You are here

Hangfal impedancia mérése

Sziasztok!
Hangfal impedancia méréssel kapcsolatban szeretnék egy kis segitséget kérni. 
Adott egy 3 hangszórós sony hangfal. Szétszedtem, külön külön megmértem a hangszórók impedanciáját: mély: 9ohm, közép: 14ohm, magas: 11,5ohm. 
Párhuzamosan vannak kötve. Az eredő mégis 6ohm lesz. Annyi még hogy a magas hangszoroval sorban van egy kondenzátor. A kondenzator előtt mérve kijön a 6ohm.
A kérdésem, hogy hogyan lesz 6 ohm az eredő impedancia?  

Válaszokat előre is köszönöm.

Comments
atis76
atis76 picture

Szia!
képet rakhattál volna fel.

üdv:atis7)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Megirom hogyan tudod a hangfal impedanciáját lemérni különösebb müszerezetség nélkül.Kézimüszered az van ,ezen van Ac mV vagy V mérö.A hozzávalók : egy erösitö a hangfal meghajtására ,egy mikrofon a hangfal közelében ugy hogy befütyüljön ,vagyis az 1KHz –es generátor szerepét töltse be.Egy vagy több pár ohmos R ellenálás .Az R ellenálást sorba kötöd a hangfalal és befütyülteted.A váltóáramú voltmérövel (vagy mV)méred az ellenáláson a feszültséget majd a hangfalon (felváltva).Az ellenáláson esö feszültség ha megegyezik a hangfalon esö feszültségel akkor az azt jelenti hogy az R ellenálás értéke megegyezik a hangfal Z impedanciájával.Kiveszed az ellenálást és leméred az Ohm-mérövel,igy megtudod az impedancia Z értékét is amely megegyezik az Rellenálás értékével.Azért irtam több kis értékü ellenálást hogy párhuzamosan az értéket csökenthesd a pontos egyforma feszültség elérésére,a mért érték mV-V ha nem is pontos de elég ha egyformák.Sok sikert.üdv.Jóska

1

Bence01
Bence01 picture

Köszönöm szépen a választ. Ki fogom próbálni mindenképp.

0

agressiv
agressiv picture
*

Te ellenállást mértél, nem impedanciát. Amúgy a magashangszóró a sorbakötött kondenzátorral nem jelenik meg az ellenállásméréskor.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ahogy írták kijön az DC-ben csak 2 kapcsolódik párhuzamosan, de az fura, hogy a közép hangváltó nélkül simán párhuzamosan van kötve a méllyel. Nem 2 egyforma mélyközép van benne? Különbözőek, külön vannak dobozolva?

0

Bence001
Bence001 picture

Egyforma átmérőjűek. lehetséges h mindkettő mélyközép. Közös dobozban vannak nincsenek külön választva.

0

Inhouse
Inhouse picture

Valami cikkszám nincs a mágnesükön? Inkább egy 2 utas, de dupla mélyközepes doboznak tűnik, de ennek ellentmond az eltérő ellenállásuk.hmm...érdekes.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia, nagyon egyszerűen lesz 6 ohm! smiley
Minden hangszórónak van üzemi frekvenciatartománya, melyen belül nem 1 impedanciaértéket értelmezünk, hanem egy impedanciamenetet! (Természetesen ezt alapvetően meghatározza az akusztikai szerelvény.) Mivel az impedancia komplex számmal jellemezhető paraméter, így egy háromdimenziós diagram tartozik minden egyes hangszóróhoz. Ezek a 3D-s diagramok csak a széleiken fedik át egymást egy jól méretezett hangváltórendszer értelmében. Az üzemi tartományokon kívül nem kaphatnak a hangszórók jelentős elektromos meghajtást. 

A hangszórók egy jobbára reaktans elemekből felépített hangváltón keresztül vannak közösítve a tápcsatlakozókra. A tápcsatlakozókon mért impedanciamenet megközelítőleg 6 ohm hatásos impedanciát kellene hogy mutasson a hangláda üzemi frekvenciatartományában. Ettől a gyakorlatban azért lehetnek jelentős eltérések, de semmiképpen sem szabadna túlterhelnie a cuccnak az erősítő kimenetét. Egy excel táblázatban pedig elvégezheted az impedanciakarakterisztikák összeszámolását - miután alaposan kimérted a cuccot! wink

3

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! A BEAG-ban az összes hangszórónak, hangfalnak a névleges impedanciáját 1kHz-re vonatkoztattuk. Biztos hogy változott a sávszéleken, de a vevő úgysem tudott volna egy frekvencia-impedancia görbével mit kezdeni.+- 20% eltérés volt megengedve.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ohmmérővel mérted, multiméterrel? Az csak az egyenáramú ellenállást méri, de a zene az váltóáram. A gyártók általában az 1kHz-en mérhető névleges impedanciát adják meg. Az impedancia a frekvencia függvényében erősen változik. Pl. egy 8 ohmos hangszóró bizonyos frekvencián lehet akár 6 ohm, máshol lehet akár 20 ohm.
A te esetedben a két hangszóró (mély + közép) egyenáramú ellenállásának az eredője párhuzamos kapcsolásban kb. 5.5 ohm, de mivel nagy a gyártási szórás, a gyártó 6 ohmot ad meg. Valószínűleg ez egy "8 ohmos" hangdoboz, névlegesen. Olyan erősítőre kell kapcsolni, ami 8 ohmos terhelést szeret. A magas hangszóró egyenáramnál és alacsony/közepes frekvencián le van választva, csak magasabb frekvencián lép be, és szól bele az eredő impedanciába.

Üdv, lcsaszar

5

Bencu01
Bencu01 picture

Udv.
Eloszor is koszonom a gyors valaszt. multimeterrel mertem. Azt hiszem ertem amit leirtal. Ez a hangfal 6ohmosnak van irva gyarilag. Es az erositore is az van irva h 6-16ohm per kimenet. A kondenzator miatt van levalasztva a magas hangszoro, mert felulatereszto szuro igaz? Ha az nem lenne benne a korben akkor a hangfal kimeneten mar “beleszolna” az impedancia ertekebe igaz? Viszont akkor ilyen a magas hangszoro impedanciajat el lehet hanyagolni pl hangfalepitesnel? Vagy ez ennel mar bonyolultabb?

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia.
Nem jól értelmezted. A magas hangszóró így (soros kondenzátorral együtt) is "beleszól" az eredő impedancia értékébe. Az egyenáramú ellenállás értékébe (amit a multiméterrel mértél) viszont nem "szól bele".

0

Sponsored links