You are here

jvc xv-n322s nem ismeri fel a DVD lemezeket

Üdvözlöm a közönséget!
Van egy JVC XV-N322S DVD-playerem, amit kb. 2 év pihi után újra aktiválnék. És sajnos nem ismeri fel a DVD-t, amit megnéznék. A CD-ket felismeri, hallgathatók.
Nincs magyar nyelvű "oktatási" anyagom hozzá.. Valószínűleg valahol be kellene állítani valamit rajta.
Kérem, ha valaki tud segíteni, nagyon megköszönném előre is.
Üdv: Judit

Comments
guriga
guriga picture

Az SP motort is legalább ennyire tárgyaljátok ki, mert ugyanilyen fontos a működéshez. Ha cd-t olvas és dvd-t nem, akkor tuti az a hibás.
grg.

1

perlaci
perlaci picture

Sziasztok.

Bizony Bálint kolléga javaslatával kell kezdeni. Azok a gépek amik sokáig pihentek bizony, hogy befátyolosodnak. Ezt szabad szemmel is látni.
Én először sűrített levegővel óvatosan megfújom, hogy az optika környéke is portalanítva legyen. Utána finoman száraz fülpucolóval egy törlés, nem sikamika csak egy mozdulat. Esetek nagy többségében ennyi. Ha még ilyenkor is bizonytalanul keresgél akkor jön a poti állítgatása.
Még egy érdekesség ! Azok a gépek amik semmit nem látnak és tisztítás után is csak No disk hibát jeleznek a következő hibát tapasztaltam elég sokszor. A lézer egységből kihúzom a szalag kábelt és jó éles ollóval 1mm-nyit levágok. ez után meggyógyol a gép. Érdekes nek oxidációs a gond, mert ha csak ki be rakom nem javul meg. valószínű, hogy megtörik az erős szorító erőtől és a levegás után a beljebb tolt rész már jó.
Üdv Laci

0

zsugori
zsugori picture
***

 Ha a lemez piszkos, karcos vagy meggörbül stb
google fordító

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: először az optikát le kell tisztítani isopropyl alkohollal, fültisztító pálcikát használva(óvatosan)
Ha van tisztítólemez , először azzal kell próbálkozni

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1db optikája van, amit 2 eltérő teljesítményű lézer használ. Nem hinném, hogy ha a gyengébb lézerrel tökéletesen működik, akkor poros lenne.
15 éve állítgatok lézerfejeket, de a tisztítás csak egy mítosz, legalább is nálam, mert soha nem pucolgattam, csak állítottam a potin és láss csodát; működött tovább.
Magnófejnél valóban kell a rendszeres tisztogatás, de a pick-up nem ér a lemezhez, tehát zsírosodni sem tud és az apró port pedig a lemez egyenetlensége által keltett szél meg simán leviszi.

Szóval érdemes a leírt körülményeket szó szerint elolvasni és ha 1 lemezt (CD) visz, a másikat (DVD) nem, akkor nem kosz lesz a probléma.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:keress egy optika adatlapot, szentencia kimondása előtt
Először tisztába kell tenni az optikát

Pl::  SF-HD850

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Több, mint 15 éve állítgatok ilyesmiket mindenféle adatlap nélkül és már legalább 30 eszköz (amire emlékszem) átfutott a kezeim alatt és ebből DVD 7db volt, amit a már említett módon ismét életre lehetett kelteni.
Aki itt anoním és feltesz egy kérdést, felesleges fárasztani holmi adatlapokkal, őt nem szakmai szempontból érdekli a dolog, csak hogy működjön neki. Ahhoz pedig elég a leírtakat követni és nem pedig adatlapokat kerestetni vele.
Ahogy látod, már nem is ír, tehát lehet már nem is olvassa.

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: neked írtam, hogy tanulj, ne barkácsolj

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hordozható lejátszóknál azt tapasztaltam, a tányér magasságára sokkal kényesebb a DVD, mint a CD.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az optikán 2db lézer van, az egyik egy kis teljesítményű (az a CD), a másik egy nagyobb teljesítményű (jobban is szóró), az a DVD.
Többnyire ugye az erősebben dolgozó szokott előbb elfáradni.
Első körben javaslom mindkét fejen lévő poti értékeinek megmérését (aktuális ohm szám), majd ez után valamelyik értékének csökkentése első körben 50 ohm-al. Ha nincs változás, akkor újabb 50-el (azaz az ohm csökken, tehát a lézererő nő). Ha netán az audioCD recsegőssé kezd válni, akkor azt az állított potit vissza kell rakni a kezdeti értékre és a másik lesz a DVD állítója.
Többnyire 150-200 ohm-nyi csökkentés elég, ha eleve 650-700-as számról indult. Ha gyárilag 400 alatti az érték, akkor az élettartama nem húzható a végtelenségig, de az is állítható még 2-3x.

Ha már olvas, de még nem jól, akkor a hangokra lehet hagyatkozni. Ha serceg (mintha karistolná a lemezt), az többnyire már a túl erős lézert jelenti, ha viszont csendben keresgél, az pedig a túl gyengét.

Nem kell megállni az első olvasott DVD-nél! Ha gyári, akkor közel 95-98%-os a fény-visszaverési tényezője, de ha írott, akkor anyagtól függően 60-80%-os általában, tehát érdemes úgy beállítani, hogy meg kell keresni a 2 végpontot és nagyjából közé állítani, hogy mindkét lemeztípust hibátlanul olvassa.

4

griesz
griesz picture

Szia Mr. V.
Hozzászólásaid alapján úgy látom, nagyon tapasztalt vagy CD-DVD player hibák javításában. Egy furcsa hibát tapasztalok egy CD-s rádiómagnónál. A CD játszó alig volt használva, 1 év garancia lejárata után időszakosan, de egyre sűrűbben azt csinálja, hogy lejátszás közben (bárhol, lemez elején, végén, közepén) leáll, és kijelző a lemez
első trackjára áll, mintha csak végigjátszotta volna a lemezt. Optika tiszta, szalagkábel OK. motorok alig használva. Mi lehet a hiba, volt más ilyen eseted?
Választ előre köszi, üdv:
Gábor

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Én DJ-CD-ket használok és állítgatok általában, a sima CD-játszókat ismerősöknek csináltam csak.
DJ-CD esetében 1x volt olyan (amit itt is kitárgyaltam), hogy ment a szám (mindegy hányadik) és random időközönként pattant egyet, ilyenkor a kijelző is meghülyült. Ez esetemben egy RAM chip hibája okozta.
Itt első körben sokan az összes elkó cseréjét javasolták, ami meg is történt, de semmi változás. kb. 400Ft-os tétel volt Kínából a RAM, így bevállaltam és bár nem volt egyszerű a csere, de azóta hibátlan.

Házi készülékekben csak minimális RAM van, nincs "anti-shock" védelem, "quick-start", "CUE", nincs effekt puffer, stb. tehát ezt valószínűleg az egyik IC tartalmazza is. (Hiszen megjegyzi a tracklistát, vagy ha CD-TEXT-et is mutat, akkor még annak az adatait is, ami összesen pár kb lehet.) Szóval az esetem után én ilyen RAM meghibásodásra is gondolnék, de érdemes lenne szétszedve járatni és figyelni, hogy mi melegszik esetleg.

Ami még a CD-játszók meghülyülését eredményezte az a rádió. Rádióadót üzemeltettem mellettük és 6 lejátszóból 1 nem is működött olyankor, a többi egyszerűen nem találta a sávot és ide-oda húzta a fejet... de azok sem állandóan, csak időközönként.
Tehát érdemes azt is megnézned, hogy valami rádióadó nincs-e közvetlenül a lejátszó környékén. (Nálam 10W-os adó volt távol a készüléktől 100MHz környékén sugározva, nálad lehet egy router, bluetooth, bébiőr, stb. is zavaró tényező.)

Ilyennel még nem találkoztam (csak sérült fogaskerék miatt), de okozhatná a csigatengely megszorulása is... és amikor túl magas fogyasztást észlel, újraindítja magát és azért tér vissza az elejére. Nálam a megszorultnál nem tért vissza, hanem az utolsó másodperceket játszotta folyton pufferből. (Ha karcos a lemez, vagy megszakadt az írás, akkor is így viselkedik az én lejátszóm.)

Szóval rengeteg hibaforrás lehet.

Sőt volt már szalagkábel-szakadásom is. Amíg nem hajlott az adott rész, addig tökéletesen működött, amint meghajlott, már nem tudott olvasni. Ilyenkor ez sáv-keresgélés hangot ad, tehát nem ugrik egyből előre, hanem keresgél, majd ha nem talál, kiadja a lemezt. De ugye erre is minden lejátszó másképp reagál.

Lehet, hogy a kondikat kéne átnézned a panelon, hogy jók-e még... én kb 20-ból majdnem a felét cseréltem, mert 20-30%-al eltért a ráírt értéktől... igaz, nálam nem ez volt a hiba, de vezethetett akár ez is a RAM hibájához, már soha nem fog kiderülni.

Most leírtam jó pár már előfordult hibát, innentől neked kéne méregetned, tesztelni (melegszik-e, stb.).
Még esetleg érdemes a panelt végignézni, mert nem CD esetében, de találkoztam már azzal, hogy az alkatrész és a panel sértetlen volt, de kisebb mozgatásra látszott, hogy a forrasztás hibás volt és nem fogta meg a lábat, csak körülölelte, így melegedéskor, mozgatáskor nem mindig érintkezett.

Esetleg még figyelhetnél a működési zajokra is: amikor megáll a lejátszás, egyből megy-e az elejére, vagy keresgél, milyen motor megy éppen, stb. Mindennek jellegzetes hangja van, ezért írtam sokszor, hogy fülre is lehet állítani.

1

griesz
griesz picture

Köszi, a választ, megnézem azokat a dolgokat, amiket írtál és még nem néztem.
Üdv: G.

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
Írtad: "...érdemes lenne szétszedve járatni..."
Véded valamivel a szemedet a lézerfénytől? (Esetleg kék napszemüveggel?)
Üdv
Tamás

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Egyrészt a lézerfény egy IRÁNYÍTOTT fény, tehát nem szóródik, másrészt a Class1 lézerek csak direktbe nézve ártalmasak. A Class2 író lézerek már mivel a lemezt is meg tudják olvasztani, azok a problémások szemre, de pl. a szórakozóhelyeken nem 0,1-0,5mW-os lézereket használnak, hanem 1W felettieket, amikbe sok esetben pillanatokra bele lehet nézni, ha épp arra vetődik, amerre az illető szeme van.
Azért látod a teljesítménykülönbségeket! Az 1W-os gravírozóhoz (közel fehér fénnyel dolgozik) adnak védőszemüveget, mert a gravírozást durván 3-5mp-ig lehet nézni, utána már zavaró (de a szemnek nem árt, csak hirtelen a túl világos miatt átáll és a környezet látszik sötétnek pár másodpercig. (Mint amikor tűző napról bemész autóval egy alagútba és az elején még sötétnek tűnik, de mire kiérsz belőle, már az alagút is világosnak tűnik.) Ilyen gravírozót jó fél évig használtam és az esetek 80%-ában szemüveg nélkül... az pedig nem kék volt, hanem nagyon sötétzöld, amolyan hegesztő szemüveg inkább, amivel a környezeti fényben nem is lehet látni... pont ezért nem is használtam, mert nem látszott a gravírozandó tárgy rendesen.

Szóval itt a nem író Class1 jelölésű készülékeknél a direkt szembe-sugárzás hosszan tartóan ártalmas, de a szóródó fények, mint pl. a lemezen a piros pötty látványa, vagy a porban a fénycsóva nem okoz problémát, hiszen a diszkótechnikában is látszik ugyanaz a hullámhosszú fénycsóva, csak sokkal erősebben, még sincs betiltva és a közönségnek sem kell védőszemüveget viselnie.

Mivel működés közben hallgatja, vagy esetleg nézi a mechanikát, kizárólag oldalról a lemezen tükröződve láthatja a nagyon gyenge fényt, ami nem káros (ha a fej nem túl nagy és nem takarja el az egészet, azaz nincs is látható fény). Egyes mechanikáknál ahol átlósan megy a fej, ott lehet a lemezen keresztül olykor látni, ha olyan a mechanika kialakítása, de ez nem jellemző. A legtöbb a fej felett (a lemez írásos oldala felett) van egy lemez. Ha nincs, akkor felültöltős a készülék, tehát akkor előbb azt kell megoldania, hogy a lemezt valami rászorítsa a motorra, ehhez ki kell szednie az ajtóból a tárcsát... de mivel a lemez alatt van a mechanika, amit esetleg figyelnie kéne, ezért erre ki se tértem korábban, mivel csak alulról kell megfigyelnie.

Ja és nem használok szemüveget, noha diszkózással foglalkozom 17 éve, 1,5W-os lézerrel is dolgozom, korábban 1W-osat használtam és ugye javítottam nem 1 CD-t, de a látásom még mindig hibátlan.

0

Sponsored links