You are here

NoName kínai elektromos roller kapcsolási rajz (Megoldva!)

3 posts / 0 new
Last post
Slaci
Slaci picture

Sziasztok, találkozott már ilyennel valaki? 2 db 12V/7A akku van benne, semmi felirat, csak 1 pandamaci matrica a lábtartóján. Nincs fordulatszabályzó, csak 2 mikrokapcsoló a kormányon sorbakötve. A gázkar záró, a fékkar  bontóérintkezőt működtet. A motort egy 14V/4A relé (150 ohm ellenállás behúzótekerccsel sorosan) kapcsolja "öngyógyuló" biztosítékon keresztül. Itt jön a trükk: a relével sorba van kötve 1 triak, de a gyújtóelektródája van a relé tekercsére kötve, M1 megy a GND-re, M2 pedig egy feszültségosztóra, ami a motor + és a GND közé van kötve. Szerintetek ez így működhetne? :o Mert nem működik. Persze az is lehet, hogy valaki már járt benne, és a panelon SCR-el jelzett félvezetőt kicserélte... Ez esetben a kérdés: mi lehetett benne eredetileg, és egyáltalán mi volt a szerepe? Talán az, hogy gyenge akku esetén ne lehessen elindítani?

Minden segítséget nagyon köszönök!
Szép napot!
Laci

Építő kolléga rendkívül gyors válaszának hála a rejtély megoldódott: be kell tolni a rollert, hogy a motor által termelt feszültség gyújtsa a triacot, ha elengedjük a fékkart és lelassulunk, a triac lezár, a relé a gázkar újbóli működtetésére sem húz meg. Lehet ismét megtolni... :)
Egyszerű, de nagyszerű! Tanulság ismét: RTFM! (ha volna...)

(Mondjuk, a triak tényleg fordítva volt bekötve...)

Nagyon köszönöm, a téma lezárható.
Szép napot!
Laci

Comments
építő
építő picture

Lehet, nem sokat segít, de voltak olyan rollerek, amiket lábbal meg kellett hajtani és a motor által termelt feszültség hatására működött a "vezérlés".

0

Slaci
Slaci picture

Szia, szerintem RENGETEGET segítettél! Nagyon köszönöm, máris megyek és meghajtom! :)
Eredményről beszámolok.
Laci

0