You are here

5V-os DC lineáris táp zajszűrése

17 posts / 0 new
Last post
István58
István58 picture

Sziasztok!
A kérdésem nagyon egyszerű, mégis fontos.
Egy DC 5V/3A-es lineáris tápra lenne szükségem.
A LM1084IT-5.0 típusú fix kimenetű szabályzót néztem hozzá.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen kondikat tegyek a be-kimenetre, és a diódák után, hogy a lehető legkisebb zaja legyen. HiFi cuccba kellene.
Köszönöm.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia István ! Egy ilyen közbeesö táp zajának a megszürésére itt már több jó ötletett kaptál.Mivel a zaj nem csak a +táp vezetéken van jelen ,jó felfigyelni a közös vezeték GND helyének a megválasztására.Helytelen GND megválasztás megtévesztöen más fokozatók zaját is elöhozhatjákák.üdv.Jóska

1

oscar78
oscar78 picture

Szia István58!
Először néhány szó a ,,háromlábú zajgenerátorral egybeépített tápegység alkatrészekről" kedvelt, olcsó és gyakran alkalmazott kapcsolási elemekről van szó. Mivel a belső referenciájuk nincs kivezetve, így nincs esély felülvágó szűrővel csillapítani a széles spektrumú fehér-zajt a stabilizátor kimenetén. Jó minőségű HI-FI, vagy a magasabb kategóriás High-End tápegységek legtöbbjében ezeket már kitakarították. Ha van kedved olvasni, akkor egy nem mai sorozatot ajánlok Walt Jung cikkeit a The Audio Amateur 2/95 számában ezeket keresd:
Regs_for_High_Perf_Audio_2_A.pdf
Regs_for_High_Perf_Audio_2_B.pdf
Regs_for_High_Perf_Audio_3_C.pdf
Ebben a háromlábú stabilizátorok zaj és impedancia görbéi elemezhetőek a frekvencia függvényében.
A megoldás lehet a Walt Jung, Borbely-Sulzer, Sjöström, Salas, POOGE, Super Teddy Regulátorok felhasználása egy kis változtatással.
Néhány görbét letölthetsz, ezeket keresd:
V4 JW F5.pdf
V4 JW F7.pdf
V4 JW F8.pdf
A legtöbb tervező elhanyagolja a tápegységek zajvizsgálatát, megelégednek az adatlapokon található pl. Ripple Rejection: 68 dB és evvel kész, csak elfelejtik, hogy ez csak 120Hz-re vonatkozik! Például terveznek extra alacsony zajú audió és rádiófrekvenciás előerősítőket drága félvezetőkkel és a tápegységekben meg ott fityeg a hagyományos TO-220-as vagy az SMD tokozású 7805, 78M05 és társai.
Egy DK7JB hívójelű német rádióamatőr kolléga is feszegeti a zaj poblémákat itt:
rauschhen_von_spannungsreglern_ver07d.pdf
Ebben lehet sok kapcsolási kisérletet követni és oda lyukad ki a végén, hogy a jó öreg LM723 mindegyiket lekörözi (pedig ez sem egy mai darab).
Egy érdekesség, a fémtokos verziójával építettek már 1 ppm-es referencia feszültségforrást is.
A 723-mas alkalmazásoknál gondoltak arra, hogy a felülvágó szűrőt külső elemekkel lehessen realizálni.
De van más megoldás is például a Wenzel-féle shunt-zajcsökkentés, erről ezt kell keresni:
Finesse Voltage Regulator noise
Ha marad az eredeti elképzelés szerinti kapcsolás, akkor a bemenetre minimum puffer 4700uF vagy nagyobb, az IC-bemeneti és kimeneti lábaihoz a legrövidebb lábbal és a legrövidebb fólia sávval 100nF kerámia (bár audió alkalmazásokban láttam már WIMA MKS kondenzátorokat is hidegítésre a be és kimenetekre), egyetértve a Kollégával, aki NEM javasolja a nagy kapacitív terhelést a kimenetre a gerjedési veszély miatt. Láttam olyan alkalmazást a kimenetre, hogy egy soros kis értékű ellenállás (10-15 Ohm) után már alkalmaztak többtagú párhuzamos kapacitív szűrést (javítva a kimeneti impedancia-frekvencia görbét különböző nagyságú elkó, fólia kapacitásokkal) erről itt:
experiments_with_decoupling_capacitors.pdf
A különböző gyártmányú, kapacitású és anyagú kondenzátorok viselkedése szűréseknél és csatolásoknál a hálózat analizátor ernyőképeivel illusztrálva.
Üdv. Oscar78
 

 

2

agressiv
agressiv picture
*

A zajjal kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy magam is 7805 és hasonlókat használok, mert a drága audio alkatrészeket már nemigazán zavarja a táp IC-k zaja. Lehet, hogy oszcilloszkóppal a tápvonalon mérhető a zaj, de az analóg kimeneten nem tudok különbséget mérni a zajszűrt tápellátás és a sima stabilizátoros megoldás között és az adatlapokat megnézve ez érthető, mert olyan tápzaj, illetve közös módusú elnyomásra képesek már a modern integrált áramkörök, hogy a kimeneten megjelenő zajt meghaladja az IC saját zaja, ezért nem látom értelmét annak, hogy több energiát fektessek ebbe.

3

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! A 100nf kerámiát legjobb ha rövid lábakkal közvetlenül a stabilizátorra forrasztod. Ha negatív stabot használsz, akár 1mikro is mehet a kimenetre, fólia kondiból. Gerjedékenyebbek, mint a pozitív stabok.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia :mindkét lábra, be és kimenetre is

Bálint

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Úgy gondoltam. A 7912-re kellett az 1mikrós, a kimeneten, a 7812-re elég volt 100nF. A bemeneten mindkettőnél 100 nF lógott Persze sorozatfüggő is lehetett, de mi kikaptuk a gerjedős stabilizátorokat, a negatív ágban.

1

uniman
uniman picture
***

A "HiFi cucc"-ra is kíváncsi lennék...azaz, hogy az mennyire lenne az trényleg Hi-Fi, mert az 5V-os táp az "gyanús".

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tömören: jó nagyokat :)

A bemenetre 4700-10 000uF, meg kerámia 100nF. A kimenetre már elég a kisebb is, 100-470uF. Nem kell bohóckodni a Low ESR-rel, sima kondi megteszi.

1

agressiv
agressiv picture
*

Ezeknek a kimenetére nem célszerű nagy kapacitást tenni, mert rontja a tranziens választ, szélsőséges esetben akár oszcillálni is elkezdhet az IC.

1

uniman
uniman picture
***

Tantálkondenzátorok használata ajánlott, a nagyfrekis tulajdonságaik jobbak. (A katalóguslap alapján)

0

Kari
Kari picture
*****

hallo!
A mai alu elkok tantalhoz hasonloan jo nagyfrekis tulajdonsaggal birnak, s joval olcsobbak is...
Kari

1

bluemoon
bluemoon picture

Anno, a videokamerák javitásával foglalkoztam. Az alu elkok katasztrofális minőséggel birtak, függetlenűl, hogy ki volt a gyártó. Akkoriban a LOMEX-ben a tantálok helyett sima elkókat ajánlottak, de valami pici méretű sorozat volt. Tökéletessen be lehetett illeszteni őket az alu elkók helyére. A nagyobb baj még az volt az alu elkókkal, hogy amellett, hogy elveszitették kapacitásukat, az ESR teljessen összeomlot,t még ki is folytak. Kész gyötrlem volt amikor alattuk via volt amit tönkretettek. Azóta nagy ivben kelrülöm az alu-kat. A lomexben vásálot kisméretű elkók még mindig a fiókokban vannak, a kamerákat már nem javitom, és néha lemérem az ESR-t: tökéletes mint aznap amikor megvásároltam.  

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Hadjuk a multatt ,az alkatrészek is továbbfejlesztesen estek átt.Az alu elkok,(itt értem a csupasz  alu elko -kat) lassan megszünnek és felváltják az alu kondik,itt elmarad az elektrolit  szó..A polymer  alu kondi ,szilárd (elektrolit )felváltja a hagyományos folyékony elektrolitott ,csak kinézésben hasonltanak .Nincs többé felpuffadás,kiszáradás ,magasabb üzemi hömérséklet ,és a kis ESR idöben  megmarad.  Már polymér  tantál kondik is vannak .Ma több gyártó is gyártja de mit ismételjem , erröl már irtam itt a tanyán..üdv.Jóska

2

Kari
Kari picture
*****

Hello Joska!
Teljesen egyetertek veled-pont ezekröl "a mai alu elkokrol" irtam volt fennebb, csak asszem kisse felre ertett a kollega.
Regi Alu elkokkal nekem is voltak fura es siralmas tapasztalataim-anno...
üdv. Kari

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Nekem még megvan valahol az igazi folyékony elektrolitos elkóm, a harmincas évekből. Ha megrázod lötyög benne a folyadék.

0

bluemoon
bluemoon picture

Gyakorlatom alapján is. Viszont a 1084 és társai nagy hatásfokú ellenfázisú  ripple elnyomással birnak.  Semmiféle képpen sem szabad kihagyni az adott tápot "felhasználó" fokozatbol a kb 100n-ós kondikat ellenben még a lineáris táplálás esetében magasfrekis gerjedés tud fellépni. Nagyon bosszantó. Ha IC-k a feladatot végző alakatrészek, minnél közelebb a táp pin-ekhez. Ha a rendszer több fokozatbol áll, ez a gerjedés "szépen" áttevődik a többi következőre is. Másrészt olyan audió kapcsolásokkal is foglalkoztam amelyeket chopper-os tápegységröl kellett táplálni. Itt a gond sokkal nagyobb és a táp kimentén megjelenik a magasfekis ripple, nem segit rajta bármilyen elkó. Ezt a gondot sikeresen megoldottam a bontott DVD-k, monitorok tápjában található bifiláris RSO szűrötekercsek. A chopper-táp mindkét kimeneti pontját, szóval a GND-is átvezetem rajta, a túlsó végén már jöhet egy kb 100u elkó és vele párhuzamossan kb 100n. Le is fényképeztem az eredményt a szkóprol a gyanakvó haveromnak. ha megtalálom feltöltöm. Persze a szűrö bemeneti GND már nem köthető sehova csak a kimeneti GND.

üdv

1

Sponsored links