You are here

DAB rádiók

6 posts / 0 new
Last post
jancsika
jancsika picture

sziasztok---én most csak kérdezni szeretnék,mert hiába megyek a protokol honlapokra,lényegében nem tudok meg semmit,hátha itt valaki az egyszerübb nyelvezeten tud válaszolni egy-két kérdésre: mi a különbség a DAB és DAB+ között?...a DAB rendszerben,kijelzö info tud lenni 2*16 karakter? es milyen modulacioval sugároz a DAB és DAB+? létezik itt a tanyán DAB rádió kapcsolás rajz? bármilyen lehet,mert csak tanulmányozási célból kell,csak legyen 2*8 vagy 2*16 karakteres kijelzöje...és esetleg egy DAB modulátor kapcsolási rajz valahol meg lelhetö? mint mondottam,csak tanulmányozás célból kell,ugyanis nálunk ugy sincs DAB sugárzás,de viszont kezdtek megjelenni a boltokban a DAB vevök,és ha vennék egy ilyent,egy szoftver és modulátor segitségével,szeretnék ilyent a szobámban müködtetni,föleg az órát és dátumot a kijelzön megjelentetni egyidöben...milyen cuki lett volna ha az FM RDS rendszer legalább 2*16 karakter kijelzo info-t lehetne egyidoben adni :D ...elöre is köszönöm...üdv!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nézdd meg a Sangean magyar nyelvű honlapjait,több készüléket ismertet.Van internetes rádiójuk is.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

A DAB-ot házilag megszelídíteni, szép gondolat! :D A DAB ill. a DAB+ között minimális eltérések vannak, a szignifikáns különbség az hogy a DAB MPEG1 layer 2 kódolást használ, míg a DAB+ AAC+ MPEG4-es kódolást a hang továbbítására. A digitális jeleket QFDM eljárással multiplexelik, és a jelet QPSK modulációval kisugározzák. Ezért bonyolult vevőre van szükség a jel vételéhez. Érdemes célIC-ket alkalmazni a vételhez pl.: U2731B.

A kijelző lényegtelen, el kell dönteni mit akarsz megjeleníteni és úgy kell beprogramozni a mikrovezérlőt. Az RDS-t is lehet több sorba megjeleníteni, program kérdése az egész. nézd meg a linket egy példára, itt az időt jeleníti meg a felső sorba, még az RDS textet az alsóba.

http://www.mictronics.de/projects/rds-decoder/

Üdv,
Oszi

0

jancsika
jancsika picture

szia--koszonom az eddigi infokat!--udv!

0

mihist
mihist picture

Sziasztok.Esetleg vkinek Sangean DPR69-hez ( másnéven: Sangean Traveller 690 ) nincs véletlenül service manual -ja ?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Tanyán 45 db Sangean rajz van, nézd át

Bálint

1