlt években (Panasonicot, LG-t, Samsungot garanciában is, de szerencsére mára már alig van belőlük), volt naponta akár 5-10 db is csúcsidőben, és nem voltak ennyire rugalmasak sajnos. Eltérő márkák nem olvasták egymás DVD-R lezáratlan lemezeit, csak lezárás után lett teljesen szabványos. A DVD+R lemezeket olvasták csak lezárás nélkül is. PC-be betéve üres lemezt látott a gép. A HDD-re felvett tartalmaikról már nem is beszélek.

2

Mr._V.
Mr._V. picture

A DVD-írók többsége a védelmet, illetve védelemmel rendelkező lemezeket/anyagokat DVD-RAM-ra képes rögzíteni, másolni.
Bár csak analóg tv-vevővel rendelkező DVD-írókkal rendelkezem, de ott ilyesmi soha nem fordult elő.
A DVD-RAM lemez (ránézve "kockás") UDF formátumú, azaz egy illesztőprogrammal win alatt írható-olvasható mint egy floppy vagy HDD, csak ugye lassabban. A DVD+R vagy DVD+RW lemezek írhatóak szintén UDF formátumra, de ott a törölt anyag megmarad törlés után is, azaz a helyet foglalja (pl. RW esetében is), míg a DVD-RAM képes törölni is valóban az adatokat. Gyanítom, hogy az általad olvashatatlan lemez DVD+R és nem minuszos, ami az igazi DVD szabvány lenne.

Az UDF-et a lejátszók többsége nem támogatja, de a DVD-ROM-ok a fent említett illesztőprogram telepítése után tudják olvasni.

Olyanról még nem hallottam, hogy egy asztali DVD-író "licenszeli" a lemezeit, azaz másolásvédetté teszi. Mint említettem, erre annó a Panasonic esetében kizárólag a DVD-RAM lemezek voltak alkalmasak, hogy jogvédett anyagot másoljon rá az ember. De analóg TV-ből, vagy scart-on keresztül rögzített anyag esetében soha semmilyen védelem nem került rá. DVD-ről DVD-re scart-on keresztül pl. ha védett (gyári lemez) volt, akkor kiírta, hogy a rögzítés nem indítható el, azaz védettet fel sem tudott írni.

Szóval első körben én az UDF-et próbálnám meg a helyedben, mielőtt bármi féle clone és hasonló említett szoftverekkel össze-vissza másolgatnád a dolgokat. Vagy pl. a Nero képes lemezképet készíteni, így az UDF-et le tudod menteni egy az egyben és aztán ISO-t csinálsz belőle, onnantól olvasható lesz, bár a kis driver telepítése szerintem egyszerűbb.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Esetleg próbálj ki egy Sony RDR-GX  szériájú írót is DVD-R lemezzel, utána mondj véleményt a felvételéről...

0

formasu
formasu picture
*

Üdv!

Van egy ilyen program: "CloneDVDmobile" Ezzel biztosan lehet másolni...

Szerk. Az is lehet, hogy a felírt anyag már nem olvasható, elveszett egy része, mert régi, vagy gyenge a minősége. Sok ilyennel találkoztam. 

formasu

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Igen, ez is jellemző. Vagy már akkor rossz volt a lézererő és rá kellett volna állítani, vagy a lemez volt napos és meleg helyen zárt tok helyett.
Régebbi DVD-íróba érdemes belerakni, ami még kijelezte a hibát: berakott lemeznél sárga, olvasás közben zöld, íráskor piros, hibás lemeznél villogó sárga. Ha egy ilyen meghajtóban nem villogó sárga, hanem sima, akkor a tartalomjegyzék (TOC) olvasható volt a meghajtónak, azaz a lemez technikailag olvasható, max formailag (UDF) nem ismeri, de az már szoftverfüggő és nem HW.

0

uniman
uniman picture
***

Ez az "asztali DVD író" félreérhető...nekem volt több ilyen, amivel a számítógépes adat DVD-ket írtuk. 
Talán DVD felvevő...videorögzítő lehetne. De valóban a lemez lezárásának az elmaradása okozhat galibát.
Talán így lehetne legegyszerűbben orvosolni a problémát:
Be kell rakni a lezáratlan DVD lemezt egy PC-s DVD íróba és azt ott a megfelelő programmal lezárni. Ezután bárhol olvasható lesz..
De talán PC-ben, még egy rendes másolatot is lehetne készíteni azokról a DVD-kről.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem lehet, hogy csak nincsenek lezárva a lemezek?

1

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"Ezek az asztali írók másolásvédelemmel írják a DVD-t " Na én ilyenről még nem hallottam. Ha le van "zárva" a lemez, nekem bármely másik dvd lejátsza.
Milyen Samsung volt az???
Üdv, Z.

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Én már hallottam, sőt... Pár éve másoltam egy esküvői videokazit DVD-re Sony asztali íróval. Utána szólt a tulaj, hogy lejátszani szépen letudják, viszont szeretné soxorosítani a család többi tagjának is, de nem másolható a lemez. Tehát hasonlóan másolásvédelemmel látja el az író is, mint a gyári DVD lemezek, amit a számítógép érzékel, és nem másolja, csak lejátsza.
Ajánlottam nekik a DVD shrink progit, amivel biztonsági mentés céljára másolhatók a gyári lemezek, azóta nem szóltak... :)

Amúgy az eredeti kérdésben a "csak azzal az íróval lehet lejátszani, ami írta" az valóban akkor igaz, ha -R lemezre vették fel, és nem zárták le, addig csak az olvassa, ami megírta, lezárás után lesz kompatibilis más készülékekkel.
 

0

Sponsored links