You are here

Super 8 film átmásolása vetítőről MP4 formátumra egyszerűen (Lezárva)

28 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Üdvözlet a Tanyalakóknak! A nagyszülői hagyatékban találtam egy szuper 8-as filmszalagot, mely az ötvenes években készülhetett. Most kaptam kölcsön egy vetítőt, amivel le tudom játszani. Át kellene másolni a mai kornak megfelelő formátumra. Nem akarok több 10 ezer forintot költeni ennek az átmásolására. (10 perc az egész, az édesanyám első esküvőjéről készült). A következőt próbáltam ki: A vetítő képét egy LCD kijelző vékony matt fóliájára vetítettem ki. (Pausz papirral is van próbálva). A kép minősége teljesen jó. Ráadásul a fólia túlsó oldaláról készítettem felvételt a mobiltelefon kamerájával. Igaz, hogy ilyenkor a jobb és a bal oldal felcserélődik, de ez a kísérlet szempontjából most nem fontos. Viszont ami fontos: a mobillal készült kép minőségre teljesen jó, viszont a két rendszer képfrekvenciájának különbsége nagyon bejátszik. A vetítő 18 és 24 képkocka/másodperc állítható. Csinált-e valaki már ilyesmit és mi volt a megoldás, hogy a mobil felvételén ne legyen rajta a föl vagy lefelé mozgó vízszintes fekete sáv. A számítógép és valamilyen kamerán keresztül még nem próbáltam. László

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok!
Elvittem a filmet a MultiMultiplikációhoz és remek munkát végzett és a régi felvételből kihozta a lehető legjobb mentést MP4-es formátumra.
Köszönöm!
László

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Láttad nála a gépzongorát...?

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ammán nincs meg... megettem tavaly. :-D

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ooooo..... 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

váság van... és ezt azért könnyű nélkülözni.

A felszabadult hely is jól jött...kicsit túlgyűjtöttem magam, most sokmindentől megválok, és kicsit átrendezem itt az ingatlant. Külön akarom választani a raktár, lakótér és műhely funkciókat. :-D

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Örülök, hogy segíthettem, és köszönöm az ajánlást.

1

mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok!
Összeraktam egy egyszerű szerkezetet amit ai znterneten láttam, de sajnos közel sem hozta azt az eredményt, amit vártam.
(Egy dobozra szerelt fóliára vetitett képet egy 45 fokos tükörrel megforditva hogy a jobb és a bal oldal vissza álljon, mert hátúlról készült a kamera felvétel). A digitális kamera hiába nagy felbontású nem készitett olyan minőségű flvételt, ami elvárható lett volna. Ráadásul a kép enyhe villódzása is bántó volt. Úgyhogy maradt a Multiplikáció által használt rendszer. A filmet elviszem hozzá és megcsináltatom vele.
Köszönöm a hozzászólásokat.
László

2

csakyt
csakyt picture

Szia
 Próbáld meg az Adobe Premiert, és abban a projectet 24 kockára állítva bevinni a felvételedet.
 Tibi

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Nem lesz jó, mert nincsenek összeszinkronizálva.
De túlmintavételezéssel az Adobe kitudja a csikokat szűrni. 

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Nem csak a csíkokat lehet vele megcsinálni. Szinte mindent. Még a filmet is tükrözheti vele, így még tükör sem kell hozzá, hogy normális film legyen. Csak érteni kell az Adobe Premierhez. Az After effektről már nem is beszélek. Azzal meg nincs olyan, amit ne lehetne megcsinálni. Sajnos, már eladtam a digitalizálómat, így már nem tudok fizikálisan segíteni, pedig sokat dolgoztam az adóbbal. De meglehet vele csinálni, ezt biztosan tudom
 Tibi

0

mosomedve
mosomedve picture

Köszönöm már kipróbáltam, nem lett jó.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Mert nem volt olyan képkockád, amin nem volt csík...
Mit is írtam??? 
500/sec...
Volt?
Nem?
Naugye!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Sajnos szinkronizálás nélkül nem megy.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A fényerővel próbálj meg játszani. Ha nagy felbontású a kamerád, akkor próbáld meg messzebb tenni, és a kép körüli háttérvilágítással is játszani. Tapasztalat, hogy a ledes izzó villogását is csak akkor látja a telefon kamerája, ha túl közel rakom.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ha azokat a csíkokat nem akarod, akkor összekell hangolni a képkockákat. Vafy a felvevőnek túl kell mintavételezni. Akkor mindig lesz olyan, amiben nincs csík. Azt meg egy algoritmussal át lehet fésülni. De van olyan kamerád, ami pl 500 kélkocka/sec felvételt tud?
Keresd meg Multi Multiplikátót! 

0

uniman
uniman picture
***

"MM" tudna segíteni ebben a témában...ha mégis másra bíznád.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Köszi az ajánlást. És valóban. Egy tíz perces 8mm-es film 5000 Ft-ért átmásoltatik, vibrálásmentesen, nagy felbontásban... szerintem ez azért egy kibírható összeg. 

Ha ügyesenen kezelték a kamerát, lesz belőle valami ilyesmi:

4

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Te hogy oldottad meg? 
Össze van szinkrinizálva? 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Persze, hogy össze van. Másképp nem lehet. Vagy legfeljebb szinkronmotorral hajtva a gépet... De az ilyen kisméretű, önindulós szinkronmotorok ritkábbak, mint a fehér olló.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hogyan szinkronizáltad?
A kamerát szinkronizáltad? 
De hogyan!?

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 A vetítőről nem kell szinkronizálni, mert azt úgy digitalizálod, hogy vetíted a filmet, és ezt egy másik kamerával olyan felveszed, pl Adobe premiere, vagy AVID--al és a digitalizálást a megfelelő frame beállítással veszed fel.. Ez után, ha más frame beállítással akarod majd megnézni, ezek a programok ezt megoldják.
 Tibi

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Abban igazad van, hogy a felvételi sebességnek és a visszajátszási sebességnek nem kell megegyeznie. De a helyzet nem olyen egyszerű, hogy csak föl kellene tekerni a vetítőgép motorját  Ugyanis a legtöbb vetítőgép egyáltalán nem tartja stabilan a fordulatszámát. Ahogy telik az orsó, ahogy melegszenek a csapágyak stb. akár 5-10%-ot is kúszik-mászik a sebesség. Vetítéskor ennek semmi jelentősége nem volt, a nézők észre sem vettek ennyi különbséget, de átíráskor ez már pont elég ahhoz, hogy bevibráljon, ha nincs elektronikus szinkron a kamera és a filmtovábbító mechanika között. Ha meg netán hangos a film, akkor teljes tragédia a végeredmény, mert hol siet, hol késik a hang, újra kell vágni az egészet. Szóval ahhoz, hogy elektronikus szinkronizáció nélkül át lehessen venni, ahhoz szinkronmotorral kell hajtani a gépet, de legalábbis valami tacho generátoros, szabályzott dc motorral. És ha a géped már pontosan és stabilan a kamera frekvenciáján üzemel, akkor még mindig ellenfél a kamera shuttere. A húsz-huszonöt évvel ezelőtti newiconos meg CCD kamerák global shutterrel készültek, mindegy volt nekik, hogy folyamatos kis fényerő érkezik a lencsén át, vagy egy-egy ritka felvillanás, ugyanazt a töltésképet olvasta ki mindkét esetben, ezért a filmátírás fájdalommentes volt. Csakhogy a mostani CMOS kamerák már nem ilyenek. Ezekben rolling shutter van, ha csak belevillantasz egy vetítőgéppel, akkor a képnek mindig csak azt a kis szeletét kapod vissza tőle, amit éppen akkor olvasott ki, amikor a pillezár nyitva volt. Ezért ezekkel csak úgy lehet filmet átírni, ha a záridőt annyira felgyorsítod, amennyi a pillezár nyitási ideje, és a zárat szinkronjellel akkor indítod el, amikor a pillezár nyit. Ha nem így teszel, akkor a gép pontos sebességen járatásával csak annyit tudsz elérni, hogy a pillezár mozgó árnyéka álló árnyékká változik.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Az ősidőkben a gépet szinkronizáltam hozzá a kamerához egy freki+fázis komparátorral. Ez már kielégítő eredménnyel működött, de elég lassú volt a szinkronizálás és egy kicsit mindig lengett, ami hol a kép tetején, hol a kép alján jelentkező, 1-2%-nyi árnyék formájában nyilvánult meg, úgyhogy végülis vettem külső szinkronbemenetes iCube kamerákat, és most már tök mindegy, hogy megy a gép, mert akkor kattintom el a képet amikor épp nyitva van a pillezár.

Meg kellett mögé egy iszonyat erőmű számítógép, amely el is tudja kapni viszonylag magas sebességgel az érkező adatot. Most egy 8 processzoros, 16GB RAM-os cucc ez, amiben négy egyforma vinyó van raidbe kötve (hogy sebessége 4x-e legyen egy normál vinyónak), ez már úgy 12-16 kocka/mp sebességgel tud tömörítetlen HD filmet menteni, de még ezt is ki kell húzni az ethernetből a mentés idejére, mert ha a hálózati kártyával is foglalkoznia kell, akkor már dől az egész. :-D

No szóval nem annyira egyszerű téma ez, hogy csak úgy kivetítem a falra, és lekamerázom a telefonnyal...

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Mivel érzékeled a nyitott pille zárat? 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Egy filléres opto-jeladó van a tengelyén, oszt be van adjusztálva hogy pont akkor jeladjon, amikor a zár nyit.

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ahha! Ügyi! Én reedben gondolkodtam, de az lehet lassú lenne. 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

HALL elem vagy valami induktív cucc viszont lehetne... de az optósat volt a legyszerűbb elkészíteni (mechanikailag), attól meg nem kell tartani, hogy esetleg elszennyeződne...
 

0

Sponsored links