You are here

BenQ FP931 monitor háttérvilágítási probléma (Megoldva)

8 posts / 0 new
Last post
Helikon
Helikon picture

A címben említett monitor javításában kérném tapasztaltabb kollégák tanácsait.

A monitor használat közben, minden előzmény nélkül elsötétedett. Kibontva elsőre feltűnt egy púpos kondi, majd kimérve fénycsövek meghajtó áramkörét két zárlatos tranzisztort találtam. Megtaláltam itt az oldalon és letöltöttem a monitor dokumentációját és ebből vágtam ki az alábbi részleteket.

Az első képen látható C818 470uF/25V-os kondi volt felfúvódva. Viszont a második képen szereplő Q815 és Q816-es jelzésű C5707-es típusú tranzisztorokat találtam zárlatosnak. Egyből kicseréltem a hibás kondenzátort és annak a párját a C821-as pozícióban levőt is. Megrendeltem a szükséges tranzisztorokat, amiket remélhetően még a hét folyamán megkapok. Más hibás alkatrészt nem sikerült ezeken kívül találnom.

Kérdésem az lenne, hogy mitől mentek tönkre a tranzisztorok. Hiszen a púpos kondi nem a zárlatos tranzisztorok oldalán volt, hanem a másik transzformátor áramkörében. Továbbá olvastam egy angol nyelvű oldalon, hogy az említett pozícióban levő tranzisztorok a C824-os 220nF/160V-os kondi magas ESR értéke miatt mennek tönkre leggyakrabban.

Angol nyelvű link

"The relatively common occurrence of C5707 transistor pair failures in LCD computer monitors can be caused by high equivalent series resistance (ESR) in the tuning capacitor, which will short the C5707 transistors. Failure or shorting of the transistors can also be caused by high voltage transformer pins having "dry" joints through insufficient solder being present on the pins. When investigating this problem on LCD monitors, the hfe value of the C5707 transistors is important because differing values across the four transistors will result in the problem persisting."

Véleményetek szerint érdemes kicserélnem az említett kondenzátort is? Ami első ránézésre MKT kondinak tűnik, viszont nem tudom, hogy amit a helyére betennék az jobb lenne-e a jelenleginél. Sajnos nincs lehetőségem ESR-t mérést végezni.

Kep1

Kep2

Comments
george
george picture

Szia Helikon.
Valamikor sokat javitotam,leggyakorib hibajuk a 220nos kondikon a hidegkötési hibak okosztak a tronyok hibajukot.
Ha nemis voltak roszak a szikrazas véget is cseréltm.
Üdv Gyuri.

0

Helikon
Helikon picture

Köszi Gyuri az infót!

Utána nézek, hogy megfelelő 220nF/160V-os kondikat találjak és azokat is ki fogom cserélni. Valószínű, hogy a kondi okozta a tranzisztorok meghibásodását, mert nagyon be van szorítva a két melegedő tranzisztor közzé.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Gyakran előforduló hiba a kondikat érdemes cserélni vagy kimérni ESR-re is a primer oldali szűrő kondinak ki szokott rohadni az egyik lába
a 2 tranzisztort érdemes párba válogatni ( erősítés béta ) Dell monitoroknál gyakran előfordul BenQ panelek vannak benne
lehet trafó hiba is de egyes leírások szerint kontakt hiba amit a csőmeghajtó trafók lábainak hibás forrasztása okozza ezért javítás után érdemes a trafók lábait átforrasztani
a panelról 1 képet feltenni ?

0

Helikon
Helikon picture

Szia és köszi az infókat.

Lényegében arról van szó, ami az angol nyelvű idézetben is szerepel. Csatolva küldök két képet a panelről. A tegnap értesítést kaptam, hogy úton vannak a megrendelt C5707-es tranzisztorok. Az eladónak 11 darab volt készleten, ezt mind megrendeltem tőle, így lesz lehetőségem bétára válogatni őket. Viszont a 220nF-os kondiknak milyen ESR értéke kellene legyen? A csatolt pdf-ben szereplő legkisebb értékű kondi 470nF-os amire ESR érték van megadva.

0

stomi
stomi picture

Szia!
Elkókat átmérni a tápban, a két 220n/160V-os kondit cserélni, átnézni a panelt kontakthibákra és ennyi.
Az álló tekercsek  és a trafók lábait is forraszd át!
Ezek után nekem mind stabilan működött, nem olyan finnyás ez a szerkezet.

0

Helikon
Helikon picture

Tegnap megérkeztek a C5707-es tranzisztorok és a 220nF/250V-os kondik – idehaza csak 18mm hosszú kondijaim voltak ezért ezekből is rendelnem kellett, mert a nyomtatott áramkör csak 13mm-es kondikat engedett beszerelni -, ezért csak ma tudtam érdemben foglalkozni a monitorral. Szerencsére egyéb probléma nem adódott így a monitor holnap már újra munkába fog állni.

Köszönöm a fórumtagok segítségét és tanácsait.

0

uniman
uniman picture
***

Én az IC801-et is megvizsgálnám, hogy mennyire egészséges...

0